Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΚΡΙΚΕΛΗ


Η ξακουστή Όλυμπος Καρπάθου είναι ένα πανέμορφο χωριό, στο βόρειο μέρος του νησιού, όπου έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός και οι ντόπιοι κρατάνε ευλαβικά τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Οι περισσότερες γυναίκες φοράνε ακόμα τις τοπικές τους φορεσιές και σε καλωσορίζουν με πλατύ χαμόγελο.
Μέχρι πριν 6 περίπου χρόνια, το χωριό ήταν απομονωμένο από το υπόλοιπο νησί καθώς πήγαινε σε αυτό ένας δύσκολος χωματόδρομος. Έτσι, οι επισκέπτες του νησιού αλλά και οι ντόπιοι, προσέγγιζαν το χωριό με καΐκι από το λιμάνι της Καρπάθου τα Πηγάδια, φτάνοντας στο επίνειο της Ολύμπου το Διαφάνι. Το Διαφάνι αποτελεί το δεύτερο λιμάνι του νησιού καθώς το προσεγγίζει και το πλοίο της γραμμής.
Τις ομορφιές όμως της Ολύμπου, για να τις ανακαλύψει κάποιος, θα πρέπει να μείνει στο χωριό. Έτσι έκανα κι εγώ, καθώς μελετούσα χρόνια αυτό τον υπέροχο παραδοσιακό οικισμό και φυσικά δεν το μετάνιωσα. Περίτεχνα σπίτια και μπαλκόνια με χαρακτηριστικό τους τον δικέφαλο αετό, υπέροχη θέα στο Καρπάθιο Πέλαγος, μύλοι ερειπωμένοι στη σειρά ν' ατενίζουν το πέλαγος, φιλόξενοι κάτοικοι με αληθινό χαμόγελο, υπέροχο φαγητό... Αν δεν ζούσαμε και καλοκαίρι πανδημίας θα είχαμε πετύχει βραδιές με λύρα, λαούτα και τσαμπούνες στο παραδοσιακό καφενείο "Παρθενώνας"...
Το Διαφάνι που αποτελεί το επίνειο της Ολύμπου, έχει υπέροχη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Επίσης προσεγγίσαμε και την όμορφη παραλία Βαναντα λίγο έξω από το Διαφάνι, με βατό χωματόδρομο. Όποιος όμως θέλει να κάνει μπάνιο σε καταπράσινα νερά και σπηλιές που κάποτε αποτελούσαν ορμητήριο Πειρατών, δεν έχει παρά να πάρει τα εκδρομικά σκάφη που κάνουν ημερήσιες εκδρομές στο νησάκι Σαρία, στη Βόρεια Κάρπαθο και ξεκινούν από το Διαφάνι αλλά και από τα Πηγάδια! Κάποτε ήταν ενωμένο με την Κάρπαθο αλλά ύστερα από μεγάλο σεισμό αποτελεί ένα υπεροχο νησάκι, εξαιρετικού φυσικού κάλλους με ονειρεμένα νερά και αγριοκάτσικα που περιμένουν τους εκδρομείς να τα ταΐσουν... 
Τελειώνοντας το αφιέρωμα μου στην Όλυμπο Καρπάθου, θα ήθελα να προτρέψω όλους σας να επισκεφτείτε το βγαλμένο, λες από παραμύθι, αυτό χωριό. 1 ώρα με το αεροπλάνο και βρεθήκαμε στην όμορφη ακριτική Κάρπαθο που στέκει αγέρωχη ανάμεσα στην Κρήτη και τη Ρόδο... Αξίζει και με το παραπάνω την επίσκεψη μας.

Όλυμπος 















 Η εκκλησία της Παναγίας στην πλατεία του χωριού!











Το πιο πολυφωτογραφημένο σπίτι της Ολύμπου!





Το εκκλησάκι του Χριστού που γιόρταζε ανήμερα του Σωτήρος!





Σε όλα τα σπίτια της Ολύμπου, υπάρχει το παραδοσιακό Καρπάθικο σπίτι.





Περίτεχνο συντριβάνι στο Διαφάνι, επίνειο της Ολύμπου!

Στο Διαφάνι, η Καρπάθια γυναίκα αγναντεύει το Πέλαγος περιμένοντας το ναυτικό άντρα της

Η υπέροχη παραλία στο Διαφάνι!

Στο νησάκι Σαρία!



















Η παραλία Βαναντα , 10 λεπτά από το Διαφάνι σε βατό χωματόδρομο.


Το υπόλοιπο νησί της Καρπάθου χαρακτηρίζεται από την πρωτεύουσα Πηγάδια, που είναι και το κύριο λιμάνι του νησιού, με δεκάδες εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια, από όμορφα μικρά χωριά όπως οι Μενετες με την εκκλησία της Παναγίας, το γραφικό Απέρι, το Οθος, το Μεσοχώρι, η Αρκάσα, οι Πύλες, ο Λευκός με υπέροχες παραλίες γύρω του και πολλές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά όπως η Κυρά Παναγιά σε τοπίο απίστευτης ομορφιάς, τα Απελλα, η Αχατα, η Αμμοοπή με πολλές παραλίες γύρω της και αυτή καθώς και η διπλή παραλία Διακόφτης δίπλα στο αεροδρόμιο με νερά Καραϊβικής!!!


Τα Πηγάδια, πρωτεύουσα της Καρπάθου.





Το Επαρχείο Καρπάθου - Κάσου από την εποχή της Ιταλικής Κατοχής!

Μενετές Καρπάθου!

Η εκκλησία της Παναγίας στους Μενετές θεωρείται η σημαντικότερη σε όλο το νησί!

Καταφύγιο από την εποχή  της γερμανικής κατοχής στους Μενετές!

Το αρχοντοχωρι Απέρι!

Στο Απέρι!

 Στο Απέρι!

 Η εκκλησία του Χριστού στο χωριό Οθος! 

Οθος

 
 Μεσοχώρι!

 Μεσοχώρι!

 Η πλατεία Σκόπη στο Μεσοχώρι!

Το Δημοτικό Σχολείο Μεσοχωρίου!

Στις Πύλες!
 Στις Πύλες!

Η υπέροχη παραλία της Κυρά Παναγιάς!

Παραλία της Κυρά Παναγιάς!

Παραλία της Κυρά Παναγιάς!

Παραλία Αχάτα!

Παραλία Απέλλα!

Παραλία Απέλλα!

Στην παραλία της Μικρής Αμμοοπής!

Στην παραλία της Μικρής Αμμοοπής!

Στο μπαρ "Στέμμα" στην Αρκάσα για το ηλιοβασίλεμα!

Αρκάσα

Στο Λευκό!

Η κεντρική παραλία του Λευκού!

Στον εξωτικό Διακόφτη!

Στον εξωτικό Διακόφτη!

 Νερά Καραϊβικής στο Διακόφτη!

Φωτογραφίες - κείμενα : Ιφιγένεια Κρικέλη 









1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτικό λεύκωμα, κατατοπιστική απεικόνιση της Καρπάθου , ...είναι σαν να πήγα. συγχαρητήρια στην Ιφιγένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή