Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ψυχεδελικό Μουσικό Ρεύμα (δεύτερο μέρος)


Αυτό είναι το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην ψυχεδελική κουλτούρα της δεκαετίας του '60. Το δεύτερο άρθρο θα αναδείξει δέκα κορυφαίους δίσκους ψυχεδελικής μουσικής.


Πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, ακολουθώντας το ρεύμα, υιοθέτησαν και διαμόρφωσαν τη ψυχεδελική μουσική. Σήμερα θα αναδείξουμε δέκα πολύτιμα άλμπουμ τα οποία έμειναν στην ιστορία λόγω του πρωτοποριακού τους πνεύματος αλλά και της αυθεντικότητας του είδους.

The Jimi Hendrix Experience-Are You Experienced?


Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις αυτό το αφιέρωμα από τον Jimi Hendrix και το συγκρότημα του; Ένας δίσκος που κυκλοφόρησε το 1967 από την Track Records και έκανε μεγάλη επιτυχία. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα debut albums της ιστορίας, περιείχε πολλά από τα καλύτερα τραγούδια τους με τον Jimi Hendrix να δείχνει από πολύ νωρίς το πλούσιο ταλέντο του. Νέγρικη διάθεση, με funk, groove, soul, rock αλλά και blues στοιχεία ξεχείλιζαν από κάθε κομμάτι. Δυνατά σημεία των τραγουδιών είναι το μπάσο, ο πλούσιος ρυθμός και φυσικά το αστείρευτο ταλέντο του Jimi Hendrix. Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε μερικά κομμάτια σίγουρα θα διαλέγαμε το Purple Haze, το Foxy Lady και το Are You Experienced.



Pink Floyd-Ummagumma

Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο insane και mind freak δίσκους όλων των εποχών. Ήταν ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος που απέκτησε μεγάλη φήμη σε παγκόσμιο επίπεδο, ανεβάζοντας το prestige τους δίνοντας τους ελπίδα να συνεχίσουν. Κυκλοφόρησε το 1969 από τη Harvest Records. Συμφωνούμε ότι η ψυχεδέλεια απαιτούσε πειραματισμούς, συμφωνούμε ακόμη ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί, αλλά αυτό που έπραξαν οι Floyd δεν έχει ξαναγίνει. Τα κομμάτια τους χαρακτηρίζονταν ως ένας συνεχής και ασταμάτητος πειραματισμός, μεταφέροντας τον ακροατή σε ένα χάος μουσικής έκφρασης και δημιουργίας. Οι επιρροές από ανατολικές κουλτούρες είναι δεδομένη ενώ η προσθήκη πολλών εφέ δίνει έναν ανατριχιαστικό τόνο Το Ummagumma είναι αυτό που η ψυχεδέλεια πρεσβεύει. Ένας τέτοιος μοναδικός δίσκος δε θα μπορούσε να έχει κομμάτια που να ξεχωρίζουν. Όταν θα τον ακούσεις, πρέπει να ξεχάσεις ποιος είσαι και που βρίσκεσαι, να κλείσεις κινητά και οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή! Βάζεις τον δίσκο και τον αφήνεις να τελειώσει δίχως να τον σταματήσεις.



The Doors-The Doors

Ο ομώνυμος τίτλος του συγκροτήματος των Doors δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα. Το 1967 κυκλοφόρησε από την Electra Records το πρώτο άλμπουμ των Doors έχοντας όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους. Για όσους δεν το ήξεραν, το Break on Through To The Other Side, το Soul Kitchen, το Light My Fire και το Back Door Man είναι στον ίδιο δίσκο! Ray Manzarek και Jim Morrison φρόντισαν να είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον! Η επιτυχία του αναμενόμενη.



Funkadelic-Maggot Brain

Ας αναφερθούμε σε κάτι πιο ψαγμένο. Οι Funkadelic, ένα psychedelic rock, soul, funk συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1968 στην Αμερική από πολύ ενδιαφέροντες καλλιτέχνες. Το τρίτο τους άλμπουμ με όνομα Maggot Brain κυκλοφόρησε το 1971 από τη Westbound Records. Η εποχή τότε είχε μια πολύ εποικοδομητική δυσκολία μουσικής καταξίωσης, μεγάλο και ποιοτικό ανταγωνισμό. Οι Funkadelic κατάφεραν και δημιούργησαν όνομα μέσα σε αυτή, καθιστώντας τους ως ένα από τα πλέον ψυχεδελικά συγκροτήματα της ιστορίας. Αν ήταν να επιλέξουμε κάποιο για να ξεχωρίσετε από το δίσκο είναι το Maggot Brain και το Hit it and quit it.



Disraeli Gears-Cream

Οι Cream ήταν από τα top ονόματα της εποχής. Με τον Eric Clapton στα καλύτερα του και το υπόλοιπο συγκρότημα να ακολουθεί, έφτιαξαν το δικό τους όνομα στην μουσική σκηνή ξεκινώντας από το επιτυχημένο άλμπουμ Disraeli Gears. Κυκλοφόρησε το 1967 από τη Reaction, την Atco και τη Polydor Records. Ποιο να ξεχωρίσετε; Sunshine of Your Love!



Santana-Abraxas

Όπως ήδη έχετε διαπιστώσει, το Woodstock είναι σημαντική προϋπόθεση ώστε να μπει ένα όνομα σε αυτή τη λίστα. Έτσι και με τον Carlos Santana. Ο δημοφιλέστερος latin μουσικός έγινε παγκόσμια γνωστός ταξιδεύοντας σε Βρετανία και Αμερική, διαφημίζοντας τη δική του νότα στην psychedelic ιστορία. Ο δίσκος Abraxas είναι ένας από τους καλύτερους psychedelic δίσκους.



Brainticket-Cottonwoodhill

Εισερχόμενοι σε ακόμη πιο πειραματικό psychedelic είδος, θα συναντήσουμε τους Brainticket. Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν για αυτούς, ένα συγκρότημα που άξιζε την προσοχή μας λόγω μουσικών και στιχουργικών μηνύματος που περνούσαν. Κυκλοφόρησε το 1971 από την Bellaphon Records. Ένας πολύτιμος δίσκος που πρέπει να ακούσουμε.



Sly & The Family Stone-Stand

To 1969 θα κυκλοφορήσει το Stand από τους Sly & The Family Stone. Funk, psychedelic, soul και blues ενωμένα μαζί για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.



H.P. Lovecraft-H.P Lovecraft II

Το δεύτερο ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος από το Σικάγο ήταν ακόμη καλύτερο από το πρώτο. Ήταν η πρώτη φορά που οι μουσικοί παραδέχονταν ότι όταν έγραφαν το δίσκο αυτό ήταν υπό την επήρεια LSD παραισθησιογόνου ναρκωτικού. Κυκλοφόρησε το 1968 από την Phillips Records. Προτείνω It's About Time και Electrollentando.



Jefferson Airplane-Surrealistic Pillow

Τέλος, μεταφερόμαστε σε λίγο πιο pop και mainstream μελωδίες. Το 1967 οι Jefferson Airplane, γνωστοί για πολλές επιτυχίες, κυκλοφόρησαν το Surrealistic Pillow, με τη βοήθεια της RCA Victor Records. Δημιουργώντας ένα συνδυασμό folk με psychedelic rock και hippy style, με πολυφωνία και ήρεμες μελωδίες, συνέταξαν έναν πολύ ενδιαφέρον δίσκο με τα κομμάτια που ξεχωρίζουν να είναι το Somebody to Love, το D.C.B.A-25 και το White Rabbit.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου