Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ…"



Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και ένιωσα την ανάγκη να γράψω λίγες αράδες για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, της μεγαλύτερης αυτής γιορτής από όλες, ανεξαρτήτου θρησκευτικού δόγματος. 

Θεωρώ πως το μήνυμα της μέγιστης αυτής γιορτής είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο. Δεν έχει χρόνο αλλά ούτε οριοθετείται μέσα σε αυτόν. Είναι επομένως, άχρονο και άξιο λόγου όχι μόνο την περίοδο αυτή του χρόνου αλλά και σε όλη τη διάρκεια αυτού, ενός χρόνου που κανείς μας δεν γνωρίζει τι επακριβώς φέρνει τόσο σε εμάς τους ίδιους όσο και στη Χώρα μας καθώς και σε ολόκληρη την Οικουμένη. Χωρίς καμιά αμφιβολία διερχόμαστε ως άτομα και ως Χώρα τον δικό μας Γολγοθά, είτε με αιτία, είτε χωρίς δεν έχει σημασία, που το άμεσο μέλλον συνεπεία και της τωρινής υγειονομικής κατάστασης προκαλεί απαισιοδοξία, ανασφάλεια ή και φόβο και ένα τοπίο κατ’ ελάχιστον θα μπορούσα να πω ομιχλώδες, όμως...... 

Πλην της εμπορικής διάστασης αυτής της περιόδου (στολισμοί, αγορές, λουκούλλεια γεύματα, διασκεδάσεις κλπ), που κατά κανόνα είναι πιο ελκυστική διότι δεν απαιτεί από εμάς να κοιτάξουμε εκεί όπου είμαστε γυμνοί και ανασφαλείς, δηλαδή στη καρδιά μας, στη ψυχή μας, μη λησμονούμε πως υπάρχει και η θρησκευτική διάσταση των Χριστουγέννων που είναι το ουσιώδες και το σημαντικό. Γνωρίζουμε όλοι ή οι περισσότεροι από εμάς, ποια είναι η σημασία αυτής της περιόδου του έτους, και τώρα και πάντοτε; Έχουμε συνειδητοποιήσει ποιο είναι το πραγματικό νόημα της γιορτής της γέννησης του Χριστού μας, τόσο για εμάς τους ίδιους ξεχωριστά όσο και για το κοινωνικό αντίστοιχο; Όσο περισσότερο καταφεύγουμε στην ύλη γιατί φοβόμαστε να κοιτάξουμε καλύτερα στα εσώτερα του εαυτού μας, τόσο η αληθινή μαγεία των Χριστουγέννων δεν θα μας αγγίζει όσα δέντρα και αν στολίσουμε, όσα λαμπιόνια και αν ανάψουμε, όσα υπέροχα φαγητά και γλυκά ετοιμάσουμε και «διαφημίσουμε» στα μέσα δικτύωσης πως φτιάξαμε. 

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι αφιερωμένη στον Χριστό. Είναι όμως αφιερωμένη και σε εμάς, την ανθρώπινη αδύναμη φύση, η οποία όμως έχοντας συνοδοιπόρο την πίστη θεριεύει και βρίσκει το σθένος και χωράει ολοκληρωτικά στον στενό και γεμάτο εμπόδια μονοπάτι της ζωής που δεν είναι τίποτα άλλο από μία μικρή, ταπεινή και σκοτεινή φάτνη που ανάβει όμως το φως, το φως της ελπίδας και φωτίζει με αυτήν τον σκοτεινό δρόμο της ζωής που είναι γεμάτος από αβεβαιότητες, αμφιβολίες και πολλά δεινά. Το φως αυτό της ελπίδας είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός ο οποίος με την ενανθρώπισή του τίμησε το σκοτεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ και με την Αγάπη του μας φίλεψε θέριεμα και δύναμη. 

Τα Χριστούγεννα, και τώρα και πάντοτε, θα πρέπει επιτέλους να προσπεράσουμε τον στενό κύκλο της συνήθειας και η περίοδος αυτή να καταστεί για τον κάθε έναν μας ξεχωριστά, περίοδος περισυλλογής. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να ανακτήσουμε τον χαμένο μας ανθρωπισμό, στοιχείο που δεν έχει χρόνο και τόπο, και να καταστήσουμε αυτόν, τρόπο δράσης σε όλον μας τον βίο στη ζωή. Έτσι θα καταπολεμήσουμε και την κρίση αξιών που διερχόμαστε. 

Τα Χριστούγεννα, και τώρα και πάντοτε, να φωτίσουμε την καρδιά μας με τα πιο φωτεινά λαμπιόνια και να αγοράσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο για τον ίδιο μας τον εαυτό αλλά και για τους άλλους, να φιλέψουμε τη ψυχή μας με καλοσύνη και να την ζεσταίνουμε με την αιώνια φλόγα της αγάπης και να βιώνουμε μίαν νέα ζωή μακριά από μικρότητες, εγωϊσμούς, μικροψυχίες και μισαλλοδοξίες. 

Η ελπίδα επομένως, η αγάπη και η υπέρβαση του «εγώ και του εσύ» χάριν του «εμείς» ας αποτελέσουν τη βάση της σκέψης μας και της δράσης μας στις οποιεσδήποτε δύσκολες συγκυρίες και ας οδηγήσουν όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά στην οικοδόμηση νέων σχέσεων κοινωνικής συμπεριφοράς…. 

Το μήνυμα των Χριστουγέννων παραμένει πάντα ισχυρό και ακούγεται δυνατά σε κάθε ανοιχτή καρδιά. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, είτε αυτός είναι πλούσιος είτε φτωχός, είτε είναι υγιής είτε άρρωστος, σε όποια μήκη και πλάτη του κόσμου και αν κατοικεί και σε όποιον θεό και αν πιστεύει. Η γέννηση του Χριστού αποτελεί διαχρονικά το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας και τον πιο φωτεινό φόρο στις δυσκολίες και τις αγωνίες όλων μας. 

Ας αφουγκρασθούμε πλήρως το βαθύ νόημα του μηνύματος των Χριστουγέννων και να ευχηθούμε να φωλιάσει σε κάθε καρδιά και να γίνει μία ταπεινή φάτνη για να υποδεχθεί την αγάπη και την ελπίδα που μεταφέρει η γέννηση του Σωτήρα Χριστού. 

Εύχομαι εκ βαθέων ψυχής γαλήνιες γιορτές πλημμυρισμένες με χαρά, με υγεία και με το λιβάνι της πίστης, τα σμύρνα της ελπίδας και το χρυσάφι της αγάπης!!!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου