Με αφορμή τη γέννηση Πάμπλο Ποκάσο σαν σήμερα το 1881, ένα μικρό αφιέρωμα στην βελανιδιά της Γκουέρνικα..Στο κέντρο της πόλης υπήρχε μία βελανιδιά πανέμορφη και εντυπωσιακή. Καθώς η πόλη δέχτηκε τις επιθέσεις του δικτάτορα αντιστάθηκε και έγινε σύμβολο της αντίστασης. Η κωμόπολη είχε 5.000 μόνιμους κατοίκους, αλλά και δεκάδες δημοκρατικούς πρόσφυγες. Βρισκόταν στο στρατηγικό δρόμο για το Bilbao. Η Γκουέρνικα και ιδιαίτερα αυτή η βελανιδιά είχαν γίνει το σύμβολο της αντίστασης καθώς εκεί συγκεντρώνονταν κάτοικοι και οι επιτροπές της κωμόπολης για να συνεδριάσουν και να καθορίσουν την αντίστασή τους ενάντια στον δικτάτορα Φράνκο… Επιπλέον, η Guernica ήταν σημαντική για τους Βάσκους γιατί στο κέντρο της πόλης όπου υπήρχε η βελανιδιά, συνήθιζε να συνεδριάζει η Βουλή τους. Οι δικτατορικές δυνάμεις του Φράνκο δεν μπόρεσαν να κάμψουν το φρόνιμα και την αντίσταση των δημοκρατικών. Ανέθεσαν αυτό το έργο στους Γερμανούς Ναζί, όπου με πειραματικές μεθόδους και βομβαρδισμούς “ευρείας κλίμακας” εναντίον αμάχων ισοπέδωσαν την πόλη.
Το κίνητρό τους αποτυπώνεται με κυνική σαφήνεια στις σημειώσεις του φον Ριχτχόφεν, διοικητή της ναζιστικής λεγεώνας “Κόνδωρ”, ο οποίος ανέλαβε την αποστολή. Μετά την ισοπέδωση της ιστορικής βασκικής πόλης γράφει χαρακτηριστικά: “Εισακούονται ακόμη οι κραυγές των αμάχων που εκλιπαρούν για κατάπαυση των εχθροπραξιών. Όταν καταστρέφονται πόλεις, …. όταν ένας ολόκληρος πληθυσμός αποδεκατίζεται από τις βόμβες και τις φλόγες, είναι αδύνατον ο εχθρός να συνεχίσει τον πόλεμο.».
Αυτό το έργο αποτύπωσε κι ο Πάμπλο Πικάσο στο πιο διάσημο έργο του (ελαιογραφία διαστάσεων 3,49 x 7,77 μ., μέσα από την οποία περιγράφεται η βιαιότητα και η ανανδρία προς τον άμαχο πληθυσμό. Στο σκηνικό του θανάτου, παρουσιάζονται τα θύματα διαμελισμένα (άνθρωποι, ζώα και γυναίκες που κλαίνε, κρατώντας νεκρά μωρά ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια). Ο Πικάσο επέλεξε το άσπρο-μαύρο χρώμα για να περιγράψει με γλαφυρότητα την κυνική πραγματικότητα.
Όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στο Παρίσι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ξεκίνησαν την λεηλασία έργων τέχνης, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία το συγκεκριμένο πίνακα στον Πικάσο και τον ρώτησε:
-Αυτό το έργο είναι δικό σας;
Κι ο Πικάσο απάντησε:
-Όχι, κύριε. Αυτό είναι το δικό σας έργο!
ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου