Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Όλγα Αχειμάστου "Διεθνές Φεστιβάλ Οδύσσειας 14-16 Νοεμβρίου 2020 , Munir Mezyed Foundation for Arts & Culture"



Munir Mezyed Foundation for Arts & Culture

Διεθνές Φεστιβάλ Οδύσσειας 14-16 Νοεμβρίου 2020
__________________________________________
Διεθνής Ανθολογία Οδύσσεια
__________________________

Είναι μόνο η δεύτερη φορά που το MunirMezyedFoundationforArts&Culture διεξάγει το Διεθνές Φεστιβάλ Οδύσσεια, αλλά ήδη ξεπερνά κάθε προσδοκία αναγνώρισης. Ο Justin Trudue, πρωθυπουργός του Καναδά, άνοιξε  το φεστιβάλ μέσω φωνητικής ηχογράφησης . Το Ίδρυμα έχει ήδη κάνει πολλές κινήσεις με θέμα την ειρήνη την ευημερία και την ασφάλεια δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας. Το έργο του MunirMezyedFoundation έχει ήδη αναγνωριστεί από τον BillBlair, βουλευτή του Scarborough Νοτιοδυτικά στον Καναδά. Ο BillBlair γράφει στην επιστολή του στον MunirMezyed: 

"Με έδρα το ScarboroughSouthwest, το MunirMezeyedFoundation είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός που πρωταρχικός στόχος του είναι να ενώσει τους Καναδούς σε όλες τις πολιτιστικές εκφράσεις, όπως η Ποίηση. Η ίδια η ποίηση έχει τη μοναδική ικανότητα να φέρνει ανθρώπους από όλες τις γωνιές της γης μαζί, κάτι που είναι μεγάλη ανάγκη φέτος, καθώς πολεμάμε την πανδημία COVID-19." 

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν  από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου 2020, διεξάχθηκαν  ψηφιακά και μεταδόθηκαν μέσω διαδικτύου, λόγω της έξαρσης του COVID. Οι  ποιητές όλου του κόσμου κλήθηκαν να συμμετάσχουν. " Θέλουμε να δημιουργήσουμε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που χτίζουν το έδαφος για να έρθουν όλοι οι άνθρωποι, να συναντήσουν και να βιώσουν την κουλτούρα που διαμορφώνει ο ένας τον άλλο," δήλωσε ο Munir.  200 ποιητές από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν  σε αυτή την εκδήλωση ποίησης. Στο πρώτο φεστιβάλ, πέρυσι, εκεί όπου ήταν καλεσμένοι 60 ποιητές, που έλαβε χώρα στη Ρουμανία, με τίτλο " Οδύσσεια ". Παράλληλες δραστηριότητες με μουσική, εικαστική έκθεση και παιδικά εργαστήρια περιέβαλαν την εκδήλωση. Φέτος, λόγω της πανδημίας όλες οι παράλληλες δραστηριότητες μπήκαν στον πάγο, αλλά θα δημοσιευθεί μια ανθολογία των ποιημάτων που ακούστηκαν  στο πλαίσιο του φεστιβάλ για να τιμηθεί η εκδήλωση. 

Μεταξύ των 200 ποιητών από όλο τον κόσμο υπήρξαν κι από την Ελλάδα 16, οι οποίοι είχαν επιλεγεί για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν  στις 7 μ.μ. Ώρα Ελλάδος με την ομιλία του πρωθυπουργού του Καναδά. Η Ελληνική Αντιπροσωπεία  παρουσίασε  την ποίησή της το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020, από τις 10.35 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Η Εύα Πετροπούλου Λιανού είναι CoAnchor και είχε την τιμή να παρουσιάσει την Ελληνική Αντιπροσωπεία με τους ακόλουθους συμμετέχοντες:Εύα Πετροπούλου Λιανού, Σοφία Σκλείδα, Μελίνα Παπά, Αγάθη Ρεβίθη, Σμαραγδή Μητροπούλου, Ξάνθη Χόντρου-Hill, Μιλτιάδης Ντόβας, Πέρθα Καλέμη, Χρήστος Σάνος, Σταματία Καπέ, Φοίβος Ζάκυνθος, Βίκυ Αναγνώστη, Φωτεινή Καραμούζη Χαλκιά, Ειρήνη Δούρα-Καβαδία, Λένα Κυρόπουλος, Όλγα Αχειμάστου. 

Ο MunirMezyed είναι Ιορδανός Παλαιστίνιος ποιητής, μυθιστοριογράφος, μεταφραστής και οραματιστής, ο οποίος έγραψε πολυάριθμα βιβλία και άρθρα και στη διεθνή σκηνή βρήκε αναγνώριση. Είναι ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, " MunirMezyedFoundationforArts&Culture ", γράφει τόσο αγγλικά όσο και αραβικά. Ως ποιητής, ο MunirMezyed είναι γνωστός για το όραμα του για την " Απόλυτη Ποίηση ", που έφερε νέες ιδέες, οράματα και εικόνες στον κόσμο της ποίησης. Τα ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί παγκοσμίως και μεταφράζονται από τα αγγλικά στα ρουμανικά, ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, πολωνικά, δανέζικα, ελληνικά, γερμανικά, πορτογαλικά, σερβικά, σλοβενικά, αλβανικά, ινδονησιακά, περσικά, ινδικά, κινέζικα,... κλπ. Σπούδασε στην Αγγλία και ΗΠΑ, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία το 2005 όπου βρήκε την ελευθερία του, αφού είχε φύγει από την Ιορδανία όπου απαγορεύτηκε το έργο του εκεί καθώς και στη Μέση Ανατολή λόγω της φιλελεύθερης σκέψης του και του αγώνα για τη δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ο κ. Γιάννης ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Διπλωματίας, του Υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε επίσης χαιρετισμό  στο διεθνές φεστιβάλ "Οδύσσεια" που διεξάγεται διαδικτυακά και στο οποίο έχουν λάβει και Έλληνες ποιητές μέρος. 


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου , τελευταία μέρα του '' Odyssey International Festival '' Καλή επιτυχία σε όλους τους ποιητές που συμμετέχουν. Καλή επιτυχία και...στην Ελληνική Συμμετοχή. Είχα την τιμή να συμμετέχω την πρώτη μέρα στην Ελληνική Ομάδα. Ευχαριστώ την Eva Petropoylou Lianoy-Writer - Ποιήτρια & συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας , Δημοσιογράφο και την εξαίρετη Συγγραφέα Πέρθα Καλέμη για την πρόσκληση, ιδιαίτερα όμως ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Mr. Munir Mezyed, έναν πολυγραφότατο υπέροχο πολυβραβευμένο και πολυμεταφρασμένο συγγραφέα που αν και τελευταία στιγμή με συμπεριέλαβε στη λίστα των συμμετεχόντων, στο Διεθνές Φεστιβάλ Οδύσσειας στις 14,15,16 Νοεμβρίου, όπου καλεσμένος τιμής ήταν ο Justin Pierre James Trudeau, ο Καναδός Πρωθυπουργός. My warmest Congratulations to all !!! Munir Mezyed Foundation for Arts & Culture Πρόεδρος Foundation Munir Mezyed Arts and Culture Romania Nurul Hoque Chief Co Ordinator Virtual Poetry Odyssey International Festival 2020 Romania Moo Modhubontee Coordinator Latin America Pelina Theodosiou & τo δημοσιογραφικό της επιτελείο, για τη στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ ‘’Odyssey International Festival 2020’’ Romania Το Φεστιβάλ είναι Αφιερωμένο στην Ελλάδα, στον Σωκράτη και φέρει το όνομα Οδύσσεια και νιώθουμε μεγάλη τιμή!!! Ευχαριστώ για ακόμη μια φορά. 
Όλγα Αχειμάστου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου