Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ - Ένα αφιέρωμα στους Μεσσήνιους Ποιητές


Ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας όλων των επιχειρήσεων του Εμπορικού και Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, αλλά και φορέων, συλλόγων και ομάδων, για τη δράση «ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ» που πρόκειται να υλοποιηθεί από την επιχείρηση Kalliergon, με ημερομηνία έναρξης το Σάββατο 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η πρόσκληση αυτή αφορά σε μια δράση ευρείας κλίμακας και θα λαμβάνει χώρα στο Εμπορικό και Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, με κεντρικό άξονα την ποίηση των Μεσσήνιων ποιητών. 

Ο τίτλος είναι διττός. Ως έννοια, είναι οι δρόμοι της τέχνης της ποίησης, όπως αυτοί μας αποκαλύπτονται μέσα από την πένα των ποιητών μας. Ως κυριολεξία, είναι οι δρόμοι της πόλης με τα εμπορικά καταστήματα που θα φιλοξενούν την ποίηση στις βιτρίνες τους ή στο εσωτερικό των καταστημάτων τους και όχι μόνο! Ποίηση παντού! Ποίηση στις πλατείες, στις γειτονιές, στα πάρκα…! Η πόλη της Καλαμάτας θα γιορτάζει την άνοιξη με τον πιο ποιητικό τρόπο. Τα στιχάκια θα «τρυπώνουν» με έναν πρωτότυπο τρόπο στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η τέχνη της ποίησης για 40 περίπου μέρες θα σε καλεί να την ανακαλύψεις γύρω σου, αλλά και μέσα σου.

Τέχνη & επιχειρηματικότητα θα διανύουν μαζί δρόμους συνεργασίας και αλληλοπροσφοράς, εμπνέοντας και καλλιεργώντας μέσα από την ποίηση το πνεύμα και την ψυχή. Με τρόπο πρωτότυπο θα την εντάσσει ή καλύτερα θα την «επιβάλλει» στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη, αλλά και του επισκέπτη της πόλης το διάστημα εκείνο. 

Μέσα από αυτή τη συμπόρευση, η επιχείρηση Kalliergon ευελπιστεί να αναπτύξει διαύλους διαλόγου και διάδρασης των επιχειρήσεων με το ευρύ κοινό, τοποθετώντας την τέχνη της ποίησης σε μια προσιτή, άμεση βάση επικοινωνίας, όπου ο καταναλωτής γίνεται αναγνώστης και ο αναγνώστης καταναλωτής.

Με τον τρόπο αυτό, η επιχειρηματική κοινότητα εμφανίζει ένα διαφορετικό έως τώρα προφίλ, όπου μέσα από την εξωστρέφεια και την ομαδικότητα στηρίζει και προωθεί την τέχνη και τον πολιτισμό στην πόλη που δραστηριοποιείται. 
Η αύξηση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα, η τόνωση της αγοραστικής κίνησης σε μια ουδέτερη περίοδο (εκτός των ημερών της γιορτής του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς που εμπεριέχονται στη διάρκεια της δράσης), η προσέλκυση εν δυνάμει πελατών και από άλλες πόλεις, η αύξηση του θεματικού τουρισμού («Καλαμάτα, η πόλη της ποίησης») -μιας ευελπιστούμε η δράση αυτή να γίνει θεσμός- είναι επίσης, κάποια από τα οφέλη των επιχειρήσεων στις δυσμενείς συνθήκες που εκ των πραγμάτων βιώνουν καθημερινά.

Η δράση αυτή θα πλαισιώνεται κατά διαστήματα με παράλληλες εκδηλώσεις που θα αφορούν στο δίπτυχο «τέχνη & επιχειρηματικότητα». 

Ιδέες-προτάσεις ως προς τον τρόπο έκθεσης των ποιημάτων:
• Ποιήματα αναρτημένα σε βιτρίνες, μεγέθους Α3 
• Ποιήματα σε μικρές κάρτες τοποθετημένες «ανεπιτήδευτα» ανάμεσα στα προϊόντα. 
• Ποιήματα σε μικρές κάρτες πάνω στα τραπεζάκια των café-bars.
• Ποιήματα των αείμνηστων ποιητών της Μεσσηνίας σε banners, αναρτημένα στις ειδικές κατασκευές στα κεντρικά σημεία της πόλης.
• Ποιήματα τυπωμένα σε μέγεθος πίνακα ζωγραφικής (πάνω σε μακετόχαρτο), τοποθετημένο σε καβαλέτο.
Ιδέες για παράλληλες δράσεις και συμμετοχές ομάδων, φορέων, συλλόγων κ.λπ.
• Να ακούγονται από ηχεία (εσωτερικά ή και εξωτερικά) όπου είναι δυνατόν, απαγγελίες ποιημάτων. 
• Πρόταση στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης να εντάξουν το διάστημα εκείνο στο καθημερινό τους πρόγραμμα ένα δεκάλεπτο για ανάγνωση ποιημάτων ή μελοποιημένης ποίησης. 
• Καθορισμός μέρας και ώρας για απαγγελίες ποιημάτων σε πλατείες, πάρκα κ.λπ.
• Συντονισμός ταυτόχρονης ανάγνωσης ποιημάτων σε γειτονιές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν κοινοποιώντας τις στιγμές με live μετάδοση.
• Λήψη βίντεο με προσωπικότητες της Καλαμάτας να διαβάζουν ποιήματα σε διαφορετικά σημεία της πόλης ο καθένας. Προτείνονται τα πιο χαρακτηριστικά -ιστορικά μέρη με σκοπό το τελικό αποτέλεσμα να αναρτηθεί στο διαδίκτυο για την τουριστική προβολή της πόλης. 
• Παρότρυνση να εμπνευστούν και να γράψουν ποιήματα όσοι το επιθυμούν το διάστημα εκείνο, να τεθούν υπόψη μιας επιτροπής αξιολόγησης, να οργανωθεί μια εκδήλωση –σε δεύτερο χρόνο- με σκοπό να ανακαλύψουμε τους νέους εν δυνάμει ποιητές.
• Συμμετοχή των σχολείων σε προγράμματα και παράλληλες δράσεις.
• Γενικότερα, συμμετοχή φορέων και συλλόγων μετά από δήλωσης συμμετοχής σε κάποια παράλληλη δράση που θα προτείνει και που θα σταλεί υπόψη μας, στο e-mail της επιχείρησής μας: kalliergon.culture@gmail.com (γράφοντας ως θέμα: "δήλωση συμμετοχής") 

Την επιμέλεια των ποιημάτων που θα αναρτηθούν, έχει αναλάβει ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Κωστέας (https://www.facebook.com/kostas90). 
Ο Κωνσταντίνος Κωστέας είναι Μέλος του Τμήματος Λογοτεχνίας του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & τη Φύση "ΝΑΡΤΟΥΡΑ" (nARTura), το οποίο στηρίζει τη δράση αυτή. 

Όλο το εγχείρημα θα τεθεί σε ένα λειτουργικό πλαίσιο που θα οριστεί εξαρχής. Εκπρόσωποί μας μπορούν να επιδείξουν και να προτείνουν τρόπους που θα μπορούν να υποστηριχθούν από τους καταστηματάρχες που θα συμμετέχουν στη δράση, αλλά και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες θα μπορούν να συνεργαστούν προτείνοντας διάφορους ευφάνταστους τρόπους «φιλοξενίας» των ποιημάτων στους επαγγελματικούς τους χώρους με απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση να τηρηθεί ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη δράση φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός, μέσα από τη στήριξη όλων σας! Η πρόταση μπορεί να εμπλουτιστεί μέσα από δικές σας προτάσεις, ώστε να καταστεί η Καλαμάτα το αυτό το διάστημα "πόλη της ποίησης".

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
τηλ.: 6946096502
Μείνετε συντονισμένοι. Θα ακολουθούν συνεχείς ενημερώσεις σχετικά με τις συμμετοχές. 

Με χαρά να δεχτούμε οποιαδήποτε ευφάνταση πρόταση για υλοποίηση! Ελάτε να "χτίσουμε" όλοι μαζί ένα ελπιδοφόρο "αύριο", μέσα από την προώθηση της παιδείας και του πολιτισμού!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: H δράση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, θα είναι ένα παιχνίδι τύπου κρυμμένου θησαυρού. Ο "θησαυρός" στην περίπτωση αυτή θα είναι κάποιο ποίημα. Το παιχνίδι -για μικρούς και μεγάλους- θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί σε όλη την περιοχή που θα εκτείνεται η δράση, ώστε να είναι ανοιχτά τα καταστήματα που θα συμμετέχουν. Τα καταστήματα αυτά άλλωστε θα είναι εκείνα που θα κινούν τη διαδικασία του παιχνιδιού! Περισσότερες πληροφορίες για την εναρκτήρια αυτή δράση, προσεχώς.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου