Lorenzo Ghiberti on the Paradise Gate ot the Baptisterio (Florence) self portrait
O Λορέντσο Γκιμπέρτι (Lorenzo Ghiberti, 1378 - 1 Δεκεμβρίου 1455) ήταν Ιταλός καλλιτέχνης της πρώιμης αναγέννησης, πιο γνωστός ως ο δημιουργός των χάλκινων θυρών του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας, τις οποίες ο Μιχαήλ Άγγελος αποκάλεσε Πύλες του Παραδείσου.
Ήταν γιος του Τσιόνε Γκιμπέρτι (Cione Ghiberti) ή του χρυσοτέχνη Μπάρτολο ντι Μικέλε. Ο ίδιος στα νεανικά του χρόνια ανέφερε ως πατέρα του τον Μπάρτολο, κάτω από την επίβλεψη του οποίου εκπαιδεύτηκε ως χρυσοτέχνης στη Φλωρεντία, ωστόσο σε άλλη χρονική περίοδο ισχυρίστηκε το ίδιο και για τον Γκιμπέρτι, με αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο ποιος από τους δύο ήταν πραγματικά ο πατέρας του. Το 1401 συμμετείχε και κέρδισε σε καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου κατασκευής δύο μπρούντζινων πυλών, για το βαπτιστήριο του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας. Σώζονται μέχρι σήμερα στο μουσείο Μπαρτζέλλο της Φλωρεντίας τα ορειχάλκινα ανάγλυφα του Γκιμπέρτι και του Φιλίππο Μπρουνελέσκι, ο οποίος συμμετείχε στο διαγωνισμό που είχε θέμα την θυσία του Ισαάκ.
Η εργασία του για την ολοκλήρωση του έργου για το βαπτιστήριο του καθεδρικού ναού διήρκεσε μέχρι το 1424 περιλαμβάνοντας επίσης το σχεδιασμό ορισμένων βιτρώ, ενώ παράλληλα ο Γκιμπέρτι ανέλαβε και άλλες παραγγελίες, τις οποίες διεκπεραίωνε το εργαστήριό του, με πλήθος βοηθών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων διακεκριμένες μορφές όπως ο Ντονατέλο και ο Πάολο Ουτσέλλο. Στη διάρκεια της ζωής του, ο Γκιμπέρτι έδειξε ενδιαφέρον για το έργο άλλων καλλιτεχνών, συνεισφέροντας σε αυτό με τον δικό του τρόπο. Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η συνεργασία του με τον Φρα Αντζέλικο, στα πλαίσια της οποίας σχεδίασε το περίβλημα της εικόνας βωμού (ρετάμπλ) που φιλοτέχνησε ο τελευταίος για τη συντεχνία των εμπόρων λινών (Arte dei Linaiuoli). Στα αυτοβιογραφικά του γραπτά, ο Γκιμπέρτι ισχυρίστηκε πως μόνο σε λίγα από τα σημαντικά έργα της πόλης του δεν είχε ο ίδιος συμμετοχή. Αν και πιθανά η δήλωση αυτή ενέχει το στοιχείο της υπερβολής, ο Γκιμπέρτι θεωρείται από τους καλλιτέχνες που μοιράστηκαν τις γνώσεις και το ταλέντο τους.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου του για τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην κατασκευή μίας ακόμα πύλης εισόδου, αυτή τη φορά για την ανατολική πλευρά του βαπτιστηρίου του ναού. To έργο αυτό, το οποίο ο Μιχαήλ Άγγελος ονόμασε Η Πόρτα του Παραδείσου (ιταλ. Porta del Paradiso), ολοκληρώθηκε το 1452 και περιείχε δέκα βιβλικές σκηνές που φιλοτέχνησε ο Γκιμπέρτι.
Ιδιαίτερη θέση κατέχουν επίσης τα γραπτά κείμενα του Γκιμπέρτι, τα οποία συγκέντρωσε σε τρεις ημιτελείς τόμους, με τον γενικό τίτλο I Commentarii και αποτελούν σημαντική πηγή για την αναγεννησιακή τέχνη. Το πρώτο μέρος του έργου πραγματεύεται την ιστορία της τέχνης των αρχαίων χρόνων, ενώ στο δεύτερο βιβλίο ο Γκιμπέρτι μελετά τα καλλιτεχνικά έργα του κοντινού παρελθόντος του, περιλαμβάνοντας επίσης μία αυτοβιογραφία. Από τον τρίτο τόμο διασώζονται μόνο αποσπάσματα, σύμφωνα με τα οποία επρόκειτο πιθανά για ένα αμιγώς θεωρητικό κείμενο.
Απεβίωσε την 1η Δεκεμβρίου του 1455 στη Φλωρεντία.
Η θυσία του Αβραάμ, 1402, Φλωρεντία
Ευαγγελιστής Ματθαίος, 1419-23, Φλωρεντία
Η Βάπτιση, 1417-1427, Σιένα
Η Βόρεια Πύλη (δεξιό φύλλο), 1403-1424, Φλωρεντία, Βαπτιστήριο
Βόρεια Πύλη : Η Βάπτιση
Βόρεια Πύλη : Η είσοδος στα Ιεροσόλυμα
Η Πύλη του Παραδείσου (η ανατολική), 1425-1452, Φλωρεντία, Βαπτιστήριο
Η Πύλη του Παραδείσου : Ιστορία του Μωυσή
Η Πύλη του Παραδείσου : Ιστορία του Ιησού του Ναυή
Η Πύλη του Παραδείσου : Ο Σολομών και η βασίλισσα του Σαββά
Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η διατροφή αποτελεί ισχυρό μέσο αντιμετώπισης στο οπλοστάσιο κατά της νόσου του AIDS. Η διατροφή του ασθενούς συνιστά σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη της νοσήματος, καθώς διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας καταπολεμά την υποκείμενη ανοσοποιητική ανεπάρκεια λόγω του ιού HIV, καθώς κατά αντίστροφη αναλογία, ο υποσιτισμός οδηγεί συχνά στην εκδήλωση των συμπτωμάτων στον οροθετικό ασθενή.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα
Αυτοί είναι οι αριθμοί του AIDS στην χώρα μας, με βάση τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την λοίμωξη από τον HIV, όπως ανακοινώθηκαν τον Οκτώβρη του 2015 από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.):
* Από την αρχή της παρακολούθησης της επιδημίας, έως τον Οκτώβρη του 2015, τα περιστατικά λοίμωξης HIV στην Ελλάδα ανέρχονται σε 15.109 (άντρες 82,7%). Εξ' αυτών τα 2.562 κατέληξαν σε θάνατο των ασθενών.
* Τα οροθετικά άτομα που ζουν με τον ιό του HIV ανέρχονται σε 12.547.
* Εξ' αυτών, 7.700 φορείς λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία και 3.782 έχουν εμφανίσει AIDS.
* 667 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον HIV το πρώτο δεκάμηνο του 2015. Το 88,5% αφορούσε άντρες. Ο αριθμός όπως φαίνεται και από το διάγραμμα είναι σταθερός σε σχέση με το 2014, ενώ από το 2012 και έπειτα παρουσιάζεται σαφής μείωση των περιστατικών.
* Το 49,3% των νέων αυτών περιστατικών του πρώτου δεκάμηνου του 2015 αφορά ομοφυλόφιλα άτομα που μολύνθηκαν μέσω απρόσεκτης σεξουαλικής επαφής, 25% έχει ακαθόριστη αιτία, 15% αφορά ετερόφυλα άτομα με απρόσεκτη σεξουαλική συμπεριφορά και τέλος, ένα ποσοστό 10,6% αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
Ο ρόλος της διατροφής στην ποιότητα ζωής των οροθετικών ατόμων
Προφυλάσσει από απώλεια σωματικού βάρους και απώλεια μυϊκής μάζας, κάτι που θα επιδείνωνε σημαντικά την ανοσοποιητική απάντηση του οργανισμού, θα δυσκόλευε τον ασθενή να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες και τελικά θα μείωνε το προσδόκιμο επιβίωσης του (απώλεια >5% του σωματικού βάρους του ασθενούς συσχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα).
Η διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας μειώνει την ευπάθεια του ασθενούς σε άλλες λοιμώξεις.
Η κατάλληλη διατροφή περιορίζει σημαντικά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της αγωγής με αντιρετροϊκά φάρμακα (πχ, διαβήτης, καρδιοαγγειακά νοσήματα και λιποδυστροφία).
Ποιες οι διατροφικές συστάσεις;
Οι διατροφικές συμβουλές που ακολουθούν στοχεύουν στην ενίσχυση της υγείας. Παρόλ' αυτά, η εξατομικευμένη κατάσταση του κάθε άτομου δημιουργεί και την ανάγκη της εξειδικευμένης αντιμετώπισης, που μπορεί να διαφέρει αρκετά από τις κάτωθι συστάσεις, οι οποίες είναι γενικές. Κατά συνέπεια, είναι αυτονόητο ότι όποια αλλαγή της διατροφικής σας στρατηγικής θα πρέπει να συζητηθεί με τον προσωπικό σας γιατρό και με τον διαιτολόγο σας.
Δημητριακά
Συστήνεται 6-11 μερίδες δημητριακών. Προτιμότερα τα προϊόντα με περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη
.
Κρέας-ψάρι-πουλερικά-αυγά-όσπρια-ξηροί καρποί
Καταναλώστε 2-3 μερίδες. Διαλέγετε κρέατα ή μέρη του ζώου με χαμηλά λιπαρά. Οι χορτοφάγοι ίσως χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερες μερίδες οσπρίων και ξηρών καρπών.
Γαλακτοκομικά
Επιλέγουμε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά. Στις γυναίκες ίσως απαιτούνται περισσότερες μερίδες. Πάντως, το συμπλήρωμα ασβεστίου είναι από τα συνηθέστερα.
Λαχανικά & φρούτα
Η σύσταση κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων είναι πάνω από 5 μερίδες την ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, καθημερινά συστήνονται τουλάχιστον 1 φρούτο ή λαχανικό πηγή βιταμίνης Α (καρότο, ιχθυέλαιο, γλυκοκολοκύθα), 1 φρούτο ή λαχανικό πηγή βιταμίνης C (κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι, ακτινίδιο, φράουλες, πορτοκάλι) και 1 φρούτο ή λαχανικό πηγή βιταμίνης Β9 (φασόλια, σπανάκι, λάχανο, avocado, ηλιόσποροι).
Λίπη & ζάχαρη
Κατανάλωση με μέτρο.
Πίνετε αρκετό νερό
Συνιστώνται περίπου 2lt νερό, λίγο παραπάνω για άντρες. Αν υπάρχει διάρροια, εργασία σε θερμό κλίμα ή αθλητισμός, πρέπει να πίνετε παραπάνω νερό. Αν η διάρροια είναι παρατεταμένη, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.
Πότε απαιτούνται συμπληρώματα διατροφής;
Σε περιπτώσεις όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανεπαρκή θρέψη, επιβάλλεται η λήψη συμπληρωματικών διατροφικών σκευασμάτων.
Ποια είναι τα κυριότερα συμπληρώματα;
Υπερθερμιδικά σκευάσματα διατροφής
Η ανορεξία είναι μια συνήθης παρενέργεια της χρόνιας έκθεσης στον ιό. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι ο HIV έχει υπερκαταβολική επίδραση, δηλαδή ο οροθετικός ασθενής εξ' ορισμού ξοδεύει περισσότερες θερμίδες από το φυσιολογικό. Επόμενο είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και αν η λήψη τροφής είναι επαρκής θεωρητικά, στην πράξη να κρίνεται ανεπαρκής, λόγω μείωσης του βάρους, έστω και αργής. Σε τέτοια περιστατικά, η λήξη υπερθερμιδικών σκευασμάτων είναι υποχρεωτική.
Συμπληρώματα βιταμινών & ιχνοστοιχείων
Όπως προαναφέρθηκε και είναι γνωστό, η χαμηλή ανοσολογική ικανότητα των φορέων του HIV είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτωπα, που η διατροφή καλείται να αντιμετωπίσει. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την σημαντική συμβολή των βιταμινών A, B6, B9, B12, C & E, καθώς και των ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, στην καλή αντίδραση και λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επομένως, η συμπληρωματική λήψη των άνωθεν συστατικών υπό μορφή συμπληρωμάτων, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, θα πρέπει να εκτιμάται ανάλογα με την κάθε ξεχωριστή περίπτωση.
Λοιπά συμπληρώματα
Acidophilus, συνένζυμο Q10, κρεατίνη και λ-κρεατίνη, γλουταμίνη, λιποϊκό οξύ και α-λιποϊκό οξύ, Ω3 και Ω6, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικό SOD κλπ.
Προσοχή στην ασφάλεια των τροφίμων
Λόγω της νόσου, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα ακόμα και ελαφριές λοιμώξεις που μπορεί να προέλθουν από τροφικές δηλητηριάσεις. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δίνεται η μέγιστη προσοχή όσον αφορά την επιλογή, φύλαξη και κατανάλωση των τροφών.
* Προσοχή στο νερό της περιοχής σας. Συνίσταται το προηγούμενο βράσιμο του ή κατανάλωση εμφιαλωμένου.
* Ιδιαίτερη προσοχή ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά τη φύλαξη των τροφίμων. * Κατανάλωση: κρέατος εντός 2 ημερών, ψαριών εντός 24h, θαλασσινών αμέσως μετά την αγορά τους. Τα κρέατα να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα και το ψυγείο μας να είναι πάντα καθαρό με θερμοκρασία σταθερή στους 4°C.
* Απολύμανση των επιφανειών στην κουζίνα μας, σχολαστική καθαριότητα των σφουγγαριών της κουζίνας ή συχνή αλλαγή τους. Μην εμπιστεύεστε αντιβακτηριδιακά sprays.
* Όταν τρώτε έξω: αποφεύγετε κρύα πιάτα και προτιμάτε ζεστά, πάντα παραγγέλνετε το φαγητό καλοψημένο (τα κρέατα χωρίς αίμα και τα ψάρια τραγανά), αποφεύγετε φαγητά με ωμό αυγό (πχ. σαλάτα Caesar's ή mousse σοκολάτας), αποφεύγετε ωμά ψάρια ή αχνιστά οστρακοειδή (πχ. sushi ή μύδια). Τέλος, αποφεύγετε τους μπουφέδες.
* Όταν ψωνίζετε: ελέγχετε την ημερομηνία λήξης, επιλέγετε παστεριωμένα γαλακτοκομικά, μην αγοράζετε τροφές με αλλοιωμένη συσκευασία, μην αγοράζετε ραγισμένα αυγά.
H παγκόσμια πολιτική & ιατρική κοινότητα έχουν δεσμευτεί ότι θα τερματιστεί η επιδημία του AIDS έως το 2030, μέσα από την Διακήρυξης Εφικτών Στόχων που αφορούν την λοίμωξη. Αυτός ο εξαιρετικά φιλόδοξος, εφικτός όμως στόχος, αποτελεί την μοναδική μας ευκαιρία για να αλλάξουμε μια και καλή την πορεία της νόσου αυτής. Είναι η υποχρέωση της γενιάς μας .
Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.