Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

ΚΑΙΤΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ "Οι Αποκλίνοντες" - Ιστορικό Μυθιστόρημα


Καίτη Βασιλάκου - Οι Αποκλίνοντες
Εκδότης - ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Χρονολογία Έκδοσης - Δεκέμβριος 2020
Είδος - Ιστορικό Μυθιστόρημα
Αριθμός σελίδων - 220
Διαστάσεις - 20x13
ΙSBN - 13 9789605372958

Μόλις κυκλοφόρησε: "Οι Αποκλίνοντες", ιστορικό μυθιστόρημα. 
------------------------------------------------------------------------
"Στα ταραγμένα χρόνια του τέταρτου μ.Χ. αιώνα, η Αντιόχεια, η πιο μεγάλη και η πιο πλούσια πόλη της ρωμαιοβυζαντινής αυτοκρατορίας, βιώνει αργά και επώδυνα τη μεταμόρφωσή της από πόλη ποικίλων λατρειών, πίστεων, δοξασιών και αιρέσεων σε μια πόλη αυστηρά ορθόδοξη χριστιανική.
Παράλληλα με τα μίση, τις θρησκευτικές έριδες, τις συγκρούσεις και τους διωγμούς των αντιφρονούντων η Αντιόχεια βιώνει και τις μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις της αυτοκρατορίας, τους πολέμους εναντίον των εχθρών της, τους εμφυλίους πολέμους, τις αυθαιρεσίες των αρχόντων, τις συνωμοσίες και τις σφαγές τους.
Ο Σωσίθεος, ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, τα αφηγείται όλα αυτά, καθώς ξεδιπλώνει τη ζωή του στη γενέτειρά του Αντιόχεια αλλά και στα ταξίδια του στις ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας.
Μέσα από το μυθιστόρημα καταδεικνύεται το πλήθος των Γνωστικών ομάδων και γενικότερα των αλληλοσυγκρουόμενων θρησκευτικών ομάδων της εποχής, ο τρόπος σκέψης των πρώτων εκείνων Χριστιανών, η πολυπλοκότητα και οι ιδιορρυθμίες των ιδεών και αξιών τους, καθώς αναμειγνύουν στις δοξασίες τους ανατολικές και ελληνικές θεότητες, φιλοσοφικές ιδέες και δεισιδαιμονίες.
Όλοι εκείνοι οι αποκλίνοντες Χριστιανοί αλλά και οι άλλοι ετερόδοξοι έσβησαν σιγά σιγά μετά την αυστηρή επιβολή σε όλη την αυτοκρατορία του Συμβόλου της Νίκαιας, όπως αποφάσισε ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος περί το τέλος του τέταρτου αιώνα".
Θα βρείτε το βιβλίο στην Πολιτεία, τον Ιανό και την Πρωτοπορία.

Απόσπασμα 

"Την επόμενη άνοιξη ο Ιουλιανός έφυγε από την πόλη μας για να πάει να χτυπήσει τους Πέρσες και συνέχισε κι εκεί τα παράξενα καμώματά του.

Είχα κατέβει ένα απόγευμα στο καπηλειό και συζητούσα με έναν έμπορο κρασιού που δεν ήθελε να κάνει τη συναλλαγή με τον Μπααράμ και επέμενε να την κάνει απ’ ευθείας μαζί μου. Ο Ιουλιανός έδειχνε να τα πηγαίνει καλά στον πόλεμο με τους Πέρσες και ο κόσμος στο μαγαζί συζητούσε για την άλωση της Βισουχίδας.

-Και πώς σου φαίνεται αυτό, Σωσίθεε, με ρώτησε ο οινέμπορος, αφού είχαμε τελειώσει τα παζάρια. Πήρε στην προστασία του, λένε, ο αυτοκράτορας ένα κωφάλαλο παιδί που βρήκε εγκαταλειμμένο στην πόλη.

Εγώ ήμουν επιφυλακτικός. Ποτέ δεν ξέρεις, όταν μιλάς, ποιον έχεις απέναντί σου. Αυτός εδώ ο έμπορος δήλωνε τώρα Εθνικός, αλλά μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν Χριστιανός. Και μπορεί ο Ιουλιανός να ήταν ανεκτικός, αλλά οι χαφιέδες τρύπωναν παντού και δεν ήξερες τι μπορούσε να σου ξημερώσει.

-Έκανε μια καλή πράξη ο αύγουστος, είπα προσεχτικά.

Οι άλλοι στο μαγαζί είχαν περισσότερο θράσος.

-Αυτά δεν είναι συνηθισμένα φερσίματα για έναν αυτοκράτορα, είπε ο διπλανός μου, ένας άγνωστος που μπορεί να ήταν και της μυστικής.

-Τι το θέλει το κωφάλαλο ο Ιουλιανός; Τι να το κάνει;

-Το λυπήθηκε, είπε ο οινέμπορος.

Ο διπλανός μου έβαλε τα γέλια:

-Τέτοιο μαλακοπίτουρα αυτοκράτορα δεν έχω ξαναδεί! Τι στρατηλάτης και αηδίες μου λέτε τώρα εσείς. Ένας άντρας που λυπάται τα ανάπηρα αντί να τα σφάζει!

-Είναι μεγάλος στρατηγός ο Ιουλιανός! Όλη η αυτοκρατορία έχει να το λέει, είπε ο έμπορος ερεθισμένος.

Στην κουβέντα μπήκε και ο Ζηνόδωρος που από τότε που είχε γιατρέψει τον Μπααράμ, περνούσε πολλές ώρες στο καπηλειό τρώγοντας και πίνοντας δωρεάν:

-Μεγάλος στρατηγός μπορεί να είναι, αλλά μ’ αυτά που κάνει, ο κόσμος θα τον περάσει για βλαμμένο.
-Τον βλαμμένο θα πάρουμε για βλαμμένο; Φώναξε ένας από απέναντι και ξέσπασαν όλοι στα γέλια.

Μόνο οι οινέμπορος έμεινε σκυθρωπός.

-Εσύ γιατί δεν γελάς; Μήπως είσαι της μυστικής; Τον ρώτησε ο διπλανός μου και πάλι όλοι ξέσπασαν σε γέλια.

Τόσο πολύ είχε αποθρασυνθεί ο κόσμος με την ανεκτικότητα του Ιουλιανού. Ακόμα κι εγώ πήρα αέρα και είπα κάποια στιγμή στον έμπορο:

-Είδες πού πήγε η τιμή του κρασιού. Όλα τα τρόφιμα ακρίβυναν διπλά και τρίδιπλα εξαιτίας του αυτοκράτορα. Ο κόσμος έχει αγαναχτήσει.
-Δεν φταίει αυτός, οι μεγαλέμποροι φταίνε που αρπάζουν τα τρόφιμα και τα κρύβουν στις αποθήκες τους. Κι εγώ από αυτούς αγοράζω.

Οι άλλοι στο μαγαζί τού επιτέθηκαν κι άρχισε τότε ένας καυγάς που δεν ξέρω κι εγώ πού θα κατέληγε, αν δεν έμπαινε στη μέση ο Μπααράμ. Πήρε τον οινέμπορο κατά μέρος:

-Λοιπόν, τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε. Πήγαινε τώρα στην ευχή του Θεού και μη δίνεις σημασία. Αυτοί εδώ είναι όλοι τους πιωμένοι.

Ο έμπορος έφυγε, ενώ οι άλλοι γιουχάιζαν προκλητικά."


Βιογραφικό σημείωμα:

Γεννήθηκα στα Χανιά, αλλά δεν είμαι Χανιώτισσα.
Η μητέρα μου ήταν από το Ηράκλειο και ο πατέρας μου από την Τρίπολη. Ο πατέρας μου υπηρετούσε στο Δασαρχείο Χανίων, όταν γεννήθηκα. Έμεινα στην πόλη μέχρι τα 16 χρόνια μου και κατά κάποιο τρόπο τη θεωρώ ιδιαίτερη πατρίδα μου, αν και δεν έχω πια δεσμούς εκεί
Στη συνέχεια ήρθα στην Αθήνα και μετά από τόσα χρόνια διαμονής μου στην πρωτεύουσα θεωρώ πλέον ότι είμαι Αθηναία. Έγινα μάλιστα δημότης Αθηναίων θεωρώντας ότι η Αθήνα είναι πια η πραγματική, δική μου ιδιαίτερη πατρίδα.
Σπούδασα Αρχαιολογία και Ιστορία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια διορίστηκα στη Μέση Εκπαίδευση ως φιλόλογος.
Μου άρεσε από μικρή να σκαρώνω στιχάκια και ιστορίες, κάτι που συνέχισα σε όλη τη ζωή μου, αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους απέφευγα να δημοσιεύσω οτιδήποτε.
Πολύ αργά ξεπέρασα τα εμπόδια και το πρώτο βιβλίο που εξέδωσα ήταν «Ο πειρασμός του ερημίτη Χάρτμουτ Λιμπέργκερ και άλλες ιστορίες» το 2008.

Εργογραφία:

«Ο πειρασμός του ερημίτη Χάρτμουτ Λιμπέργκερ», διηγήματα (Ιωλκός).
«Οι πόρτες», διηγήματα (Ιωλκός).
«Ο τέταρτος κλώνος», διηγήματα (Αίολος).
«Αγαπημένε μου ψυχίατρε», μια νουβέλα και πέντε διηγήματα (Απόπειρα).
«Αγαπημένε μου ψυχίατρε, πες μου...», ποιήματα (Μανδραγόρας).
«Νυχτώνει αργά», ποιήματα (Μανδραγόρας). 
«Σιμόν», θεατρικό έργο σε τρεις πράξεις (Μανδραγόρας).
«Το επίμονο φαινόμενο», ένα διήγημα και δύο νουβέλες (Απόπειρα).
«Η προγονική εντολή», νουβέλα (Γαβριηλίδης)
«Οι Αποκλίνοντες» (Απόπειρα).

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:

Μέσα από σένα, διηγήματα, εκδ. 24 γράμματα 2020
Το ελληνικό φανταστικό διήγημα, εκδ. Αίολος,.2012
Ένα ταξίδι... αλλιώς, διηγήματα, εκδ. Σαΐτα.2013
Τα ποιήματα του 2012, Κοινωνία των (δε)κάτων, 2013
Ανθολογία μικρού διηγήματος της νύχτας, εκδ. Κύμα, 2017
Το θέατρο στην ποίηση, εκδ. Ν. & Σ. Μπατσιούλας, 2017
InteLLiGentsia, ο κύκλος των ποιητών, εκδ. Εντύποις, 2018
Τα υπογείως ανεωχθέντα, ποιήματα, εκδ. Ρώμη 2019

Στο διαδίκτυο διατηρώ από το 2010 το δικό μου μπλογκ ketivasilakou,blogspot.gr, όπου δημοσιεύω κείμενά μου που έχουν σχέση με την κοινωνία, την ιστορία, την ψυχολογία, τη λογοτεχνία. Κατά καιρούς δημοσιεύω και δικά μου ποιήματα και διηγήματα.

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου