Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΟΜΑΔΑ : ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ "Αλλαγή χρήσης"

Το βίντεο με τα έργα της ομάδας 



ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ "Αλλαγή χρήσης" Η ομάδα Μεταφραστές αποτελείται από 9 πρόσωπα που εκφράζουν την δημιουργικότητά τους μέσα από την φωτογραφία, την ζωγραφική, την γλυπτική και την μουσική. 
Ένα σεμινάριο φωτογραφίας στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018, στάθηκε αφορμή να γνωριστούν. Η επίσκεψή τους στο Platforms Project 2019, έδωσε το έναυσμα για να μεθοδεύσουν την συμμετοχή τους στην ίδια διοργάνωση, το 2020. 
Η ελληνική λέξη «μετά» χρησιμοποιείται ως πρόθεμα και στην αγγλική γλώσσα. Η σημασία του προθέματος αυτού, meta- , μας βάζει στην έννοια της μετατόπισης από το ένα μέρος στο άλλο κατά τρόπο φυσικό ή/και διανοητικό. 
Το, επίσης συναντώμενο στην αγγλική, ελληνικό «φράσις» (phrase) σημαίνει «έκφραση» ή «λέξη». Ετσι, Μεταφραστές είναι εκείνοι που μετα-φράζουν λέξεις και έννοιες σ’έναν άλλο επικοινωνιακό κώδικα ή γλώσσα. 
«Αλλαγή Χρήσης» είναι το θέμα με το οποίο η ομάδα αποφάσισε να ασχοληθεί . Συνδέεται με ρήματα όπως μετατοπίζω, αλλάζω, κινώ, τροποποιώ και, παράλληλα, συνδέεται με το όνομα Μεταφραστές. 
Ο κόσμος, όπως και η ζωή που ζούμε, προχωρά με τόσο γρήγορο βήμα που πριν μερικά χρόνια θα μπορούσε να θεωρηθεί "αδιανόητο". Η τεχνολογική εξέλιξη και η αναπόφευκτη αλλαγή στις ηθικές αξίες μας έχει απομακρύνει απ τις παλιές χειροπιαστές εμπειρίες. Ενδεχομένως, να έχει υποβαθμιστεί η σημασία της συνεισφοράς των αισθήσεων στην αρχειοθέτηση της μνήμης. Η πρόθεση της ομάδας μας είναι να δηλώσει τις προαναφερθείσες αλλαγές στη ζωή μας χρησιμοποιώντας τον όρο «αλλαγή χρήσης» κι όχι «τροποποιημένη χρήση», ως τίτλο. Μπορεί έτσι να επιχειρείται μια μεγαλύτερη ενθάρρυνση της φιλικής στον άνθρωπο αντίληψης και χρήσης του χρόνου ώστε, εφ όσον γίνει πράξη, να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ καλλιτέχνες στους ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ :

Αθηνά Καρκά
Ελευθερία Παπαδουράκη
Νίκη Αθανασοπούλου 
Σπύρος  Δελάλης
Φλώρα Ζαφειράκη
Μαρία Ζυγομαλά
Στεφανία Τσουπάκη
Τερίνα Χιουρέα
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΤΣΑΣ


Τα έργα των συμμετεχόντων θα τα βρείτε στο παρακάτω link :
https://platformsproject.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου