Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Online περιήγηση σε σπίτια σπουδαίων συγγραφέων

Ψηφιακή περιήγηση στα σπίτια σπουδαίων συγγραφέων

Ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο, μια περιήγηση στα σπίτια – μουσεία έξι σπουδαίων συγγραφέων. Μια κλεφτή ματιά στην ζωή αγαπημένων λογοτεχνών και θεατρικών συγγραφέων. Έξι προσωπικότητες που μέσα από τα βιβλία τους μας ταξίδεψαν, μας συγκίνησαν, μας ενθουσίασαν, μας προβλημάτισαν… μας έκαναν να ονειρευτούμε. 
Μπορείτε πλέον να επισκεφτείτε ψηφιακά τα σπίτια – μουσεία των   Jane AustenAnton Chekhov, Charles DickensEdmond RostandLeon TolstoiMark Twain και να πάρετε με αυτόν τον τρόπο μια μικρή γεύση από την ζωή τους.

Το σπίτι – μουσείο της Jane Austen στο Chawton (Hampshire)

Το τελευταίο σπίτι της Jane Austen, εκεί όπου εμπνεύστηκε τα μυθιστορήματα της, τον 19ο αιώνα, μετατράπηκε το 1949 σε μουσείο αφιερωμένο στην ζωή και το έργο της. Στην τελευταία της κατοικία έγραψε τα γνωστά σε όλους μυθιστορήματα της «Λογική και ευαισθησία» (1811), «Περηφάνεια και Προκατάληψη» (1813), «Mansfield Park» (1814), «Έμμα» (1815), «Το Αββαείο του Νορθάνγκερ» (1817) και «Πειθώ» (1817). Μπορείτε να εξερευνήσετε διαδικτυακά όλο το σπίτι, τους κήπους, τις συλλογές αντικειμένων όπως: γράμματα, κοσμήματα, πρώτες εκδόσεις των βιβλίων της συγγραφέως, φορέματα και προσωπικά αντικείμενα, όπως επίσης και έπιπλα. Επίσης μπορείτε να περιηγηθείτε σε θεματικές εκθέσεις.


Για την διαδικτυακή ξενάγηση πατήστε εδώ. Για τις διαδικτυακές εκθέσεις εδώ.

Το σπίτι – μουσείο του Anton Chekhov στο Melikhovo

Το μουσείο του Anton Chekhov ιδρύθηκε το 1940, αποτελούσε την κατοικία του για τα έτη 1892 έως το 1899. Σε αυτό το σπίτι ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας έγραψε τα θεατρικά αριστουργήματα «Ο Γλάρος» και «Ο Θείος Βάνιας», όπως επίσης, και αρκετά διηγήματα και ιστορίες του. Μέσα από την Google Arts and Culture έχετε την δυνατότητα να δείτε κάθε δωμάτιο του μουσείου, και επιπλέον, ψηφιοποιημένα αρχεία της συλλογής του. Τα εκθέματα συνδέονται με την ζωή και το έργο του θεατρικού συγγραφέα, περιλαμβάνουν: γράμματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα, φωτογραφίες, έργα τέχνης, μουσικά όργανα και προσωπικές σημειώσεις.


Για την διαδικτυακή ξενάγηση πατήστε εδώ.

Το σπίτι – μουσείο Charles Dickens στο Λονδίνο

Βρίσκεται στην οδό 48 Doughty του Λονδίνου και αποτέλεσε κατοικία ολόκληρης της οικογένειας από το 1812, έως το 1870. Το 1925 μετατράπηκε σε μουσείο, όπου εμπεριέχει την μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων, συνδεδεμένα με την ζωή και το έργο του συγγραφέα. Σε αυτό το σπίτι ο Charles Dickens έγραψε τα μυθιστορήματά του «Οι περιπέτειες του Όλιβερ Τουίστ» και «Η ζωή και οι περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπυ», όπως και φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες της εποχής. Στην online εξερεύνηση μπορείτε να δείτε το γραφείο, το καθιστικό, την τραπεζαρία, τα υπνοδωμάτια της οικογένειας, όπως επίσης, και τα ψηφιοποιημένα αρχεία της συλλογής του μουσείου, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς. Η συλλογή μέχρι σήμερα εμπεριέχει αντικείμενα της οικογένειας όπως: φωτογραφίες, γράμματα, πίνακες ζωγραφικής, χειρόγραφα, καθημερινά αντικείμενα κ.α.


Για την διαδικτυακή περιήγηση πατήστε εδώ. Για τα ψηφιοποιημένα αρχεία εδώ.

Το σπίτι – μουσείο Edmond Rostand

Η Villa Arnaga υπήρξε, από το 1906, το σπίτι του Γάλλου ποιητή και δραματουργού, σήμερα είναι μουσείο. Ο Rostand αποφάσισε να κτίσει ένα σπίτι στην Χώρα των Βάσκων, σχεδιάζοντας την κάθε λεπτομέρεια και επιθυμούσε το εσωτερικό του σπιτιού να μοιάζει με θεατρικό σκηνικό. Στον ιστότοπο του μουσείου μπορείτε να ξεναγηθείτε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού, όπως: το γραφείο, η τραπεζαρία, οι μεγάλες σάλες με έργα τέχνης, ο κήπος κ.α. Επίσης έχετε την δυνατότητα να μάθετε πληροφορίες για: την ιστορία του σπιτιού, την ιστορία κάθε δωμάτιο ξεχωριστά, την ιστορία της οικογενείας και τα έργα τέχνης.


Για την διαδικτυακή περιήγηση πατήστε εδώ.

Το σπίτι – μουσείο του Leon Tolstoi στην Yasnaya Polyana

Ιδρύθηκε το 1921 στην μνήμη του συγγραφέα. Αποτελεί το σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του. Εκεί, έγραψε τα μυθιστορήματά του, το «Πόλεμος και Ειρήνη» (1862-1867) και την «Άννα Καρένινα» (1873-1877). Σε αυτό το σπίτι διαδέχτηκε προσωπικότητες όπως ο Άντον Τσέχωφ και ο Μαξίμ Γκόρκι. Μέσα από την πλατφόρμα 
Google Arts & Culture  μπορείτε να «περπατήσετε» στους χώρους όπως: η βιβλιοθήκη, το γραφείο, το σαλόνι και οι κήποι. Μπορείτε, επίσης, να δείτε χρηστικά και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας, έπιπλα, φωτογραφίες, σπάνια βιβλία κ.α. με την συνοδεία σχολιασμού της ζωής και του έργου του μεγάλου δραματουργού.


Για την περιήγηση πατήστε εδώ.

Το σπίτι – μουσείο του Mark Twain στο Hartford

Το συγκεκριμένο σπίτι αποτέλεσε κατοικία του διάσημου λογοτέχνη από το 1874, έως το 1891. Το τριώροφο οικοδόμημα κτίστηκε από τον Edward Tuckerman Potter για τον Samuel Langhorne Clemens, γνωστό σε όλους Mark Twain, και την σύζυγο του Olivia και περιλαμβάνει 25 δωμάτια. Η κυβέρνηση τον Η.Π.Α. ανακήρυξε την συγκεκριμένη κατοικία, το 1962, Εθνικό Ιστορικό Τοπόσημο. Όπως επίσης, στο συγκεκριμένο οίκημα ο λογοτέχνης έγραψε τα μυθιστορήματα του «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» (1876), «Ο Πρίγκηπας και ο Φτωχός» (1881), «Χάκλμπερι Φιν» (1884) κ.α. Μέσα από την online περιήγηση μπορείτε να επισκεφτείτε: τα υπνοδωμάτια, την τραπεζαρία την βιβλιοθήκη, την αίθουσα μπιλιάρδου όπως επίσης και να ενημερωθείτε για τα 16 χιλιάδες αντικείμενα αξίας που ανήκουν στην συλλογή του μουσείου.


Για την περιήγηση πατήστε εδώ.

Κείμενο: Ειρήνη Γκότση (Lavart)


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.lavart.gr/








1 σχόλιο: