Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Ανδριάνα Μπιρμπίλη - Κριτική πάνω στο νέο βιβλίο του Θεοχάρη Παπαδόπουλου " Είπαμε ψέματα πολλά "


Κριτική πάνω στο νέο βιβλίο του Θεοχάρη Παπαδόπουλου " Είπαμε ψέματα πολλά "


Είχα την χαρά να διαβάσω το νέο βιβλίο του Θεοχάρη Παπαδόπουλου,το οποίο αποτελείται από μικρά διηγήματα. Διαβάζοντας το βιβλίο νιώθεις μία συνεχή εναλλαγή στα συναισθήματά σου. Σε αρκετά σημεία γελάς καθώς το καυστικό χιούμορ του συγγραφέα είναι διάχυτο σε ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου, θυμώνεις και κυρίως προβληματίζεσαι. Τα γεγονότα που περιγράφονται μέσα στο βιβλίο είναι όλα παρμένα από την καθημερινότητα, βασισμένα σε καταστάσεις που λίγο πολύ έχουμε βιώσει όλοι μας. 
Όμως θα σταθώ λίγο στον τίτλο του βιβλίου «Είπαμε ψέματα πολλά», Πόσα ψέματα χρειάζονται άραγε για να πούμε τελικά την αλήθεια; Πόσα ψέματα χρειάζονται για να κατασκευάσουμε μία πλαστή ζωή;
Σύμφωνα με τον συγγραφέα όσα ψέματα και να πούμε η αλήθεια θα βρει τον τρόπο να βγει στην επιφάνεια και να μας φέρει στην πραγματικότητα. Στο διήγημα "Αντιμέτωποι ' ο ήρωας κάνοντας τον απολογισμό της ζωής του, συνειδητοποιεί ότι όλες οι επιλογές του ήταν λάθος, με αποτέλεσμα να ζει μία πιεστική και ανιαρή ζωή. Κατηγορεί τον εαυτό του, μία αναμέτρηση ξεκινά που τελικά αναβάλλεται. 
Άραγε πόσοι άνθρωποι συμβιβάζονται σε μία ανιαρή ζωή, χωρίς να μπουν στην διαδικασία να δουν τα λάθη τους και να κάνουν μία προσπάθεια να αλλάξουν αυτό που ζουν;
Πόσοι δεν είναι ικανοποιημένοι με όσα έχουν και πόσοι άλλοι εύχονται να είχαν εκείνοι την ζωή κάποιου άλλου; 
Εφευρετικός ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος με την εξαιρετική γραφή του δίνει στους ήρωες έναν τραγικό και κάποιες φορέςχιουμοριστικό ρόλο. Στο διήγημα " Έκτακτο δελτίο " ο ήρωας ακούει στην εκπομπή την φράση " κάντε πόλεμο και όχι έρωτα " και λίγο αργότερα ακούει στο δελτίο ειδήσεων για τον " παράνομο " ποιητή που συνελήφθη. Σε λίγο θα ερχόταν και η δική του σειρά, μιας και ο ίδιος ήταν ποιητής κατατρεγμένος σε μία εποχή που απουσιάζει ο έρωτας και κυριαρχεί ο πόλεμος. 
Στο διήγημα  " Αλυσοδεμένος άγγελος ", ο άγγελος λέει στον γέροντα πως "όταν όλοι οι άνθρωποι θα σκέφτονται και θα δημιουργούν θα δημιουργηθεί μία καινούργια εδέμ, που θα είναι για όλους ".Εδώ καταλαβαίνουμε την σπουδαιότητα του αγώνα του συγγραφέα να κάνει τους αναγνώστες να σκεφτούν, να αγωνιστούν και να γίνουν και εκείνοι δημιουργοί.
Στο διήγημα "Η ανηφόρα της ζωής " βλέπουμε την σκληρή πραγματικότητα για τους μετανάστες και την ειλικρινή συμπόνια του συγγραφέα για εκείνους. Eκμετάλλευση, ρατσισμός και φωνές που σιωπούν γιατί ακόμα και να μιλήσουν δεν υπάρχει δικαίωση και λύτρωση για εκείνες. 
Ο ευαίσθητος και συμπονετικός χαρακτήρας του Θεοχάρη Παπαδόπουλου για τον κόσμο και η ελπίδα διαχέονται σε ολόκληρο το βιβλίο. Μάς δίνει να καταλάβουμε πως μέσα από την σκέψη και την συλλογική δύναμη αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, και για να αλλάξει, πρέπει να αλλάξεις και να γίνεις καλλίτερος πρώτα εσύ. 
Το βιβλίο αυτό είναι ένα αριστούργημα της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ένα πραγματικό διαμάντι.
Ανδριάνα Μπιρμπίλη - Συγγραφέας - Βιβλιοθηκονόμος












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου