Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗΣ "....σαν μια φορά " - 30 μικρές ιστορίες για τα Παλιά Ξεχασμένα Επαγγέλματα




Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκδίδεται ένα βιβλίο που αναφέρεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στα Ελληνικά Παραδοσιακά Επαγγέλματα.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 30 μικρές ιστορίες, οι περισσότερες αφηγηματικές, στις οποίες περιγράφεται η καθημερινότητα 30 και πλέον παλιών επαγγελματιών, αρκετοί εκ των οποίων έχουν πια οριστικά πάψει να δραστηριοποιούνται.
Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Σύμβουλος Πολιτισμικής Διαχείρισης, Ηλίας Μπουντούρης, ο οποίος προβαίνει σε αυτήν την έκδοση μετά από πολυετή έρευνα, καταγραφή και μελέτη των πολιτισμικών στοιχείων που συνθέτουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και αφού έχει εκπονήσει για λογαριασμό δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό και ιδιαιτέρως τα ξεχασμένα παραδοσιακά επαγγέλματα.
Το βιβλίο προλογίζει η Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021, έχει εικονογραφηθεί από 25 σύγχρονους ζωγράφους,
φέρει την Αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και εκδίδεται από τον Εκδοτικό Οίκο Little Island Publications.

Καθώς το συγκεκριμένο έργο απευθύνεται και σε παιδαγωγούς, έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που να αποτελεί και εκπαιδευτικό εργαλείο, ώστε, αφού κατακτηθεί αυτή η ιδιαίτερη γνώση, να μπορεί να μεταδοθεί στους μαθητές και να παράγει για εκείνους αξιοποιήσιμο εφόδιο. Για τον λόγο αυτόν,  προωθείται ήδη και στα σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας.

Το βιβλίο, εκτός από έντυπη μορφή, εκδίδεται και σε ηλεκτρονική.
Η ηλεκτρονική μορφή περιλαμβάνει και ηχογραφημένες αφηγήσεις αυτών των μικρών ιστοριών, κατά τη διάρκεια των οποίων ακούγονται ήχοι της κάθε εποχής αλλά και ήχοι από το κάθε επάγγελμα, όλα αυτά με συνοδεία κατάλληλα προσαρμοσμένων μουσικών του Μίκη Θεοδωράκη, που ευγενικά έχουν παραχωρηθεί στον κύριο Μπουντούρη.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και οι θετικές αξιολογήσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων της Ελλάδας, όπως ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, η Ιστορικός Ηélène Castellano-Eυθυμίου, η Καθηγήτρια Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιόλα Αργυροπούλου, η Διευθύντρια Παιδικής Φροντίδας Σταυρούλα Βαρδάκου, η Δρ Κλασικής
Αρχαιολογίας, Μιμίκα Γιαννοπούλου, η Ιστορικός Τέχνης, Μαρίνα Γκόντα, ο Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Κώστας Καρούσος, ο π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Καψάλης, ο Θεωρητικός Τέχνης, Σάντι Νικολαρέας και η Διευθύντρια Μουσείων, Χαριτωμένη Ευγένιου Σπαθάρη.

Άλλες λεπτομέρειες, καθώς και ένα σύντομο flip book,
μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link:



ΚΡΙΤΙΚΗ 

Η έρευνα του νεότερου υλικού βίου αναδεικνύει την σημασία του ως αναπόσπαστου συνδετικού κρίκου στην διαχρονική μελέτη του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά και στην αυτοτελή ανάγνωση της νεότερης ιστορίας. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα, ορισμένα από τα οποία επιβίωναν στον ελλαδικό χώρο μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, είναι φορείς μακραίωνης τεχνογνωσίας που φωτίζουν όψεις της καθημερινής ζωής των ανθρώπων στον προβιομηχανικό κόσμο, τόσο σε αγροτικό όσο και σε αστικό περιβάλλον. Η προσπάθεια ανάδειξης αυτής της σημαντικής πτυχής με τον εύληπτο αφηγηματικό τρόπο που επιχειρείται στην παρούσα έκδοση αποτελεί μια ενδιαφέρουσα παιδαγωγική προσέγγιση στην επαφή των νεότερων ανθρώπων με το παρελθόν. 
Μιμίκα Γιαννοπούλου Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας Ερευνήτρια - Επιμελήτρια εκθέσεων
🍁     🍁 

Ένα βιβλίο πραγματικός θησαυρός γνώσεων για 30 και πλέον επαγγέλματα που αν και σημαντικά για την καθημερινή ζωή του πληθυσμού από τα βάθη της αρχαιότητας, σταμάτησαν την ύπαρξη τους σταδιακά, μέχρι την εξαφάνισή τους την δεκαετία του 1980. Πολλοί από εμάς τους παλαιότερους είχαμε την ευκαιρία να "ζήσουμε" από κοντά τα περισσότερα από αυτά, ποιος δεν θυμάται τους πλανόδιους φωτογράφους στις πλατείες ντυμένους στα άσπρα να χάνονται κάτω από την μαύρη κουκούλα του μαγικού τους κουτιού και το φλας τους από θειάφι και φώσφορο να σηκώνει σύννεφα καπνού, ή τον μπακάλη της γειτονιάς που "έγραφε" στο τεφτέρι τα χρέη των πελατών του, τον πραματευτή, τον καραγκιοζοπαίχτη, τον γαλατά, τον νεροκόπο, κά. 
Όλα τα επαγγέλματα υπήρξαν περισσότερο από απαραίτητα και διευκόλυναν την ζωή. Τη σημερινή εποχή της "πληροφορικής" αυτά φαντάζουν ρομαντικά και ίσως εξωπραγματικά, για άλλους ίσως και μύθος, σίγουρα όμως φτάσαμε ως εδώ γιατί υπήρξαν αυτά τα επαγγέλματα, η εξέλιξη τους είμαστε όλοι οι σημερινοί επαγγελματίες. Για όλα εκείνα και άλλα πολλά μιλάει αυτό το υπέροχο βιβλίο του Ηλία Μπουντούρη που θησαύρισε για τις μελλοντικές γενιές όλη αυτή τη γνώση. Ο ίδιος το διάβασα απνευστί, θυμήθηκα πολλά, νοστάλγησα πολλά, μα, περισσότερο, έμαθα πολλά. 
Σάντι Νικολαρέας Εικαστικός, Συγγραφέας, Θεωρητικός της Τέχνης

🍁     🍁 

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω το εξαιρετικά αξιόλογο και ενδιαφέρον βιβλίο, με τίτλο «Σαν μια φορά», του Συμβούλου Πολιτισμικής Διαχείρισης, Εικαστικού Καλλιτέχνη, Λαογράφου και Συγγραφέα Ηλία Μπουντούρη, ο οποίος πραγματεύεται με τρόπο ξεχωριστό Ελληνικά Παραδοσιακά Επαγγέλματα. Το βιβλίο, αποτέλεσμα πολύμοχθης και πολύχρονης προσπάθειας τού συγγραφέα (με τη συλλογή, την καταγραφή και την αξιολόγηση πληροφοριών για τα Παραδοσιακά Επαγγέλματα), απαρτίζεται από 30 σύντομες, αυτόνομες ιστορίες, η καθεμία από τις οποίες ταξιδεύει τον αναγνώστη στον κόσμο 30 παλιών επαγγελματιών. Ο Ηλίας Μπουντούρης περιγράφει γλαφυρότατα την καθημερινότητα, τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους, καθώς επίσης το περιβάλλον τής εργασίας τους και τον εξοπλισμό που διέθεταν. Πιστεύω ακράδαντα πως το «Σαν μια φορά», αυτό το άψογο από κάθε άποψη πόνημα, θα αποτελέσει «σταθμό» όχι μόνο στην ατελεύτητη πορεία τής Λαογραφίας και γενικότερα της Επιστήμης, αλλά στον ευρύτερο Ελληνικό και Διεθνή Πολιτισμικό Χώρο… 
Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια τού Τμήματος Φιλολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών

🍁     🍁 

Ο συγγραφέας, με το βιβλίο αυτό, προσδοκά στην διαπαιδαγώγηση κάθε νέας γενιάς, σχετικά με τα επαγγέλματα που έχουν εκλείψει ή τείνουν να εκλείψουν. Δεν είναι απλά η περιέργεια ή η πλούσια γλώσσα που χρησιμοποιεί και που σε ελκύει, αλλά και ο μύθος, οι διηγήσεις, οι περιγραφές, οι αναδρομές και οι παρεμβάσεις που σε γοητεύουν και σε ωθούν στην ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Οι διερευνητικές του αναζητήσεις με ζεστασιά και γνώση επέτρεψαν στις λέξεις του να μεταμορφωθούν σε βιβλίο και να εκδοθούν. Οι ένθετες ιστορίες των επαγγελμάτων ξυπνούν μνήμες στους γηραιότερους και αφυπνίζουν περιέργεια αναζήτησης και μάθησης στους νεότερους. 
Μαρίνα Γκόντα Ιστορικός Τέχνης

🍁     🍁 

Παραδοσιακά επαγγέλματα… Ο τσαγκάρης, ο σφουγγαράς, ο σιδεράς, ο φωτογράφος… Μνήμες γλυκές μα έντονες, αποτυπωμένες πλέον σε λαϊκές ζωγραφιές και σε αξέχαστες παλιές ελληνικές ταινίες εκείνου του καιρού. Μια εξαίρετη πρωτοβουλία του συγγραφέα, Ηλία Μπουντούρη, ο οποίος έχει ασχοληθεί από κοντά με το αντικείμενο και έχει εκτιμήσει βαθιά την πολιτισμική αξία των επαγγελμάτων που χάνονται ή εξελίσσονται. Όμορφες, μελετημένες αφηγήσεις σε ένα βιβλίο «εγχειρίδιο» και για τους νέους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, παρόλο που δεν γνώρισαν την τότε δύσκολη εποχή του αγώνα για την επιβίωση και τη σοφία της δημιουργίας εκείνων των ανθρώπων, θα έχουν την ευκαιρία να μεταδώσουν γνώσεις και πολιτισμό στους μαθητές τους. 
Χαριτωμένη Ευγένιου Σπαθάρη Διευθύντρια Μουσείων και Πινακοθήκης Δήμου Αμαρουσίου

🍁     🍁 

Το πολυεπίπεδο έργο του καταξιωμένου εικαστικού Ηλία Μπουντούρη, αναδεικνύει ακόμη μια φορά την πολιτισμική μας ταυτότητα, δίνοντας με σοβαρότητα αλλά και γλαφυρή πένα, τεκμηριωμένες ιστορικές λεπτομέρειες για τη γέννηση και τη φθορά επαγγελμάτων με ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία, από την εποχή του Homo sapiens έως σήμερα. Συνήθως μας επισκέπτονται οι οδυνηρές μνήμες, όμως...η έξοχη γραφή του εμπνευσμένου, χειμαρρώδη, αστείρευτου συγγραφέα, με ματιά διεισδυτική, υπεύθυνη, ευαίσθητη, σεβάσμια, γεφυρώνει τις πολιτισμικές του ανησυχίες με την ιστορική μας παράδοση και οι μνήμες έρχονται γλυκιές, ανείπωτα νοσταλγικές, συγκινησιακές. Παράλληλα, ευαισθητοποιεί τους παιδαγωγούς να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση που θα αποκομίσουν, στο μελλοντικό δυναμικό της πατρίδας μας, τα παιδιά, ώστε η παράδοση να διατηρηθεί άσβεστη. 
Ηélène Castellano-Eυθυμίου ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ - ex.empl. AUTORITE CONSULAIRE AMBASSALE DE FRANCE A ATHENES

🍁     🍁 

Το πρόσφατο βιβλίο του Ηλία Μπουντούρη, αποτελεί μία εξαιρετική προσπάθεια προσέγγισης της παράδοσης, μέσα από τον κοινωνικό ιστό πολλών επαγγελμάτων όπως μας διασώθηκαν. Ο αγώνας της επιβίωσης, οι κατ 'οίκων - συνήθως- εξυπηρετήσεις, οι αυτοσχέδιες ενασχολήσεις, η κατασκευαστική τους εργαλειοθήκη, οι εποχικές αξιολογήσεις και δυσκολίες, η ζωντανή συναναστροφή - επίδειξη και καταχώρηση της δεξιοτεχνίας τους, το ηθογραφικό τους στοιχείο, η ανάδειξη της αξιοσύνης τους, η κοινωνική τους αναγνώριση και συνέχεια, ο εξοπλισμός και η διάσωσή του, η διαμορφούμενη οικειότητα στη μικρή κοινωνία της συχνής εγκαρδιότητας και εξυπηρέτησης, έφεραν τα δεκάδες αυτά επαγγέλματα στο προσκήνιο μιας πλέριας πολιτιστικής ανάπτυξης - σπουδής και κοινωνικής συνεύρεσης - πολλών αιώνων τώρα - που στέριωσαν την αγάπη, την αποδοχή, την οικογένεια, την καλόβολη συναλλαγή και την πολιτιστική και εργασιακή συνέχεια ενός ολόκληρου λαού έως τις μέρες μας. 
Κώστας Καρούσος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ

🍁     🍁 

 Το βιβλίο του Ηλία Μπουντούρη, ταξιδεύει τους αναγνώστες του σε ένα μακρινό, γοητευτικό, αλλά συνάμα δύσκολο παρελθόν, που σημάδεψε, με ανεξίτηλες εικόνες, την καθημερινότητα του καθενός. Επαγγέλματα, συνήθειες, ασχολίες, αγώνας για επιβίωση , μα και μεγάλη κοινωνική προσφορά. Ονόματα προσώπων και επαγγέλματα, που τείνουν να ξεχαστούν, αν δεν ξεχάστηκαν κιόλας, άνθρωποι που ο καθένας έχει τη δική του προσωπική ιστορία. Επαγγέλματα που έγραψαν τις δικές τους διαδρομές, που άλλαξαν , που εξακολουθούν να υπάρχουν, που χάθηκαν. Χωριά και πόλεις, πολιτείες και κράτη, που φιλοξένησαν όλους αυτούς, στα πανηγύρια, στις χαρές, στις εκκλησίες, στις πλατείες και τις γειτονιές. Όλα αυτά καθιστούν το βιβλίο του Ηλία Μπουντούρη χρήσιμο και πολύτιμο για την ψυχή του κάθε αναγνώστη. 
Γεώργιος Καψάλης π. ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

🍁     🍁 

Είναι χάρισμα όταν γράφεις να κάνεις τον αναγνώστη σου μέρος της ιστορίας. Ηλία Μπουντούρη, με ταξίδεψες στην Ελλάδα του τότε, στις συνήθειες , στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ως παιδαγωγός πήρα ιδέες που μπορώ να υλοποιήσω με τα παιδιά. Κάθε επάγγελμα και μία δραματοποίηση. Το βιβλίο "Σαν μια φορά", μου έδωσε την ευκαιρία να βρεθώ κοντά στον Κλήμη, όταν άναβε τα λυχνάρια στην παλιά Αθήνα. Να νιώσω την μοναξιά του Αυγέρη, του Φαροφύλακα. Να κρυφοκοιτάξω πίσω από την πόρτα τα προξενιά της Δόμνας. Να περιμένω με αγωνία τον Πασχάλη του Σουρτζή, να μου φέρει γράμμα. Κείμενα δουλεμένα με ψυχή, γνώση και αγάπη για τη λαογραφία. Ένα βιβλίο που καλό θα ήταν να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη γιατί είναι κομμάτι του πολιτισμού μας! 
Σταυρούλα Βαρδάκου ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ




Βιογραφικά στοιχεία 

Ο Ηλίας Μπουντούρης είναι Εικαστικός Δημιουργός Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης, Συγγραφέας. Η πολυδιάστατη και πληθωρική επαγγελματική του διαδρομή,  προσδιορίζεται από τους εξής χαρακτηριστικούς σταθμούς: 
- Εδώ και πολλά χρόνια, καταξιώνεται σαν Εικαστικός Καλλιτέχνης, τα ζωγραφικά του έργα κοσμούν πολλές ιδιωτικές συλλογές  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επίσης, δημιουργεί σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις.


- Διακοσμεί εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους οικιών, καταστημάτων και ξενοδοχείων,
επίσης, δημόσια πάρκα και πλατείες, με διακοσμητικές εφαρμογές σε όλη την ελληνική επικράτεια  και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία.
Αρκετές εργασίες του έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη αποτελώντας εδώ και χρόνια διακοσμητικά πρότυπα καθώς συντελούν στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της κάθε περιοχής.
Αυτό το επιτυγχάνει αξιοποιώντας τα τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και προσαρμόζοντάς τα στον χώρο.



- Εκπονεί Μελέτες με τις οποίες πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα  βρίσκουν την πολιτιστική τους ταυτότητα  και αναδεικνύεται ο Τοπικός τους Πολιτισμός.


- Μετατρέπει πλήθος από ιδιόκτητα παλιά κτίσματα,  ιστορικού, λαογραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος  όπως Πύργους, Φάρους, Ανεμόμυλους, Νερόμυλους, Χαμάμ, 
Ελαιοτριβεία, Οινοποιεία κλπ, σε επισκέψιμους χώρους πολιτισμού.


- Δημιουργεί Μουσεία για λογαριασμό Δήμων, Συλλόγων ή άλλων φορέων, σε αναξιοποίητα παλιά οικήματα, όπως σχολεία, παλιά εργοστάσια, βιομηχανικές μονάδες κλπ.


- Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ‘ΧΡΥΣΑΛΙΔΑΣ’,της Εταιρείας Μελέτης, Καταγραφής, Διατήρησης & Ανάπτυξης Περιβαλλοντικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Ιδρύει στην Αθήνα το ‘Πολιτιστικό Πάρκο’, του οποίου την διαχείριση αναθέτει στην ‘ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ’. 



- Δημιουργεί και άλλα Πολιτιστικά ή άλλα Θεματικά Πάρκα σε όλη την Ελλάδα κατά εντολή επιχειρηματιών, επενδυτών, Συλλόγων, Δήμων κλπ.
- Εκπονεί εκατοντάδες Εκπαιδευτικές Βιωματικές Δραστηριότητες που αναδεικνύουν τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον , για λογαριασμό Σχολείων, Μουσείων, Δήμων, Ξενοδοχείων κλπ. 


- Κερδίζει για το έργο του δεκάδες διακρίσεις, βραβεύσεις και επαίνους, από την Unesco, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ευρωπαϊκές οργανώσεις και Φορείς, Επιμελητήρια, Σωματεία, Συλλόγους, Ιδρύματα, ΜΜΕ κλπ.


- Γίνεται ιδρυτικό μέλος του ‘Αλλοτινού’,του μη κερδοσκοπικού Φορέα Προστασίας και Ανάδειξης Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Αγαθών, του οποίου και προεδρεύει.
- Ιδρύει και με άλλες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών το Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας, του οποίου και προεδρεύει.

- Έχει καταγράψει και διαθέσει για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ένα εμπεριστατωμένο αρχείο με πηγές που αναφέρονται σε: 
Παραδοσιακά ξεχασμένα επαγγέλματα 
Ναναρίσματα και ταχταρίσματα 
Παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια 
Ελληνικά έθιμα 
Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα 

- Διοργανώνει αναρίθμητες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Εκθέσεις Εικαστικών,
καθώς επίσης δημιουργεί Ανοιχτές ή Δανειστικές Βιβλιοθήκες σε Σχολεία, Δήμους, 
Θέατρα, Κινηματογράφους, Ξενοδοχεία, Τράπεζες, και επαγγελματικούς χώρους 
όπως cafe, εστιατόρια, νοσοκομεία και άλλους χώρους αναμονής.


- Εκπονεί Περιβαλλοντικές Δράσεις, για τις οποίες και βραβεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.


- Εκλέγεται πρόεδρος ή επίτιμο μέλος σε πολλούς Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, Ιδρύματα και ΜΚΟ. 
- Αρθρογραφεί για θέματα που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού, ενώ γράφει ιστορικά διηγήματα και έχει εκδώσει Οδηγούς με τα πολιτισμικά στοιχεία πολλών περιοχών της Ελλάδας.



- Συμμετέχει σε πλήθος Διαλέξεων, Συνεδρίων, Ημερίδων κλπ.όπου ομιλεί για τον πολιτισμό και την ανάδειξή του.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου