Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ - Παρουσίαση και Κριτική του Λογοτεχνικού έργου της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΑΓΟΥ



Μια νέα συγγραφέας στο χώρο της νεανικής λογοτεχνίας μεταφέρει με τα βιβλία της απαραίτητες γνώσεις για μεγάλες προσωπικότητες της χώρας μας. Κυκλοφορεί το 3ο της βιβλίο «Μαρία Κάλλας το κορίτσι με τα χίλια ονόματα» 


Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΓΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Κέρκυρα. Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (LL.M) στο Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Κάρντιφ, καθώς και στην Ιστορία και Τεκμηρίωση στα Σύγχρονα Ζητήματα από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας. Έχει δύο γιους που τη βοηθούν να γράφει παιδικές ιστορίες. 
Το «Μαρία Κάλλας, το κορίτσι με τα χίλια ονόματα» είναι το 3ο της βιβλίο 



ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 

Το 3ο βιβλίο της
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΑΓΟΥ κυκλοφορεί 
από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ 

Μια νέα σειρά βιβλίων μάθησης για νέους της προεφηβικής (παιδικής και νεανικής) ηλικίας από 11 χρονών, όπως η ίδια η συγγραφέας και ο εκδότης προσδιορίζουν, έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια με τα βιβλία της Κατερίνας Λαγού. Μία χρήσιμη «Ελληνική» σειρά γνώσης για τη ζωή και το έργο μεγάλων προσωπικοτήτων που με την παρουσία τους έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες στον τομέα τους σηκώνοντας τη χώρα μας ψηλά. 

Από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ, τι όνομα είναι αυτό» η Κατερίνα Λαγού ξάφνιασε ευχάριστα για την επινόηση και τον τρόπο μετάδοσης γνώσεων στις νεότερες γενιές, σε παιδιά δηλαδή του 21ου αι. 

Τα παιδικά χρόνια, εκείνα που σφυρηλατούν και προσδιορίζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας, είναι εκείνα που αποτελούν τη λογοτεχνική έρευνα και ανάλυση της Κατερίνας, που με τρόπο ευφυή, όσο και πρωτότυπο ξεδιπλώνει τις σελίδες της ζωής των πρωταγωνιστών της, κεντρίζοντας στο έπακρο το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Δεν παραλείπουμε ότι μικροί μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου, μη γνωρίζοντας τίποτε ή σχεδόν τίποτε για τον πρωθυπουργό των μεγάλων έργων ανάπτυξης της χώρας μαθαίνουν από τη συγγραφέα το περίγραμμα της εποχής. Βάζοντας λεπτές πινελιές στον καμβά, της πολύχρωμης τότε Ελλάδας, μέσα από την προσαρμοσμένη λογοτεχνικά –με τον δικό της εξαίσιο τρόπο- αφήγηση συγκροτεί τη βιογραφία του Χαρίλαου Τρικούπη. Οι εικόνες που αναπλάθουν μικροί -αλλά σίγουρα και πιο μεγάλοι σε ηλικία αναγνώστες- αποπνέουν τη χάρη και τη χαρά της λογοτεχνικής γραφίδας λεπτών, λεπτότατων χειρισμών, αλλά και γνώση απλοποιημένη και σε βάθος. Οι περιγραφές αυτές της συγγραφέως συμπληρώνονται με μία πιστή και εξαίσια εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου, που αποδίδει «ζωντανά» τις σημαντικότερες σκηνές του βιβλίου. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο αυτό βιβλίο της Κατερίνας Λαγού περιλαμβάνεται στις βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων 2019 (έκδοσης 2018) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην κατηγορία ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. 

Στο ίδιο μοτίβο και σε υψηλό πάντα επίπεδο κινείται και το δεύτερό της βιβλίο, πάντα με τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ που αποτελεί μία ανάγλυφη εικόνα, του μεγάλου ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ Λευτέρη Βενιζέλου, που ξεκινάει με τα παιδικά του χρόνια και προχωράει μαζί με τα όνειρα και της επιτυχίες του για το «πρασίνισμα» του χάρτη της πατρίδας μας. Η συγγραφέας περιγράφει στους νέους πώς με τη δύναμη της θέλησης, την προσήλωσή του στα ιδανικά ο Βενιζέλος μετατρέπει από μία μικρή χώρα στην Ελλάδα των 5 θαλασσών και των 2 Ηπείρων. Η μυθιστορηματική βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου γραμμένη για παιδιά, αποτελεί το επισφράγισμα στη λογοτεχνική πορεία της Κατερίνας Λαγού. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεκινάει με τον ενθουσιασμό και το όραμα ενός παιδιού και καταλήγει με τη δύναμη της φιλίας - αξίες για κάθε παιδί για κάθε άνθρωπο- και πληροφορίες για τον σπουδαίο εκείνον πολιτικό που με ΟΡΑΜΑ χάραξε την πορεία της νεότερης Ελλάδας 

Με το Νέο της βιβλίο, που θα είναι στα ράφια των βιβλιοπωλείων όλης της χώρας πριν το τέλος του Μάη 2020, η συγγραφέας κινείται… “εντός εκτός εναλλάξ” με μία λογοτεχνική μαεστρία αξιοθαύμαστη. Το μοτίβο παραμένει το ίδιο ενδιαφέρον και αποδίδεται με την συναρπαστική βιογραφική πορεία της προσωπικότητας που η Κατερίνα έχει επιλέξει να μας γνωρίσει. Εκείνο που αλλάζει αυτή τη φορά είναι το πρόσωπο, και πιο συγκεκριμένα το πρωταγωνιστικό πρόσωπο που επιλέγει η Λαγού και είναι «γένους Θηλυκού», καθώς και ο χώρος που δεν προέρχεται από την πολιτική αλλά από την Τέχνη. Σε τίποτε δεν υπολείπεται από τα προηγούμενα της δύο που διακρίθηκαν για την επινόηση και τη γλαφυρή τους γραφή. 

- «Έλα, Μαριάννα, πρέπει να βιαστείς», είναι μια από τις πρώτες φράσεις με τις οποίες η συγγραφέας μας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη της 10ετίας του ’30, εκεί που η Άννα Μαρία Σοφία Καικίλια Καλογεροπούλου, η γνωστή σε όλους μας κι αγαπημένη Μαρία Κάλλάς η «Ντίβα», όπως έγινε γνωστή στις παγκόσμιες σάλες Κλασσικής Μουσικής, η μεγάλη “Master class” κάνει κάτω από δύσκολες συνθήκες τα πρώτα βήματα της καριέρας της. 

Η συγγραφέας ακολουθεί τα βήματα αυτά -στο νέο γραμμένο για νέους βιβλίο της- πάντα με την εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου, πάντα με τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και οδηγεί τους αναγνώστες της αυτή τη φορά να πληροφορηθούν και να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις: «τι γίνεται με το καινούργιο, χοντρό κορίτσι που έχει πέντε βαθμούς μυωπία σε κάθε μάτι και φοράει γυαλιά; 

Τι γίνεται με το καινούργιο, χοντρό κορίτσι που φοράει γυαλιά και έχει φακίδες και σπυράκια;

Τι γίνεται με το καινούργιο, χοντρό κορίτσι που φοράει γυαλιά, έχει φακίδες, σπυράκια και ακούει μόνο κλασική μουσική και όπερα;»
Κι από τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, που κανείς δεν περιμένει τις πλέον θετικές απαντήσεις, η Κατερίνα Λαγού με γραφίδα και πάλι ευρηματική οδηγεί στο κτίσιμο του μεγάλης πορείας της ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑΣ που ως ένα φαινόμενο του λυρικού θεάτρου δύσκολα θα μπορέσει ποτέ να ξεπεραστεί.

Το ευρηματικό, επινοητικό και ευχάριστο κείμενο που φέρνει την Κάλλας στην Κορυφή πλέκεται αυτή τη φορά από : Τέσσερις καυγάδες, Πέντε παράδοξα, Τρία θαύματα, τέσσερις θριάμβους και τέσσερις πανωλεθρίες… Όλα αυτά συνθέτουν με τον καλύτερο τρόπο την καλύτερη βιογραφία της Μαρίας Κάλλας σε ένα βιβλίο άνετο να διαβαστεί από νέους εννέα έως ενενήντα εννέα ετών. 

Μαρία Κάλλας, ο Θρύλος της Όπερας: Όλοι εμείς που απολαύσαμε την παράσταση μονόλογο με την Κάτια Δανδουλάκη στο ρόλο Master class, εμείς που δεν είχαμε την τύχη να δούμε την παράσταση παιγμένη από διάσημα μεγάλα ονόματα της 7ης τέχνης τη Φαίη Νταναγουέη και τη Σιλβύ Βαρτάν και που ευελπιστούμε ότι θα ξαναδούμε επί σκηνής τη μεγάλη μας ΝΤΙΒΑ, ενσαρκωμένη από τη Μαρία Ναυπλιώτου, όλοι μας με χαρά διαβάζουμε τις λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο της μεγαλύτερης Σοπράνο του αιώνα που πέρασε. Οι νέοι μαθαίνουν οι πιο παλιοί θυμόμαστε και αναπολούμε μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου της Κατερίνας Λαγού!!! Ζητήστε το δωρίστε το στους φυσικούς αποδέκτες αναγνώστε των 10plus … θα το απολαύσουν!!! 


Αντώνης Δεσύλλας
Συγγραφέας-συντονιστής Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου