Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

showmystreet.com: Η ιστοσελίδα που έχει προκαλέσει πανικό


Το showmyview.com είναι η πιο controversial ιστοσελίδα της εποχής. Ποια είναι και ποια η λειτουργία της;


Για όσους δεν την ξέρουν, η showmystreet.com είναι μια ιστοσελίδα πλοήγησης από χάρτη, η οποία σε βοηθά να εντοπίζεις το σπίτι σου σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, βλέποντας μάλιστα με μεγάλη λεπτομέρεια το τοπίο, σαν να είσαι εκεί. Μια online εφαρμογή, η οποία έχει search όπου πληκτρογραφείς τη διεύθυνση σου στη γλώσσα σου και αυτή σε πάει έξω από το σπίτι σου. Η πλοήγηση είναι άκρως παραστατική, διότι έχουν τραβηχτεί εικόνες και έχουν μπει στη σειρά αναπαριστώντας το τοπίο ακριβώς δίχως ατέλειες. Μπορείς λοιπόν να πας όπου θέλεις, από το σπίτι σου μέχρι τον πιο απομονωμένο δρόμο στη Σιβηρία ή στην Αλάσκα, αρκεί να μπορεί να πάει εκεί κάποιος οδικώς!



Για να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα, η ομάδα δημιουργίας της εφαρμογής, συνεργάστηκε με την google, φιλοξενώντας στο site google-maps τα οποία σε βοηθούν να εντοπίσεις πιο ελεύθερα τους δρόμους. Σε κάθε περιοχή, ένα αυτοκίνητο Ι.Χ. με εγκατεστημένο επαγγελματικό εξοπλισμό φωτογράφισης στην οροφή, γυρνάει τον κόσμο απαθανατίζοντας κάθε γωνιά του δρόμου από όπου περνάει. Η εφαρμογή έχει 2 σημεία εξερεύνησης, την κεντρική εικόνα και ένα χώρο πάνω δεξιά που συνήθως κάνεις πλοήγηση από google maps. Μέσα από την κεντρική εικόνα βλέπεις αυτούσιο το τοπίο, ενώ μπορείς να κάνεις πλοήγηση και από εκεί. Είναι λοιπόν μια ολοκληρωμένη εφαρμογή πλοήγησης και εύρεσης κάθε γωνιάς της γης(με λίγες εξαιρέσεις, περιοχές που σίγουρα κάποια στιγμή θα εισχωρηθούν στο σύστημα).



Μπορεί αυτή η εφαρμογή να είναι άκρως εντυπωσιακή, όμως δεν είναι καθόλου αθώα. Από την ιδέα κιόλας της πραγματοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος, δημιουργούνται πολλά εύλογα ερωτήματα. Γιατί να δημιουργηθεί μια τέτοια εφαρμογή και αν όντως είναι τόσο χρήσιμη, καθώς έχουμε το google earth. Για ποιο λόγο να τραβηχτούν φωτογραφίες τόσο κοντινές σε σπίτια και αυλές; Τι λεπτομέρεια πρέπει οπωσδήποτε να δει ένας επισκέπτης από άλλη περιοχή; Επίσης, το Ι.Χ είναι θολωμένο μη μπορώντας να αναγνωρίσω μάρκα, ούτε καν χρώμα. Γιατί θέλουν να κρύψουν το αμάξι;Όσο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ωραίο είναι την πρώτη φορά να ανακαλύπτεις το σπίτι σου, όμως τι σου χρησιμεύει από τη στιγμή που το βλέπεις κάθε μέρα; 



Από τη δική μου χρήση, εντοπίζοντας φωτογραφίες και από το σπίτι μου αλλά και από πολλά μέρη του κόσμου μπορώ να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Αρχικά, εντόπισα το μέσο φωτογράφισης, το οποίο είναι στην κορυφή του Ι.Χ(όλα αυτά φαίνονται σε σκιές σε διάφορα σημεία δρόμων). Ακόμη, προς τιμήν τους, έχουν θολώσει πρόσωπα και ταμπέλες αυτοκινήτων που βρίσκονται στις σκηνές, όχι όμως όλων των προσώπων. Αυτοί όμως κατέχουν τις πραγματικές φωτογραφίες. 

Να το πω πιο απλά, σε κάθε φωτογραφία, μπορείς να πετύχεις από τη γλάστρα ενός κάτοικου του Μπάρι της Ιταλίας, μέχρι και τα...εσώρουχα του Αυστραλού στο Σύδνευ. Η φωτογραφία έχει τόσο καλή ανάλυση που με ανοιχτά παράθυρα μπορείς να δεις το εσωτερικό κάποιων σπιτιών ενώ, όπως είπα και πριν, δεν είναι θολωμένα όλα τα πρόσωπα των περαστικών. 

Το τι θέλει να πετύχει η Google και το showmystreet δεν είναι ξεκάθαρο λοιπόν. Το ξεκάθαρο συμπέρασμα είναι πολύ γενικό και ανούσιο. Κατ' εμέ θα πρέπει να απαιτήσουμε πλήρη ενημέρωση για τον λόγο και τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης εφαρμογής καθώς και την επιλεκτική απόκρυψη στοιχείων, το οποίο γίνεται και στα Google Maps. Άντε λοιπόν μετά να κατηγορήσεις τους λάτρεις θεωρίων συνομωσίας οι οποίοι δεν άργησαν να φανούν και εδώ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου