Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ "ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" - Ποιητική Συλλογή


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ: ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Εκδόσεις : ΤΑΔΕ ΕΦΗ 
Μέγεθος: 14Χ21
Σελίδες: 52
ISBN: 978-960-9543-71-2

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Μια ποιητική συλλογή - κραυγή αγωνίας του Γιώργου Σταυράκη, για το μέλλον της Ελλάδας και την τύχη των Ελλήνων. Ο Έλληνας Προμηθέας, ένας διαχρονικός ήρωας της ανιδιοτελούς προσφοράς του στην κοινωνία, ο οποίος συνεχώς τιμωρείται από τους ευεργετηθέντες του.

Οπισθόφυλλο 

ΧΑΡΑΞΕΣ
Χάραξες με ξυράφι τις λέξεις μου κόβοντας τη κεντρική αορτή της καρδιάς μου. Αν θα μπορούσα να μαντέψω ότι θα μεταμορφώσουν σε Υπεράνθρωπο της Υπεροψίας, τις λέξεις που είχαν μοναδικό προορισμό εσένα Θα τις έθαβα στο απάτητο του Καύκασου Βουνό να τις ξεσκίσει ο αχόρταγος για αίμα Αητός που στο ράμφος του κρέμονται ακόμα οι σάρκες του Προμηθέα Δεσμώτη.

Ποιήματα Συλλογής

[….Προμηθέα! Δεν πάει καλά ο κόσμος... Οι διεθνείς τραπεζικοί εγκληματίες γεμίζουν με φέρετρα απόγνωσης τον πλανήτη. Οι αυτόχειρες αφήνουν τη σκόνη από το σώμα τους και η τελευταία βροχή της άνοιξης την ταξιδεύει στα σταυροδρόμια της λύτρωσης. Δεν πάει καλά η χώρα μας... Όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας, το χρώμα τής ήττας και της προδοσίας, βρίσκεται ζωγραφισμένο με αδρές πινελιές στις ψυχές των Ελλήνων. Τ’ όραμα της Δικαιοσύνη, η Ευρώπη το πέταξε στον σκουπιδοτενεκέ της απληστίας, κι ο δέσμιος Έλληνας, ματώνει στη Πλατεία του Συντάγματος... κάποιοι κρύβουν με δανεική κουβέρτα τις πληγές τους, στα πεζοδρόμια. Αισχύλε! Οι Έλληνες δεν είναι ενωμένοι, και γι’ αυτό έπαψαν να είναι νικητές... Οι εχθροί μπήκαν στη τρύπια χώρα μας με δόσεις πριμοδότησης... Τα παιδιά σου Όμηρε βιώνουν καινούργια «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» σε άλλες πατρίδες. Δεν πάει καλά ο τόπος μας... Τα πνευματικά και ιστορικά της αποθέματα θέλουν να τα σβήσουν για χάρη της “Δύσης.”
🍁

Ελλάδα! Τον άγριο κατακτητή νίκησες με τις τέχνες και τα γράμματα και τώρα βάρβαροι επιχειρούν να θάψουν την Αναγέννηση απ’ το πανάρχαιο Φως του Πολιτισμού σου!....]

🍁

[…Ω, αθάνατη μήτρα φωτός στο είναι του ανθρώπου! Να! ο καινούργιος άνθρωπος! Ταξινομώντας τους αριθμούς στης έρευνας το τραπέζι, στον εαυτό του προφέρει δεύτερο μυαλό σκέψης για την συμβίωσή του με τη φύση! Ο πυρετός, της ποιότητας της άμιλλας, στην τελειότητα δίνει τη σκυτάλη…. Με τη σκέψη αγκαλιάζουν το μέλλον στην απεραντοσύνη της ζωής σε κάθε πλανήτη. Αδερφοποιημένοι άνθρωποι ζωγραφίζουν παράδεισους με ήχους χαράς, ήχους ανάτασης στη μέθη της δημιουργίας από τους καταχτημένους θησαυρούς της μάνας φύσης δίχως ιδρώτα πικρό… Η άνοιξη απ’ τις φούχτες τους πίνει τ’ αθάνατο νερό. Στον έρωτα δίνουν την άσβεστη φλόγα και στη ζωή τ’ ολόχρυσο άρμα, με τ’ άλικο άτι που στη χαίτη του κεραυνοί κι αστραπές της ράβουν την πορφύρα , τραγουδώντας την αγάπη! Μάταια το λαίμαργο μάτι αποζητά ίχνος ερήμου μέσα στην ανθοφορία της γης…]

🍁

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Γεννήθηκα στον Πειραιά αναπνέοντας ανάμεσα σε δυτικοευρωπαϊκά φουγάρα. Γεννήθηκα με τη πρώτη βροχή του Σεπτέμβρη σε αποθήκη στην οδό Πειραιώς, καθώς η Μάνα μου γυρνούσε από του Ψυρρή με φούχτες γιομάτες χαρούπια έχοντας εμένα στη κοιλιά. Γεννήθηκα με ιδανικά, πλεγμένα στο τσέρκι των ονείρων μου, χωρίς πορεία, χωρίς προορισμό. Ελεύθερος του ανέμου γιός μετρούσα κι εγώ το φως των αστεριών. Παιδικές μου αναμνήσεις στις φλόγες σας έριξαν. Οι οθόνες της διεθνούς αγοράς μαστιγώνουν τις αξίες στο παλκοσένικο των συναλλαγών. Για τον μαρασμό του ανθρώπου επιστρατεύτηκαν μασκαράδες με οικόσημα. Όνειρο δικό μου σε κρατώ αμόλυντο στην ψυχή μου που μόνο η αγάπη έχει μέρος. Την γέννηση του ανθρώπου δοξάζω τι κι αν αυτός με πληγώνει. Για χάρη του, στην αρένα της αλλοτρίωσης μπαίνω και κονταροχτυπιέμαι έως ότου νυχτώσει. Μετά σκέπτομαι πως το σώμα ο ναός μου είναι, φωτοσυρμή στην αθλιότητα. Αναζητώ την αγνότητα των παιδικών μου χρόνων, καθώς βλέπω τις αλάνες του παιχνιδιού να χάνονται στο τσιμέντο της συμφοράς. Αναζητώ την επαναστατικότητα που χάθηκε μέσα στην αλλοτρίωση του κόσμου. Μας χωρίζουν των ανθρώπων οι άθλιες επινοήσεις. Το σπέρμα και η μήτρα, εχθρική μπροστά στη δημιουργία τους. Η κοινωνία μας μια απέραντη κλινική όπου νοσηλεύονται εξευγενισμένες κι αλαζόνες ψυχές. Η εποχή του Κάιν σε έξαρση… Ποιος αλήθεια δικαστής την αθλιότητα θα τιμωρήσει; και ποια χωματερή θ’ αντέξει την μυρωδιά της συγγενικής μούχλας;. Άλλη μια μέρα στους δρόμους της Αθήνας χωρίς παιδικές φωνές. Έτρεξα να σε φτάσω χρόνε στις σκοτεινές σήραγγες των πολυκατοικιών να ζωγραφίσουμε μαζί τον ήλιο στα μάτια του κόσμου. Τον ήλιο που ξεχάστηκε κλεισμένος μέσα στα γραφεία με τον αρρωστημένο αέρα, κι εγώ ψάχνω να βρω λέξεις μέσα στο συρρικνωμένο λεξιλόγιο της ψυχής μου… Τώρα το ξέρω, ότι δεν θα μπορέσω μόνος ν’ αλλάξω τον κόσμο. Ναι! Τώρα περιφρουρούμε περισσότερο από τα μποφόρ της εποχής μου, χουχουλιάζοντας τα παιδικά μου όνειρα. Η νεογενή φωνή της εγγονής μου, όρκος που δεν παραβιάζεται. Το χαμόγελό της ένας ολόκληρος ολοκαίνουργιος κόσμος!

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιώργος Σταυράκης γεννήθηκε στην Συνοικία “Απόλλων” του Πειραιά. Ο πατέρας του κατάγεται από το νησί Ίος, των Κυκλάδων, και η μητέρα του από την Σμύρνη. Παρουσιάστηκε στα γράμματα το 1978 με την ποιητική συλλογή:
1) 42 ΠΟΙΗΜΑΤΑ.
Ακολούθησαν:
2) Σκασμένο ρόδι, 1981, ποίηση.
3) Το γέλιο της πολιτείας, 1982, ποίηση.
4) Ο καθρέφτης του φεγγαριού, 1985, ποίηση (δεύτερη έκδοση 1986).
5) Καθ’οδόν, 1988, ποίηση.
6) Ταυτότητα εποχής, 1994, ποίηση.
7) Μέδουσα νύχτα, 1998, ποίηση.
8) Παραλήπτης ονείρου, 2000, ποίηση.
9) Όταν η σιωπή μιλήσει, 2002, ποίηση.
10) 1902-2002 Ένας Αιώνας “ΣΩΤΗΡΙΑ”, 2002, χρονικό.
11) Η πορεία και το έργο του θωρακοχειρουργού Νικολάου Τσούτη, 2004, βιογραφικό.
12) Ιατρική του Πνεύματος και της Τέχνης 2005, καλλιτεχνικό Λεύκωμα Γιατρών.
13) Προσωπικότητες της Κεφαλονιάς, 2005, χρονικό.
14) Η «ΣΩΤΗΡΙΑ», Τόπος Μαρτυρίου των φθισικών του Δημοσιογράφου ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΡΝΑ. Γενική Επιμέλεια, 2010.
15) Συνοικισμός «Απόλλων» ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Λαογραφικό, 2010.
16) Οξυγόνο Ελπίδας, Ποίηση, 2011.
17) Ίος Κυκλάδες -Παρελθόν Παρόν και Μέλλον, Λαογραφικό, 2012.
18) Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η Διαχρονική της πορεία Α’ τόμος, 2013.
19) Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η Διαχρονική της πορεία Επανέκδοση του Α’ τόμου Και επιπλέον του Β’ και Γ’ τόμου. 2014.
20) Φιλέλληνες Ποιητές Του Χθες Και Του Σήμερα, 2014.
21)Αρχαία Σο¬φία, 2014 (ποίηση).
22) ΙΑΣΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ το ποιητικό έργο του. Δοκίμιο 2015
23) Συνταξιδιώτες στην ποίηση. 2018 ( ομαδική)
24) Γάλλοι Φιλέλληνες. Ιστορική έρευνα. 2019
25) Έλληνας Προμηθέας. 2020 (Ποίηση).
Συμμετείχε στις ανθολογίες: Εικοσιοχτώ ποιητές 1980, Περιοδικό Πολιτιστική του Αντώνη Στεμνή, στην Ανθολογία Ελλήνων Ποιητών εκδόσεις Καρανάση 1987, καθώς επίσης και στο βιβλίο του Γιάννη Νικολόπουλου, η Νέα Ρεαλιστική Ποίηση.
Στην ξενόγλωσση έκδοση hellenikajahrbuch 1985 συμπεριελήφθει σαν εκπρόσωπος της Ελληνικής Εργατικής Ποίησης.
Στο Β΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτιονίας Ελληνισμού, για το 2012 βραβεύτηκε με ΕΠΑΙΝΟ.
Υπήρξε Πρόεδρος του λογοτεχνικού συλλόγου ΕΠΟΣ.
Υπήρξε πάρεδρο και στη συνέχεια τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1980.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ της Ε.Ε.Λ το 1994 και Γραμματέας της Επιτροπής Κρίσης νέων μελών, 2009-2010.
Τον Μάρτιο του 2014 αναλαμβάνει καθήκοντα Ειδικού Γραμματέα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Στις αρχαιρεσίες του 2016 εκλέχτηκε στο Δ.Σ στη θέση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ. 2016-2018.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με την ζωγραφική σε καμβά και σε πέτρα. Στο πρώην Δημαρχείο του Χαλανδρίου πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση 1995 και έχει συμμετάσχει σε τρεις ομαδικές εκθέσεις.
Έχει παρουσιαστεί στην Τηλεόραση της ΕΤ2 και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Από την έκδοση του βιβλίου 1902-2002 "ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑ" η εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ για λογαριασμό της ΕΡΤ πραγματοποίησε Ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης στοιχεία από το βιβλίο χρησιμοποίησε ο καταξιωμένος Σκηνοθέτης ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ για τη ζωή του Μεγάλου μας ποιητή. ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ








4 σχόλια:

  1. μπράβο Γιώργο, αξιοπρόσεκτα τα κείμενά σου. και πραγματικά μιλάνε για τις αγωνίες όλων μας για ότι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας. δημιουργική πορεία εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα δημιουργικός Γιώργο. Να είσαι γερός να μας δίνεις έμπνευση για ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή