Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΛΛΙΟΠΗ Ι. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ "ΔΟΚΙΜΙΟ -Κριτική αποτίμηση του λογοτεχνικού έργου της Παναγιώτας Χριστοπούλου-Ζαλώνη"


Δοκίμιο-Κριτική αποτίμηση του λογοτεχνικού έργου της Παναγιώτας Χριστοπούλου - Ζαλώνη (Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου)
Βεργίνα , 2020
Σελ.: 50
Διαστάσεις: 14x20.50
ISBN: 978-960-651-013-7  
Τιμή: 10,00 €

Η ποιήτρια ανασαίνει στοχαστικά, ελπίζει πεισματικά, αγαπά, ζει και προπάντων γράφει ποίηση. Ποίηση απολογισμού, οξυδερκή, ποίηση δεσποτική, ασυμβίβαστη, που στέκεται πάντοτε σε θέση μάχης.

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Η ποιητική φωνή της Παναγιώτας Ζαλώνη απασχολεί τη σύγχρονη λογοτεχνική σκέψη αρκετά χρόνια και πολλαπλώς. Η πολιτιστική και λογοτεχνική της πορεία αείφυλλη και θαλερή. H ίδια πολυσχιδής, ακμάζουσα, πολυπράγμων, ακάματη. Ποιήτρια, συγγραφέας, o άνθρωπος ιδρυτής του Λογοτεχνικού Ομίλου «ΖΑΛΩΝΗ-ξάστερον», εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ» και εικαστικός, είναι κάποιες από τις ιδιότητες που τη χαρακτηρίζουν και τα αντίστοιχα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται με ζήλο και αήττητο σθένος. Τα χνάρια της μυρίζουν φρεσκάδα από τα ευβοϊκά κύματα, με τα σκαριά της να μας ταξιδεύουν στις ποιητικές της θάλασσες.

Χαρίζεται ολάκερη στο όραμα που κλωσά για χρόνια η ψυχή της. Και δεν είναι άλλο από την ποίηση. Το ποιητικό της λαγήνι δροσερό, διαυγές και πλήρες. Τα εξομολογητικά της νάματα, γραμμένα στα σπλάχνα της, ανοίγουν και επουλώνουν λυτρωτικά παλιές και νέες πληγές, ορατές και αόρατες. Πότε κοντανασαίνει και πότε γίνεται δρομέας η ποιήτρια. Πότε ταυτίζεται με το φως και πότε ξορκίζει τα σκοτάδια της. Βάρκα δεμένη στους ήχους και τις αστραπές της ζωής της, η γραφίδα της. Για την Παναγιώτα Ζαλώνη το ερωτικό λιμάνι της είναι η ποίηση που, με φρεγάτες τις κατάλληλες λέξεις, πλέει στον χρόνο για πορθμούς εύξεινους και ευρύστερνους. Λιμάνι με ταλαντώσεις σε σκαλωσιές αγάπης. Και το μερτικό της πλούσιο από το ακριβό της σόδεμα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

«Στο βαθύ σου μπλε βουτώ κι αναρριγώ.
Με τα κοχύλια της σκέψης σου
να παίξω,
κι ύστερα, στις χρυσαφιές σου αμμουδιές
το φιλί σου να γυρέψω.
Θάλασσα λατρεμένη!
Το καλοκαίρι πεθαίνει
κι εγώ χάνομαι
στης φθοράς τα σεντόνια.
Νεκρή ηλιαχτίδα στα κάτω αλώνια.
Δίχως πόνους και δάκρυα
και νερό θαλασσί.
Μία γκρίζα ουλή, να θυμάσαι;...»

Η ποιήτρια αγιοποιεί καρτερικά τους πόθους της στα νυχτοήμερα. Ανασαίνει στοχαστικά, ελπίζει πεισματικά, αγαπά, ζει και προπάντων γράφει ποίηση. Ποίηση απολογισμού, οξυδερκή, ποίηση δεσποτική, ασυμβίβαστη, που στέκεται πάντοτε σε θέση μάχης, αλλά και ποίηση που έχει θητεύσει στα δυτικά της λύπης και στα ανατολικά της χαράς. Ποίηση πελαγινή των γλάρων αλλά και στεριανή του πεύκου, του χωριού, ποίηση των φαναριών της θλιμμένης πόλης. Ποίηση προσωπικής αναδόμησης, ριμάτη αλλά και ελευθερόστιχη, δωρική και ολιγόστιχη, με τον χρωστήρα της γεμάτο ένταση και πάθος. Με τη μνήμη της να καγχάζει στης ζωής της το πέλαο και τα ποιητικά της θεμέλια να ζυγιάζονται στους προσωπικούς της βράχους.

«Όλο το πέλαο, μια ματιά.
Λαμποκοπάνε τα νερά
κι οι βράχοι του βυθού του.
Τα βλέφαρα σαλεύονται.
Η κόρη, ελαιώνας!
Ζυγιάζω και βουτώ μ' ορμή.
Του κύματος ηχούν οι παλμοί.
Οι γλάροι ξεφαντώνουν...»

Η Παναγιώτα Ζαλώνη εμπλουτίζει, επίσης, το ποιητικό της έργο με θρησκευτικά στοιχεία και βιωματικές εικόνες από την εκκλησιαστική παράδοση. Σφαλίζει τα μάτια και αφήνεται στο μικρό αγγέλι του ουρανού και στων Αγίων το θαύμα. Γράφει υμνώντας και υμνεί γράφοντας. Αρμολογεί ποίηση που μελωδεί, εκκλησιάζουσα ποίηση, της προσευχής και της ικεσίας, με τις σεπτές Παναγιές της να φτερώνουν τα εγκάρδια πεδία, να φυτεύουν στην ψυχή μας, του Θεού το «Αναστάσιμο άνθος».

«...Λείπει ο Θεός
τα χέρια τ' αγιασμένα
οι Άγγελοι, τα Χερουβείμ
του Θείου οι μελωδίες
και οι καθάριες προσευχές.»


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της Παναγιώτας Χριστοπούλου-Ζαλώνη 
της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
Laureate Women of Letters (UPLI-USA) 
Award “ALI ASLANI (University “Ismail Qemal” Vlora) 

Γεννήθηκε το 1942 στον Άγιο Γεώργιο Ιστιαίας (Βορ. Εύβοια). 
Σπούδασε οικονομικές επιστήμες πριν μισό αιώνα. 
Σήμερα ασχολείται ενεργά με την Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό. 
Έχει δημοσιοποιήσει έργο της, σε 82 βιβλία, 79 ανθολογίες Ελληνικές και διεθνείς. 
Μεταφράστηκε, εκδόθηκε και παρουσιάστηκε στη Σερβία, η ποιητική της συλλογή «Χρυσαλλίδες», στα πλαίσια του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης του Smederevo, όπου συμμετείχε ως Ελληνική εκπροσώπηση. 
Ακολούθησε στην ίδια χώρα η μετάφραση, έκδοση και παρουσίαση  στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Βελιγραδίου δεύτερου έργου της με τίτλο: «Στο μήκος της Αγάπης» από τον ίδιο μεταφραστή, Dragan Dragojlović  (πρώην υπουργό της Γιουγκοσλαβίας) μεγάλο ποιητή της σημερινής Σερβίας, στα πλαίσια του ετήσιου Φεστιβάλ ποίησης της χώρας του. 
Πέντε βιβλία της επίσης μεταφράστηκαν στη γειτονική μας Αλβανία, εκδόθηκαν στα Τίρανα και παρουσιάστηκαν στην Αυλώνα, στους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο, στην Πρεμετή στα πλαίσια βαλκανικών και διεθνών συναντήσεων. 
Μεταφρασμένο έργο της σε 13 γλώσσες δημοσιεύεται σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά τού εξωτερικού (Σερβίας, Ιταλίας, Κίνας, Ινδίας, Κορέας, Αλβανίας, Ρουμανίας, Αυστραλίας, Η. Π. Α., κλπ.) 
Ως πρόεδρος του λογοτεχνικού σωματείου «’Ξάστερον» και ως διευθύντρια του λογοτεχνικού περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ δραστηριοποιείται στον χώρο του Πολιτισμού και των Γραμμάτων (εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, φεστιβάλ, πανελλήνια και διεθνή συνέδρια) 
Επιλογικά ασχολείται με την μελέτη του ελληνικού στίχου, την εξέλιξή του, κατά τη διάρκεια των αιώνων. 
Από τις εκδόσεις «ΒΕΡΓΙΝΑ» έχει εκδοθεί βιβλίο του φιλολόγου  Χρήστου Σκιαδαρέση επιτομή στο έργο της. 
Είναι εκλεγμένη από τη Γενική Συνέλευση της Ε. Ε. Λ. στην Επιτροπή Κρίσεως Νέων Μελών της. 

💚     💚

Βιογραφικό της Καλλιόπης Δημητροπούλου

Η Καλλιόπη Δημητροπούλου του Ιωάννη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Γρύλλο Ηλείας. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή και Θεολογία, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αγαπά τη ζωή, τα βιβλία και τους μαθητές της. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων. Έχει διατελέσει ως μέλος σε κριτικές επιτροπές αξιολόγησης σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, παρουσιάζει λογοτεχνικά βιβλία και ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί σε Ανθολόγια. 

Έχει βραβευτεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους ποιητικούς διαγωνισμούς. Ποιήματά της δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και σε λογοτεχνικούς διαδικτυακούς ιστότοπους. Συνεντεύξεις της έχουν φιλοξενηθεί στο ραδιόφωνο, σε λογοτεχνικά περιοδικά, σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες και έντυπες εφημερίδες. ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ: «ΤΗΣ ΗΛΕΙΟΠΕΤΡΑΣ», εκδόσεις «Δρόμων» 2019, «HΛΕίασις», εκδόσεις Βεργίνα 2018, «Της Μούσας Επίκληση», εκδόσεις Βεργίνα 2017. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου