Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΣΤΟΡΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ






Μια ημερήσια εκδρομούλα στο Καστορειο Λακωνίας, μικρό περπάτημα στην Παναγία Μισοσπορίτισσα,επίσκεψη σε ένα πρότυπο ιχθυοτροφείο του χωριού και μετά μια βόλτα στην Τρίπολη..


Το Καστόρι είναι ένα καταπράσινο ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας σε υψόμετρο 500 μέτρων, που εκτείνεται στην ανατολική πλευρά του Βόρειου Ταϋγέτου και απέχει 17 χιλιόμετρα από την Σπάρτη (20 λεπτά) και 225 χιλιόμετρα από την Αθήνα (περίπου 3 ώρες) .






Το Καστόρι,Ανήκει στο Δήμο Σπάρτης ενώ πριν ήταν η έδρα του πρώην Δήμου Πελλάνας και είναι ένα γραφικό χωριό της Πελοποννήσου. Έχει πληθυσμό 600 κατοίκων τον χειμώνα και περίπου 2000 κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Στο μονοπάτι για την Παναγία Μισοσπορίτισσα..


Παναγία Μισοσπορίτισσα..Μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το χωριό μπορείτε να πάτε στο εκκλησάκι της Μισοσπορίτισσας το οποίο φαίνεται από το χωριό και είναι κυριολεκτικά χωμένο μέσα στους βράχους του Ταύγετου , απολαμβάνοντας μια υπέροχη διαδρομή και θέα όλο το χωριό , χτισμένη μέσα σε σπηλιά, υπήρξε το ασκητήριο του Αγίου Θεοκλήτου.






Το ιχθυοτροφείο του Καστορειου...Κι ένας μικρός Κυπρίνος στο τρεχούμενο νερό..


Στην είσοδο του Καστορείου αιωνόβια πλατάνια σκιάζουν τις πηγές του Αη Μάμα, δίνοντας απλόχερα δροσιά και κρυστάλλινο νερό. Η πηγή της Βάγιας παρέχει εξαιρετικής ποιότητας νερό, χωρίς σκληρότητα και νόστιμο και πάντα αξίζεις να πιεις από εκεί. Είναι τόσο χωνευτικό Στη συνέχεια το πράσινο μονοπατάκι σε οδηγεί στον παλιό νερόμυλο και τη νεροτριβή. Οι νερόμυλοι είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.




Στο Καστόρειο βρίσκονται πολλά φαράγγια τα οποία κατεβάζουν τα νερά του Ταυγέτου στον Ευρώτα και στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε. Είναι πανέμορφα, καταπράσινα και τα περισσότερα προσβάσιμα. Μέσα σε αυτά τα φαράγγια υπάρχουν ερείπια από παλαιους οικισμούς, νερόμυλους, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ασκηταριά, σπηλιές, καταρράκτες πλούσια χλωρίδα και πανίδα.


Ένα από τα φαράγγια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι του ποταμού Κάστορα. Υπάρχει δρόμος στα αριστερά του ποταμού για τα είκοσι λεπτά της διαδρομής και μονοπάτι για τα υπόλοιπα δεκαπέντε λεπτά, με δύο πετρινα καθιστικά όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί, με την σπηλιά και τις πηγές να εξερευνήσετε. Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να γυρίσετε πίσω ή να συνεχίσετε σε ανηφορικό μονοπάτι για δέκα λεπτά μέχρι το ασκηταριό του Λουκά, μια μικρή εκκλησία μέσα σε σπηλιά που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.


Περπατήστε μέσα στην φύση και απολαύστε μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς!Ένα από τα φαράγγια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι του ποταμού Κάστορα.Υπάρχει δρόμος στα αριστερά του ποταμού για τα είκοσι λεπτά της διαδρομής και μονοπάτι για τα υπόλοιπα δεκαπέντε λεπτά, με δύο πετρινα καθιστικά όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί, με την σπηλιά και τις πηγές να εξερευνήσετε. Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να γυρίσετε πίσω ή να συνεχίσετε σε ανηφορικό μονοπάτι για δέκα λεπτά μέχρι το ασκηταριό του Λουκά, μια μικρή εκκλησία μέσα σε σπηλιά που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.













Το όνομά της το πήρε από τον μυθικό ήρωα Κάστορα. Πότε κτίστηκε το χωριό είναι άγνωστο.Πιθανότατα διαδέχτηκε τη βυζαντινή χώρα με λίγα σπίτια. Αργότερα απλώθηκε προς τα κάτω και οικίστηκε η πλαγιά και οι λόφοι με γειτονιές και συγγενικά σπίτια.Η Κάτω Καστανιά,σε αντιπαράθεση με την Άνω,την ορεινή,που κτίστηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας και είχε εκκλησίες και νεκροταφείο,αναπτύσσεται σαν γεωργικό κέντρο.


Πολλοί ξένοι περιηγητές πέρασαν από εκεί στα χρόνια της τουρκοκρατίας,Ο Άγγλος Λικ (1830) και άλλοι δεν υποψιάστηκαν την ύπαρξη του χωριού. Φαίνεται πως στην περιοχή αυτή έγινε μεγάλος χαλασμός και διαλύθηκαν τα δύο βυζαντινά χωριά Μεσονήσια και Χώρα.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθεσία της αρχαίας Πελλάνας,όπου ήρθαν στο φως,ύστερα από ανασκαφές,τμήματα οικισμού, θολωτοί τάφοι,ανάκτορο με κυκλώπειο τείχος,και βασιλικός τάφος των Μυκηναϊκών Χρόνων.


Κατά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρχε κωμόπολη στη θέση « Μεσονήσια» κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου της ενορίας Καστριού-Νέας Λιβεράς-Σερβέικων. Το εκκλησάκι αυτό σώζεται από την βυζαντινή εποχή και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Στο ιερό του σώζονται οι αγιογραφίες δυο Αγίων από τους οποίους ο ένας είναι ο πολιούχος του Καστορειου Άγιος Θεόκλητος, όπως φαίνεται από την επιγραφή που σώζεται εκεί.

Το 1463 ο σουλτάνος Μωάμεθ αναγκάσθηκε να έλθει ο ίδιος για να λυγίσει την αντίσταση των κατοίκων του Καστριού που με αρχηγό τον ήρωα Πρινοκοκκά πολέμησαν μέχρις εσχάτων στο Κάστρο του οποίου τα ερείπια σώζονται πάνω από τον σημερινό οικισμό του Καστριού. Ο οικισμός αυτός, Καστρί, βρίσκεται νότια και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από το Καστόρειο


Το Καστόρειον με την ονομασία «Καστανιά» έλαβε ενεργό μέρος στην Επανάσταση του 1770 με επικεφαλής την οικογένεια Τζωρτζάκη. Ο αρχηγός της Γεώργιος Τζωρτζάκης σκοτώθηκε σε μάχη με τους αρβανίτες, ενώ από την άλλη εξέχουσα οικογένεια Παπαδοπούλου οι τούρκοι κρεμασαν δύο παπάδες, τον ένα στην «Τίκλα» απέναντι από την εκκλησία της «Μισοσπορίτισσας» και τον άλλο στο βράχο, στην όχθη του ποταμού Κάστορα.





Τα μαρμάρινα αγκωνάρια, οι τοξωτές εξώπορτες, και τα γραφικά καλντερίμια δίνουν ένα εξαιρετικό χρώμα στη βόλτα του επισκέπτη στο Καστόρειο. Αξίζει να προσέξει κανείς τα συμβολικά «βυζάκια» λαξεμένα πάνω στα αγκωνάρια. Ένας γραφικός, καλά διατηρημένος οικισμός, πίνακας από Ελλάδα.





Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει νέα καταστήματα , ξενώνες , νέες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις γίνονται και υποστηρίζονται από τους κατοίκους αλλά και από τους δραστήριους συλλόγους μας , έτσι το Καστορειο κάνει τα πρώτα του τουριστικά βήματα και ολοένα περισσότερος κόσμος γνωρίζει τον παρθένο Βόρειο Ταΰγετο!


Ο ουρανός του φθινόπωρου.....Μέσα από το πούλμαν...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΚΕΙΜΕΝΑ : ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 
πηγή πληροφοριών https://tokastori.wordpress.com/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου