Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

ΝΙΝΙΟΥ ΣΟΦΙΑ " Πόσους φίλους έχεις; "



«Στη ζωή μας δυο-τρεις φίλους έχουμε...», μου 'λεγε η μάνα μου κάθε φορά που έχανα ένα φίλο ή ενθουσιαζόμουν υπέρμετρα, όταν αποκτούσα κάποιον. 

Πάντα θεωρούσα άδικα τα λόγια της. Αλλά η μάνα έχει μόνο δίκιο. Η αγωνία της να μην κακοπεράσει το παιδί της είναι που την κάνει αλάνθαστη. Και μετά τη μάνα έρχεται ο χρόνος, δάσκαλος αυστηρός κι αλάνθαστος ν' αποδείξει τα λόγια της. Φέρνει μαζί του συμφορές, χαρές και λύπες. Ακυρώνει δεδομένα και σαρώνει τα πάντα. Δοκιμάζει τους ανθρώπους. Ανελέητα. 

Κάπου εκεί, πάνω στις φουρτούνες, κρίνονται κι οι φιλίες. Συνήθως η επόμενη μέρα σε βρίσκει πάνω στην ξέρα πεταμένο και μόνο να μετράς τα χαμένα. Μια ελπίδα μένει. Να φανεί το λευκό πανάκι που θα φέρει το φίλο να σε περιμαζέψει. 

Καμμιά φορά αναλογίζομαι πόσα τέτοια πανάκια έχω αγναντέψει να ’ρχονται από μακριά. Ένα; Δύο; Τρία; Περίπου τόσα. Όσα μου ’πε η μάνα δηλαδή. Και πάλι καλά! Το θέμα είναι όμως τι θα λέω κι εγώ ως μάνα, όταν ερωτώμαι, γιατί δύσκολο να γίνω πιστευτή. Μεγάλωσε ο κόσμος πια κι οι φίλοι μετριούνται σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακόμα. Στην κοινωνία του κυβερνοχώρου το μέτρο είναι άλλο, ενώ η λέξη παραμένει ίδια: φίλος. 

«Εσύ πόσους φίλους έχεις;» σε ρωτάνε και πρέπει να έχεις πολλούς, πάρα πολλούς για να μη θεωρηθείς αντικοινωνικός ή έξω απ’ τα πράγματα και τις εξελίξεις ή μη δημοφιλής. Η διαδικτυακή φιλία είναι η νέα πραγματικότητα. Δε γίνεται να την απορρίψεις. Μα δεν πρέπει και να την εμπιστευθείς. Κι αν είσαι γονιός στις μέρες μας, είναι ακόμα πιο δύσκολο να πείσεις το παιδί σου για την αξία της φιλίας και τη σπανιότητά της. Πώς να τα βάλεις με την ευκολία και την ποσότητα; Πώς να δείξεις ότι αυτό που προβάλλεται για πολύτιμο είναι ευτελέστατο; 

Η συμβουλή «Παιδί μου, γνωστούς θα έχεις πολλούς στη ζωή σου αλλά φίλους μετρημένους στα δάχτυλα» δεν είναι αποδεκτή, αφού η λέξη φίλος σημαίνει πια πολλά και διάφορα. Ένα μένει να κάνεις. Να μάθεις στο παιδί σου να ξεχωρίζει μες στο πλήθος ποιος είναι φίλος του και ποιος όχι. 

Γι’ αυτό να του θυμίζεις συχνά τη φράση του Τζαμαϊκανού τραγουδιστή Μπομπ Μάρλεϋ: «Οι αληθινοί φίλοι είναι σαν τ’ αστέρια. Μπορείς να τους αναγνωρίσεις μόνο όταν γύρω είναι σκοτάδι». 
Σοφία Δ. Νινιού 
Φιλόλογος-Συγγραφέας 


ΠΗΓΗ: «Άμμος», εφημερίδα του συλλόγου Άμμου Μεσσηνίας, Αρ. Φύλλου 56, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2018









1 σχόλιο: