Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Κ.ΚΩΣΤΕΑΣ , Κ. ΣΙΣΣΑΣ "Περιδιάβαση στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία: Κλειδιά για μια Εμπεριστατωμένη μελέτη της"



Κωνσταντίνος Κωστέας-Κωνσταντίνος Σίσσας, Περιδιάβαση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία:Κλειδιά μια εμπεριστατωμένη μελέτη της


Εγχειρίδιο για μαθητές Λυκείου, το οποίο, κάλλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Φιλολόγους, φοιτητές Φιλοσοφικών Σχολών και λάτρεις της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από τις απαρχές της, έως τις μέρες μας.

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
τηλ. παραγγελία στο 210 612 70 74
αποστολή σε όλη την επικράτεια ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

ΣΕΙΡΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (αρ. σειράς 28)
Τίτλος: Περιδιάβαση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία
Συγγραφέας: Κ. Κωστέας, Κ. Σίσσας
Φιλολογική επιμέλεια: Ελένη Σκουλαρίκη, Γιώργος Στεφανής
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, Σεπτέμβριος 2019
ISBN:978-618-5423-35-3
Σελίδες: 275
Τιμή 22,00
Διάσταση σελίδας: Α4
Γραμματοσειρά: Calibri
Χαρτί: Γραφής
Εκδόσεις: 24γράμματα / Γιώργος Δαμιανός
Διεύθυνση / Κεντρική Διάθεση:
Λεωφόρος Πεντέλης 77, Χαλάνδρι 152 34
Τηλ.: +30 210 612 70 74
Email: info@24grammata.com
Web site / e-shop: www. 24grammata.com
Copyright © 2019 24γράμματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 24γράμματα το Εγχειρίδιο για μαθητές Λυκείου: Περιδιάβαση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία: Κλειδιά για μια εμπεριστατωμένη μελέτη της.

Συγγραφείς είναι οι φιλόλογοι Κωνσταντίνος Κωστέας και Κωνσταντίνος Σίσσας, απόφοιτοι του Τμήματος Φιλολογίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβαν οι Ελένη Σκουλαρίκη και Γιώργος Στεφανής. Η συγγραφή του έργου συνδέεται με την συνεξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από την τρέχουσα σχολική περίοδο. Για την καλύτερη προσπέλαση της ύλης, η παρούσα έκδοση δομείται σε πέντε κεφάλαια.

Επιπροσθέτως, το έργο απευθύνεται μεταξύ άλλων τόσο στους φιλολόγους και τους φοιτητές φιλοσοφικών σπουδών, όσο και στους λάτρες της ανάγνωσης. Μπορείτε να το αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία της πόλης μας ή να το παραγγείλετε τηλεφωνικώς στο 210 612 70 74 αλλά και διαδικτυακώς:
:http://dyslexiashop.gr/index.php/product/999821/.




ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Μέσω της παρούσας έκδοσης, φιλοδοξούμε να δώσουμε στο μαθητή τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις της διδασκαλίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας στις σχολικές αίθουσες και να αντιμετωπίσει με ασφάλεια τη βάσανο της επερχόμενης συνεξέτασής-της με τη νέα ελληνική γλώσσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από τη σχολική περίοδο 2019-2020.

Για την καλύτερη προσπέλαση της ύλης, κρίθηκε σκόπιμη η κατάτμησή της σε πέντε κεφάλαια. Αρχικά, θα εξετάσουμε τα βασικά σημεία οργάνωσης και τα μορφικά χαρακτηριστικά της ποίησης και της πρόζας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις αφηγηματικές τεχνικές και τα εκφραστικά μέσα, τα οποία επιστρατεύει ο εκάστοτε λογοτέχνης για να διεγείρει τις λεπταίσθητες χορδές του αναγνώστη. 

Στη συνέχεια, θα σταθούμε σε χρήσιμους λογοτεχνικούς όρους (κειμενικά είδη, διάκριση των όρων Λογοτεχνική Γενιά, Λογοτεχνική Σχολή, κίνημα, ρεύμα) προκειμένου να καμφθούν τυχόν ασάφειες, αβλεψίες και παρανοήσεις. Επόμενος σταθμός η αλληλοδιαδοχή κινημάτων και ρευμάτων και ο αντίκτυπός τους στη νεοελληνική Λογοτεχνία.

Σημαντικό κομμάτι της εργασίας μας καθίσταται η περιδιολόγηση της ελληνικής λογοτεχνίας, η αναφορά σε μείζονες και ήσσονες εκπροσώπους της εκάστοτε περιόδου και ιδίως ο φωτισμός των βασικότερων πτυχών του έργου τους. Το τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει ενδεικτικές ασκήσεις σε 41 ανθολογημένα κείμενα (ποιήματα και πεζά), οι οποίες θα συμβάλλουν στην ομαλότερη εμπέδωση της ύλης. 

Βάσει των παραπάνω, το παρόν εγχειρίδιο δύναται να καταστεί ένας πολύτιμος αρωγός των φιλολόγων, των φοιτητών των φιλοσοφικών σχολών και όσων διαπνέονται από φιλαναγνωσία και επιθυμούν να αναδιφήσουν στον έντεχνο γραπτό λόγο και την πορεία του στον χρόνο. 

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή εισαγωγή, ελπίζουμε ότι θα δώσουμε στον αναγνώστη μας τη χαρά να απολαύσει το ταξίδι στον σαγηνευτικό κόσμο της λογοτεχνίας. 

Οι συγγραφείς:
Κωστέας Κωνσταντίνος
Σίσσας Κωνσταντίνος

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 

 Κωνσταντίνος Π. Κωστέας

Ο Κωνσταντίνος Π. Κωστέας γεννήθηκε το 1990 και κατοικεί στην Καλαμάτα. Έλκει την καταγωγή του από την Αβία του Δήμου Δυτικής Μάνης. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας (Κατεύθυνση Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα και τελειόφοιτος μεταπτυχιακός φοιτητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του ιδίου τμήματος.
Στο συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνεται η σύνταξη και επιμέλεια των σχολικών βοηθημάτων «Εισαγωγή στη γνώση της αρχαίας Ελληνικής για μαθητές Γυμνασίου» (2015) και «Επισκόπηση της Αρχαίας Ελληνικής για μαθητές Λυκείου»(2016) και επίσης η συμμετοχή του στον συλλογικό τόμο «Ἐν Ἀβίᾳ», όπου προβαίνει στην ετυμολογική προσέγγιση τοπωνυμίων της γενέτειράς του.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στη μελέτη της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, την Ιστορία, τη Φιλοσοφία και τη Γλωσσολογία. 
Ασχολείται με την ποίηση και την κριτική της λογοτεχνίας.

Κωνσταντίνος Σίσσας

Ο Κωνσταντίνος Σίσσας γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1990 και κατοικεί μόνιμα στην πόλη της Βέροιας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας (Κατεύθυνση Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.
Εργάστηκε εθελοντικά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πελοπόννησου για δύο χρόνια, καθώς και στο φροντιστήριο της Μητρόπολης της Βέροιας. Στο συγγραφικό του έργο ανήκει η σύνταξη και η επιμέλεια του σχολικού βοηθήματος «Εισαγωγή στη Γνώση της Αρχαίας Ελληνικής για μαθητές Γυμνασίου» (2015) και η «Επισκόπηση της Αρχαίας Ελληνικής για μαθητές Λυκείου (2016).
Ακόμα, έχει συγγράψει το δίτομο «Ταξίδι στον Λόγο», που αφορά την Έκφραση- Έκθεση για το Λύκειο, όπως και ένα βιβλίο Λατινικών. 
Τα ενδιαφεροντά του εστιάζονται στα Αρχαία και Νέα Ελληνικά, όπως και στα Παιδαγωγικά.


 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου