Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΝΙΣΥΡΟΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ


Το να περιγράψεις την Νίσυρο δεν είναι κάτι απλό!Αν δεν την δεις με τα ίδια σου τα μάτια,αν δεν την νοιώσεις,δεν μπορείς να καταλάβεις το μεγαλείο της και την ομορφιά της!Η Νίσυρος είναι η κορυφή ενός Ηφαιστειακού βουνού και φυσικά ο κρατήρας του που ξεπροβάλλει μέσα από την θάλασσα του Αιγαίου!Η γεωλογική της ιστορία είναι συγκλονιστική,και την νοιώθεις μόνο όταν πατήσεις το πόδι σου σ αυτήν την άγρια,κατάφυτη,εύφορη γη με τα τρία πανέμορφα Χωριά της!!Η Αρχαία ιστορία της είναι μεγάλη,παρ όλο που φαίνεται ξεχασμένη πέτρα μεταξύ Καλύμνου και Ρόδου!...Η Νίσυρος με συγκλόνισε με την απλότητα,την ομορφιά της και την ηρεμία της!Με τους απλοϊκούς κατοίκους της που μου θύμισαν ανθρώπους από τα παλιά!!...Ηταν ένα ταξίδι που άξιζε πολλά και χαίρομαι που αποφάσισα να πάρω ξαφνικά το πλοίο και να το πραγματοποιήσω!!


Η Νίσυρος είναι νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα. Ανήκει στην ομάδα των αρχαίων Νοτίων Σποράδων, και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Συγκεκριμένα, απέχει 8 μίλια ΒΔ. της Τήλου, και 10 μίλια νότια της Κω, στην οποία και υπάγεται διοικητικά, και 9 ναυτικά μίλια ανατολικά από το ακρωτήρι Ντάτσα της Τουρκίας. Η Νίσυρος έχει έκταση περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό μήκος ακτών περίπου 24 χιλιόμετρα.


Ο πληθυσμός της το 1950 αριθμούσε 2.516 κατοίκους. Κατά την τελευταία απογραφή (2011), ο πληθυσμός της ανερχόταν στους 987 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μανδράκι. Άλλα χωριά της Νισύρου είναι ο Εμπορειός, οι Πάλοι, τα Νικειά και τα Λουτρά.


Σ' αυτό το γκράφιτι στην είσοδο του Μανδρακίου είναι γραμμένη όλη η ιστορία της Νισύρου...


Η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας. Βρίσκεται στην άκρη του τόξου του Αιγαίου, μαζί με τη Καλδέρα της Κω και τη νήσο Γυαλί. Οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν 150.000 χρόνια, ενώ η κύρια δραστηριότητα συνέβη 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα λαμβάνουν χώρα υδροθερμικές εκρήξεις.


Η Νίσυρος αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά, ενώ το κέντρο της νήσου καταλαμβάνει μία καλδέρα διαμέτρου 4 χλμ., από τον πυθμένα και μέχρι την επιφάνεια του οποίου απαντάται θείο. Μέσα στη καλδέρα βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα, ενώ συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες.


Στο βάθος η Βραχονησίδα Σρογγυλή και πίσω της η Κως.....Η Στρογγυλή ή Στρογγύλη είναι νησίδα των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται βόρεια της Νισύρου και ανατολικά του Γυαλιού και είναι ακατοίκητη. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Νισύρου. Το νησί είναι ηφαιστειογενές. Είναι αποτέλεσμα της δράσης του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου. Το νησί είναι ουσιαστικά ένας ηφαιστειακός κώνος ο οποίος εξέχει πάνω από το νερό. Το νησί έχει ύψος 125 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ενώ η βάση του βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος 600 μέτρων. Δημιουργήθηκε πριν 50.000 με 30.000 χρόνια. Στην κορυφή του διαθέτει ένα μικρό κρατήρα.Η σύστασή του είναι ανδεσιτική και έχει αποθέσεις ελαφρόπετρας.







Η λάβα έφτασε στην θάλασσα..κι εκεί σχημάτισε εντυπωσιακές ακτές και παραλίες!! Πλησιάζοντας την παραλία Αυλάκι.


Υπάρχουν θερμά λουτρά, τα νερά των οποίων αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα και η μέγιστη θερμοκρασία τους είναι 61 °C.


Δρομάκι Νικολακης.....στην παραλία Αυλάκι με τα τεράστια βότσαλα και τις Ηφαιστειογενείς εκροές πετρωμένες στον χρόνο! 


Ενα από τα δεκάδες πανέμορφα ξωκλήσια της Νισύρου... 


Η Νίσυρος είναι η χαρά των περιπατητών/πεζοπόρων αλλά και όσων αγαπούν τη φύση. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι την κορυφή του νησιού (698μ.) ή και σε μέρη άγνωστα ακόμη και για τους ίδιους του Νισυριανούς (βλέπε Δρακοσπηλιά). Με περισσότερα από 40 μονοπάτια, όλων των δυσκολιών, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το νησί από άλλη οπτική! 


Παναγία Σπηλιώτισσα 

Μανδράκι


Μανδράκι, η χώρα της Νισύρου, η καρδιά του νησιού, ένα μέρος που συνδυάζει την ησυχία, τη νησιώτικη ομορφιά και την έντονη ζωή. Εσείς δεν έχετε παρά να γυρίσετε σε κάθε στενό, να καθίσετε στην πλατεία της Ηλικιωμένης και να δείτε τα βοτσαλωτά προαύλια των σπιτιών που ντύνονται με βουκαμβίλιες και αρώματα από τις κουζίνες των νοικοκυραίων. Τέλος, καταλήξτε στον παραλιακό δρόμο για έναν καφέ, μία μπύρα ή ένα γεύμα. 


Μπορεί κατά καιρούς να έχετε ακούσει διάφορα ελληνικά νησιά να χαρακτηρίζονται ως κρυμμένοι θησαυροί. Η αλήθεια όμως βρίσκεται “κρυμμένη” κάπου στα Δωδεκάνησα. Μιλάμε φυσικά για τη Νίσυρο! Ένα μέρος γεμάτο εκπλήξεις, έναν γαλήνιο τόπο χαλάρωσης, ένα νησί.. πραγματικό ηφαίστειο! Μπορούμε να στολίζουμε με δεκάδες όμορφα λόγια τη Νίσυρο, όμως πιστεύουμε ότι δεν το έχει ανάγκη. Ακόμη κι αν είχε φωνή θα ήθελε να κρατήσει τον ταπεινό χαρακτήρα που κατέχει χρόνια τώρα. 



Πρωτεύουσα, λιμάνι και μεγαλύτερος οικισμός του νησιού είναι το Μανδράκι. Εδώ μένει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό οικισμό. 



Πλατεία Ηλικιωμένης...........

Σήμερα λαμβάνουν χώρα υδροθερμικές εκρήξεις. Η Νίσυρος αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά, ενώ το κέντρο της νήσου καταλαμβάνει μία καλδέρα διαμέτρου 4 χλμ., από τον πυθμένα και μέχρι την επιφάνεια του οποίου απαντάται θείο. Μέσα στη καλδέρα βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα, ενώ συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες.



Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο υπάρχουν θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30 μέχρι 60 °C, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι στα Λουτρά και τους Πάλους. Ένας ηφαιστειακός δόμος υψώνεται στα 700 περίπου μέτρα, δίνοντας και το μεγαλύτερο υψόμετρο της νήσου.


Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό. Το μεγαλύτερο έσοδο του νησιού όμως, προέρχεται από την εκμετάλλευση της ελαφρόπετρας, με την οποία απασχολούνται αρκετοί κάτοικοι στο νησάκι Γυαλί, που απέχει 3 μίλια από τη Νίσυρο, καθώς και από την εκμετάλλευση του περλίτη. Το ηφαίστειο της Νισύρου με τον κρατήρα του Στεφάνου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.
Η Νίσυρος διαθέτει ένα από το πιο σημαντικά βεβαιωμένα Γεωθερμικά (Γ/Θ) πεδία υψηλής ενθαλπίας στην Ελλάδα με θερμοκρασία ρευστού άνω των 350°C και υψηλή πίεση 18 bar, ενώ βάσει των μελετών σκοπιμότητας, το γεωθερμικό δυναμικό του νησιού είναι τουλάχιστον 50 MW

Δημαρχείο.....

Τα στενά δρομάκια, λιθόστρωτα καταλήγουν στις βοτσαλωτές πλατείες, ενώ ο παραλιακός δρόμος οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγιας της Σπηλιανής. Το διώροφο νεοκλασικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Δημαρχείο είναι χτισμένο το 1931 από τεχνίτες της Σύμης και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλατεία Ηλικιωμένη, με τους χαρακτηριστικούς φίκους..


Η γένεσή της συνδέεται με τη μυθική φαντασία των Αρχαίων Ελλήνων. Η Νίσυρος γεννήθηκε σύμφωνα με το μύθο της Γιγαντομαχίας. Η μητέρα των πάντων Γη, έστρεψε τους θνητούς Γίγαντες κατά των αθάνατων θεών του Ολύμπου. Οι θεοί καταδίωξαν τους Γίγαντες, οι οποίοι υποχώρησαν έντρομοι. Ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας είχε αναλάβει, κατόπιν εντολής του Δία, να εξαφανίσει το Γίγαντα Πολυβώτη, ο οποίος διέσχισε φοβισμένος το Αιγαίο προκειμένου να σωθεί. Ο Ποσειδώνας τον πρόφτασε κοντά στην Κω. Με την τρίαινά του, απέσπασε ένα τμήμα από την Κω και το εκσφενδόνισε εναντίον του Πολυβώτη. Ο Ποσειδώνας πέτυχε το Γίγαντα και τον καταπλάκωσε. Το κομμάτι αυτό της Κω έγινε η Νίσυρος. 


Κατά τους Περσικούς πολέμους η Νίσυρος μαζί με την Κάλυμνο και την Κω υπάγονταν στο Βασίλειο της Αλικαρνασσού υπό την Αρτεμισία. Στη συνέχεια ακολούθησε την τύχη των υπολοίπων πέριξ αυτής νήσων. Φαίνεται ότι άποικοι από το νησί ίδρυσαν τη Νίσυρο στην Καρία της Μικράς Ασίας. Καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1912, οι οποίοι εξουσίαζαν το νησί μέχρι την προσάρτησή της στην Ελλάδα το 1948. Το όνομα Νίσυρος είναι προϊστορικό. Στα κείμενα των Χιττιτών η χώρα των Ασσυρίων καταγράφεται ως Νισσυρίγια, πράγμα που ενδεχομένως παραπέμπει σε κατοίκους του νησιού που προήλθαν ως έποικοι από εκεί. 


Το σπίτι του Αγίου Νικήτα...Ο Άγιος Νικήτας, γεννήθηκε στην κωμόπολη Μανδράκι της Νισύρου το 1716, από πλούσιους γονείς. Ο πατέρας του ήταν δημογέροντας του νησιού, έπεσε όμως στη δυσμένεια των Τούρκων και για να αποφύγει τις τιμωρίες, εξισλαμίσθηκε με όλη του την οικογένεια και μετακόμισε στη Ρόδο. Εκεί ο μικρότερος γιος, ο Μεχμέτ, πληροφορήθηκε ότι κάποτε ήταν χριστιανός και τον έλεγαν Νικήτα. 




Τα κατώφλια είναι στολισμένα με πανέμορφα βοτσαλωτά...το ίδιο και οι πλατείες ! 

Αγιος Θεολόγος 








Τα σπίτια είναι δίπατα με πρόσοψη στην ανατολή για να προστατεύονται από την προβέζα, το δυτικό άνεμο που πνέει στο νησί. Χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με άσπρους τοίχους και παραθυρόφυλλα βαμμένα σε έντονους χρωματισμούς. 


Προς το παρόν, και για καλή μας τύχη, το νησί παραμένει αναλλοίωτο από την ανθρώπινη παρέμβαση και εντυπωσιάζει όσους το επισκέπτονται με την παρθένα ομορφιά του. Και για όσους δε το γνωρίζουν ολόκληρη η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο(!), ενώ στο κέντρο της βρίσκεται ο καλοσχηματισμένος, ενεργός κρατήρας που ακούει στο όνομα Στέφανος.


Το Ενετικό Κάστρο της Νισύρου χρονολογείται το 1315 μ.Χ. Βρίσκεται στο Μανδράκι και δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο της πόλης. Το κάστρο χτίστηκε από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη ως ενθύμιο του περάσματος τους από το νησί. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, το οποίο χτίστηκε γύρω στο 1600. 



Η μυθολογία λέει ότι το νησί δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία, τον πόλεμο μεταξύ Θεών και Γιγάντων. Ο Ποσειδώνας καταδίωξε τον Γίγαντα Πολυβώτη μέχρι την Κω, έκοψε ένα τμήμα της και, πετώντας το πάνω στον εχθρό του, τον βύθισε για πάντα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο θρυλικός βράχος είναι η σημερινή Νίσυρος και οι εκρήξεις του ηφαιστείου η οργισμένη ανάσα του ηττημένου Γίγαντα.! 


Στο Μανδράκι θα βρείτε πολλά και όμορφα στενά! (Ίσως) Το πιο γνωστό απ’ αυτά είναι και η Μικρή Βενετία της Νισύρου. Ένα πλακόστρωτο στενό δρομάκι με χρωματιστά μπαλκόνια που θα σας μεταφέρει, έστω και προσωρινά, κάπου στη Βενετία. 





Ενα πανέμορφο στέκι...Λιοτρίδια


Αυλή μέσα στη θάλασσα..




Οι διακοπές στη Νίσυρο μπορούν να συνδυαστούν και με εναλλακτικές δραστηριότητες γύρω από την ιστορία, την κουλτούρα, τη γαστρονομία, τη φύση αλλά και την αγροτική ζωή του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο θα εξερευνήσετε γνωστά και άγνωστα και σημεία της Νισύρου, θα μάθετε για την ιστορία και θα δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα. 
 



Το ταξίδι στη Νίσυρο θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Θα λέγαμε πως είναι οι καλύτερες διακοπές που μπορείτε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας. Αφεθείτε στην ηρεμία και τη γαλήνη του νησιού, γυρίστε στα όμορφα, πολύχρωμα στενά με τις βοτσαλωτές πλατείες, νιώστε την ενέργεια του ηφαιστείου 




Η λάβα από τα έγκατα της γης,ήλθε και σταμάτησε παγώνοντας τον χρόνο και βάφοντας τα πάντα στο χρώμα της σκουριές!! 



Η Νίσυρος δεν είναι ένα νησί σαν όλα τ’ άλλα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν νησί. Πρόκειται για ένα ενεργό ηφαίστειο, το νεαρότερο του τόξου του Νότιου Αιγαίου, με δύο τουλάχιστον μεγάλες εκρήξεις τα τελευταία 45.000 χρόνια και μία ακόμα πιο καταστροφική, που σκέπασε την ευρύτερη περιοχή με τέφρα πριν από 16 χιλιετίες. 


Τα τελευταία 130 χρόνια το ηφαίστειο λαγοκοιμάται, αλλά οι επιστήμονες αφουγκράζονται προσεκτικά τον καθημερινό του «βήχα». Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι από τα ελάχιστα επισκέψιμα του πλανήτη, αφού μπορεί οποιοσδήποτε να φτάσει εκεί με το αυτοκίνητό του και να περάσει ώρες περιδιαβαίνοντας τους 10 υδροθερμικούς κρατήρες με τα υπέροχα ονόματα: Στέφανος, Πολυβώτης, Αλέξανδρος. Το απόκοσμο τοπίο θα μπορούσε να μετατρέψει τη Νίσυρο σε παγκόσμιο αξιοθέατο, όσο τουλάχιστον το ηφαίστειο παραμένει σε ύπνωση. Πού αλλού μπορεί να αισθανθεί κανείς τόσο έντονη την ανάσα της γης κάτω από τα πόδια του; 


Η ιδιαίτερη ενέργεια που μοιάζει να αναβλύζει από το ηφαίστειο και το σεληνιακό τοπίο προσφέρει έμπνευση σε πολυάριθμους καλλιτέχνες και η Νίσυρος μετατρέπεται τα καλοκαίρια σε «νησί των τεχνών». 


Το πανέμορφο μεζεδοπωλείο  Οξός σε νυχτερινό mood!! 

Οι Χοχλάκοι με τα χαρακτηριστικά μαύρα βότσαλα, βρίσκεται στο Μανδράκι, ακριβώς πίσω από το βράχο της Παναγίας της Σπηλιανής. 

Παραλία  Χόχλακας.....Πανόραμα παλιάς  Ηφαιστειακή  δραστηριότητας

Τα μαύρα  βότσαλα, δημιούργημα  του Ηφαιστείου 



Το βοτσαλωτό καλντερίμι που οδηγεί απο το Μανδράκι στους Χοχλάκους...


Στο βάθος η νήσος Γυαλί.....Το Γυαλί είναι ηφαιστειογενές νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Νίσυρο (σε απόσταση περίπου 7 χιλιόμετρα). Έχει έκταση 4,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μεγαλύτερη απόσταση στο νησί είναι 5 χλμ στον άξονα Βορρά/ΒορειοΑνατολικά-Νότου/Νοτιοδυτικά. Το μεγαλύτερο πλάτος του νησιού είναι περίπου 2,1 χλμ, ενώ το μικρότερο είναι λιγότερο από 500 μ. Ο πληθυσμός του είναι 21 κάτοικοι (απογραφή 2011) και διοικητικά ανήκει στον δήμο Νισύρου. Όλο το νησί έχει κηρυχθεί Τοπίο Φυσικού Κάλλους και υπάρχουν δάση με κουμαριές και πεύκα.

Στο Γυαλί γίνεται εξόρυξη ελαφρόπετρας και περλίτη και κατά την αρχαιότητα γινόταν η εξόρυξη οψιδιανού για την κατασκευή εργαλείων. Στο Γυαλί έχει ανασκαφεί αρχαίο νεκροταφείο, έχουν βρεθεί ερείπια οικισμού της Τελικής Νεολιθικής περιόδου (4η χιλιετία π.Χ.) και δυο χωνευτήρια με σκωρίες τήξης χαλκού τα οποία χρονολογούνται από το 6.000 έως το 5.300 π.Χ., που αποδεικνύουν την πρώιμη άσκηση μεταλλουργίας. 

Ο  παλιός ανεμόμυλος στον παραλιακό δρόμο στο Μανδρακι... 





Βραδιαζει και ανεβαίνω στην Παναγία Σπηλιανή..Απέναντι διακρίνεται το Γυαλί,η Βραχονησίδα Στρογγυλή,από πίσω η Κως και πέρα Μακριά η Τουρκία! 


Αγιος Νικόλαος......

Πλατεία Ηλικιωμένης..Η πλατεία Ηλικιωμένης ονομάστηκε έτσι,γιατί παλιά,επειδή μαζεύονταν εκεί οι γέροντες,δεν πέρναγαν οι νέοι για να μην τους ενοχλήσουν στην ψιλοκουβεντα τους














Στο βάθος βλέπουμε την βραχονησίδα Περγούσα!!....Η Περγούσσα ή Περγούσα ή Ριγούσα είναι νησίδα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται δυτικά της Νισύρου. Η έκταση της νησίδας είναι είναι 1,169 τ.χλμ.και στο έδαφός της υπάρχουν δύο ορθογώνιοι αρχαίοι πύργοι που είναι λείψανα φρουριακών εγκαταστάσεων. Όπως όλη η Νίσυρος μαζί με τις γύρω της νησίδες έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο πουλιών και με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας 

Παναγία Σπηλιανή..


Παναγία Σπηλιανή.... Το πανηγύρι της Παναγιάς της Σπηλιανής το Δεκαπενταύγουστο είναι το πιο γνωστό έθιμο του νησιού. Στην ακολουθία του Εσπερινού ψάλλεται στο τέλος ένα μοιρολόι που θυμίζει Μ.Εβδομάδα και τη Μ.Παρασκευή. Οι Νισύριοι έχουν συνθέσει δικά τους εγκώμια για τη γιορτή. Μετά την ακολουθία του Εσπερινού προσφέρεται νηστήσιμο δείπνο και παραδοσιακοί λουκουμάδες. Κατά την ακολουθία του Όρθρου γίνεται το κόλλυβο της Παναγίας με τη συνοδεία μοιρολογιών από τις εννιαμερίτισσες, οι οποίες έχουν φέρει και τα υλικά για το κόλλυβο. Οι εννιαμερίτισσες είναι γυναίκες που έχουν κάνει τάμα να περάσουν 9 μερόνυχτα προσευχής στα κελιά της μονής, προσφέροντας διάφορες εργασίες για την καθαριότητα και την προετοιμασία του μοναστηριού κατά τη διάρκεια του πανηγυριού. Μετά το τέλος της λειτουργίας το κόλλυβο μεταφέρεται μαζί με την εικόνα της Παναγίας και με τη συνοδεία της πομπής των πανηγυριωτών από το Ηγουμενείο στην τραπεζαρία της μονής, όπου παρατίθεται πάνδημο γεύμα. Μετά το τέλος του γεύματος κάθε προσκυνητής ασπάζεται τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, δέχεται από τον ιερέα κόλλυβα και αφήνει τον οβολό του για την αντιμετώπιση των εξόδων του γεύματος. 




Το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιανής είναι κρεμασμένο στον Οξό, όπως είναι το όνομα του 30μετρου βράχου στο Μανδράκι. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι τα βοτσαλωτά σκαλιά, η θέα στο χωριό και το κύριο κομμάτι του ναού, που βρίσκεται μέσα στον βράχο (εξού και το όνομα)! 


Στην είσοδο της Παναγιάς Σπηλιανής... 


Τα απομεινάρια του κάστρου της Παναγιάς Σπηλιανής.. 



Οξός 





Κάτω από την Παναγιά Σπηλιανή είναι ο Οξός με την θέα στην θάλασσα και το πανέμορφο πλακόστρωτο του!! 

Πάλοι


Οι Πάλοι βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού, 4 χιλιόμετρα από το Μανδράκι. Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από τη λατινική λέξη palus, η οποία σημαίνει πάσσαλος για να δένουν τα πλοία. Οι Πάλοι ιστορικά αποτελούσαν το επίνειο του Εμπορειού και άρχισαν να κατοικούνται στα τέλη του 19ου αιώνα. Για την εκμετάλλευση των θερμών πηγών της περιοχής άρχισαν κατασκευάζονται το 1895 τα «Ιπποκράτεια Λουτρά», ένα μεγάλο πέτρινο κτίριο, τα οποία όμως δεν λειτούργησαν.


Aπόλυτα  tουριστικοί οι Πάλοι,με καινούρια κτίσματα και ένα λιμανάκι που πηγαινοέρχονται τουριστικά ιστιοφόρα! 


Μετά τους Πάλους συναντάμε τις Λυές, με σκουρόχρωμη άμμο και βότσαλα.
Μετά τις Λυές, ένα μονοπάτι οδηγεί στην Παχειά Άμμο, που θεωρείται και η ωραιότερη παραλία του νησιού και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για ελεύθερο κάμπινγκ. 


Η Νίσυρος έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά και την ίδια όψη με τα νησιά του συμπλέγματος των Αιολίδων νήσων της Τυρρηνικής θάλασσας. Έχεις έντονη την αίσθηση, πως λίγο πιο πέρα θα συναντήσεις το Λίπαρι, το Βολκάνο ή το Στρόμπολι. Λες και κάποιο αόρατο χέρι, απέσπασε τη Νίσυρο από τις Αιολίδες νήσους και την πέταξε ανατολικά, κάπου στην άκρη του Αιγαίου.

 
Τα τελευταία χρόνια, στο ευρύχωρο λιμανάκι των Πάλων βρίσκουν καταφύγιο όλο και περισσότερα σκάφη. Εξακολουθεί όμως να αποτελεί ένα μικρό και ήσυχο ψαροχώρι, με ένα καφενείο και δυο τρία ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα με πολύ καλούς μεζέδες. Αν προνοήσουμε, μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάποιο από τα λιγοστά ενοικιαζόμενα δωμάτια, που βρίσκονται λίγα βήματα πιο πέρα από το λιμάνι. 


Παναγία Θερμιανή.
Πάνω ακριβώς από το δρόμο, μερικές δεκάδες μέτρα νοτιότερα από τα λουτρά του Παντελίδη, σώζονται τα ερείπια των Ρωμαϊκών λουτρών. Εδώ, στη δεξιά μεριά του βράχου, βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Θερμιανής. Πάνω από την πόρτα της εισόδου του ναού βλέπουμε το έτος ανοικοδόμησης: 1871.


Μέσα στο μικρό εκκλησάκι, διαστάσεων περίπου 4Χ2 μ. υπάρχει σε τοιχογραφία η "Πλατυτέρα". Το όνομα "Θερμιανή" το πήρε η εκκλησία από την πηγή θερμού νερού που βγαίνει σ" αυτή την τοποθεσία, ακριβώς αριστερά και πίσω από το εκκλησάκι. 

Εμπορειός



Ο Εμπορειός είναι ημιορεινός παραδοσιακός οικισμός της Νίσυρου στα Δωδεκάνησα. Το χωριό είναι κτισμένο στο χείλος της καλντέρας, στο εσωτερικό του ηφαιστειογενούς νησιού σε υψόμετρο 330 μέτρων. Όντας αθέατος από τη θάλασσα, ο οικισμός άκμασε κατά την περίοδο της πειρατείας.


Ο Εμπορειός σήμερα σε μεγάλο βαθμό έχει εγκαταλειφθεί, εξαιτίας της μετανάστευσης που προκάλεσε ο σεισμός του 1933, και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 27 κατοίκους, κυρίως γεωργούς και κτηνοτρόφους. Ανήκει στο δήμο Νισύρου, στην Τοπική Κοινότητα Εμπορειού. Απέχει από το Μανδράκι 8 χιλιόμετρα.


Στην είσοδό του θα βρείτε την περίφημη “Φυσική Σάουνα του Εμπορειού”. Πρόκειται για μία μικροσκοπική σπηλιά, στην οποία αναβλύζουν θερμές μάζες αέρα με ευεργετικές ιδιότητες. Ηταν κάτι συγκλονιστικό!! Περιποιημένο με πλάκες για να καθίσεις!!...Η Απυριά,είναι μια σχισμή του εδάφους οπού από τα τοιχώματα τα πέτρινα και κίτρινα από το θειάφι,βγαίνει μια ζέστη σαν σάουνα!!Από εκεί περνάει η φλέβα του Ηφαίστειου και μας στέλνει την ζέστη της και την ανάσα της!!...Οχι...δεν μυρίζει το θειάφι!!Είναι ένα μέρος από το οποίο δεν θες να φύγεις!! 




Το Γενέσιον της Θεοτόκου-Εμπορειός 


Ο οικισμός κτίστηκε ώστε να μοιάζει με κάστρο με σπίτια το ένα κοντά στο άλλο, στενούς δρόμους και καμάρες. Τα σπίτια είναι μικρά, μικρότερα από αυτά στο Μανδράκι, και έχουν επίπεδες στέγες ώστε να συγκεντρώνουν το νερό της βροχής σε στέρνες. 


Εξαιτίας της κλίσης του εδάφους που είναι κτισμένο το χωριό, πολλοί δρόμοι είναι ανηφορικοί, με σκαλοπάτια (καλντερίμια), ενώ τα σπίτια είναι κτισμένα κλιμακωτά.


Οι αυλές των σπιτιών βρίσκονται στο κέντρο του σπιτιού, στο πρώτο όροφο. Η πλατεία του χωριού περιβάλλεται από σπίτια και την εκκλησία 


Ο αμφιθεατρικός οικισμός Εμπορειός είναι χτισμένος στο χείλος της καλδέρας, σε υψόμετρο 330μ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ερειπωμένος, όμως τελευταία έχει αρχίσει να παίρνει ζωή καθώς πολλά από τα λιθόχτιστα σπίτι ανακατασκευάζονται. 



Κοντά στο χωριό βρίσκεται μια σπηλιά η οποία λόγω της υδροθερμικής δραστηριότητας στο νησί έχει αυξημένη θερμοκρασία.(Απυριά) 


Αγιος Αθανάσιος 

Αυλάκι 


Αγιος Παντελεήμονας-Αυλάκι 
 

Το Αυλάκι είναι παραθαλάσσιος οικισμός στη Νίσυρο των Δωδεκανήσων, ο οποίος βρίσκεται στα νότια του νησιού και απέχει 19 χλμ. Ν.-ΝΑ. από το Μανδράκι, 6 χλμ. N. από τα Νικιά. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι κάτοικοι των Νικιών χρησιμοποιούσαν το μικρό λιμάνι του και υπήρχε κατοικημένος οικισμός, ο οποίος πλέον έχει εγκαταλειφθεί.



Αυλάκι.....αγγίζοντας τα έγκατα της γης,που κάποτε,πριν χιλιάδες χρόνια βγήκαν στην επιφανεια!!! 


Στο Αυλάκι,υπήρχαν παλιά,Ιαματικά Λουτρά και πολλές αποθήκες που έχουν εγκαταλειφθεί από χρόνια!! 


Αγρια η παράλια του Αυλακιού,αλλά τόσο μα τόσο φωτογραφική!! 

Νικειά 


Τα Νικιά είναι κτισμένα στο χείλος της καλντέρας, στο εσωτερικό του ηφαιστειογενούς νησιού, προσφέρει πανοραμική θέα του κρατήρα και γι' αυτό έχει αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό. Απέχει από το Μανδράκι 13 χιλιόμετρα. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, με μικρά δρομάκια.


Ο Προφήτης Ηλίας είναι -ίσως- το ομορφότερο εκκλησάκι του Αιγαίου! Βρίσκεται σε έναν λόφο ελάχιστα έξω από το χωριό Νικιά, και προσφέρει ατελείωτη ηρεμία, υπέροχη θέα στο ηφαίστειο αλλά και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Λιτό στην όψη, με όμορφο εσωτερικό χώρο το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία θα γίνει ένας καλός λόγος για να περάσετε τα πιο πολλά δειλινά σας στο νησί.




Στην πλατεία υπάρχει ένα βοτσαλωτό του ντόπιου τεχνίτη Πασχάλη Πασχαλάκη, το οποίο κατασκευάστηκε το 1923.


Εισόδεια της Θεοτόκου..........Γύρω από την πλατεία βρίσκονται: ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου με το παλιό σχολείο, το κτίριο της «Καζελλαρίας» (δημαρχείο) και ένα νεοκλασικό καφενείο, ενώ από την άλλη πλευρά η πλατεία έχει θέα προς τη θάλασσα.


Σε μεγαλύτερο ύψος από τον Εμπορειό (400μ.) συναντάμε ένα ακόμη γραφικό χωριό, τα Νικιά. Είναι χτισμένα στο χείλος της καλδέρας, προσφέροντας υπέροχη θέα στο ηφαίστειο, ενώ έχουν περισσότερη ζωή από τον Εμπορειό. Όλοι οι δρόμοι του χωριού καταλήγουν στη βοτσαλοστρωμένη πλατεία που ακούει στο όνομα “Πόρτα των Νικιών”. Η οβάλ πλατεία άλλωστε είναι το πιο φωτογραφημένο σημείο αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο νησί.




Πηγαίνοντας προς την παραλία Αυλάκι,τα Νικειά μας κοιτάζουν από ψηλά!!! 


Η διαμονή στη Νίσυρο είναι, ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού. Ένας περιορισμένος αριθμός δωματίων, λόγω των ελάχιστων ξενοδοχείων και διαμερισμάτων, καλείται να φιλοξενήσει τους αρκετούς ενδιαφερομένους επισκέπτες, οι οποίοι τελικά καταλήγουν στην επιλογή μιας ημερήσιας εκδρομής. Οι τιμές διανυκτέρευσης είναι λογικές, ενώ η ποιότητα των καταλυμάτων βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα. 


Οικια Παπάζογλου..Στην πόρτα ενός όμορφου σπιτιού στα Νικιά υποδέχεται πένθιμα τον ανυποψίαστο περαστικό ένα κόκκινο φουλάρι. Εδώ ήταν η «θερινή κατοικία» του Θεσσαλονικιού καλλιτέχνη, που περνούσε στο νησί εβδομάδες ολόκληρες τραγουδώντας, συζητώντας και πίνοντας τσίπουρα, με σημείο αναφοράς το στέκι του Αντρίκου, το καφενείο «Βάρδα στεναχώρια», στην Πλατεία Ηλικιωμένης στο Μανδράκι. Ο Παπάζογλου έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2011, στα 63 του χρόνια. Το σπίτι στα Νικιά έμεινε στην οικογένειά του και το φουλάρι μοιάζει με αναμμένο κερί στη μνήμη του. 



Μετά  το Γυαλί και τον Περλίτη που εξάγει. Η δεύτερη πηγή εσόδων είναι ο τουρισμός. Το νησί διαθέτει περίπου 700 κλίνες και φιλοξενεί ετήσια περίπου 4.000 επισκέπτες πολυήμερης παραμονής. Η τεράστια πλειοψηφία όμως των επισκεπτών της Νισύρου (περίπου 60.000 άτομα ανά έτος) είναι οι λεγόμενοι ημερήσιοι τουρίστες, που μένουν στο νησί μόνο λίγες ώρες. Καταφτάνουν από τη γειτονική Κω, οδηγούνται στο κέντρο της καλδέρας για να θαυμάσουν την έντονη υδροθερμική δράση, και κατόπιν επιστρέφουν ξανά στην Κω μετά από μικρή περιήγηση στο Μαντράκι, την πρωτεύουσα της Νισύρου, για να θαυμάσουν την εξαίρετη αρχιτεκτονική των παλαιών σπιτιών της. 


Η αγροτική παραγωγή είναι σήμερα σχεδόν μηδενική, ενώ διαθέτει άφθονα κτηνοτροφικά (κρέας, τυρί, μέλι) και αλιευτικά προϊόντα. Το νερό που απαιτείται σε ετήσια βάση είναι περίπου 100.000 κυβικά μέτρα το χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος του εξασφαλιζόταν έως σήμερα μέσω μεταφοράς του από την ηπειρωτική Ελλάδα. 


Εισόδεια της Θεοτόκου 



Η κεφαλή του λέοντα,καρφωμένη πάνω στο μοναστήρι των Εισοδείων της Θεοτόκου... 


Το ηφαίστειο της Νισύρου 


Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι το νεότερο ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας! β) Ο κεντρικός κρατήρας “Στέφανος” είναι από τους πιο θεαματικούς, υδροθερμικούς κρατήρες στον κόσμο! γ) Στον όρμο του Αυλακίου υπάρχει μία θερμή πηγή στην οποία το ζεστό νερό αναβλύζει στη θάλασσα, ενώ φτάνει τους 59 Cº


Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Νισύρου είναι φυσικά το ηφαίστειο. Πρόκειται για το πιο καλοσχηματισμένο ηφαίστειο στην Ελλάδα και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε σεζόν. Στον χώρο θα δείτε τρεις κρατήρες με τον πιο γνωστό να είναι ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα. Όσο πλησιάζουμε η θερμοκρασία ανεβαίνει, όπως και τα επίπεδα του θειαφιού. Κλείστε μύτες!


Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και τους άλλους δύο κρατήρες, Πολυβώτη και Αλέξανδρο.


Η γόνιμη Καλντέρα με τις Ελιές,τις Αγριομυγδαλιές από όπου παρασκευάζεται η τοπική Σουμάδα και πολλά πολλά σχοίνα σε μορφή δένδρου!


Καθώς κατηφορίζαμε προς το οροπέδιο του Λακκιού, η περιοχή άρχισε να θυμίζει σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας! Τα βελανιδόδενδρα και τα βοοειδή φθάνουν μέχρις τις παρυφές της καλντέρας. Μετά κυριαρχούν τα πολύχρωμα πετρώματα της υπόγειας ηφαιστειακής δράσης, με κυρίαρχο το κίτρινο, το χρώμα του θειαφιού, που το συνοδεύει μια βαρειά μυρωδιά "χαλασμένου αυγού".



Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει η καλδέρα της Νισύρου. Η διάμετρος της είναι περίπου 4χιλιόμετρα, το χείλος της κυμαίνεται σε υψόμετρο μεταξύ 250 και 600 μέτρων, ενώ ο πυθμένας της βρίσκεται στα 100 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Το δυτικό-βορειοδυτικό τμήμα της περιβάλλεται από τους λόφους Μποριάτικου, Νίφιου, Προφήτη Ηλία και Τραπεζίνας. Στο εσωτερικό της καλδέρας έχουν εντοπιστεί ίχνη από 20 κρατήρες, οι 10 είναι καλά διατηρημένοι και ο καθένας έχει το δικό του όνομα. Οι οικισμοί του Εμπορειού και των Νικειών προσφέρουν μια μαγευτική θέαση της καλδέρας, ειδικότερα η θέα του Προφήτη Ηλία των Νικειών, θα σας συναρπάσει. 


Από το Παλαιόκαστρο το ηλιοβασίλεμα!!!! 

Blue Star Patmos....Φεύγουμε.....

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

πηγές πληροφοριών







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου