Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΑΜΑΚΗ "Στα ίχνη του Έσπερου - Μια κριτική αναφορά"


Αντισυμβατικός, όπως αυτοαποκαλείται, ο Γρηγόρης Παπαϊωάννου εκτός των άλλων είναι και ποιητής. Κι ενώ η δημιουργική γραφή αποτελεί ίδιον πολλών ανθρώπων, λίγοι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν. Ακόμα λιγότεροι όσοι μιλούν στις ψυχές του αναγνώστη. Εν προκειμένω ο Γρηγόρης Παπαϊωάννου χωρίς να κυνηγά την αυτοπροβολή, η ζωή του χρωστά και τον τιμάει. 

Στις δημιουργίες του με κοινωνικό περιεχόμενο στηλιτεύει τα κακώς κείμενα τοποθετώντας λέξεις με συμπυκνωμένο νόημα. Στις πολιτικές του ποιητικές τοποθετήσεις, ρεαλιστικά και δηκτικά απογυμνώνει το πολιτικό ζώον, τον άνθρωπο. Έχει την τόλμη να σαρκάζει και να αυτοσαρκάζεται. Η ωμή ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει τα γραπτά του, προκαλεί μένος στον προκατειλημμένο αναγνώστη. Μα δε γράφει γι’ αυτό το είδος ανθρώπου. Δεν τον ενδιαφέρει να κερδίσει θιασώτες στο μονόπρακτό του. Συνεχίζει να γράφει στο παρασκήνιο της ζωής του χωρίς να ζει για το χειροκρότημα. 

Το ποιητικό του μεγαλείο και η ανθρώπινη φύση του καταδεικνύονται σαφώς στην ερωτική του ποίηση. Εκεί καταρρίπτεται η σκληρότητα, καταρρέει η αξιοπρέπεια και προσφέρεται απογυμνωμένος στον Θεό Έρωτα. Και πως άλλωστε όχι; Η επιτομή του λυρισμού στην αποθέωση της γυναίκας, της δέκατης μούσας Σαπφούς! Πολυθεματικός λοιπόν ο Γρηγόρης Παπαϊωάννου αγγίζει με τους στίχους του ανθρώπινες ψυχές. Διαβάζεται και ξανά διαβάζεται. Στο τέλος απλά αγαπιέται, γίνετα ιο δικός σου φωτεινός αστέρας! 

Τσαμάκη Βασιλική 

Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


O Γρηγόρης Παπαϊωάννου (Έσπερος) γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Σπούδασε Γεωπονία. Ζει και εργάζεται στη Φλώρινα. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Αλκυόνες Πολιτείες και Ψίθυροι και Υάκινθοι







1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα σας!Ευχαριστώ Κ.Τσαμάκη τόσο για την κριτική σας αναφορά στο έργο μου όσο και για την προβολή του έργου μου.Σας είμαι ευγνώμων.Επίσης ευχαριστώ την Κ.Κοτσόβολου για την φιλοξενία και προβολή του βιβλίου μου!
    Με εκτίμηση Έσπερος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή