Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΡΓΕΛΑ "Το καβουράκι με τη μία δαγκάνα " Παραμύθι


ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥΡΓΕΛΑ "Το καβουράκι με τη μία δαγκάνα " Παραμύθι

Τίτλος: Το καβουράκι με τη μία δαγκάνα
Συγγραφέας: Βασιλική Μουργελά
Εκδόσεις : Μιχάλης Σιδέρης
Είδος : Παραμύθι 
Εικονογράφηση: Βικτώρια Καπλάνη
Σελίδες: 54
Διαστάσεις: 13,7×20,8
ISBN: 978-960-468-263-8

Για παιδιά ηλικίας 4+

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Ο Πετράκης είναι ένα καβουράκι που μεγαλώνει όπως όλα τα καβουράκια στην ηλικία του. Ώσπου μια μέρα όλα αλλάζουν, λόγω κάποιου ατυχήματος η μια του δαγκάνα σπάει. Έτσι αναγκάζεται να συνεχίσει να ζει μόνο με μία δαγκάνα. Ο ίδιος το αποδέχεται, όμως θα χρειαστεί να αποδείξει σε όλους πως μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά. Η δύναμη της ψυχής του θα δώσει πολλά μαθήματα σε κάποια καβουράκια που τον κοροϊδεύουν, δεν τον θέλουν στην παρέα τους και τον κάνουν να νιώθει άσχημα.
Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ( ΣΕΛ6 - ΣΕΛ12)

Το καλοκαίρι έφτασε και τα καβουράκια έστησαν τρελό και ξέφρενο χορό στην ακροθαλασσιά. Κάποια επέλεξαν το κρυφτό στη ζεστή άμμο και κάποια άλλα μπαινοβγαίνουν στο νερό.
Σ’ ένα απόμακρο βραχάκι ένα καβουράκι κάθεται μόνο του και κοιτάζει τη θάλασσα. Είναι Πετράκης “το καβουράκι με τη μία δαγκάνα ” όπως τον αποκαλούν οι συνομήλικοί του .
Η ιστορία του ξεκίνησε όταν ήταν μωρό ακόμα… Καθώς η μαμά καβουρίνα και το μικρό καβουράκι απολάμβαναν μια ηλιόλουστη μέρα και κάθονταν ανέμελοι σε μια ήσυχη παραλία παίζοντας και γελώντας, άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο. Τα βραχάκια που βρίσκονταν πάνω απ’ την παραλία κατρακύλησαν και, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν μητέρα και μικρό, μια πέτρα χτύπησε τον Πετράκη και δυστυχώς η μία δαγκάνα του έσπασε.
Αμέσως η μητέρα πήρε το μικρό της και έτρεξαν μέχρι το ιατρείο της Καβουροχώρας. Εκεί η γιατρός με γλυκιά φωνή τούς ενημέρωσε πως ενώ στα καβούρια όταν σπάζει η μια δαγκάνα τους μετά από καιρό βγαίνει μια νέα, στην περίπτωση του Πετράκη ήταν το χτύπημα τέτοιο που δεν θα μπορούσε να αποκτήσει πάλι δεύτερη δαγκάνα ποτέ.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κατάγομαι από το χωριό Χώρα Γορτυνίας στην Ορεινή Αρκαδία όπου εκεί πέρασα τα παιδικά μου χρόνια με όμορφες αναμνήσεις απ’ την οικογένειά μου και μοναδικές εικόνες της φύσης. 
Σήμερα ζω μαζί με τον σύζυγό και τον γιο μου στην Αθήνα , ωστόσο διατηρώ ισχυρούς δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα μου και την επισκέπτομαι συχνά. 
Σπούδασα Πληροφορική. 
Το μικρόβιο της συγγραφής εμφανίστηκε στη ζωή μου σε μικρή ηλικία όπου έγραψα και το πρώτο μου  ποίημα με τίτλο “ Το πρώτο σκαλοπάτι της ζωής”. 

Κυκλοφορούν τα παιδικά βιβλία μου : 
Ο Αστρομικρούλης εκδόσεις Μέθεξις 2016 
Ο φίλος μου ο σπουργίτης εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2016 
Άμπα και Λήδα δυο γάτες σε μία μαγική ιστορίαεκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2017 
Τι γυρεύουν οι ποντικοί στο παλάτι ; εκδόσεις Μέθεξις 2018 
Τα φιλιά της Δανάης εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2018( Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου) 
Το μυστικό της ξυλοκερατιάς εκδόσεις Μέθεξις 

Ποίηση 
Ποιητική συλλογή “ Ψυχής χορδές “ εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2018 

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα : 
Διήγημα “Η νεράιδα της σιωπής” (Ανθολόγιο από τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος, που διοργάνωσε η «Εστία Ρουμλουκιωτών») 
Διήγημα “Αγαπημένη μου Ρίτα” (Ανθολόγιο 
‘‘Ταξίδι στην τρυφερότητα’’ - Τεύχος 3. 
Με ποιήματα και διηγήματα των διακριθέντων λογοτεχνών του 6ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ζωοφιλίας) 

Συμμετοχή σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς : 
 Α’ Έπαινος απο Χ.Ο.Ν 2006 στον 21ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης 
Γ’ Βραβείο θεατρικού παιδικού έργου από Ε.Τ.Ε.Π.Κ 2016 στον 16ο Λογοτεχνικό διαγωνισμό 
Τιμητική Διάκριση ποίησης από Δ.Ε.Ε.Λ 2017 
Γ’ Βραβείο Διηγήματος από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Π. Ε. Φθιώτιδας και τον Δήμο Λαμιέων 2017 στον 6ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ζωοφιλίας. 
Β ΄Βραβείο Ποίησης από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, το Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης το 2017 
Γ’ Βραβείο Ποίησης ( στην κατηγορία πρωτότυπη φόρμα) από το Λογοτεχνικό Περιοδικό Κελαινώ στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης το 2019 
Α’ Βραβείο Μουσικού Στίχου στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Π.Ο.Κ (προς τιμήν του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα) 2020. 
Γ ‘ Βραβείο Διηγήματος στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Π.Ο.Κ (προς τιμήν του ήρωα Ευάγγελου Λουκά Κουταλιανού) 2020 
5ο Βραβείο Διηγήματος στον 7ο Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό Διηγήματος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας 2020 
Τιμητική διάκριση στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος (κατηγορία έμμετρος στίχος) 2020. 
Τιμητική διάκριση στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος (κατηγορία σατιρικός στίχος) 2020. 

Ποιήματά μου και κείμενα μου έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες ιστοσελίδες και περιοδικά λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. 
Και αρκετές φορές στη Εφημερίδα “ Γορτυνία” 

Δραστηριότητες 
Από το 2018 πραγματοποιώ Εργαστήρια δημιουργικής γραφής σε παιδιά Δημοτικού 
Συμμετέχω σε εθελοντικές δράσεις 6 Δημοτικών Βιβλιοθηκών μεταξύ αυτών και η Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής και είμαι συντονίστρια στη Λέσχη Ανάγνωσης 9-12 ετών στη Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής ( για 4 συνεχόμενα έτη) 
Είμαι τακτικό μέλος της ΙΒΒΥ ( Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα) 
Είμαι μέλος του Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού Σωματείου “θεARTε” και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο και τον αυτοσχεδιασμό . 
Τον Ιούλιο του 2018 συμμετείχα στο θεατρικό “ Όσα χωράνε στην αλήθεια δεν τα βαστούν τα παραμύθια” που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Ρεματιάς με την συν διοργάνωση της Ένωσης Αρκάδων Χαλανδρίου. 
Δραματοποιώ η ίδια τα παραμύθια μου και κάνω θεατρικές παρουσιάσεις σε Παιδικούς Σταθμούς ,Νηπιαγωγεία , Δημοτικά και Βιβλιοθήκες (τόσο στη Αττική όσο και στη Επαρχία) προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσω την αγάπη μου για το βιβλίο στους μικρούς μου φίλους . 
Τα παιδικά μου βιβλία “ Τα φιλιά της Δανάης” , “Ο φίλος μου ο σπουργίτης” και “ Τι γυρεύουν οι ποντικοί στο παλάτι” , έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των εγκεκριμένων βιβλίων για σχολικές Βιβλιοθήκες από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου . 
Επιμορφώνομαι συνεχώς με σεμινάρια που αφορούν τα παιδιά και συμμετέχω σε εθελοντικές δράσεις σχολείων που σκοπό έχουν την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στις μικρές ηλικίες . email : vaso_mourg@hotmail.com
Βασιλική Μουργελά










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου