Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

ΦΑΝΕΣ:ΤΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ




Η περίτρανη απόδειξη πως"ό,τι δεν μας αρέσει,το αλλάζουμε!"Μετά το Κοσκινού,με τις περίεργες και πολύχρωμες πόρτες,ακόμη ένα χωριό της Ρόδου,άγνωστο στον πολύ κόσμο,που κατάφερε χωρίς πολύ κόπο,να εξωραΐσει παλιά ή ετοιμόρροπα σπίτια,τέρψη επισκεπτών και...φωτογράφων!
Info:decobookgr.

Οι Φάνες Ρόδου(επίσημη ονομασία αι Φάναι)ανήκουν στο Δήμο Καμείρου και βρίσκονται 22 χλμ ΝΔ της πρωτεύουσας.Έχουν περίπου 900 κατοίκους.Σε μικρή απόσταση και η ομώνυμη αμμώδης παραλία,κατάλληλη για wind serfing.


Μέσα σε 12 μέρες,χρωματίστηκαν 72 σπίτια.Το χωριό μεταμορφώθηκε σε μια έγχρωμη και παραμυθένια πολιτεία,σε έναν ζωντανό και αυθόρμητο πίνακα ζωγραφικής.


Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ιδέα που είχε ο καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας Λούκας Νικολίτσης και η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στους νέους του χωριού.Οι νέοι είναι το μοναδικό ίσως κομμάτι της κοινωνίας που μπορεί να πιστέψει σε πρωτότυπες ιδέες και να εργαστεί συλλογικά για αυτές,χωρίς μάλιστα να προσδοκά κάποιο άμεσο όφελος.Έτσι,χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη ξεκίνησαν το εγχείρημα τους, συμπαρασύροντας ταχύτατα και χωρίς μεγάλη δυσκολία όλο το χωριό...



Τις ημέρες εκείνες,το χωριό βρισκόταν σε μια μοναδική δημιουργική αναστάτωση,καθώς όλοι οι κάτοικοι,από 5 έως 85 ετών,προσέφεραν και δημιουργούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν.Άλλοι ζωγράφιζαν και έβαφαν τους τοίχους,άλλοι ετοίμαζαν μεζέδες και κερνούσαν,άλλοι ετοίμαζαν παραδοσιακά κουλουράκια και φούρνιζαν ζυμωτό ψωμί...


Το μεγάλο όμως κέρδος του χωριού δεν σταμάτησε σε εκείνες οι δημιουργικές μέρες.Το εγχείρημα δεν ήταν μια απλή,εφήμερη εκδήλωση που αργά η γρήγορα θα ξεθώριαζεΟ αντίκτυπος ήταν ριζικός και συνεχίζει ακόμα και σήμερα,αρκετούς μήνες μετά να επηρεάζει θετικά τη ζωή του χωριού.Η συμπεριφορά των ανθρώπων άλλαξε ενώ τονώθηκε η αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τους.Η εμπορική και τουριστική κίνηση αυξήθηκε και πολλοί νέοι πλέον σκέφτονται να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις,με προσανατολισμό όμως στην τέχνη,στο λαϊκό πολιτισμό (αγιογραφία,λαϊκές τέχνες),στην παράδοση(ξυλόφουρνοι και καφενεία),στο περιβάλλον. Επίσης,ξεκίνησαν να διοργανώνονται εικαστικά φεστιβάλ προσκαλώντας ανοιχτά καλλιτέχνες και δημιουργούς..



















































Αν και το χωριό παρουσιάζει σημεία εγκατάλειψης,δεν έχω ξαναδεί πιο χαρούμενους κατοίκους!Τα πιτσιρίκια να παίζουν ξέφρενα στους δρόμους,οι παππούδες να κάθονται αμέριμνοι στα σκαλιά...Παράλληλα,γκρουπς με Γάλλους τουρίστες,κατέφθαναν το ένα μετά το άλλο!(ήθελα να'ξερα,πώς τα ανακαλύπτουν όλα;)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ 
πηγή πληροφοριών decobookgr.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου