ΤΟ ΛΥΚΌΦΩΣ ΤΗΣ ΊΡΙΔΑΣ.


Καρδιοχτύπια μιας θάλασσας πανάρχαιης μέσα μας. Αρχέγονες γλώσσες προγονικές οι σιωπές μας. Στρατηλάτες τροπαιοφόροι αλώνουν τη γη της ψυχής μας. Νίκες και ήττες σπαράσσουν τον χρόνο τον μυστικό μας. Κόσμοι νεκροί και ζωντανοί χαράσσουν την ιστορία μας. Ψηφιδωτό μυστηριώδες το πεπρωμένο. Οι εποχές μάς περέχουν σαν λήκυθοι νεκρικές. Σπασμένοι αμφορείς οι διαδρομές μας. Αιώνες χωρούν στην ψυχή μας. Πόσος ωκεανός μέσα μας; Λόγια ακατάληπτα ξεστομίζουν οι Πυθίες και γράφουν χρησμούς να τιθασεύσουν το άπειρό μας. Κανείς ποτέ δε μπόρεσε να ζωγραφίσει το πρόσωπό μας. Μνήμη και λήθη κοντοστέκονται για λίγο στα μνημεία, ύστερα ξέφρενες τρέχουν να προλάβουν τους δρομείς με το πρόσωπο του ανέμου. Άπιαστες οι ψυχές μας ξεφεύγουν απ' τις μοίρες και τις αιώνιες καθυστερήσεις τους. Ασύλληπτες καλπάζουν προς ορίζοντες απέραντους. Ο χρόνος μικρό φιλί στα φυλλοκάρδια μας. Χώρες θαυμαστές ο προορισμός μας. Με μάτια μεγάλα κοιτάζουμε τις κορυφές. Με χέρια σίγουρα υπογράφουμε συμφωνίες με την αιωνιότητά μας. Ιωάννα Αθανασιάδου
Οι ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ πιστοί στο ανοιξιάτικο ραντεβού θεατρικού αναλογίου, που έχει καθιερωθεί στο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ, φέτος ενώνουν 2 κυρίες της ελληνικής θεατρικής σκηνής που συναντούν το περίφημο ΟΡΛΑΝΤΟ της ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ. Την ΚΑΙΤΗ ΙΜΠΡΟΧΩΡΗ και την ΠΕΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ, βασικά στελέχη της ομάδας.
Αστροφυσικός του μέλλοντος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από τις 8
έως τις 11 Μαΐου, συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφοι, επιμελητές, εκδότες,
βιβλιοπώλες και αναγνώστες, δίνουν ραντεβού στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της
Θεσσαλονίκης, στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ – Helexpo. Τιμώμενη χώρα φέτος, για
πρώτη φορά, είναι η Ιταλία.
Ο ΟΣΔΕΛ θα συμμετάσχει και αυτή τη χρονιά με
το BookPoint (πρώην Osdelnet), την πιο σύγχρονη και ενημερωμένη, βιβλιογραφική
βάση της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, η οποία αναδεικνύεται ως το πλέον αξιόπιστο
εργαλείο για τον κλάδο του βιβλίου: βιβλιοπώλες, εκδότες, βιβλιοθηκονόμους,
δημιουργούς (συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους, επιμελητέςκ.ά.) αλλά και
τους αναγνώστες, καλύπτοντας κάθε ανάγκη τους.
Το BookPoint και ο ΟΣΔΕΛ, κατά τη διάρκεια της
21ης ΔΕΒΘ, θα βρίσκονται στο Περίπτερο 15, Stand 012.
Την
Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, 15:00-16:00, στο Περίπτερο 15 της Αίθουσας Μανόλης
Αναγνωστάκης, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά «Τα στοιχεία της ελληνικής
βιβλιοπαραγωγής 2024», με δεδομένα που αντλήθηκαν από το bookpoint.gr, όπως προκύπτουν από τις
καταχωρίσεις των ίδιων των εκδοτικών επιχειρήσεων στο bookpoint.gr, με την επιμέλεια των στελεχών του
ΟΣΔΕΛ. Θα μιλήσουν ο Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου
Κωνσταντινίδης και ο Γιάννης Μπασκόζος, ιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού περιοδικού
Αναγνώστης.
osdel.gr: Θεμιστοκλέους 73, Αθήνα 106 83, τηλ.
2103849100, info@osdel.gr
bookpoint.gr: Θεμιστοκλέους 73, Αθήνα 106 83, τηλ.
210 3849 118, info@bookpoint.gr
ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝΤΑΡΕ' - ΜΑLL( ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ)
Ψιχάλες πέσαν στο τζάμι λίγες Εγώ νοστάλγησα μεμιάς Κι' αν είμαστε δύο συμπολίτες Βλεπόμαστε τόσο αραιά. Λίγο αλλόκοτοι σαν ήρθαν Φθινόπωρο μα και πρωί Οι πελαργοί απ' ουρανούς λείπαν Κι' οι ίριδες απ τη βροχή. Αρχαίο τ' Ηρακλείτου ρητό Μου' ρθε στο νου βασανιστά " Μαζί οι ξύπνιοι στο κόσμο αυτό, Οι κοιμισμένοι χωριστά. " Σε ποιο όνειρο άσχημο μπλέξαμε Που δεν ξυπνήσαμε απ' αυτο; Ψιχάλες λίγες στο τζάμι πέσανε Κι' ένοιωσα πως σε νοσταλγώ. Μετάφραση από τα Αλβανικά: Λευτέρης ΣιωμοςΚ 01Ι.Κ.g.
Γράφει ο Ηλίας Γιαννακόπουλος, Blog "ΙΔΕΟπολις"
*Έρημοι Τόποι, Μοναχικές Γειτονιές, Άδεια Σπίτια και το απουσιολόγιο μεγαλώνει…
"Άδρωπος εν ο τόπος τζαι ο τόπος γέρημος"
Η επιστροφή στην πόλη μετά το "Πάσχα στο Χωριό" δεν μάς βύθισε και πάλι στην εργασιακή ρουτίνα και στους αγχώδεις ρυθμούς της, αλλά μάς γέμισε και με μία μελαγχολία αφού για μία άλλη φορά συνειδητοποιήσαμε πως οι δεσμοί μας με τον γενέθλιο τόπο είναι οι άνθρωποί του. Και όσο αυτοί οι άνθρωποι λιγοστεύουν, τόσο φτωχαίνει και ο τόπος.
Η συνειδητοποίηση και η διαπίστωση αυτή μοιραία έφερε στο νου μου την παροιμία:
"Άδρωπος εν ο τόπος τζαι ο τόπος γέρημος"
Η παραπάνω κυπριακή παροιμία ήρθε στο νου μου με έναν βασανιστικό τρόπο στην τελευταία επίσκεψή μου ( μετά από μία μικρή απουσία) στο χωριό μου, την αρχαία ΠΙΑΛΕΙΑ Τρικάλων, τον γενέθλιο Τόπο μου.
Μία επιστροφή-επίσκεψη που επιβεβαίωσε τη θλιβερή πραγματικότητα (που συνιστά και συμπαντικό νόμο) πως πληθαίνουν οι ανθρώπινες απουσίες και αραιώνουν οι παρουσίες. Το απουσιολόγιο του χρόνου μεγαλώνει με ονόματα αγαπημένων μου προσώπων κι αυτό ό,τι γράφει δεν ξεγράφει.
Καθώς ανέβαινα και κατέβαινα τον ίδιο δρόμο ("Οδός άνω κάτω μία και ωητή”, Ηράκλειτος), όπως κάνω εδώ και 72 χρόνια (μικρός τον βάδιζα και ξυπόλυτος και έπαιρνα δύναμη από την άμεση επαφή με το χώμα), ένιωσα μία απέραντη θλίψη, ένα μεγάλο κενό γιατί δεν βρήκα έναν άνθρωπο να πω μια "Καλημέρα", ένα απλό και συνηθισμένο "Γειά”.
Ένα παράπονο και μία μαχαιριά μάτωσε την καρδιά και την σκέψη μου όταν συνειδητοποίησα πως τα αγαπημένα μου πρόσωπα που έβλεπα και καλημέριζα ανελλιπώς σε μία διαδρομή 500 (πλατεία χωριού >σπίτι μου) δεν υπάρχουν πια. Αυτό που σκεφτόμουν και φοβόμουν ως προοπτική πριν λίγα χρόνια, τώρα συνιστά μία θλιβερή πραγματικότητα.
Η Αγορίτσα, ο Αποστόλης, η Ζωή, η Τσιβούλα, ο Χρήστος, η Ευρυδίκη, η Ιφιγένεια, όλες αγαπημένες και αρχέτυπες μορφές, μετακόμισαν στον άλλο κόσμο για πάντα. Όσο ζούσαν γέμιζαν το χώρο και εμπλούτιζαν την αγαπημένη μου διαδρομή των 500 μέτρων με θετικά συναισθήματα και σκέψεις.
Μία "Καλημέρα" κι ένα "Γειά", όσο λιτά, σύντομα και φτωχά κι αν φαίνονται ή ακούγονται, κρύβουν έναν απέραντο συναισθηματικό και θεραπευτικό πλούτο. Εμπεριέχουν και αναδύουν μία πηγαία και ειλικρινή ανθρωπιά που τόσο λείπει από την εποχή μας
Εξάλλου ο χαρακτήρας του ανθρώπου, κι αυτό συνιστά μία νομοτελειακή αλήθεια, αντανακλάται και απεικονίζεται και στον τόπο με τα πρόσωπα που κατοικούν σε αυτόν.
Αυτός ο τόπος με τους ανθρώπους του είναι που διαμορφώνουν τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες, τα βιώματα και τις εμπειρίες του ανθρώπου. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις και να διαχωρίσεις τον Τόπο (χώρο) από τον άνθρωπο που κατοικεί σε αυτόν.
Σε τελευταία ανάλυση ο Τόπος, ο κάθε τόπος, είναι οι άνθρωποι που τον κατοικούν, με τα όνειρά τους, τις απογοητεύσεις και τα οράματά τους. Οι μικρές και μεγάλες στιγμές, οι στιγμές που φιλιώνουν οι άνθρωποι αλλά και οι ώρες που εχθρεύονται ο ένας τον άλλο.
"Ο άνθρωπος αγιάζει τον τόπο" (Παροιμία Μακεδονίας).
Μου είναι αδύνατο να φανταστώ τον Τόπο μου, τη Γενέθλια Γη μου, τη μικρή Πατρίδα μου χωρίς τους ανθρώπους της. Εκείνους τους ανθρώπους που με τα χαρίσματα, τα ελαττώματα, τις ιδιοτροπίες αλλά και τα πολλά τους προτερήματα (υπομονή, αντοχή, κρυμμένη περηφάνια, αξιοπρέπεια, απαίδευτοι κι αγράμματοι που μάς σπούδασαν...) ήταν για μένα τα πρότυπα και οι "Μικροί Θεοί" των παιδικών μου χρόνων.
Είναι αυτοί που με δίδαξαν πως τη ζωή την ορίζουμε και την πάμε εμείς εκεί που θέλουμε, αρκεί να αντέχουμε στις κακουχίες και να μην τα παρατάμε με την πρώτη στραβή της μοίρας μας.
Γι αυτό ας με συγχωρήσει ο Ποιητής. Πατρίδα δεν είναι οι Κάμποι, τα Ψηλά Βουνά και ο λαμπερός ο Ήλιος, αλλά οι άνθρωποί της. Αυτοί οι άνθρωποι που άλλοτε μάς απογοητεύουν κι άλλοτε μάς ενθουσιάζουν και μάς εμπνέουν.
"Ο Τόπος εν ο Άνθρωπος, τζιαι δίχα του εν γέρημος”
Η γλώσσα και οι λέξεις δεν μπορούν να αποδώσουν με πιστότητα το κενό που ένιωσα και θα νιώθω βαδίζοντας τον δρόμο που βαδίζω εδώ και 72 χρόνια χωρίς να βλέπω τις "άγιες" αυτές μορφές, χωρίς ένα "γειά", χωρίς μία "καλημέρα". Η στέρηση είναι μεγάλη και η απουσία τους λεπίδα κοφτερή... Γι αυτό
"Θείε, Δημήτρη, Κράτα γερά".
Ο θείος μου, ο Δημήτρης...., αδελφός της Μάνας μου, είναι ο τελευταίος που έμεινε από την παλιά γενιά και παλεύει με το Χρόνο με τέτοια αντοχή και αξιοπρέπεια που πιστεύεις πως και αυτός (Χρόνος) τον σέβεται, παρά το 90 και κάτι χρόνια του.
Στην τελευταία επίσκεψή μου στο σπίτι του, που το θεωρώ πάντα "θρησκευτικό" και όχι ανθρώπινο καθήκον, θαύμασα τη διαύγειά του, τη μνήμη του, τον μειλίχιο λόγο του και τις παραινέσεις του σε κάποιο μικροπρόβλημά μου.
Ο θείος μου αυτός είναι ίσως ο αντιπροσωπευτικός τύπος μιας γενιάς που δούλεψε σκληρά, άντεξε στις κακουχίες, κέρδισε πολλές μάχες με το χρόνο και μετέτρεψε τον εφιάλτη της στέρησης και το φάσμα της πείνας σε κίνητρο για ζωή και ελπίδα για το "απίθανο".
"Θείε, Κράτα γερά...". Είσαι η τελευταία ανθρώπινη παρουσία (από την παλιά γενιά) που έμεινε στη γνωστή μου διαδρομή και που μπορώ να λέω ένα "Γειά", μία "Καλημέρα"...
Όταν, φύγεις κι εσύ, και έως φτάσει και η δική μας σειρά πάντοτε το βλέμμα μου ασυναίσθητα θα στρέφεται στη γνωστή γωνία που συνήθιζαν να βρίσκονται οι παλιές ανθρώπινες παρουσίες των αγαπημένων μου ανθρώπων σε αυτόν το δρόμο που ενώνει την πλατεία του χωριού μου με το σπίτι μου.
Ένα σιωπηλό "Γειά" και μία "Καλημέρα" θα λέγονται ακόμη, κι ας μην τα ακούει κανείς... Κι αυτό γιατί τον Τόπο, τη Χώρα, την Πατρίδα την κάνουν οι άνθρωποί της. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ο Τόπος.
“Ο Τόπος εν ο άδρωπος”
Από https://iliasgiannakopoulos.blogspot.com/