Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

ΤΑΚΗΣ ΚΟΥΡΒΑΣ "Πομπηιία, η Πόλη της Αμαρτίας" Μυθιστόρημα



Τάκης  Κούρβας -Πομπηιία, η Πόλη της Αμαρτίας
Εκδόσεις - Δυάς Εκδοτική
Ετος Εκδοσης - 2019
Είδος - Μυθιστόρημα
ΙSBN - 978-618-5166-62-5

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε μια εποχή όπου ο κόσμος της Πομπηίας ολισθαίνει και η ηθική παρακμή βρίσκεται στο απόγειο της, ο Ίππαρχος-ταλαντούχος καλλιτέχνης από την Ήλιδα της Ρωμαιοκρατούμενης Ελλάδας- καλείται να φιλοτεχνήσει την πόλη με τις έντονες και αντιφατικές προκλήσεις. Ο πνευματικός άνδρας, γαλουχημένος με τα ιδανικά της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Ελλάδας, οραματίζεται να τα μεταλαμπαδεύσει στους κατοίκους της Πομπηίας. Θα τύχει αποδοχής το καλλιτεχνικό έργο του από τη νέα του πατρίδας; Θα καταφέρει να υλοποιήσει ο Έλληνας καλλιτέχνης το όραμά του; Θα μπολιάσει με τις ιδέες του την παρακμάζουσα Πομπηία; Ο μύθος, η τέχνη, η ιστορικότητα, η φαντασία και το αγέρωχο ελληνικό πνεύμα θα συμβαδίσουν, μέσα από την πένα του συγγραφέα, στα πνευματικά μονοπάτια της παρακμάζουσας πόλης .

ΠΡΟΛΟΓΙΣΜΑ

Εκεί που η φαντασία ‘’αγκαλιάζει’’ το ιστορικό πλαίσιο και αναβιώνει το παρελθόν με πανδαισία εικόνων, αισθήσεων και αρωμάτων, εκεί συναντήθηκα με την πένα του συγγραφέα. Ο Τάκης Κούρβας, ως περιλάλητος εκφραστής ετούτης της αφηγηματικής μυθιστορίας, καταφέρνει να περιπλέξει την ιστορικότητα με τα περισπούδαστα καλντερίμια της φαντασιακής Πομπηίας.

Η αρχαιοελληνική παιδεία -με την αρετή και το μέτρο- λειτουργούν ως αφετηρία και υποδειγματικός μοχλός της αφήγησης. Η ‘’Πομπηία’’, ως σύμβολο, μεταγράφει την παιδεία σε εικαστική κραυγή και, μέσω του συγγραφέα, σε κειμενική κραυγή. Η επική άνεση στην περιγραφή της φύσης βρίσκει το λειτουργικό της ρόλο απέναντι στην παραπαίουσα ανθρώπινη φύση. Σε κάθε βουνοπλαγιά και σε κάθε ακροθαλάσσι κρύβεται ένα κομμάτι πραγματικής και μεταφορικής σημασίας, που ανασαίνει με τον τρόπο του συγγραφέα μέσα στην ίδια την Ιστορία.

Το διδακτικό περιεχόμενο της ηθικοπλαστικής αφήγησης επιβάλλει μια αξιολογία. Ο καθορισμός αξιών υπηρετείται από το βασικό ήρωα. Η σταυρωμένη πόλη χρειάζεται ν’ αναστηθεί. Μέσα από τη δυαδική πάλη φωτός-σκότους, αξίας-απαξίας, ο ήρωας της αφήγησης αγωνίζεται, ως φορέας του πνεύματος, για την εξιλέωση της παρακμιακής φύσης. Ο συγγραφέας, μέσα από τους ήρωές του, έρχεται κομίζοντας το μήνυμα της αρετής. Η συνεχής μνεία και η συγκρουσιακή σχέση μεταξύ ύλης-πνεύματος, διατρέχει τις σελίδες του βιβλίου. Στην πλοκή του διασταυρώνεται ο πλούτος με την παρακμή σε έναν κόσμο σημαδεμένο από έλλειψη ηθικής ανοχής από μωροφιλοδοξία, απληστία και κοινωνική ανομοιογένεια. Ο Τάκης Κούρβας με τις πληθωρικές περιγραφές του μας παρασύρει σε συναισθηματική φόρτιση και κοινωνούμε σε σκέψεις και ιδέες του όπως: έρωτας, αγάπη, ενοχή, συγχώρεση, εσωτερικές συγκρούσεις, μεταφυσικές αναζητήσεις, εξαγνισμός, φυσιολατρία. 

Ο χαρισματικός του ήρωας και το όραμά του ντύνονται με πολυσύνθετες λέξεις μέσα από τη γλωσσική ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία του συγγραφέα. Ο κόσμος του σχοινοβατεί ανάμεσα στην ιλαρότητα και την τραγικότητα. Η ‘’Πομπηία’’ πασχίζει άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ανεπίγνωστα να ξεδιαλύνει το αληθινό από το επίπλαστο, να δαμάσει τα ζωώδη ένστικτα και να τιθασεύσει τις άνομες πράξεις. 

Η εξορία από την ‘’κανονικότητα’’ είναι ο παράδοξος δρόμος, που επιλέγει ο αφηγητής, ως λειτουργικό μοτίβο. Η σκοτεινότητα των νοημάτων της γραφής του διαπλέκεται και αντιπαλεύει με τις φωτεινές εξιστορήσεις του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος. Το βιβλίο είναι ο τόπος του: Η Πομπηία που βράζει, που κραυγάζει και πασχίζει να συνδιαλλαγεί με την ‘’κανονικότητα’’. Όλα κυλούν ως περιγραφές μιας καθημερινότητας, όπου στοιχεία της ενυπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες. Το βιβλίο με τις σημάνσεις του λειτουργεί , σαν μια επίκαιρη κραυγή αγωνίας, που γράφτηκε για να ταρακουνήσει τον σύγχρονο άνθρωπο από τους δικούς του εφιάλτες. Η ‘’Πομπηία’’ εν τέλει είναι ο κόσμος μας.

Καλλιόπη Δημητροπούλου
Φιλόλογος-Λογοτέχνης

AΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

Πριν ακόμα ο ήλιος σκαρφαλώσει στο μισό ουράνιο τέταρτο, ο Ίππαρχος βρίσκεται στο περιστύλιο της έπαυλης του Στέφανο. Οι εργασίες έχουν τελειώσει και ο Ηλείος καλλιτέχνης βάζει τις τελευταίες του πινελιές. Εδώ και αρκετό καιρό στο εσωτερικό της έπαυλης πλην του ίδιου και των βοηθών του, δεν έχει μπει κανείς...

* ..Τα έργα του εκπέμπουν αλλιώτικο ύφος. Χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστη σοβαρότητα για την Πομπηία, όπου κυριαρχούν θεματικές ενότητες μονομαχιών και θεοτήτων....

..Το "Lupanare" ανοίγει κάθε μέρα εννιά ώρες μετά την ανατολή του ηλίου. Αυτός είναι ο λόγος που οι πόρνες εδώ αποκαλούνται "Τα κορίτσια της ένατης ώρας". Όλες οι πόρνες δουλεύουν με ψευδώνυμα, όπως Καλλιδρομία, Κάσσα, Φάμπια, Φουρτουνάτσα, Νίκα, Ιανουαρία. Γράφονται στους τοίχους με ένδειξη την ειδικότητά τους...


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Τάκης Κούρβας γεννήθηκε στα Φοναΐτικα Ηλείας. Είναι εργοδηγός μηχανολόγος οχημάτων. Έχει φοιτήσει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με αντικείμενο σπουδών "Ελληνικός Πολιτισμός". Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου