Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Νίνο Ρότα (3 Δεκεμβρίου 1912 - 10 Απριλίου 1979) - 10 μελωδίες που δεν θα σβήσουν ποτέ!




Ο Νίνο Ρότα (Giovanni "Nino" Rota Rinaldi, 3 Δεκεμβρίου 1912 - 10 Απριλίου 1979) ήταν Ιταλός συνθέτης. Έχει γίνει γνωστός για την μουσική που έγραψε για την ταινία Ο Νονός, αλλά και για την μακροχρόνια συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελίνι.

Γεννημένος στο Μιλάνο από γονείς μουσικούς, άρχισε από μικρή ηλικία τις σπουδές του στο ωδείο της πόλης. Μετά από λίγα χρόνια ο δάσκαλος του τον έπεισε να πάει για σπουδές στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που ο ίδιος έπραξε. Εκεί έμεινε για τρία χρόνια όπότε επέστρεψε στην Ιταλία.

Την πρώτη μουσική για ταινία έγραψε το 1933 για το Treno Popolare του Ραφαέλο Ματεράτσο. Μετά από περίπου 20 χρόνια γνώρισε τον Φεντερίκο Φελίνι και από εκεί ξεκινάει μια συνεργασία που κράτησε για περίπου 30 χρόνια. Έγραψε μουσική για ταινίες όπως το "Λα Στράντα", το Γλυκιά ζωή" , το "8 1/2", το "Βατερλώ" , το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" και για τον "Νονό".

Τιμήθηκε με Όσκαρ για τη μουσική του στον Νονό ΙΙ το 1975.

Έχει γράψει μουσική για πάνω από εκατό ταινίες αλλά και για δέκα όπερες, πέντε μπαλέτα και αρκετές συμφωνικές συνθέσεις.  https://el.wikipedia.org/

Νίνο Ρότα - 10 μελωδίες που δεν θα σβήσουν ποτέ!


Οι δέκα «περιπτώσεις» που ακολουθούν έχουν απλώς ενδεικτικό χαρακτήρα

La Strada / The Road (1954) σε σκηνοθεσία Federico Fellini. Είναι η Τρίτη ταινία που συναντιούνται οι δύο μαέστροι. Είχαν προηγηθεί: Lo sceicco bianco / The White Sheik (1952) και οι περίφημοι Vitelloni (1953).


La Bella Di Roma
 (1955) σε σκηνοθεσία Luigi Comencini. Με την πανέμορφη Silvana Pampanini και τον απαράμιλλο Alberto Sordi. Εντυπωσιακό το «άνοιγμα» με τις μοναδικές εικόνες της αιώνιας πόλης «ντυμένες» από την εμπνευσμένη φλέβα του Ρότα.



La Dolce Vita (1960) σε σκηνοθεσία Federico Fellini.



Ο γατόπαρδος / Il Gattopardo (1963) σε σκηνοθεσία Luchino Visconti.


8½ (1963) σε σκηνοθεσία Federico Fellini. 



Romeo and Juliet (1968) σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli. Ένα αξεπέραστο love theme.



The Godfather (1972) σε σκηνοθεσία Francis Ford Coppola



Amarcord (1973) σε σκηνοθεσία Federico Fellini.


Το ξακουστό θυμωμένο τραγούδι, δημιουργημένο αρχικά για την ταινία Fantasmi a Roma του Antonio Pietrangeli απογειώθηκε το 1973 όταν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία Μια Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας (Film D' Amore E d' Anarchia) του 1973 σε σκηνοθεσία της Lina Wertmüller.‎



Το Όσκαρ Μουσικής για τον 
Νίνο Ρότα έρχεται με το δεύτερο μέρος του «Νονού», The Godfather Part II (1974) σε σκηνοθεσία Francis Ford Coppola



Orchestra Rehearsal / Prova d'orchestra (1978) σε σκηνοθεσία Federico Fellini. Λίγο πριν το τέλος, μαζί με τον αχώριστο συνοδοιπόρο.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου