Ο ήλιος ανατέλλει πίσω από την Κίμωλο...
Ακραδιές.........Νησίδες κοντά στο βόρειο άκρο της Μήλου. Στη δυτική νησίδα (Μικρή Ακραδιά), όπου λειτουργεί φάρος, έχουν εντοπιστεί ερείπια οικισμού Πρωτοβυζαντινών και Μεσοβυζαντινών Χρόνων.
Oι Αρκούδες
Στην είσοδο του κόλπου της Μήλου, στο ακρωτήριο Βάνι, θα δείτε τις λεγόμενες Αρκούδες, έναν ακόμη γεωλογικό θησαυρό του νησιού.
Γνωστό ως ένα παραδοσιακό ψαροχώρι της Μήλου, σήμερα Φουρκοβούνι έχει μόνο ένα μικρό λιμάνι με μερικά σπίτια που χρησιμοποιούνται ως γκαράζ σκάφος (σύρματα) και προσωρινές κατοικίες των ψαράδων. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, όπως καφετέριες και ταβέρνες. Στο δρόμο για Φουρκοβούνι, το οποίο περνά από την παραλία Πλάθιενα, θα δείτε ενδιαφέροντα κόκκινα πετρώματα. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος, αλλά είναι κατάλληλο για τα αυτοκίνητα.
Αρετή είναι ένα μικρό λιμανάκι με ένα ζευγάρι «σύρματα».
Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Μήλου, προσβάσιμο από το δρόμο που ξεκινά από την Πλάκα και περνά από την παραλία Πλάθιενα. Μέρος του δρόμου είναι χωματόδρομος αλλά δεν είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους των αυτοκινήτων.
Η Σκηνωπη του Παπά....
Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους.
Λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο». Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει δώσει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο: οψιδιανό στους προϊστορικούς χρόνους, καολίνη και ποζολανών στους ιστορικούς χρόνους μέχρι τώρα και πρόσφατα μπεντονίτη, περλίτη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα.
Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου, υπάρχουν πολλές παραλίες και πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια) που καθιστούν τη Μήλο τουριστικό πόλο. Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου (Παρίσι) βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου στην Πλάκα.
ΤΡΥΠΗΤΗ
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ σε αυτό το χωριό σώζονται μοναδικοί, γραφικοί ανεμόμυλοι που παλιά χρησιμοποιούνταν για την άλεση σιτηρών και σήμερα οι περισσότεροι έχουν μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Η Τρυπητή είναι ένας παραδοσιακός καλοδιατηρημένος οικισμός, σχεδόν ενωμένος με την Πλάκα, κτισμένος αμφιθεατρικά πάνω από τα ερείπια της κλασικής πόλης του Κλήματος.
Το όνομά της οφείλεται στα μαλακά ηφαιστειογενή πετρώματά της, που έμοιαζαν τρυπημένα, όπως επίσης και στις πολλές τρύπες που υπάρχουν λαξεμένες στον βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένη.
Άγιος Νικόλαος ... Στον περίπατό σας στο χωριό Τρυπητή θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με μαρμάρινο τέμπλο, εικονοστάσι του 17ου αι καθώς και εικόνες της Κρητικής Σχολής και του Εμμανουήλ Σκορδίλη. - Copyright © wondergreece.gr
ΠΛΑΚΑ ΚΑΣΤΡΟ
Η Μήλος βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων και είναι το 5ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, 120 χλμ (75 μίλια) ανατολικά των ακτών της Λακωνίας. Από Ανατολικά προς Δυτικά έχει πλάτος 23 χλμ, από Βορρά σε Νότο 13 χλμ, και η επιφάνειά της εκτιμάται στα 151 τ.χλμ. Έχει σχήμα πετάλου, σχηματίζοντας μεγάλο κόλπο. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας (751 μ.) και ακολουθεί το Χονδρό Βουνό (636 μ.) στο δυτικό μέρος του νησιού. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας.
Ακρωτήριο Βάνι ...25 χλμ. από το λιμάνι του Αδάμαντα, ΒΔ, θα βρεθείτε σε ένα ιδιαίτερο τόπο, το ακρωτήρι Βάνι. Εκεί το 1898 ξεκίνησε η εξόρυξη μαγγανίου. Κάποτε υπήρξε ο βυθός ενός ηφαιστειακού κρατήρα στη θάλασσα. Σήμερα θα συναντήσετε ότι έχει αφήσει το πέρασμα του χρόνου, παλιές στοές, σπηλιές, ερείπια κτιρίων όπως και το ορυχείο που αποτελεί ένα μεγάλο άνοιγμα στην άκρη του κάβου. Το έδαφος αποτελείται από ψιλή κοκκινοκίτρινη άμμο. Ανάμεσα στα κτήρια υπάρχει και το πέρασμα που οδηγεί στη παραλία με τις πολύχρωμες πέτρες. Εκεί βρίσκεται και ο ψηλός βράχος του ακρωτηρίου Βάνι, γνωστή αναρριχητική τοποθεσία. - Copyright © wondergreece.gr
Η Πλάκα από το Κάστρο με το ζουμ...Κοντά στο Ηλιοβασίλεμα!
Επίσης, ανεβαίνοντας προς Κάστρο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγιά Σκινιώτισσα, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσίτρας.
Το Ενετικό αυτό Κάστρο δεν περιβαλλόταν από τείχη, όπως και τα περισσότερα κάστρα των Κυκλάδων, αλλά προστατευόταν από τα ίδια τα σπίτια.
Το Κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα στον λόφο του Προφήτη Ηλία, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού (σημερινή Πλάκα).
Σήμερα δεν κατοικείται, αλλά προσφέρει στους επισκέπτες του μια θέα απαράμιλλης ομορφιάς σε όλο τον κόλπο του νησιού και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, που θα ανταμείψει τον κόπο σας να ανεβείτε στην κορυφή του.
16 Παναγία η Σχοινιώτισσα...........Πρακτικά το κάστρο χρησίμευε για να προστατεύονται οι ντόπιοι από επιθέσεις των πειρατών (συχνό φαινόμενο της εποχής), καθώς και για να ελέγχουν την κίνηση των πλοίων στον κόλπο του Αδάμαντα. Στην κορυφή του, στο «Μέσα Κάστρο», βρισκόταν ο Πύργος του Ηγεμόνα, το επονομαζόμενο Παλάτι και γύρω από τον πύργο υπήρχαν τα λιγοστά σπίτια.
..Υπαπαντή του Χριστού ή Παναγία Θαλασσίτρα Είναι χτισμένος στο ύψωμα πηγαίνοντας προς το Κάστρο σε τοποθεσία με πανοραμική θέα γιαυτό άλλωστε είναι από τους πιο φωτογραφημένους ναούς του νησιού. Ένας ναός του 1839 που διαθέτει αξιόλογες αγιογραφίες από το εργαστήριο των Σκορδίλιδων και ξυλόγλυπτο τέμπλο. - Copyright © wondergreece.gr
Αντίμηλος.....
Η Αντίμηλος είναι μικρό απόκρημνο νησί των Κυκλάδων δυτικά της Μήλου, στο Μυρτώο Πέλαγος. Είναι ένα βραχώδες και εξαιρετικά απόκρημνο νησί, με το υψηλοτερό του σημείο να βρίσκεται στα 671 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει έκταση 8 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητο.
Οι ντόπιοι το αποκαλούν και Ερημόμηλος, ονομασία με την οποία ήταν γνωστό και κατά το Μεσαίωνα, ενώ στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως Έφυρα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν την ύπαρξη οικισμών από τους προϊστορικούς χρόνους.
Ήταν ενεργό ηφαίστειο έως την αρχή της Τεταρτογενούς περιόδου: ακόμα και σήμερα υπάρχει ανενεργός κρατήρας στην κορυφή του νησιού.
Έχει θαμνώδη βλάστηση και έχει χαρακτηριστεί από το δίκτυο Φύση 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ). Φιλοξενεί ένα σπάνιο είδος αιγάγρων) (Capra aegagrus pictus), παρόμοιο με της Κρήτης, το σπάνιο είδος των μαυροπετριτών γερακιών, καθώς και ένα σπάνιο είδος φιδιών, το είδος macrovipera schweizeri, γνωστό και ως "οχιά της Μήλου". Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι εναπομείναντες αίγαγροι του είδους απειλούνται υπό εξαφάνιση λόγω των επιμειξιών και λόγω λειψυδρίας.
Η επίσκεψη στο νησί γίνεται μόνο με άδεια της Διεύθυνσης Θήρας Κυκλάδων.
Η Πλάκα είναι η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού και μία από τις πιο ανέπαφες πρωτεύουσες των Κυκλάδων.
Το όνομά της οφείλεται στο επίπεδο έδαφος πάνω στο οποίο χτίστηκαν τα σπίτια των πρώτων κατοίκων της, όταν πλέον το Κάστρο δεν μπορούσε να στεγάσει όλο τον πληθυσμό.
Χτισμένη σε ύψωμα 220 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με νησιώτικο χρώμα και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια που κτίστηκαν αρχικά για την προστασία από τους πειρατές, με μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια, εστιατόρια και καφετέριες και με μαγευτική θέα στον κόλπο της Μήλου, η Πλάκα συνθέτει ένα σκηνικό απείρου κάλους που πρέπει να επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε. (Απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.)
Πλάκα, η πρωτεύουσα του νησιού
H Πλάκα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Άρχισε να αναπτύσσεται έντονα μετά την καταστροφή και εγκατάλειψη της Παλαιάς Xώρας, και όταν πλέον δε χωρούσαν άλλοι κάτοικοι στο εσωτερικό του Kάστρου. H γνήσια νησιώτικη λαϊκή αρχιτεκτονική, το πολύ καλό κλίμα και η ωραιότατη θέα προς τον κόλπο της Μήλου, είναι μερικά από τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα σε μικρές ασβεστωμένες αυλές και λουλουδιασμένα μπαλκόνια, όλα νοικοκυρεμένα, μας δημιουργείται μία αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς.
.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στην Πλάκα και στεγάζεται σ’ ένα όμορφο νεοκλασικό κτίσμα του Ernst Ziller.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στην Πλάκα και στεγάζεται σ’ ένα όμορφο νεοκλασικό κτίσμα του Ernst Ziller.
Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε τις εξής συλλογές:
• Προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή
• Συλλογή γλυπτών και ανάγλυφων
• Συλλογή οψιδιανού
• Συλλογή επιγραφών
Παναγία η Φανερωμένη....
Παναγία Τουρλιανή....Μια μικρή εκκλησία στο λόφο πάνω από το Κλήμα. Πέρα από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει στο εσωτερικό της, προσφέρεται για ενατένιση του νησιού, του κόλπου του Αδάμαντα και του ηλιοβασιλέματος. -
Η Πλάκα, που αποτελεί τη σημερινή πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μ. και σε απόσταση 4 χλμ. απ' το λιμανάκι του Αδάμαντα στη θέση που πιστεύεται ότι βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας Μήλου. Είναι σίγουρα ένα απ' τα πιο όμορφα χωριά των Κυκλάδων, με την χαρακτηριστική λευκή αρχιτεκτονική του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος να αναδεικνύει μέχρι και τις εκκλησίες της.
Παναγία Κορφιάτισσα Ένας ναός του 1810, χτισμένος στους βράχους της Πλάκας. Στο ναό πέραν της υπέροχης θέας θα δείτε λείψανα αγίων, εκκλησιαστικά κειμήλια, ένα ξεχωριστό ξυλόγλυπτο-επιχρυσωμένο τέμπλο και τον επιχρυσωμένο επιτάφιο από τη Σμύρνη. Η αυλή του ναού έχει δημιουργηθεί από μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες της παλιάς πόλης. - Copyright © wondergreece.gr
Παναγία Τουρλιανή....
Προφήτης Ηλίας Ένας ναός χτισμένος πάνω σε αρχαίο ναό, με κίονες και μαρμάρινα κομμάτια να είναι εμφανή. Βρίσκεται στη κορυφή του λόφου στο Κλήμα, απ´ όπου η θέα είναι υπέροχη. - Copyright © wondergreece.gr
Περνώντας με το ιστιοφόρο,βλέπουμε το Κλήμα.....
Κόλπος της Καλογριάς
Προσέξτε το μέγεθος σε σύγκριση με τους ανθρώπους!από εδώ ξεκινάμε με το φουσκωτό....Πάμε στην Συκιά!!..
Σπήλαιο μοναδικού φυσικού κάλλους, προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα.
Η σπηλιά της Συκιάς δεν έχει οροφή, με αποτέλεσμα οι αχτίδες του ήλιου να εισέρχονται στην σπηλιά φωτίζοντας τα σμαραγδένια νερά της και να δημιουργούν μια οπτική πανδαισία χρωμάτων και λάμψης
Στη δυτική πλευρά της Μήλου και προς τα νότια βρίσκεται η σπηλιά της Συκιάς.
Η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά από τη θάλασσα. Αν το σκάφος σας είναι μικρό μπορείτε να μπείτε μέσα, αλλιώς θα χρειαστεί να δέσετε απ'έξω και να κολυμπήσετε.
Στην κορυφή της σπηλιάς της Συκιάς η θέα είναι όνειρο!
Πριν πολλά χρόνια η σπηλιά είχε οροφή η οποία έπεσε προφανώς από κάποιο σεισμό. Την ονομασία της, τη πήρε από μία συκιά που βρίσκεται κοντά στο άνοιγμα της οροφής.
Θα βρείτε σχεδόν πάντα κόσμο, καθώς τα τουριστικά σκάφη κάνουν συχνά δρομολόγια και στάσεις για μπάνιο.
Βουτιά στα πεντακάθαρα νερά του Κλέφτικου....
Στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Μήλου θα συναντήσει κανείς το Κλέφτικο, γνωστό και ως «Θαλασσινά Μετέωρα». Το Κλέφτικο είναι ένα σύμπλεγμα από εντυπωσιακούς ηφαιστειογενείς άσπρους βράχους, δημιούργημα των κυμάτων της θάλασσας και του αέρα, μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου. Φωτογραφίες του, κοσμούν τους πιο πολλούς τουριστικούς οδηγούς που διαφημίζουν την Ελλάδα και έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της Μήλου.
Η "Ανδρομέδα"........Το σκάφος που μας φιλοξένησε παρέχοντάς μας τα πάντα!!!!!!
Μέσα στην σπηλιά του Αλαντίν......
Το όνομα προήλθε από τους πειρατές, καθώς παλιότερα το μέρος αυτό χρησιμοποιήθηκε τόσο σαν καταφύγιο αλλά και σαν ορμητήριο τους, αφού οι μικροί κολπίσκοι προστάτευαν τα πλοία αλλά και τους ίδιους από τους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου. Την μαγεία του τοπίου, έρχεται να συμπληρώσει ο μύθος του κρυμμένου θησαυρού των πειρατών, σε σπηλιά κοντά στην παραλία.
Στα εκδρομικά καραβάκια θα σας δοθούν μάσκες και βατραχοπέδιλα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για υποβρύχια φωτογράφιση, οι φωτογραφίες από την οποία θα σας δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή αφού τελειώσει η εκδρομή σας. Ένας άλλος τρόπος είναι να νοικιάσετε ιστιοπλοϊκό και να επισκεφτείτε το Κλέφτικο με την ησυχία σας ώστε να κάνετε ατελείωτες βουτιές. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχει και ο δύσκολος τρόπος μιας και η πρόσβαση από ξηρά είναι εξαιρετικά δύσκολη καθόσον για να φτάσετε και να κατεβείτε στο Κλέφτικο θα χρειαστείτε σίγουρα ένα ντόπιο ξεναγό.
Κατάλευκοι θεόρατοι βράχοι πέφτουν μέσα στην θάλασσα, δημιουργώντας τρεις συνεχόμενους κόλπους, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι αποκομμένοι από την στεριά και ακουμπούν στα καταγάλανα νερά σχηματίζοντας σπηλιές και κοιλώματα. Η διαύγεια του νερού, οι σπηλιές που προσφέρονται για ασφαλή διέλευση, η μικρή παραλία και η υποθαλάσσια ζωή συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα θαύματα τη φύσης σε όλη τη Μεσόγειο.
.
Ο Αγιος Δημήτριος.......Το δυτικό μισό του νησιού το πιο άγριο και γοητευτικό κομμάτι του νησιού. Εδώ δεν υπάρχουν χωριά, παρά μόνο ελάχιστοι οικισμοί και κάποια παλιά ορυχεία ( το μόνο που λειτουργεί είναι το ορυχείο ποζολάνη στην ξυλοκερατιά). Σχεδόν όλη η δυτική Μήλος ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Η νοτιοδυτική πλευρά της Μήλου είναι βιότοπος της μεσογειακής φώκιας ενώ το υπόλοιπο δυτικό μέρος του νησιού, είναι βιότοπος της κόκκινης οχιάς της Μήλου (Macrovipera schweizeri) και της σαύρας (Podacris milensis). Στην περιοχή Natura ανήκει η Αχιβαδόλιμνη η οποία κάποτε ήταν γεμάτη αχιβάδες εξ ού και το όνομά της, ενώ είναι ο μεγαλύτερος φυσικός υγρότοπος των Κυκλάδων, σημαντικός σταθμός μεταναστευτικών πτηνών. Επίσης, υπάρχει το δάσος οριζοντιόκλαδων κυπαρισσιών, σπάνιος βιότοπος με αιωνόβια δέντρα. Στη δυτική Μήλο υπάρχει πλήθος από φυτά, βότανα και αγριολούλουδα και προστατευόμενα πουλιά όπως ο Μαυροπετρίτης, ένα σπάνιο μεταναστευτικό είδος γερακιού. Οι παραλίες στην περιοχή είναι απομονωμένες ωστόσο, η εμπειρία είναι μοναδική και είναι σίγουρο ότι παρ' όλη την απόσταση που θα διανύσει όποιος τις επισκεφτεί θα αποζημιωθεί με την ομορφιά τους.
Σαρακήνικο
Φτάνοντας κανείς στην παραλία Σαρακήνικο θα δει ότι υπάρχει απουσία βλάστησης η οποία αντικαθίσταται βέβαια από ηφαιστειογενή βράχια λευκού χρώματος που μαγεύουν τους επισκέπτες. Το κολύμπι εκεί αποτελεί μια μοναδική εμπειρία σε καταγάλανα νερά, κυρίως για όσους αγαπούν τα βράχια κι όχι τις οργανωμένες παραλίες, καθώς το Σαρακήνικο δεν είναι μία από αυτές. Οι λευκοί βράχοι στην παραλία δημιουργήθηκαν με την επαναλαμβανόμενη εναπόθεση στρώσεων υλικού, ενώ μέσα τους έχουν βρεθεί απολιθώματα.
Το Σαρακήνικο που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τους Σαρακηνούς Πειρατές που το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο. Έχει θέα στη Σίφνο και στην Κίμωλο, ενώ όταν δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι το μπάνιο στα κρυστάλλινα μένει αξέχαστο στον επισκέπτη. —
Η παραλία απέχει 5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, την Πλάκα, και η εικόνα με τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια που διεισδύουν στη θάλασσα δημιουργώντας μικρές και μεγάλες σπηλιές είναι κάτι που δεν συναντά κανείς συχνά. Αν σας αρέσει η παρατήρηση του βυθού, το Σαρακήνικο είναι ιδανικό και αξίζει να πάρετε μαζί σας εξοπλισμό για να τον εξερευνήσετε, ενώ εκτός από το κολύμπι ειδυλλιακά είναι και τα βράδια στο σημείο και ιδιαίτερα τις νύχτες με πανσέληνο.
Εκτός από το Σαρακήνικο, η Μήλος είναι ολόκληρη ένα γεωλογικό μουσείο καθώς οι ηφαιστειακοί βράχοι καλύπτουν τη μεγαλύτερη έκταση του νησιού. Στο νησί υπάρχουν επίσης δύο σβηστά ηφαίστεια, το ηφαίστειο της Φυριπλάκας και το ηφαίστειο του Tράχηλα βόρεια-βορειοδυτικά, ηφαίστεια στα οποία οφείλεται μεγάλο μέρος της εικόνας που έχει σήμερα το νησί. Οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί κάνουν τη Μήλο να ξεχωρίζει και γι' αυτό αποτελεί αγαπημένο προορισμό χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.
Χάρη στην στρατηγική της θέση μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, στο ασφαλές λιμάνι της μέσα στον μεγάλο φυσικό όρμο, και, κυρίως, χάρη στον ορυκτό πλούτο της και στην εξόρυξη του οψιανού, η Μήλος ήταν από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που ευημέρησαν και άρχισαν να δημιουργούν σημαντικό πολιτισμό.
Η ανθρώπινη παρουσία στη Μήλο χρονολογείται στη Μεσολιθική εποχή, την 8η χιλιετία π.Χ. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν πιθανότατα Φοίνικες ή Κάρες. Κατά τη Νεολιθική εποχή υπήρχαν προσωρινές εγκαταστάσεις για την εξόρυξη και την επεξεργασία του οψιανού ή οψιδιανού και ίσως και για την αλιεία, ενώ πρέπει να ήταν γνωστή και η ναυσιπλοΐα, αφού ήδη από την 6η χιλιετία π.Χ. οψιανός της Μήλου υπήρχε από την Κνωσό της Κρήτης έως τη Νέα Νικομήδεια στη Μακεδονία.
Η Μήλος δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο παρελθόν και αποτελεί ένα στρωματοηφαίστειο χωρίς εκρήξεις τους ιστορικούς χρόνους. Οι ηφαιστειακοί βράχοι καλύπτουν τη μεγαλύτερη έκταση του νησιού.[1] Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε πριν 2-3 εκατομμύρια χρόνια και σταμάτησε πριν 90.000 χρόνια. Στο νησί υπάρχουν δύο σβηστά ηφαίστεια, το ηφαίστειο της Φυριπλάκας και το ηφαίστειο του Tράχηλα βόρεια-βορειοδυτικά. Επίσης στο νησί υπάρχουν πολλοί ηφαιστειακοί δόμοι, όπως είναι το κάστρο της Χώρας, και η ψηλότερη κορυφή του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας. Αποτελούνται από λάβα που στερεοποιήθηκε πριν χυθεί. Είναι κυρίως από ανδεσίτη. Οι ηφαιστειακοί βράχοι στο Σαρακίνικο έχουν λευκό χρώμα και δημιουργήθηκαν με την εναπόθεση επαναλαμβανόμενων στρώσεων υλικού. Μέσα τους έχουν βρεθεί απολιθώματα.
Τα Πολλώνια ή Απολλωνία είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, στο βορειοανατολικό άκρο της Μήλου. Τα Πολλώνια είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου μετά τον Αδάμαντα, ενώ πήραν το όνομά τους πιθανόν από το ναό του Απόλλωνα που υπήρχε στο Φάρο της Πελεκούδας (στα αριστερά του οικισμού). Από τα Πολλώνια υπάρχει τακτική σύνδεση με ένα μικρό πλοίο με την Κίμωλο. Η κεντρική παραλία των Πολλωνίων είναι αμμώδης και δημοφιλής στους παραθεριστές. Υπάρχουν ακόμα δύο παραλίες στο χωρίο, η οργανωμένη παραλία του "Πολυχρόνη" και η "πίσω θάλασσα".
Στην αριστερή πλευρά των Πολλωνίων βρίσκεται το εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα και η Πελεκούδα, μια γραφική χερσόνησος που αξίζει να επισκεφτείτε, μιας και σύμφωνα με την παράδοση το ζευγάρι που κάθεται στον μικρό βράχο σε σχήμα καρέκλας που βρίσκεται εκεί, μένει μαζί αιώνια.
Μια ματιά στον Άγιο Κωνσταντίνο με τα κουκλίστικα σπιτάκια του....
Ο Άγιος Κωνσταντίνος στην Μήλο, είναι μια όμορφη και ήσυχη αμμουδιά με γραφικό λιμανάκι, που είναι περιτριγυρισμένο από βράχια.
Ο οικισμός πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου που βρίσκεται στην περιοχή. Η παραλία με τα τιρκουάζ νερά και την λευκή άμμο, είναι κλειστή σαν λίμνη, και διαθέτει αρκετά σύρματα (κτίσματα στην άκρη της θάλασσας, όπου οι ψαράδες φυλάσσουν τις βάρκες τους). Επίσης, διαθέτει δύο μικρές σπηλιές, που ενδείκνυνται για εξερευνήσεις.
Εκεί θα φτάσετε ακολουθώντας τον δρόμο για τα Πολλώνια. Στα αριστερά σας θα συναντήσετε μία μικρή παράκαμψη που οδηγεί στον μικρό και ήσυχο παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου.
Τα σπιτάκια του Αγίου Κωνσταντίνου....
Κλήμα
Παραδοσιακό ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους και πολύχρωμα δίπατα σπίτια στις φυσικές κοιλότητες των βράχων. Στο ισόγειο, στα λεγόμενα «σύρματα» φυλάσσονταν οι βάρκες των ψαράδων, ενώ στο υπερώο ζούσαν οι οικογένειες. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα σύρματα ενοικιάζονται και σας περιμένουν να φωτογραφηθείτε περιτριγυρισμένοι από τα παιχνιδιάρικα χρώματα των πορτοπαραθύρων τους και τις γάτες που ξαπλώνουν νωχελικά στον ήλιο.
Κλήμα.....Εκτός από αυτό, στην ευρύτερη περιοχή του Κλήματος θα δείτε και τα ερείπια της παλιάς πόλης και πρώτου λιμανιού του νησιού. Μετά την παρακμή και καταστροφή της Φυλακωπής, οι Δωριείς έχτισαν από το νότιο τμήμα της Τρυπητής μέχρι και την περιοχή του σημερινού Κλήματος, τη δεύτερη μεγάλη πόλη του νησιού (1100π.χ.-800π.χ.). Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τις δυο ακροπόλεις του οικισμού- τονλόφο του Προφήτη Ηλία και το Πυργάκι -, να δείτε κομμάτια από το τείχος της αγοράς, τμήματα του ναού της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, τμήματα του αρχαίου θεάτρου, καθώς και το σημείο όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου. Κατηφορήστε ως το τέλος τον δρόμο της Τρυπητής προς τις Κατακόμβες, αφήστε το αμάξι σας και περπατήστε το δρομάκι. Αρχικά θα συναντήσετε τα τείχη της αρχαίας πόλης και λίγα βήματα πιο πέρα, σε μια περιοχή που υποθέτουν ότι βρισκόταν το γυμνάσιο, θα δείτε το μέρος που ο ντόπιος γεωργό βρήκε το 1820 το γνωστό άγαλμα της θεάς Αφροδίτης (120 π.Χ). Συνεχίζοντας το περπάτημα στο χωματόδρομο θα οδηγηθείτε στο αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο, από όπου υπάρχει μονοπάτι για να κατεβαίνουν οι τολμηροί μέχρι τον οικισμό του Κλήματος.
Ένα παραδοσιακό ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους αλλά με χαρακτηριστικά πολύχρωμα δίπατα σπιτάκια. Παλαιότερα, στο ισόγειο στα λεγόμενα «σύρματα» φυλάσσονταν οι βάρκες των ψαράδων, ενώ στο επάνω μέρος ζούσαν οι οικογένειες. Στον οικισμό Κλήμα θα βρεις επίσης τα ερείπια του παλιού Κλήματος, του πρώτου λιμανιού του νησιού.
Σύρματα ονομάζονται στη Μήλο οι θέσεις φύλαξης μικρών σκαφών (για βάρκες), σκαμμένες στους ηφαιστειακούς τόφφους (ηφαιστειογενή πετρώματα), κυρίως στους παραθαλάσσιους οικισμούς και ψαροχώρια: Κλήμα, Μανδράκια και στον Φυροπόταμο, δίπλα στη θάλασσα.
Ξενοδοχεία και δωμάτια στη Μήλο
Στο Κλήμα έχουν το χαρακτηριστικό ότι είναι διώροφα. Στο ισόγειο βρίσκονται τα σύρματα και αποθηκευτικοί χώροι ενώ στον πρώτο όροφο ήταν οι κατοικίες.
Η κύρια χρησιμότητά τους, ήταν η προφύλαξη των σκαφών από την κακοκαιρία, αφού τα έσερναν στο εσωτερικό του κτίσματος και ορισμένες φορές σε άλλους χώρους του κτίσματος ή στον όροφο αν υπήρχε χρησιμοποιείτο ως κατοικία. Στη σημερινή εποχή προσφέρουν τις "υπηρεσίες" τους ως παραθεριστικές κατοικίες ή αποθήκες και ορισμένα έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες.
Τα έντονα χρώματα με τα οποία είναι εξωτερικά βαμμένα χαρίζουν μια ιδιαίτερη όψη στο παραδοσιακό τοπίο της Μήλου.
Κατά το 1970 υπήρχε στο χωριό Τρυπητή, πάνω από το γραφικό χωριό Κλήμα και σε μικρή απόσταση από την Πλάκα (την πρωτεύουσα της Μήλου), ένας αρχαίος και κατεστραμμένος ανεμόμυλος. Χτίστηκε κατά τον 19ο αιώνα, σε ένα σημείο με, ομολογουμένως, εξαιρετική θέα και ζηλευτή θέση.
Ο παραδοσιακός αυτός ανεμόμυλος ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1980 και μετά, να αξιοποιείται και να ανακαινίζεται, μέχρι που μετατράπηκε σε μια πανέμορφη, γοητευτική και αυθεντική κατοικία! Γι’ αυτό θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει περισσότερο ως ένα παραθεριστικό σπίτι διακοπών παρά ως ξενοδοχείο.
Φέρει το όνομα Aera Milos υπενθυμίζοντας έτσι, αφενός, τις ρίζες κατασκευής του δηλαδή τον άνεμο που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον ανεμόμυλο και, αφετέρου, τον τόπο όπου βρίσκεται, δηλαδή το όμορφο νησί της Μήλου. Πρόκειται, πραγματικά, για μια εξαιρετική και άκρως ενδιαφέρουσα μετατροπή.
H Πλάθιενα είναι μια παραλία στη βόρεια Μήλο, σε έναν όρμο που είναι κατά κάποιο τρόπο προστατευμένο από τα συχνά μελτέμια. Είναι πολύ κοντά στην Πλάκα (2χλμ) και μπορείτε να το δείτε από τη μεγάλη εκκλησία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, σε ένα στενό δρόμο σε καλή κατάσταση. Μπροστά από αυτή την παραλία, στη θάλασσα, βρίσκεται το περίφημο σχήμα αρκούδας-κουνέλι της Μήλου – ένα βράχο που μοιάζει τόσο μια αρκούδα και ένα κουνέλι, ανάλογα με την οπτική γωνία.
Η παραλία είναι αμμώδης, με ρηχά νερά και μερικά χαμηλά αναπτυσσόμενα δέντρα στην άμμο. Το καλοκαίρι υπάρχει μια μικρή καντίνα που λειτουργεί εκεί, παρέχοντας ποτά, αλλά λειτουργεί μόνο κατά την υψηλή περίοδο. Κοντά στη Πλάθιενα μπορείτε να επισκεφθείτε τα μικρά αλιευτικά λιμάνια Φουρκοβούνι και Αρετή.
Ο Φυροπόταμος είναι ένα μικρός οικισμός και συγχρόνως μια πολύ όμορφη παραλία στην βόρεια Μήλο. Η αμμουδερή παραλία περικλείεται από αλμυρίκια για φυσική σκιά, ενώ διαθέτει και ομπρέλες με ξαπλώστρες.Δεξιά της παραλίας βρίσκεται ο οικισμός με τα σύρματα που τα συναντάμε σε σχεδόν όλους του παραθαλάσσιους οικισμούς στη Μήλο.
Τα σύρματα είναι χτίσματα δίπλα στη θάλασσα με μια μεγάλη πόρτα, μέσα στα οποία το χειμώνα φύλαγαν τις βάρκες από τις φουρτούνες. Σήμερα πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε εξοχικά ή μαγαζάκια.
Η περιοχή Μανδράκια διαθέτει μια από τις πιο εκπληκτικές παραλίες, με άσπρη άμμο και γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά. Είναι ήσυχη και συγκεντρώνει κυρίως όσους αγαπούν τη γαλήνη, το κολύμπι και τη χαλάρωση με θέα στο απέραντο Αιγαίο. Τα Μανδράκια είναι ένας μικρός, γραφικός οικισμός με ένα μικρό λιμανάκι, στο οποίο κυριαρχούν τα γνωστά «σύρματα» με τα λευκά σπιτάκια και τις πολύχρωμες πόρτες. (χώροι όπου φυλάσσονται οι ψαρόβαρκες και τα σύνεργα των ψαράδων δίνοντας ένα παραδοσιακό χρώμα στον οικισμό). Λίγο πιο πέρα είναι η παραλία Σαρακίνικο, η επόμενη στάση σας για μπάνιο και σε μικρή απόσταση η παραλία της Συκιάς, μια παραλία με σκούρο γκρι βότσαλο και καταγάλανα νερά.
Σύρματα ονομάζονται στη Μήλο οι θέσεις φύλαξης μικρών σκαφών (για βάρκες), σκαμμένες στους ηφαιστειακούς τόφφους, κυρίως στους οικισμούς: Κλίμα, Μανδράκια και στον Φυροπόταμο, δίπλα στη θάλασσα.
Οι κατακόμβες της Μήλου
Οι κατακόμβες είναι σκαμμένες σε ηφαιστειακό έδαφος και αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Είναι το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο. Oι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Eίναι τρεις και μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού σημερινού μήκους 185 μέτρων. Eίχαν εισόδους στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο μία, αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης.
Το αρχαίο θέατρο της Μήλου
Ένα άλλο σημαντικό έργο τέχνης είναι και το αρχαίο θέατρο, το οποίο θεωρήθηκε αρχικά ρωμαϊκό κατασκεύασμα του 1ου αιώνα μ.Χ. Εντοπίστηκε το 1735 από τον Ιησουίτη Nicolas Sarrabat, σε μία εντυπωσιακή θέση πάνω από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Κλήματος. Αρχικά βρέθηκαν μόνο οι εννέα πρώτες σειρές εδωλίων. Σήμερα όμως έχει βρεθεί και το προγενέστερο ελληνιστικό τμήμα του (3ος αι. π.Χ.). Ο γερμανός αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας Καρλ Χάλλερ έφτασε στη Μήλο τον Αύγουστο του 1816, ύστερα από εντολή του διαδόχου του βαυαρικού θρόνου Λουδοβίκου Α΄ και διενήργησε δύο ανασκαφές με σημαντικά ευρήματα. Ο χώρος του αρχαίου θεάτρου, ύστερα από διάφορα κρούσματα κλοπών και καταστροφών, αγοράστηκε από τον Λουδοβίκο Α΄, ο οποίος, ως βασιλιάς της Βαυαρίας, επισκέφτηκε το νησί το 1836 μαζί με τον γιο του Όθωνα. Σήμερα σώζονται τα θεμέλια της σκηνής, η ορχήστρα και 7 σειρές μαρμάρινων εδωλίων, που μπορούν να χωρέσουν περίπου 700 θεατές. Σίγουρα όμως η χωρητικότητα του θεάτρου ήταν πολύ μεγαλύτερη, μιας και τα εδώλια του κοίλου συνεχίζονταν αρκετά ψηλότερα. Μετά τις ανασκαφές του 1994, αφού καθαρίστηκε ο χώρος της ορχήστρας, βρέθηκαν πολλά μαρμάρινα τμήματα της σκηνής διακοσμημένα με ανθέμια, καθώς και ένα ακέφαλο άγαλμα του τύπου της «Μικρής Ηρακλειώτισσας». Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει στο αρχαίο θέατρο της Μήλου πρόγραμμα συντήρησης και αναστήλωσης (ενταγμένο στο ΕΣΠΑ), με σκοπό την προστασία, ανάδειξη και βελτίωση της πρόσβασης στο σπουδαίο αυτό μνημείο του παρελθόντος.
Ο Aγιος Νικόλαος....
Ο Προφήτης Ηλίας...
Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μήλου είναι η παρουσία ενεργών σολφατάρων και φουμαρόλων με θερμοκρασία που φτάνει μέχρι και τους 100 βαθμούς Κελσίου σε αυτές στην Αγία Κυριακή, το Παλαιοχώρι, τις Πυρωμένες και τον Αδάμαντα. Από αυτές εξέρχονται αέρια που διαφεύγουν από το εσωτερικό της Γης (ατμίδες). Σε αυτές τις περιοχές είναι έντονη η παρουσία του θείου. Υπάρχουν και υποθαλάσσιες ατμίδες, όπου το αέριο φτάνει στην επιφάνεια ως φυσαλίδες. Επίσης, στη Μήλο υπάρχουν και θερμές πηγές, με θερμοκρασία μέχρι 55 °C.
Στο νησί λειτουργούσαν ορυχεία θείου, ενώ είναι γόνιμο πεδίο για τη κατασκευή υδροθερμικών εγκαταστάσεων, αφού έχει βρεθεί ατμός σε βάθος 1.100 μέτρων οι κάτοικοι του νησιού όμως εναντιώθηκαν στη κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας.
.
Ο Αγιος Φανούριος..
Η Αγία Τριάδα
Μεγάλης ιστορικής αξίας είναι ναός της Αγίας Τριάδας στον Αδάμαντα, μόλις 50 μ. από το λιμάνι. Λεγόταν και Παναγία Θεοφανή. Μελετητές πιστεύουν πως είναι από τις παλαιότερες εκκλησίες, κτισμένη ίσως και πριν από την εικονομαχία. Καταστράφηκε και ξανακτίστηκε μετά το 1207 και ήταν καθολικό καθολικής μονής. Αργότερα έγινε ορθόδοξο μοναστήρι και ονομάστηκε Παναγία Θεοφανή ως το 1824, που αγοράστηκε από Κρητικούς οι οποίοι έντυσαν το ναό με τέμπλα και εικόνες από τις εγκαταλειμμένες εκκλησίες της Ζεφυρίας. ..............
.Είναι κτισμένος στον σπάνιο τύπο του τρίκλιτου θολοσκεπή ναού χωρίς κεραμίδια, με οξυκόρυφες καμάρες στο κέντρο του μεσαίου κλίτους.
Εκτός από την Αγία Τριάδα, τα άλλα δύο κλίτη τιμούν τον Αγιο Νικόλαο και τον Αγιο Αθανάσιο. Στο ναό στεγάζεται εκκλησιαστικό μουσείο.
Αδάμαντας...........το λιμάνι της Μήλου είναι φυσικό και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Είναι χτισμένο με την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Ο Αδάμαντας είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο της Μήλου. Οι παραλίες που μπορείς να επισκεφθείς από το λιμάνι είναι η Λαγκάδα και η παραλία του Παπικινού, που έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Πρόκειται για δυο υπέροχες παραλίες με αμμουδιά και με καταγάλανα νερά. Εδώ είναι παρούσα και η νυχτερινή ζωή του νησιού.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ
πηγές πληροφοριών
https://el.wikipedia.org/
http://www.wondergreece.gr/
πηγές πληροφοριών
https://el.wikipedia.org/
http://www.wondergreece.gr/