Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Ταξιδέψτε γαστρονομικά στα Ελληνικά νησιά

του Γιώργου Βλαχάκου


Photo source: www.bigstockphoto.com

Δεν είναι τυχαίο που κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στα πανέμορφα ελληνικά νησιά. Πράσινα και καταγάλανα νερά, χρυσές αμμουδιές, κρυμμένες παραλίες, όμορφα τοπία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των νησιών. Όμως, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που τα αναδεικνύει είναι τα τοπικά προϊόντα και η παραδοσιακή κουζίνα τους η οποία θα σας χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες γαστρονομίας. Πάμε να δούμε μερικά προϊόντα που αποτελούν σήμα κατατεθέν για το κάθε νησί:

Σαντορίνη για το γλυκό κρασί

Έναν υπέροχο ταξιδιωτικό προορισμό αποτελεί η Σαντορίνη. Αν κάποιος την επισκεφθεί μην παραλείψει να γευτεί το βινσάντο, κρασί που παράγεται μονάχα σε αυτό τον τόπο. Είναι ένα γλυκό κρασί και το χαρακτηριστικό του είναι ότι ενώ χρησιμοποιούνται λευκόσαρκα σταφύλια το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο.



Φολέγανδρος με τα υπέροχα ματσάτα

Ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα της Φολεγάνδρου είναι τα ματσάτα τα οποία είναι είδος ζυμαρικού και μοιάζουν αρκετά με τις χυλοπίτες. Έχουν υπέροχη γεύση και συνήθως σερβίρονται με κοκκινιστό κρέας, κόκκορα ή κουνέλι είτε σκέτα με μια απλή κόκκινη σάλτσα ζυμαρικών.




Λέσβος με τα περίφημα προϊόντα της

Η Λέσβος είναι ένα νησί με μεγάλη ποικιλία τροφίμων και συνταγών στη κουζίνα της. Πέρα από τα περίφημα προϊόντα που χαρακτηρίζουν το νησί όπως είναι τα τυριά της, το κρασί, το φημισμένο ούζο και τις χάχλες (είδος τραχανά) διαθέτει και μεγάλη ποικιλία συνταγών. Μια από αυτές είναι το σφουγγάτο, μια ομελέτα με κολοκυθάκια και πολλά μυρωδικά, αυγά και ενίοτε και με κιμά, που ψήνεται στο φούρνο.



Ικαρία και κατσικάκι ρασκώ

Το φημισμένο νησί για τη μακροβιότητα των κατοίκων του. Μερικά παραδοσιακά πιάτα του νησιού είναι το κατσικάκι ρασκώ (αγριοκάτσικο μαγειρεμένο στη γάστρα), οι ντοματοκεφτέδες, η γλιστριδοσαλάτα και η καθούρα η οποία αποτελεί το παραδοσιακό τυρί της Ικαρίας.




Αστυπάλαια το νησί με τα αρτιστά

Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί των Κυκλάδων που φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Όμως είναι γνωστή και για τα παραδοσιακά της πιάτα. Μερικά από αυτά είναι τα αρντιστά, πρόκειται για μία σούπα με κύριο συστατικό τις φακές και μικρά μπαλάκια ζύμης, τον λαμπριανό (αρνάκι γεμιστό με συκωταριά και ρύζι) μια πασχαλινή συνταγή που προσφέρεται από τους ντόπιους το καλοκαίρι στους τουρίστες και τους κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι.





Κύθηρα με τα γνωστά τους παξιμάδια

Τα Κύθηρα ή αλλιώς Τσιρίγο, είναι ένα όμορφο νησί των Επτανήσων με εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα. Τα γνωστά σε όλους παξιμάδια των Κυθήρων, ο ξυνόχοντρος ένα είδος σιταριού με μία ξινόπικρη γεύση που συνοδεύει συνταγές με κρέας καθώς και η φατουράδα, ένα ρόφημα που αποτελείται από τσίπουρο, γαρύφαλλο και κανέλα είναι μερικά από αυτά.





Μακαρούνες στην όμορφη Κάρπαθο

Η Κάρπαθος, ή αλλιώς «Ανεμοέσσα» κατά τον Όμηρο, είναι ένα γραφικό νησί με πολλές ομορφιές και εκλεκτές παραδοσιακές νοστιμιές. Κάποιες από αυτές είναι οι Καρπάθικες μακαρούνες, είδος ζυμαρικού που σερβίρονται είτε με τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι και μυζήθρα είτε με κατσίκι στιφάδο και το κατσικίσιο λευκό τυρί μανούλι που συνοδεύει ιδιαίτερες σαλάτες και κάποιες ορισμένες Καρπάθικες πιατέλες.





Η Λήμνος με τα βραβευμένα κρασιά της

Η Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ένα νησάκι με πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και αρκετές νοστιμιές. Διαθέτει προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) τα οποία είναι το λευκό τυρί «Καλαθάκι», η «Φέτα Λήμνου» και τα βραβευμένα κρασιά «Μοσχάτο Αλεξανδρείας» και «Λημνιό». Επίσης, τα Φλωμάρια Λήμνου είναι ζυμαρικά που παρασκευάζονται από Λημνιό σκληρό αλεύρι, πρόβειο γάλα και ντόπια χωριάτικα αυγά κατά τους θερινούς μήνες. 



Η Χίος με την ξακουστή μαστίχα της 

Η Χίος είναι πολύ γνωστή για τα Μαστιχοχώρια και την μαστίχα της, αλλά και για τα διάφορα προϊόντα μαστίχας. Επίσης, φημίζεται για τα γλυκά του κουταλιού της που φτιάχνονται από καρπούς εσπεριδοειδών, από τον ανθό του τριαντάφυλλου ή από άνθη λεμονιάς, από φιστίκι, μελιτζανάκι ή συκαλάκι. 



Η Νάξος και η γραβιέρα της 

Είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με ιδιαίτερο τοπίο και υπέροχα ντόπια προϊόντα. Ένα απ’ αυτά είναι η γνωστή Γραβιέρα Νάξου που συνοδεύει πολλούς μεζέδες και συνταγές. Άλλο ένα χαρακτηριστικό προϊόν είναι το κίτρο Νάξου, ένα ηδύποτο (λικέρ) λεμονιού που φτιάχνεται από το φρούτο και τα φύλλα του δέντρου κίτρον. 



Η ρεβιθάδα της Σίφνου

Η Σίφνος, η γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ δεν γίνεται να μην έχει μια καταπληκτική κουζίνα. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό της είναι τα κεραμικά σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή-ψήσιμο πολλών συνταγών. Η ρεβιθάδα, οι ρεβιθοκεφτέδες, η καπαροσαλάτα, η πικάντικη γυλωμένη μανούρα είναι μερικά από τα εδέσματα αυτού του νησιού.



Κλείνοντας…

Περπατήστε στα στενά σοκάκια, εξερευνήστε τα γραφικά χωριουδάκια των νησιών, χαλαρώστε στις όμορφες παραλίες τους, περιηγηθείτε στους αρχαιολογικούς τους χώρους και το σημαντικότερο να θυμηθείτε να γευτείτε τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα του κάθε τόπου. Σίγουρα ο συνδυασμός όλων αυτών θα σας προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία.

Καλές διακοπές!


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Γιώργος Βλαχάκος είναι τελειόφοιτος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Στα πλαίσια της πρακτικής του άσκησης συνεργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition, τόσο στον τομέα της αρθρογράφησης, καθώς και στην διεκπεραίωση διατροφικών projects.




ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ https://www.mednutrition.gr/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου