Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Ζακ Όφφενμπαχ (20 Ιουνίου 1819 - 5 Οκτωβρίου 1880)

Photography of Jacques Offenbach 

by Félix Nadar
Ο Ζακ Όφφενμπαχ  (Jacques Offenbach, 20 Ιουνίου 1819 - 5 Οκτωβρίου 1880), συνθέτης και βιολοντσελίστας της ρομαντικής εποχής, ήταν ένας από τους δημιουργούς του μουσικού είδους της οπερέτας και ένας από τους προδρόμους της σύγχρονης μουσικής κωμωδίας. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της δημοφιλούς μουσικής στην Ευρώπη του 19ου αιώνα και πολλά από τα έργα του παραμένουν και σήμερα στο ρεπερτόριο γνωστών καλλιτεχνών.

Ο Όφφενμπαχ γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας και ήταν ο γιος του Ισαάκ Γιούντα Έμπερστ (Isaac Juda Eberst), σολίστα, βιβλιοδέτη, διδάσκαλου μουσικής και συνθέτη. Ο πατέρας του ζούσε σε μία εποχή όπου, όπως απαιτούσε το ναπολεόντειο διάταγμα, οι Εβραίοι έπρεπε να πάρουν τα κληρονομικά επώνυμα. Έτσι άλλαξε το όνομα του σε Όφφενμπαχ, δεδομένου ότι ήταν γνωστός ήδη στα ακροατήριά του ως "der Offenbacher", μια και καταγόταν από την πόλη Όφφενμπαχ, που βρίσκεται στις όχθες του Μάιν. Ο γιος του έλαβε το όνομα "Jakob Offenbach", αν και το άλλαξε σε Ζακ όταν εγκαταστάθηκε στη Γαλλία.
Ο Όφφενμπαχ μετακόμισε στο Παρίσι το 1833 για να μελετήσει το βιολοντσέλο. Βρήκε εργασία στην ορχήστρα της Opera Comique και έγραψε πολλές συνθέσεις για τσέλο. Το 1844 άλλαξε θρήσκευμα, έγινε καθολικός και παντρεύτηκε με την Ερμινί ντ' Αλκέν (Herminie de Alcain). Μετακόμισε στη Γερμανία με τη σύζυγο και την κόρη του το 1848 για να αποφύγει την επαναστατική βία στη Γαλλία, αλλά επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα, για να γίνει ο μουσικός που συνδέθηκε περισσότερο με τον βασιλιά Λουδοβίκο Ναπολέοντα τον τρίτο.
Το 1850 έγινε μαέστρος του Γαλλικού Θεάτρου, αλλά το 1855 ενοικίασε δικό του θέατρο, το Μπουφ Παριζιέν (Bouffes Parisiens) στην οδό Μονσινί και άρχισε μια επιτυχή σταδιοδρομία, που αφιερώθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στην οπερέτα και την κωμική όπερα, μέχρι το θάνατό του.
Ο Ζακ Όφφενμπαχ ζήτησε τη γαλλική υπηκοότητα στις 20 Δεκεμβρίου 1856 και την απέκτησε στις 14 Ιανουαρίου 1860.
Οι δημοφιλέστερες συνθέσεις του εκτελούνται τακτικά ακόμα και σήμερα. Οι γνωστότερες οπερέτες του στον αγγλόφωνο κόσμο είναι Ο Ορφέας στον Άδη, Η Παρισινή Ζωή, Η Ωραία Ελένη, Η Περισόλ, Η Μεγάλη Δούκισσα του Γκέρολσταϊν κ.ά. Το Χαρωπό Παρίσι είναι ένα θέμα που ακούγεται συχνά σε μπαλέτα και είναι σύνθεση των μελωδιών του Όφφενμπαχ που τροποποιήθηκαν και ενορχηστρώθηκαν από τον Μανουέλ Ρόζενταλ το 1938.
Η τελευταία του όπερα Τα Παραμύθια του Χόφμαν ήταν η σοβαρότερη από τις άλλες εργασίες του, ίσως γιατί απεικονίζει την αιώνια επιθυμία του κλόουν που θέλει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Ήταν ακόμα ημιτελής όταν πέθανε το 1880, αλλά ολοκληρώθηκε από το φίλο του Ερνέστ Γκιρό (Ernest Guiraud) και έκανε πρεμιέρα το 1881.
Ο Όφφενμπαχ πέθανε το 1880 και ετάφη στο Κοιμητήριο της Μονμάρτρης, στο Παρίσι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου