Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ- ΖΑΛΩΝΗ "Προσέγγιση στο έργο της (Με τη ματιά του Πάνου Κούρβα)"



Όταν διακρίνεις μια εργάτισσα πιστή χαρίσματα ζωγράφου να ’χει, μια οδηγήτρα είναι, που στους ποιητικούς της ώμους της κρατεί τους αφαιρετικούς των λέξεων χυμούς και του προκρουστικού λόγου το απόσταγμα.

Είναι μια μεταφυτεύτρια, που κεντρώνει με τη ράβδο της τέχνης σε όλες τις αποχρώσεις του λυρισμού πολύπτυχα μοτίβα.

Με το ανατομικό της έμπνευσης νυστέρι, σκύβει πάνω απ’ του καθενός το νιογέννητο στίχο και σαν δάσκαλος επεμβαίνει συμβουλευτικά, με τη λυρική άχνη της επούλωσης.

Προικισμένη με το λεκτικό πνεύμα των γραμματικών κανόνων, ισόρροπα χρωματίζει τις διαβαθμίσεις των τόνων καλαίσθητα, ικανοποιώντας σαν μυστηριακός Ιεροφάντης τους λεξολάτρεις στους υπεργήινους κόσμους της τέχνης.

Η ποίηση της πολύτροπη, σαν συμφωνία πολύφωνη αχνοσκεπάζει τον αναγνώστη με γαληνόμορφο ντύμα και τον μεταμορφώνει σε ξαγναντευτή, για να ακουρμαστεί μέσα απ’ την ονειρική εικόνα των στίχων της τα ποιητικά της γεννήματα, καθώς σαν αστραπή περνούν σε καλοσύνης ώρα.

Ένα σφυρηλατημένο χαρακτήρα φανερώνει η ωριμότητά της, που κυριαρχεί με μια καλλιεργημένη φιλοκαλία στου λόγου της τη στιχουργική και στις πολύπλοκες των ρυθμών της συζεύξεις, θαρρείς και είναι αισθηματοποιημένες φωτοσκιάσεις αρμονίας και ήχου.

Με αριστοτεχνική σύνθεση προσωποποιεί τη φύση, ιχνογραφώντας την με ευλύγιστες λέξεις στων νοήσεων τη μυστική γλώσσα.

Θρησκευτικά λες και επιχειρεί ταξίδια, γροικώντας την επικαιρότητα μέσα στων καιρών τη σιωπή, προσφέροντας σαν ξεδίψασμα με την αγαπημένη φωνή της της ψυχικής της ομορφιάς τις πολύμορφες εκδηλώσεις.

Μάχεται εθελοντικά με της πολυμάθειας τη λάμψη, χτίζοντας στο ξέθαμπο πνευματικό χώρο της Φαντασιούπολης των «Δοκιμών» το εργαστήρι, για να ανθήσει το ποικιλόχρουν της φιλοσοφίας, με τα εγκύκλια της παράδοσης μαθήματα.

Σαν αστέρι πάσης ποιητικής οδοιπορίας, σε βγάζει στο ξάγναντο σταυροδρόμι των ελπίδων και με την οξεία όρασή της επιβραβεύει την κάθε αξιότητα αθόρυβα, με τη δυναμική της ζύμης.

Μια συγγραφική πηγή της βιβλιογραφίας είναι, που κατέρχεται στον χώρο της λογοτεχνίας με προδρομικό και πρωτότυπο έργο, έχοντας εκφραστικά τον προσωπικό της τόνο.

Μπορεί να τη διακρίνει κανείς, καθώς έχει ανέβει στων σπουδαίων τη χορεία, για να κορφολογήσει περίτεχνες φράσεις από ένα σμιλευτή του λόγου.

Κι αν άμποτε επιχειρήσουν να βρουν τα κρυμμένα θέλγητρα της γραφής της οι τεχνοκρίτες του μέλλοντος, μάλλον θα μαθητεύσουν με εναπόστακτα κείμενα στης ποιήσεώς της το χρυσοτεχνείο.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020 
 ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΡΒΑΣ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου