Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Καρλ Μπαρκς (27 Μαρτίου 1901 - 25 Αυγούστου 2000)



Ο Καρλ Μπαρκς (Carl Barks, 27 Μαρτίου 1901 - 25 Αυγούστου 2000) ήταν σεναριογράφος και σχεδιαστής κόμικς, από το 1920 μέχρι το 1966. Μέχρι σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος δημιουργός ιστοριών ηρώων του Ντίσνεϋ, κυρίως του Σκρουτζ Μακ Ντακ, του Ντόναλντ Ντακ και των Χιούη, Λιούη και Ντιούη Ντακ. Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1901 και πέθανε σε ηλικία 99 ετών, στις 25 Αυγούστου 2000.

Τα παιδικά του χρόνια

Η εποχή γέννησης του έχει σηματοδοτηθεί από πολλά βαρυσήμαντα γεγονότα: ο πυρετός του χρυσού στην Αλάσκα, τα πρώτα σκίτσα του Yellow Kid (από τα πρώτα κόμικς) από τον Ρίτσαρντ Άουκωλτ και τέλος οι πρώτες εμφανίσεις του κινηματογράφου.Εκείνη την χρονιά (1901) ο Ουίλιαμ και η Αρμίντα Μπαρκς απέκτησαν τον δεύτερο τους γιο. Τον ονόμασαν Καρλ. Έμεναν και δούλευαν σε ένα αγρόκτημα λίγο έξω από την πόλη Μέρριλ του Όρεγκον. Επειδή η οικονομική κατάσταση στην οικογένεια Μπαρκς ήταν δυσχερής, ήταν αναγκασμένοι για λόγους εργασίας να μετακομίζουν προσωρινά συνεχώς στην Καλιφόρνια και μετά πίσω στο Όρεγκον. Μόλις ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και οι διαθέσιμοι εργάτες λιγόστεψαν, ο Καρλ Μπαρκς αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο για να βοηθήσει τον πατέρα του στις δουλειές του αγροκτήματος.

Η αρχή της καριέρας του

Αν και όλα έδειχναν πως ο Καρλ Μπαρκς θα ακολουθούσε το επάγγελμα του πατέρα του, ο ίδιος δοκίμαζε πολλές δουλειές χωρίς να του ταιριάζει καμία: αγρότης, ξυλοκόπος, εργάτης σε τραίνο και πολλές άλλες. Όμως, αυτό που τελικά καθόρισε την πορεία της ζωής του ήταν ένα παιδικό όνειρο. Όταν ήταν μικρός, παρατήρησε μερικά σκίτσα ενός συμμαθητή του, που γελοιογραφούσαν διάφορους πολιτικούς, και εντυπωσιάστηκε. Έτσι, ενθουσιασμένος άρχισε να αντιγράφει τα σκίτσα των λιγοστών κόμικς της εποχής. Επίσης άρχισε μαθήματα σχεδίασης δι' αλληλογραφίας, αλλά αναγκάστηκε να τα διακόψει μετά από λίγο καιρό. Πάντως, ήταν ικανός να φτιάξει σκίτσα για εφημερίδες και περιοδικά, τα οποία και δημοσιεύτηκαν. Η αληθινή αρχή της καριέρας του όμως έγινε στο τέλος της δεκαετίας του 1920, οπότε το περιοδικό Judge δημοσίευσε σχέδιά του. Τελικά, μόλις μάζεψε αρκετά χρήματα μετακόμισε στη Μινεσότα και έγινε μόνιμο μέλος του περιοδικού Calgary Eye Opener, όπου δούλευε σαν σκιτσογράφος.

Συνεργασία με τον Ντίσνεϋ

Το 1935 ο Καρλ Μπαρκς έμαθε πως ο Ουώλτ Ντίσνεϋ αναζητούσε σκιτσογράφους για τα κινούμενα σχέδια που έφτιαχνε εκείνη την εποχή. Ο Καρλ έκανε αίτηση και τελικά προσλήφθηκε και ως συνέπεια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες.

Ελαιογραφία του Καρλ Μπαρκς 
με τίτλο Η Χρυσή Περικεφαλαία, 
βασισμένη στην ομώνυμη ιστορία του.
Δουλεύοντας με τα παπιά

Εξαιτίας πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου, ο Μπαρκς παραιτήθηκε από τα στούντιο Ντίσνεϋ το 1942. Η πρώτη ιστορία με παπιά που έφτιαξε ήταν Το χρυσάφι του πειρατή (αγγλ. Donald Duck finds Pirate gold) με πρωταγωνιστές τον Ντόναλντ Ντακ τα τρία ανίψια του (Χιούι, Λιούι, Ντιούι Ντακ, γνωστά στην Ελλάδα ως ανιψάκια) και ένας παπαγάλος-πειρατής. Όμως δεν την έφτιαξε μόνος του, αλλά συνεργάστηκε με τον Τζακ Χάνα. Αργότερα προσλήφθηκε στο περιοδικό κόμικς Walt Disney's Comics and Stories ως σεναριογράφος. Σύντομα όμως απέδειξε τις σχεδιαστικές του ικανότητες και εντυπωσίασε τον εκδότη του περιοδικού, ο οποίος του ανέθεσε και την σχεδίαση των σκίτσων.

Το τέλος της καριέρας του

Ο Καρλ Μπαρκς, μέσα σε διάστημα 23 χρόνων σχεδίασε παραπάνω από 500 ιστορίες με παπιά του Ντίσνεϋ. Όμως, το 1966, σε ηλικία 65 χρονών είχε έρθει η ώρα της παραίτησής του. Τότε όμως άρχισε να αναγνωρίζεται το έργο του, επειδή τα περιοδικά που δημοσίευαν τις ιστορίες του ανέφεραν το όνομά του, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τότε. Παρά την αποχώρησή του από τα κόμικς συνέχισε να φτιάχνει πίνακες βασισμένους στις ιστορίες του, και σήμερα οι περισσότεροι απ' αυτούς πωλούνται σε αστρονομικά ποσά. Τελικά, έγραψε ακόμα μία ιστορία το 1996, με θέμα την αναζήτηση του Δούρειου Ίππου και τίτλο "Horsing Around With History", που σχεδίασε ο ταλαντούχος επίγονός του, Ουίλλιαμ Βαν Χορν.

Προσωπική ζωή

Το 1921 παντρεύτηκε την Περλ Τέρνερ (αγγλ. Pearle Turner) και απέκτησε δύο παιδιά, το πρώτο το 1923 και το δεύτερο το 1924. Όμως το 1930 πήραν διαζύγιο. Το 1938 παντρεύτηκε την Κλάρα Μπάλκεν (αγγλ. Clara Balken). Αργότερα, το 1951 χώρισαν οριστικά και πήραν διαζύγιο. Ο τελευταίος του γάμος έγινε το 1954, με την Μάργκαρετ Γουίνφρεντ Γουίλλιαμς (αγγλ.Μargaret Wynnfred Williams), γνωστή ως Γκάρε, που ήταν και αυτή σκιτσογράφος. Το 1963 συνέβη ένα τραγικό γεγονός. Η μεγαλύτερη κόρη του Μπαρκς, Πέγκυ Φύλλις, πέθανε από καρκίνο. Ο Καρλ Μπαρκς όταν πέθανε είχε μια κόρη, τέσσερα εγγόνια, έξι δισέγγονα και οκτώ τρισέγγονα. Είχε μείνει χήρος το 1993, όταν πέθανε η Γκάρε.

Οι ιστορίες του

Οι ιστορίες του Μπαρκς είναι κυρίως κωμικές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν ως ήρωες τον Ντόναλντ Ντακ και τα ανίψια του. Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος ισχυριζόταν πως δεν τις έφτιαχνε "απλώς για να γελάσει" αλλά πως ήταν βασισμένες στις εμπειρίες του και σε μαθήματα ζωής. Επίσης δήλωνε πως ταύτιζε τον εαυτό του με τον Ντόναλντ, γι' αυτό αφιέρωσε τόσο πολύ χρόνο σε αυτόν τον χαρακτήρα, παρ' όλο που δεν τον είχε δημιουργήσει ο ίδιος, όπως άλλους ήρωες των ιστοριών του. Αλλά δεν είναι όλες οι ιστορίες του έτσι. Έχει φτιάξει πάρα πολλές ιστορίες που συμμετέχει και ο Σκρουτζ Μακ Ντακ (γνωστός στην Ελλάδα ως θείος Σκρουτζ), που έχουν πιο "περιπετειώδη" χαρακτήρα παρά κωμικό. 

Οι ιστορίες του τυπώνονται και ξανατυπώνονται σε περιοδικά σ' όλο τον κόσμο, ενώ ορισμένες απ' αυτές γίνονται αντικείμενα μελέτης σε πανεπιστήμια. Μερικές από αυτές κυκλοφορούν σε ακριβούς τόμους για συλλέκτες. Πολλές ιστορίες του είναι από τα πιο γνωστά και κλασσικά κόμικς. Παρακάτω αναφέρονται μερικές από αυτές.

Το Χρυσάφι του Πειρατή
Το Δαχτυλίδι της Μούμιας
Το Φάντασμα του Σπηλαίου
Περιπέτεια στους Αντίποδες
Χριστούγεννα στο Βουνό της Αρκούδας
Το Μυστικό του Παλιού Πύργου
Χαμένοι στις Άνδεις
Ο Σερίφης της Μαύρης Κοιλάδας
Βουντού Χουντού
Στα ίχνη του Μονόκερου
Στην Αρχαία Περσία
Το μεγάλο τσίρκο
Στην παλιά Καλιφόρνια
Ο Χρυσός γίγαντας
Χριστούγεννα στην Παραγκούπολη
Η Χρυσή Περικεφαλαία
Ένα Φτωχό Γεροντάκι
Επιστροφή στο Κλοντάικ
Μπελάδες από το Παρελθόν
Το χρυσόμαλλο δέρας
Περιπέτεια στην Τραλα-λα
Ο Δρόμος για την Τσιμπόλα
Η Φιλοσοφική Λίθος
Η Πόλη με τις Χρυσές Σκεπές
Μήνυμα από τη Μυστηριώδη Νήσο
Το Δεύτερο πιο Πλούσιο παπί του Κόσμου
Η Χώρα των Πυγμαίων Ινδιάνων
Η Χρηματοπηγή
Ο Πρωταθλητής
Το Σκυλί των Φίσκερβιλ
Το άγγιγμα του Μίδα
Τα χρυσά φτερά
Τα πολλά πρόσωπα της Μάτζικα Ντε Σπέλ
Βόρεια του Γιούκον
Το Φάντασμα της Μητρόπολης
Σαφάρι με το Ζόρι
Ο πρωταθλητής

Χαρακτήρες που δημιούργησε

Μικροί Εξερευνητές. Πρώτη εμφάνιση: Επιχείρηση Άγιος Βερνάρδος
Κύριος Τζόουνς.Πρώτη εμφάνιση: Καλές Πράξεις
Σκρουτζ Μακ Ντακ. Πρώτη εμφάνιση: Χριστούγεννα στο βουνό της Αρκούδας
Γκαστόνε Γκάντερ. Πρώτη εμφάνιση: Χειμερινά Στοιχήματα
Κύρος Γρανάζης. Πρώτη εμφάνιση: Το τρομερό μυστικό του Γκαστόνε
Έηπριλ,Μαίυ και Τζούν. Πρώτη Εμφάνιση: Περί Στριφτολογίας
Γλόμπος. Πρώτη εμφάνιση:Ενοχλητικό Νιαούρισμα
Μάτζικα Ντε Σπελ. Πρώτη εμφάνιση: Το άγγιγμα του μίδα
Μουργόλυκοι ή απλά Λύκοι. Πρώτη εμφάνιση: Ο Τρόμος των Μουργόλυκων
Σκληρόκαρδος Χρυσοκούκης. Πρώτη εμφάνιση: Το δεύτερο πιο πλούσιο παπί του κόσμου
Τζον Ρόμπαξ. Πρώτη εμφάνιση: Εξωλέμβια Αναμέτρηση
"Χρυσή" Γκόλντυ. Πρώτη εμφάνιση: Επιστροφή στο Κλόνταϊκ
Γλίτσας Λέρας. Πρώτη εμφάνιση: Βόρεια του Γιούκον
Κορνήλιος Κουτ. Πρώτη εμφάνιση: Μνημειώδης Σπατάλη

Διάδοχοι του Μπαρκς

Ο Καρλ Μπαρκς θεωρείται ακόμα και σήμερα ως ο κορυφαίος δημιουργός ιστοριών με ήρωες τα παπιά του Ντίσνεϋ που πέρασε ποτέ. Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους στην ιστορία των κόμικς. Στα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση εμφανίστηκαν αρκετοί επίδοξοι "διάδοχοι", χώρις όμως κάποιος να μπορεί να συγκριθεί ευθέως μαζί του. Σήμερα, ως κυριότερος συνεχιστής του έργου του θεωρείται ο Ντον Ρόσα, δημιουργός μεταξύ άλλων και του μεγάλου έργου Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ.
https://el.wikipedia.org/

ΒΙΒΛΙΑ - ΕΠΙΛΟΓΗ 


Ο τόμος αυτός δημοσιεύει ιστορίες που ο Μπαρκς έγραψε και σχεδίασε το έτος 1953. Η κεντρική ιστορία είναι Επιστροφή στο Κλοντάικ. Επιστροφή στο Κλόνταϊκ Back to the Klondike [32σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Θείο Σκρουτζ (Μεγάλο Μίκυ 137, Σούπερ Μίκυ 21, ΚΟΜΙΞ 96). Το Ιχθυόχρημα Somethin' Fishy Here [5σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς- μελάνωμα:Καρλ Μπαρκς και Γκαρέ Μπαρκς} με τον Θείο Σκρουτζ (ΚΟΜΙΞ 65). Με τα Μάτια στο Φανάρι Fare Delay [1σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Θείο Σκρουτζ. Οι Κληρονόμοι του Ουράνιου Τόξου Some Heir Over the Rainbow [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 176). Φτηνή Σκάλα The Money Ladder [1σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Θείο Σκρουτζ. Χοντρό Παιχνίδι The Checker Game [1σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Θείο Σκρουτζ. Το Δείπνο των Χριστουγέννων Turkey with All the Schemings [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 173, ΚΟΜΙΞ 115). Περί Στριφτολογίας Flip Decision [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 90, Σούπερ Μίκυ 14, ΚΟΜΙΞ 134). Το Ραβασάκι My Lucky Valentine [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 77, ΚΟΜΙΞ 92). Πασχαλινή Παρέλαση The Easter Election [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 80 & 267, ΚΟΜΙΞ 94). Ο Σκύλος που Μιλάει The Talking Dog [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (ΚΟΜΙΞ 73). Το Άγριο Δόλωμα Worm Weary [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 91 & 217, ΚΟΜΙΞ 121). Ο Θησαυρός του Ουράνιου Τόξου Follow the Rainbow [1σελ] {Σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Θείο Σκρουτζ. Ανέξοδο Κέρασμα Itching to Share [1σελ] {Σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Θείο Σκρουτζ. Μπελάδες από το Παρελθόν The Horseradish Story [22σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Θείο Σκρουτζ (Μεγάλο Μίκυ 86 & 199, ΚΟΜΙΞ 76). Επιχείρηση: Απόρθητη Δεξαμενή The Round Money Bin [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Θείο Σκρουτζ 


Ο τόμος αυτός δημοσιεύει ιστορίες που ο Μπαρκς έγραψε και σχεδίασε τα έτη 1952-1953. Η κεντρική ιστορία είναι Ο Χρυσός Γίγας. Φάρσα ή Κέρασμα Trick or Treat [32σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (ΚΟΜΙΞ 173). Ο Πλακατζής της Στέγης A Prank Above [1σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ. Το Πρόσωπο του Τρόμου Frightful Face [1σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ. Ηλεκτρονικό Φυλαχτό Hobblin' Goblins [9σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ. Ο Φτερωτός Ήρωας Rocket Wing Saves the Day [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μίκυ Μάους 317 & 878, ΚΟΜΙΞ 108). Το Τρομερό Μυστικό του Γκαστόνε Gladstone's Terrible Secret [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μίκυ Μάους 261 & 732, Μεγάλο Μίκυ 78, ΚΟΜΙΞ 206). Η Ακτίνα της Σκέψης The Think Box Bollix [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Γέλιο και Χαρά 72, Μεγάλο Μίκυ 79 & 187, ΚΟΜΙΞ 107). Κυνηγοί Πολύτιμων Λίθων Gemstone Hunters [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 102, ΚΟΜΙΞ 117). Πιστόλι Υπνωτισμού The Hypno-Gun [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 59, Σούπερ Μίκυ 11, ΚΟΜΙΞ 135). Ομελέτα Omelet [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 57 & 165, ΚΟΜΙΞ 155). Χρήματα για Ξόδεμα Spending Money [10σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 82 & 202, ΚΟΜΙΞ 221). Ο Χρυσός Γίγας The Gilded Man [32σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ (ΚΟΜΙΞ 2 & 193). Κλιμακωτή Έκπτωση Stable Prices [1σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ. Παράτολμη Διάσωση Armored Rescue [1σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ. Στην Γωνία Crafty Corner [1σελ] {Σενάριο- σχέδιο:Καρλ Μπαρκς} με τον Ντόναλντ. 



Μετά από έναν σύντομο πρόλογο στο θησαυροφυλάκιο του θείου Σκρουτζ, ο Καρλ Μπαρκς μεταφέρει τον αναγνώστη στο εργαστήριο της Μάτζικα Ντε Σπελ στις πλαγιές του Βεζούβιου, όπου η μάγισσα ετοιμάζει ένα φοβερό και τρομερό φίλτρο, του οποίου την συνταγή βρήκε στην σπηλιά της Κίρκης. Πρόκειται για μια αναφορά στην ιστορία Μια Παλαβή Οδύσσεια ίου 1963 και είναι μία από τις ελάχιστες φορές που ο μεγάλος δημιουργός παραπέμπει σε κάποια παλαιότερη δουλειά του. Στο πλευρό της μάγισσας, εμφανίζεται το ανώνυμο ως τότε κοράκι της, ο Πόε, που διαθέτει το χάρισμα της ομιλίας.
Για να ξεφύγουν από την μάγισσα ο Σκρουτζ και τα ανίψια του καταφεύγουν στην καρδιά μιας πυκνής ζούγκλας όπου ανακαλύπτουν μια φυλή ιθαγενών χωρίς πρόσωπο. Ο Μπαρκς πιθανόν να την εμπνεύστηκε από το νησί των ανέκφραστων Γκουν. των περιπετειών του Ποπάυ του Έλζι Σήγκαρ, ή από τους σκλάβους του κακού μάγου, όπως εμφανίζονται σε μια περιπέτεια του Μάντρεηκ του Λη Φωλκ και του Φιλ Ντέηβις, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στις αμερικανικές εφημερίδες από τις 11 Ιουνίου ως τις 24 Νοεμβρίου 1934.
Προλογίζοντας μια επανέκδοση της ιστορίας στην δεκαετία του 1980, ο Μπαρκς αναφέρεται σε μια άλλη μορφή μαγείας, την αλχημεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας: "Δεν ξέρω πως κατέβασα την ιδέα ενός μαγικού φίλτρου που μεταφέρει πρόσωπα από το ένα άτομο στο άλλο. Κάτι τέτοια πράγματα έρχονται ξαφνικά στο μυαλό μου. Όπως, όταν φαντάζομαι όλα αυτά τα παλαβά ονόματα για τους ήρωες. Κάτι τέτοιες ιδέες μου έρχονται ουρανοκατέβατες!" (Από την παρουσίαση της έκδοσης)


Η περιπέτεια Όλοι στη θάλασσα είναι από τις πιο κλασσικές αλλά και εξωφρενικές περιπέτειες του θείου Σκρουτζ, ο οποίος επιλέγει έναν νοσταλγικό αλλά και συναρπαστικό τρόπο για να μεταφέρει ένα φορτίο χρυσάφι χωρίς να τον αντιληφθούν οι τυχόν παράνομοι που θα ήθελαν να το βάλουν στο χέρι. Στο ίδιο ρετρό κλίμα κινούνται και οι μεταμφιέσεις που υποχρεούνται να φορέσουν οι Ντακ... (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Είχα ήδη χρησιμοποιήσει τον Κύρο Γρανάζη σε ιστορίες μου και ήταν αρκετά αστείος. Συνήθως, τον παρουσίαζα να δουλεύει ολομόναχος πάνω σε κάποια ανόητη εφεύρεση. Για να πρωτοτυπήσω, δημιούργησα γι' αυτόν έναν μηχανικό βοηθό. Ήταν ένας μικρός γλόμπος που τον έβαζα στις γωνίες για να συμπληρώνω τα καρέ. Δεν είχε όνομα και ήταν ένας τελείως άγνωστος που περνούσε απαρατήρητος από όλους... εκτός ίσως από τους αναγνώστες. [Καρλ Μπαρκς, από την έκδοση]
Περιεχόμενα

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΤΑΚ 
Ο Καρλ Μπαρκς και ο μεγιστάνας της Λιμνούπολης
ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 
1. Ένας μεγιστάνας στην Σαχάρα Pipeline to Danger [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρουτζ (Μίκυ Μάους 33 & 465 & 1080). 
2. Το κυνήγι της αλεπούς Yoicks! The Fox! [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρουτζ (Μεγάλο Μίκυ 153). 
3. Με μια έξτρα βοήθεια Oodles of Oomph [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Κύρο (Μίκυ Μάους 319 & 926). 
4. Το μυστήριο της λίμνης Mystery of the Loch [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ (Μίκυ Μάους 317 & 908). 
5. Το σπήλαιο των ανέμων Cave of the Winds [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Κύρο (Μίκυ Μάους 307 & 871). 
6. Το μπερδεμένο μείγμα Mixed-Up Mixer [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Κύρο (Μίκυ Μάους 297). 
7. Ο πρωταθλητής του μπέηζμπωλ The Madball Pitcher [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Κύρο (Μίκυ Μάους 312 & 751). 
8. Ο αρκουδοδαμαστής The Bear Tamer [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Κύρο (Μίκυ Μάους 353 & 1021). 
9. Ο σκυλοφύλακας The Dog-sitter [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ (Μίκυ Μάους 63 & 460 & 1045). 
10. Ο σιδηρουργός του χωριού The Village Blacksmith [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ (Μίκυ Μάους 328 & 814, Μεγάλο Μίκυ 110). 
11. Το δειλό γεράκι The Fraidy Falcon [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ (Μεγάλο Μίκυ 69 & 228). 
12. Τα χρώματα του πολέμου War Paint [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Κύρο (Μίκυ Μάους 397). 
13. Ο ψαροφύλακας Fishy Warden [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Κύρο 
14. Όλοι στην θάλασσα All At Sea [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θέιο Σκρουτζ (ΚΟΜΙΞ 97) 
15. Χριστουγεννιάτικη Ιστορία The Christmas Carol [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θέιο Σκρουτζ 
Ο ΠΑΠΙΑΝΘΡΩΠΟΣ 
Χριστούγεννα με τον Καρλ Μπαρκς


Στην Παλαβή Οδύσσεια, ο Καρλ Μπαρκς στέλνει τους Ντακ στον κόσμο του Ομήρου, ή μάλλον σε ένα ντεκόρ εμπνευσμένο από την Οδύσσεια. Όλα ξεκίνησαν όταν ο θείος Σκρουτζ έλαβε ένα γράμμα από κάποια "Σινιορίνα Ντε Κίρκη", η οποία ισχυριζόταν ότι είναι απόγονος της μάγισσας Κίρκης και ότι ήταν διατεθειμένη να του παραχωρήσει τον θησαυρό του βασιλιά της Ιθάκης. Τα ανιψάκια του Ντόναλντ μαντεύουν εγκαίρως την αλήθεια, όμως. αυτό δεν θα εμποδίσει .τους θείους τους να πέσουν στην παγίδα και να υποστούν την μοίρα των συντρόφων του Οδυσσέα. Η Μάτζικα, που έχει στην κατοχή της το ραβδί της Κίρκης, θα μεταμορφώσει τα παιδιά σε γουρουνάκια και τον Ντόναλντ αρχικά σε κατσίκα και στην συνέχεια σε χελώνα.
Η πρώτη έκδοση της ιστορίας χαρακτηρίζεται από δύο εφήμερους πειραματισμούς... Τα μπαλονάκια έχουν όλα ομοιόμορφο ορθογώνιο σχήμα, ενώ τα καρέ δεν έχουν το μαύρο τους πλαίσιο. Ευτυχώς, στις ανατυπώσεις της περιπέτειας στην Αμερική, αποκαταστάθηκε τουλάχιστον το περίγραμμα των καρέ.
Το Uncle Scrooge 40, στο οποίο δημοσιεύτηκε η Παλαβή Οδύσσεια, είναι το πρώτο τεύχος του περιοδικού που φέρει στο εξώφυλλο του το λογότυπο του οίκου Gold Key. Μετά από μια συνεργασία που κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια, η Wesrern αποφάσισε να αναλάβει η ίδια την εκδοτική δραστηριότητα που ως τότε είχε παραχωρήσει στην Dell μέσω του δικού της οίκου Gold Key. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΤΑΚ 
Η Ιταλίδα μάγισσα από τον Βεζούβιο 
Ένα πετράδι για την καλή κοινωνία 
ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 
1. Μια Παλαβή Οδύσσεια Oddball Odyssey 
2. Η Δημοπρασία Getting the Bird 
3. Το Τρελό Κοράκι Raven Mad 
4. Ο Επίμονος Δασοφύλακας Stalwart Ranger 
5. Λάτρης της Τέχνης Art Appreciation 
6. Συλλέκτης Ρευστού Nest Egg Collector 
7. Μυρωδάτη Ιστορία A Spicy Tale 
8. Εφευρέτης Ταχυδρόμος Posthasty Postman 
9. Η Εκχιονιστική Σκόνη Snow Duster 
10. Δώρα για Όλους! Christmas Cheers 
11. Ο Κύριος Διευθυντής A Matter of Factory 
12. Για μια Παλιά Δεκάρα For Old Dime's Sake 
13. Μια Πετριά από την Πόλη Φάντασμα A Stone's Throw from Ghost Town 
14. Σύμβολο Κύρους The Statuw Seeker 
Ο ΠΑΠΙΑΝΘΡΩΠΟΣ 
Ο Ντόναλντ Ντακ και ο ξυλοκόπος 
ΗΡΩΕΣ
Μπλου Τυρκουάζ

Αν τύχει ποτέ να δείτε ένα ιστιοφόρο να αρμενίζει στον ουρανό, κόντρα στον άνεμο, έχετε κάθε λόγο να μην πιστεύετε στα μάτια σας... Αν όμως, πρόκειται πράγματι για ένα πλοίο φάντασμα, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η ιστορία του είναι μεγάλη και συναρπαστική! Στην ιστορία που έγραψε και σχεδίασε ο Καρλ Μπαρκς την άνοιξη του 1958, οι δρόμοι της περιπέτειας οδηγούν τους Ντακ στα χνάρια ενός παλιού ναυτικού θρύλου που ακόμη και σήμερα μπορεί να φαντάζει πιστευτός στους φίλους του μυστηρίου. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

1. Ο Ιπτάμενος Ολλανδός The Flying Dutchman [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρουτζ (Μεγάλο Μίκυ 61 & 170). 
2. Χριστούγεννα στην Λιμνούπολη Christmas in Duckburg [Σενάριο: Μπομπ Γκρέγκορυ, Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ. (Κλασικά 3 & Μίκυ Μάους 808) 
3. Πυραυλοκίνητη Γαλοπούλα Rocket-Roasted Christmas Turkey [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ(Μίκυ Μάους 26&392, Κλασικά 62) 
4. Ο Πιό Μεγάλος Μεγιστάνας The Fabulous Tycoon [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρουτζ. 
5. Τα δύσπεπτα δολλάρια All Chocked Up [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρουτζ. 
6. Το Μαγικό Μελάνι The Magic Ink [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρούτζ. (Μεγάλο Μίκυ 88 & 174) 
7. Φαεινή Ιδέα Lights Out [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρουτζ. 
8. Ο Ξεροκέφαλος Τσιγκούνης Immovable Miser [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρούτζ. 
9. Στα Ίχνη του Χρυσοθήρα Tracking Sandy [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ.
10. Καλλιτέχνης Μεταφορέας The Master Mover [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ Ντακ. (Μίκυ Μάους 35 & 450 & 1079, Μεγάλο Μίκυ 114) 
11. Το Σπίτι των Ανέμων The House on Cyclone Hill [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Κύρο Γρανάζη. (Μεγάλο Μίκυ 118 & 354)
12. Στην Αίγυπτο Pyramid Scheme, In Egypt [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρούτζ. 
13. Η Πρώτη Μέρα της Άνοιξης Spring Fever [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ Ντακ. (Μίκυ Μάους 325)
14. Πικνίκ στο Κύμα The Beachcombers' Picnic [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ Ντακ.
15. Ερωτοχτυπημένος Πυροσβέστης Volunteer Fireman [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Ντόναλντ Ντακ. (Μεγάλο Μίκυ 146)
16. Κύρος Κράνκενστάιν Krankenstain Gyro [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον Κύρο Γρανάζη. 
17. Απόσταση Ασφαλείας News from Afar [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρούτζ. 
18. Γατάκια για Υιοθεσία Kitty-Go-Round [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρούτζ. 
19. Το Ολόχρυσο Φεγγάρι The Twenty-Four Carat Moon [Σενάριο-Σχέδιο: Καρλ Μπαρκς] με τον θείο Σκρούτζ.




Ο «πατέρας» των πιο διάσημων παπιών του κόσμου

Τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν των κόμικς», κι αυτό γιατί ο αγαπημένος σχεδιαστής μικρών και μεγάλων ήταν μεγάλος παραμυθάς!
Η πένα του έδωσε ζωή σε τόσους και τόσους λατρεμένους ήρωες της Disney, όπως τον Ντόναλντ Ντακ, τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, αλλά και τον Γκαστόνε, τον Κύρο Γρανάζη, τον Γλόμπο, τη Μάτζικα Ντε Σπελ, τους Μικρούς Εξερευνητές, του Λύκους, ακόμα τον άσπονδο γείτονα του Ντόναλντ, κύριο Τζόουνς!
Και βέβαια μπορεί να έκανε εκατομμύρια μικρούς και μεγαλύτερους φίλους των ιστοριών της Disney να σκάνε στα γέλια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ο ίδιος ήταν ωστόσο άγνωστος στο πλατύ κοινό, άλλος ένας συνεπής εργάτης της φίρμας δηλαδή που περνούσε τη ζωή του στο σχεδιαστήριο (μέχρι τα ύστερά του χρόνια τουλάχιστον!).
Ο Καρλ Μπαρκς υπέγραψε, γράφοντας και σχεδιάζοντας, τις ιστορίες του Ντόναλντ Ντακ και της θεότρελης παρέας του από το 1942-1966, με το έργο του να επανεκδίδεται συνεχώς και να απολαμβάνεται από όλους εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Ήταν όμως κάτι παραπάνω από σχεδιαστής, καθώς από τις σελίδες των κόμικς του σατιρίστηκε μια ολόκληρη εποχή, σε ένα διαχρονικό και εντελώς ιδιοσυγκρασιακό μείγμα χιούμορ και περιπέτειας.
Ο Μπαρκς διακωμώδησε τις μεγάλες αφηγήσεις του παρελθόντος, από το γουέστερν μέχρι την αρχαία ελληνική μυθολογία, όχι όμως για να τις απομυθοποιήσει, αλλά για να τους δώσει μια δεύτερη ζωή στο σήμερα. Δικαίως λοιπόν έχει θεωρηθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες του 20ού αιώνα: κάνοντάς μας να γελάμε με τα κωμικά του παραμύθια και τα παρατράγουδα των παπιών του, μας πέρασε οικουμενικά μηνύματα που ούτε τα καταλάβαμε ως παιδιά, είναι όμως πλέον βαθιά ριζωμένα στον ψυχισμό μας…









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου