Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ Α' - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

Xώρα 



Είναι δώρο από το Θεό να επισκεφτείτε την Τήνο. Και αυτό γιατί, πολύ πριν την ανακάλυψη της θαυματουργής εικόνας της Παναγιάς (1823), η φύση το προίκισε με τα ομορφότερα ακρογιάλια του πλανήτη. Συγχρόνως, αγαπήθηκε από τους κατοίκους του και το στόλισαν με όλο το μεράκι της ανθρώπινης δύναμης και δημιουργίας.




(φώτο από το πούλμαν) Το όνομα της Τήνου είναι, πιθανώς, προελληνικό και, ίσως, συσχετίσθηκε με τον πρώτο οικιστή, τον Τήνο, ή με το φοινικικό ΤΑΝΝΟΤΗ ή ΤΑΝΝΟΘ (tannoth) που σημαίνει όφις (: φίδι). Γι αυτό και στην αρχαιότητα ονομαζόταν και Οφιούσα (: το νησί με τα πολλά φίδια) τα οποία σύμφωνα με το μύθο εξολόθρευσε ο Ποσειδών, ο οποίος ήταν και ο Προστάτης του νησιού. Κατ΄ άλλους η Τήνος ήταν η μόνιμη κατοικία του Θεού των Ανέμων, του Αιόλου (έτσι οι αρχαίοι εξηγούσαν τους δυνατούς ανέμους που επικρατούσαν στην περιοχή)




(φώτο από το πούλμαν) Κατάσπαρτη από περίεργα κτίσματα, που τραβούν αμέσως την προσοχή του επισκέπτη, είναι η τηνιακή γη. Πρόκειται για περιστεριώνες, μνημεία μοναδικής λαϊκής δημιουργίας, κτισμένους κυρίως κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα.
Αν και υπάρχουν στα περισσότερα κυκλαδονήσια, στην Τήνο βρίσκονται οι περισσότεροι -ξεπερνούν τους 600- και οι πιο μεγαλοπρεπείς.
Οι περιστεριώνες και η εκτροφή περιστεριών έφτασαν στην Τήνο από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους.
Οι Τηνιακοί τούς δημιουργούσαν για να εκτρέφουν τα περιστέρια όχι μόνο για το νόστιμο κρέας τους, αλλά και για το κορυφαίο λίπασμα από τα περιττώματά τους. Είναι χτισμένοι σε ανοιχτά μέρη για να ξανοίγονται τα περιστέρια, σε μέρη με άφθονο νερό και ταυτόχρονα προστατευμένα από τους ανέμους.




(φώτο από το πούλμαν) Η Τηνος ονομάσθηκε, επίσης, και Υδρούσα, λόγω των πολλών πηγών. Σύμφωνα με μία άλλη ερμηνεία το Υδρούσα προκύπτει από τον αναγραμματισμό της λέξης Δρυούσα(: δρυς, βελανιδιά). Στην αρχαιότητα η Τήνος παρήγαγε εκλεκτά σκόρδα, γι αυτό ο Αριστοφάνης την αποκαλεί σατιρικά ως «Σκορδοφόρο»

Η Τήνος είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου Έλληνα γλύπτη, του Γιαννούλη Χαλεπά (στον Πύργο, υπάρχει το σπίτι του και λειτουργεί ως μουσείο με ορισμένα έργα του), αλλά και σημαντικότατων ζωγράφων, όπως του Λύτρα και του Γύζη. 





Αγιος Γιώργιος....(φώτο από το πούλμαν)

Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο.
Στο άκουσμα του ονόματος της, δύο πράγματα μας έρχονται αμέσως στο μυαλό: το ένα είναι η Μεγαλόχαρη και το δεύτερο οι μεγάλοι Τηνιακοί καλλιτέχνες, γλύπτες και ζωγράφοι, που κατέκτησαν με την τέχνη τους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, όπως ο Γύζης, ο Λύτρας, ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης και ο Σώχος.
Η αληθινή Τήνος, η «χειροποίητη» όπως την αποκάλεσε ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, βρίσκεται ωστόσο στην ενδοχώρα καλώντας σας να ανακαλύψετε τις ομορφιές και τον πολιτισμό της! Πριν ξεκινήσετε την περιήγησή σας, θυμηθείτε πως η Τήνος είναι ένα νησί που αξίζει τον κόπο να το γυρίσετε ολόκληρο. Με τις υπέροχες παραλίες και τους 40 παραδοσιακούς οικισμούς, το νησί αυτό σας προσφέρει απεριόριστες επιλογές και αναμφισβήτητα θα γοητεύσει και τους πιο απαιτητικούς



(φώτο από το πούλμαν) Όμορφη παραλία που βρίσκεται κάτω από το χωριό Καρδιανή και στην οποία φτάνουμε με τα πόδια από μονοπάτι από το χωριό, ή και από τον νέο δρόμο που διακλαδώνεται προς την πόλη της Τήνου και τον Πύργο. Η παραλία έχει άμμο και βότσαλα, δύο ταβέρνες και, σε ένα-δύο σημεία, προστασία από τον ήλιο. Έχει και ωραία θέα προς τη γειτονική Σύρο και πανέμορφα ηλιοβασιλέματα. Αν σας κουράσει η θέα της θάλασσας (!;!) μπορείτε, γυρίζοντας το κεφάλι, να απολαύσετε τη θέα της καταπράσινης Καρδιανής να κρέμεται πάνω από το κεφάλι σας!.

 Ο αη Γιάννης......(φώτο από το πούλμαν)




(φώτο από το πούλμαν).Λίγο πριν από τον Πύργο συναντάµε τον Βεναρδάδο χτισµένο αµφιθεατρικά, σύµφωνα µε το επικλινές του εδάφους, µε σπίτια παλιά παραδοσιακά, καθώς και πηγάδι. Έχει καθέδρα τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, µε µαρµάρινο τέµπλο, στο οποίο υπάρχουν αγιογραφίες του Νίκου Γαΐτη, ζωγράφου-αγιογράφου και ιεροψάλτη, ο οποίος κατάγεται από εδώ. Κάτω στη ρεµατιά, κρυµµένο µέσα στις φυλλωσιές των δέντρων, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που όταν γιορτάζει συγκεντρώνεται κόσµος από τα γύρω χωριά, αλλά και περαστικοί από όλο το νησί. Από εδώ κατάγονται ο Γιαννούλης Κουλουρής, ο Μανώλης Βούλγαρης και άλλοι Βουλγαραίοι, µαρµαρογλύπτες, καθώς και η Λιλή Μπερδέ, χορεύτρια της Λυρικής Σκηνής. Παλιά λειτουργούσε σχολή ραπτικής, όπου µαθήτευαν κορίτσια και από τον Πύργο

Χώρα  

Σύμφωνα με ένα μύθο της ελληνικής μυθολογίας, ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας έστειλε στο νησί αυτό ένα σμήνος πελαργών προκειμένου να απαλλάξει τους αρχαίους κατοίκους του από τα πολλά φίδια που το είχαν σχεδόν κατακλύσει. Έτσι οι κάτοικοι ευγνωμονώντας τον Ποσειδώνα και τη μυθική σύζυγό του Αμφιτρίτη ανήγειραν δύο ναούς στους οποίους και τους τιμούσαν ως προστάτες τους 

Χώρα  


Ένας άλλος μύθος που συνδέεται με το νησί, είναι αυτός των Βορεάδων, τον οποίο γνωρίζουμε αποσπασματικά από διάφορες πηγές. Σημαντικότερη πηγή για αυτόν τον μύθο παραμένει ο Απολλώνιος ο Ρόδιος στα σχόλια που κάνει για την Αργοναυτική εκστρατεία. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο οι δύο Βορεάδες, Ζήτης και Καλάις, κατά την επιστροφή τους από την Αργοναυτική εκστρατεία έγιναν θύματα του μίσους του Ηρακλή για τον πατέρα τους. Ο Ηρακλής τους κυνηγούσε αμέσως μετά την έξοδο του πλοίου της Αργούς από τον Ελλήσποντο στο Αιγαίο, αλλά οι Βορεάδες ήταν πτερωτοί και τους έφθασε αρκετά πιο κάτω στο Αιγαίο, επάνω από την Τήνο, όπου και τους φόνευσε τελικά. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, οι Βορεάδες ενταφιάστηκαν στο όρος Γύρος, το οποίο ταυτίζεται από πολλούς με τον σημερινό Τσικνιά. Πάνω στο τάφο κάθε Βορεάδη ο μύθος λέει ότι τοποθετήθηκε ένας ογκόλιθος που εσείετο αέναα, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ανάλογα με την πνοή του πατέρα τους Βορέα, του θεού των ανέμων.

Χώρα  

Το νησί πέρασε στην κυριαρχία των Βενετών το 1204, που την οχυρώνουν (κάστρο, στόλος) για να αντέξει σε πειρατές και Τούρκους. Ως το 1715 η Τήνος όχι μόνο δεν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, αλλά υπήρξε ορμητήριο καταστροφικών επιδρομών εναντίον τους. Η κεντρική της θέση στο πέλαγος εξηγεί την επιμονή των Βενετών: όποιος είχε την Τήνο, είχε τον έλεγχο του Αιγαίου. Η μακροχρόνια παρουσία τους εξηγεί την ύπαρξη μεγάλης καθολικής κοινότητας στο νησί μέχρι σήμερα.


 Ταξιάρχης................Το 1715 κατόρθωσαν οι Τούρκοι να καταλάβουν το νησί. Ήταν το τελευταίο νησί που έπεσε στους Τούρκους. Τα 100 χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Τήνιοι κράτησαν πολλά προνόμια -θρησκευτικά, διοικητικά, οικονομικά- και μπόρεσαν να αναπτύξουν το εμπόριο, τη ναυτιλία και τις βιοτεχνίες. Στο διάστημα αυτό και μετά τα Ορλωφικά η Τήνος πέρασε για λίγο στη Ρωσική κατοχή (1770-1774). Το νησί πήρε ενεργό μέρος στην Επανάσταση του 1821 και οι Τήνιοι πρόσφεραν πολλά στον αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας άρχισε από τον Πύργο της Τήνου στις 31 Μαρτίου 1821 με αρχηγό το Γεώργιο Παλαμάρη. Ακολούθησε η χώρα στις 30 Απριλίου. 


Η Τήνος έλαβε την ονομασία της από το βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή του νησιού και αρχηγό μιας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας, που κατοίκησε εδώ κατά τα προϊστορικά χρόνια. Μία τοπική παράδοση αποδίδει το όνοµα στην πριγκίπισσα Τήνο. Μεταγενέστερες φημολογίες θέλουν το νησί να έχει λάβει και τα προσωνύμια «Υδρούσα», εξαιτίας των άφθονων πηγών και νερών στο μέρος, αλλά και «Οφιούσα» ή «Φιδούσα» από το πλήθος των φιδιών. — 

 Χώρα  

Χώρα  

Χώρα  
 Περνώντας μέσα από τα λιβάδια η πορεία μας θα καταλήξει στην θάλασσα..






















Αγιος Νικόλαος.... Χώρα.







Χώρα  






Κοιτάζοντας την πόλη από ψηλά.


Η Χώρα από το Κεχροβούνι!.



Πανοραμική της πόλης της Τήνου.













 Ο Αγιος Νικόλαος....Καθολική εκκλησία στην Χώρα της Τήνου.

Ο Αγιος Νικόλαος....Καθολική εκκλησία στην Χώρα της Τήνου.




Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. Η εικόνα ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στις 30 Ιανουαρίου 1823 και ενώ προηγήθηκαν ανασκαφές το 1822 που αποκάλυψαν τον αρχαίο ναό του Διονύσου και ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η είδηση της εύρεσης της εικόνας, κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρήθηκε καλός οιωνός και το νησί επισκέφτηκαν για αυτό το λόγο οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς και Μακρυγιάννης, για να προσκυνήσουν.





Μετά την εύρεση της εικόνας ακολούθησε η οικοδόμηση της εκκλησίας. Απαιτήθηκαν μεγάλες ποσότητες μαρμάρων, οι οποίες κατά κύριο λόγο μεταφέρθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Δήλου. Απαιτούνταν επίσης και μεγάλος αριθμός εργατών επεξεργασίας και τοποθέτησης μαρμάρων, αλλά κυρίως πολλά χρήματα η έλλειψη των οποίων έφερνε πολλές φορές σε αμηχανία τους επιστάτες του έργου που δυσκολεύονταν να πληρώσουν στο τέλος της εβδομάδας, εργαζόμενους και υλικά. Η ολοκλήρωση του έργου οφείλεται στη σημαντική συνδρομή, σε εργασία και χρήμα, τόσο του τηνιακού λαού, όσο και χριστιανών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι τα μέσα του 1832 είχε ανεγερθεί η ανατολική πτέρυγα του συγκροτήματος, το τμήμα ανατολικά του καμπαναριού και το τμήμα ανατολικά της κεντρικής εισόδου. Το σύνολο των εργασιών ανέγερσης ολοκληρώθηκε το 1880.





Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζεται η εύρεση της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το απόγευμα της παραμονής η Αγία Εικόνα μεταφέρεται με πομπή στον κάτω Ναό της Ευρέσεως και τοποθετείται κοντά στο σημείο όπου επί χρόνια βρισκόταν θαμμένη. Στην συνέχεια τελείται μεγάλος εσπερινός με ειδική ακολουθία. Το βράδυ γίνεται επίσης ακολουθία που παρακολουθεί πλήθος πιστών







. Η Παναγία της Τήνου....εορτάζει 15 Αυγούστου.


Χώρα








Οι περιστεριώνες στην Τήνο τα παλιά χρόνια ήταν σύμβολο ευγενικής καταγωγής. Μόνο οι πολύ πλούσιοι και οι κάτοχοι μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν και να συντηρήσουν περιστεριώνα, ενώ όσο πιο περίτεχνα ήταν τα στολίδια του τόσο πιο πλούσιος θεωρούνταν ο ιδιοκτήτης του. Οταν πια χάρη στο εμπόριο η Τήνος γνώρισε οικονομική ανάπτυξη, πολλοί ήταν εκείνοι που έφτιαξαν περιστεριώνες και ξεκίνησαν να εξάγουν τα πιτσούνια και να εμπορεύονται το λίπασμα από τα περιττώματά τους

Ανοιξιάτικη Τήνος 


























Σε πρώτο πλάνο το αλωνάκι.....δεκάδες τα αλωνάκια στην Τήνο!!.............



Ολα τα παραδοσιακά παράθυρα της Τήνου έχουν αυτήν την παρματινη προμετωπίδα που η κάθε μια της είναι και ένα ξεχωριστό έργο τέχνης! 












































Στο βάθος η Μύκονος



 Καρδιανή






Το πρώτο χωριό που συναντάµε στα «Έξω Μέρη» (νοτιοδυτική πλευρά του νησιού) είναι η Καρδιανή. Αποτελεί ένα ξεχωριστό χωριό, καθώς είναι προνοµιούχο λόγω της θέσης του, των πηγών που το κατακλύζουν, αλλά και της αρχαιολογίας του. Είναι κτισµένο αµφιθεατρικά και «σκαρφαλωµένο» στην απόκρηµνη πλαγιά του βουνού Πατέλες, µε θέα το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του.




Παναγία Κιουρά ..Καθολικός Ναός.........Το χωριό είναι καταπράσινο λόγω των άφθονων πηγών νερού, όπως µαρτυρούν οι κρήνες που βρίσκονται παντού, ακόµα και µέσα σε σπίτια. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή αποτελεί µια από τις αρχαιότερες τοποθεσίες που µαρτυρούν ζωή στο νησί. Αυτό αποδεικνύεται και από την ανακάλυψη των γεωµετρικών τάφων στο µέρος και από την ύπαρξη του οροπεδίου «του Πολέµου ο Κάµπος» βορειότερα.


Το χωριό κατοικούν ορθόδοξοι µε καθέδρα τους την Αγία Τριάδα, και καθολικοί µε τους δυο ναούς τους Μετάσταση της Θεοτόκου («Σαντίσσιµος» κατά τους Καρδιανιώτες) και τα Γενέθλια της Θεοτόκου (Κιουρά). Γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια µε καµάρες και σκαλοπάτια, αλλά και υπέροχης αρχιτεκτονικής σπίτια, απόδειξη της καλλιτεχνικής φλέβας των Καρδιανιωτών, στολίζουν το χωριό και προκαλούν τον επισκέπτη να το εξερευνήσει. — 



Η  κρήνη κάτω από την καθολική εκκλησία της Παναγίας Κιουράς... 


∆ιαθέτει δύο Πολιτιστικούς Συλλόγους της «Αγίας Τριάδας» και της «Αδελφότητας Τηνίων Καρδιανιωτών». Από εδώ κατάγεται ο ιστορικός-µελετητής Στέφανος ∆ελατόλας. Υπάρχει ένα παραδοσιακό καφενείο-µπακάλικο, καθώς και ταβέρνα. Τέλος, όσοι θέλουν να συνδυάσουν τη βόλτα τους µε κολύµπι, προσφέρονται τρεις παραλίες, ο όρµος Γιαννάκη µε ταβέρνες, τα Καλύβια και ο Άγιος Πέτρος µε το οµώνυµο εκκλησάκι. 


Από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και θέα που κόβει την 
ανάσα. Έχει χαρακτηριστεί, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, παραδοσιακός οικισμός. 
Η Καρδιανή, καταπράσινη με άφθονο τρεχούμενο νερό, είναι κτισμένη στην πλαγιά του 
βουνού Πατέλες.
Τη διατρέχει ένα μικρό ποταμάκι και διαθέτει πολλές πηγές με όμορφες παραδοσιακές κρήνες. 
Η ιστορία της Καρδιανής ξεκινάει από την αρχαιότητα. Σε ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή 
βρέθηκαν έξι τάφοι της Γεωμετρικής εποχής και πολλά άλλα αρχαιολογικά ευρήματα που 
φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου, αλλά και της Αθήνας.


To χωριό κατοικείται, από παλιά, από ορθόδοξους και καθολικούς που συμβιώνουν αρμονικά στο πέρασμα των αιώνων.
Η καθέδρα των ορθόδοξων, η Αγία Τριάδα, αποτελεί διατηρητέο μνημείο και ταυτόχρονα 
έναν επιβλητικό ναό.
Οι δύο καθολικοί ναοί, η Μετάσταση της Θεοτόκου (“Σαντίσσιµος”) και τα Γενέθλια της 
Θεοτόκου (Κιουρά).
Το χωριό έχει παράδοση στο μάρμαρο και ανέδειξε πολλούς τεχνίτες μαρμαράδες. 




ΗΚαρδιανή  Τήνου από το καράβι με ζουμ και καταχνιά! 


Αγία Τριάδα...μέσα από το πούλμαν...
















Είναι το μπαλκόνι της Τήνου,μαζί με τα Υστέρνια! .












Υστέρνια



Η παραλία του Όρμου Υστερνίων βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του παραθαλάσσιου θερινού οικισμού και ονομάζεται Σχοινάκι.
Πρόκειται για μία μικρή, αμμουδερή και αρκετά απάνεμη ακτή, με αλμυρίκια, η πρόσβαση στην οποία απαιτεί λίγα μέτρα πεζοπορίας. Στην άκρη του κόλπου, ένα σπίτι με μοναδική θέα προκαλεί εντύπωση. Αρχικά, η οικία άνηκε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη και μετέπειτα στον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.Παρόλο που εδώ και χρόνια συζητείται ο χώρος αυτός να μετατραπεί σε μουσείο, παραμένει ερμητικά κλειστός. 


Τα Υστέρνια είναι κτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά Μεροβίγλια του βουνού Πολέμου Κάμπος, σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με καταπληκτική θέα στα γύρω νησιά. 
Πλακόστρωτα δρομάκια, καμάρες, αυλές με λουλούδια, κρεμαστοί κήποι, πλατείες, άφθονα νερά και πλατάνια συνθέτουν το γραφικό τοπίο.

Τα Υστέρνια αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Τήνου. Η ιστορία τους ξεκινά πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, όπως μαρτυρούν οι αρχαίοι τάφοι που ανακαλύφθηκαν σε κοντινή απόσταση από το σημερινό χωριό. Έγγραφα αποδεικνύουν πως ο τόπος άκμαζε στις αρχές του 19ου αιώνα, με πληθυσμό που ξεπέρναγε τα χίλια άτομα. 


Οι κάτοικοί του απασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις οικοδομές, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τη ναυτιλία. Επιπρόσθετα, πολλοί είναι καλλιτέχνες, με ειδίκευση κατά κύριο λόγο στη μαρμαρογλυπτική. Εξάλλου, η διακόσμηση των σπιτιών αποδεικνύει περίτρανα το μεράκι τους.


Ο οικισμός αποτελεί τη γενέτειρα πολλών κορυφαίων γλυπτών, αλλά και του Γεωργίου Παλαμάρη που πρώτος σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης κατά των Τούρκων.



Αγία Παρασκευή....Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται τα ερείπια ενός συγκροτήματος οκτώ ανεμόμυλων που βρίσκονται στα δυτικά όρια του οικισμού. Οι γνωστοί Μύλοι Υστερνίων αποτελούν γνήσιο δείγμα της λαϊκής τέχνης και έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία.



Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περιστεριώνες, κάτασπρα εξωκλήσια και ένα παλιό ελαιοτριβείο. Επίσης στο χωριό λειτουργούν μουσείο Υστερνιωτών καλλιτεχνών, πνευματικό κέντρο, βιβλιοθήκη, καθώς και ταβέρνες, καφενεία και μπαράκι.



Η προτομή του Υστερνιώτη αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου Κοτσώνη, αλλά και οι πλούσιες σε καλλιτεχνήματα εκκλησίες θεωρούνται ξεχωριστά κοσμήματα για τον τόπο, ενώ στο νεκροταφείο υπάρχουν αξιόλογα γλυπτά.






Τα Υστέρνια με τέρμα το ζουμ,φωτογραφημένα από το καράβι της επιστροφής!! 










Αγία Αννα..














Αγία Παρασκευή....εορτάζει 26 Ιουλίου........ 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 
πηγές πληροφοριών 

https://astrosparalio.gr/
 http://www.tinosvoice.gr/
 http://www.tinos360.gr/
 https://www.tinostoday.gr/
 https://el.wikipedia.org/
 http://el.ozonweb.com/


Το Β' Μέρος είναι εδώ : ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ Β'
Το Γ' Μέρος είναι εδώ : ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ Γ'






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου