Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΝΙΚΟΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ "Η ποίηση του Άθου Χατζηματθαίου" & Ενα μικρό αφιέρωμα στον Ποιητή .



Η ποίηση του Άθου Χατζηματθαίου
Από το Νίκο Πενταρά

Όλη η μνήμη του κόσμου χωράει μέσα στην Ποίηση. 'Η, τουλάχιστον, αυτή τη μαγική εντύπωση μάς δίνει η τέχνη της Ποίησης. Όλα όσα έχουν χαθεί κι εκείνα που θα έρθουν και θα περάσουν και θα χαθούν, θα μείνουν για πάντα μέσα στην Ποίηση. Η ευθύνη της ποίησης και των ποιητών έναντι του κόσμου είναι μεγάλη και αφορά τις ελάχιστες αντιστάσεις που μπορούμε να προβάλουμε στους πυροβολισμούς που δεχόμαστε καθημερινά για την αισθητική που μας παιδαγωγεί. Η κοινωνία έχει ανάγκη την Ποίηση και την Ποιητική πράξη. Γι’ αυτό ο ποιητής, ο γνήσιος ποιητής, πρέπει να είναι ένας αφοσιωμένος της Ποίησης και της Ζωής. Είτε τον γεμίζει χαρά, είτε τον θλίβει η Ζωή, είτε τον πάει στον Ουρανό, είτε τον κατεβάζει στην Κόλαση, αυτός πρέπει να μένει πάντα ο αφοσιωμένος της και να εκφράζει τη μυστήρια αγάπη του για τη Ζωή, μέσα από τα ποιήματά του.

Η Ποίηση είναι Λόγος Ιερός και οφείλει να Λειτουργείται από τους Ποιητές με αφοσίωση και ευλάβεια. Ο Άθως Χατζηματθαίου, ως γνήσιος και αφοσιωμένος εραστής της Ποίησης και της Ζωής, νιώθει ενδόμυχα το βάρος αυτής της ευθύνης. Προσεγγίζει με συνέπεια και αγάπη την ψυχή του κόσμου, μια ψυχή που καθημερινά ορφανεύει όλο και πιο πολύ από τη Σκέψη και το Όνειρο, που τη συντήρησαν στους αιώνες, και μαρτυρεί το είναι της.

Η ποίηση του Άθου Χατζημαθαίου προσλαμβάνει το μυστικό της ανθρώπινης φύσης και το διαθλά απειροδιάστατα στο κοσμικό κάτοπτρο. Αιωνίζει την κοσμική περιπέτεια με όρια το αιώνιο και άρρητο και το εφήμερο και φθίνον. Μεταξύ Ζωής και Θανάτου ανασταίνει ξεχασμένες αλήθειες, φωτίζει εμπνευσμένα κρύφιες διαστάσεις της καθημερινότητας και αποκαλύπτει θεσπέσιες πλευρές της προσωπικής ζωής. Είτε είναι συμβολική, είτε είναι ρεαλιστική, είτε είναι εξπρεσιονιστική ή υπερρεαλιστική, υπερβαίνει τα στεγανά των σχολών και των κριτικών και γίνεται μουσικό φθέγγεσθαι πλήρες νοήματος.
Ο Χατζημαθαίου εισδύει με πάθος και φιλοσοφική διάθεση στον ιερό συρμό των κοσμικών δρώμενων με τις βαθιά μεταφυσικές προεκτάσεις και πολιορκεί το μεγάλο γεγονός της ύπαρξης στον κόσμο, για να αναπλάσει ποιητικά τα βιώματά του. Έτσι, πάρα πολλά από τα ποιήματά του μαρτυρούν τους τραγικούς προβληματισμούς του και αναμοχλεύουν συντελεστικά τις ηχηρότερες δυνάμεις της συνείδησης. Ο ποιητής επιλέγει το σκηνικό του προσεκτικά και ταυτίζεται με τους ήρωες του, τα πρόσωπα και με τα πράγματα, όπως οι λάτρεις του διονυσιακού χορού, όπως οι μύστες και οι μυσταγωγούμενοι στα ελευσίνια μυστήρια, όπως οι στρατευμένοι ιππότες και οι θεουργοί.
Μέσα από χρώματα πολλά και ευωδιά, έχοντας την άθραυστη γλυκύτητα νεογέννητου παιδιού, η ποίηση του Άθου Χατζημαθαίου οδεύει κατ’ ευθεία στην ουσία, συγκεράζοντας ψυχική ευπάθεια και στοχαστική διάθεση. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι η έντονη αίσθηση της ζωής και η δίψα να αγγίξει το αιματηρό βάθος των πραγμάτων και των ιδεών, να αφομοιώσει τις δύο αιώνιες αξίες τον έρωτα και τον πόνο, που ζυμώνονται με το πάθος και γίνονται στίχος. Μια ορατή ευαισθησία και μια αδιόρατη θλίψη αναδύονται μέσα από τους στίχους του. Τραγουδά με ειλικρίνεια και αυθορμησία σε όλους τους τόνους, από την τραυματισμένη τρυφερότητα ως το σφοδρό πάθος.
Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στον αναγνώστη της ποίησης του Χατζημαθαίου είναι η ασυγκράτητη ρομαντική διάθεση, η αφοπλιστική ειλικρίνεια και ο πυκνός λυρισμός. Η πηγαιότητα, επίσης, η ευαισθησία και ο πλούτος των εναλλασσόμενων εικόνων τής δίνουν περίσσια χάρη. Είναι μια ποίηση που συγκινεί μα και που, συνάμα, προβληματίζει. Μια ποίηση που προσφέρει παρηγοριά και λύτρωση μέσα στην ψυχρή, την απάνθρωπη εποχή μας.
 Νίκος Πενταράς

ΠΟΙΗΜΑΤΑ 



Σʼ αγαπώ
Προσπάθησα μάταια να σε βρω. Ήθελα να σου πω το πόσο σʼ αγαπώ, μα εσύ ήσουν άφαντη. Πάντα ήσουν άφαντη όταν σε αναζητούσα. Χαμένη στο μικρόκοσμό σου σʼ απασχολούσαν τα μικρά, τα γήινα ανάλωνες άσκοπα τον καιρό σου στο πρόσκαιρο, το εφήμερο κι έτσι έχασες την ευκαιρία νʼ ακούσεις για πρώτη και μοναδική ίσως φορά το άγγελμα αληθινής αγάπης.
Από την ποιητική συλλογή "ΜΝΗΜΗ ΣΩΜΑΤΩΝ"

Κραυγή Στην κραυγή του λίγο πριν πέσει στο κενό έσπευσε πλήθος περαστικών. Αναθάρρησε για λίγο ακούοντας το βουητό της «ελπίδας». Όταν όμως όρθωσαν στα χέρια τους τα κινητά φασκέλωσε τα μούτρα του. Εκείνο το ποδοβολητό των «τετράποδων ανθρώπων» δεν ήταν για να του δώσουν χέρι βοηθείας αλλά απλά για να προλάβουν να απαθανατίσουν την εικόνα της πτώσης.
Από την ποιητική συλλογή"ΑΜΑΞΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΓΑ"



Μολύβια Κάποτε βρέθηκα μπροστά στην πόρτα της καρδιάς σου σαν μ' άνοιγες, με τύλιξε ένα αφρισμένο κύμα, ένιωσα να βυθίζομαι στο τούνελ της ματιάς σου, μια δύναμη αδιόρατη μου πέτρωσε το βήμα. Σ' ένα γλυκό χαμόγελο πέταξαν χελιδόνια κι η άνοιξη φτερούγησε στα βελουδένια χείλη, ένα σου χάδι έλιωσε της μοναξιάς τα χιόνια, με χρώματα πλημμύρισε το ματωμένο δείλι. Τα όνειρα το δρόμο τους βρήκαν κοντά σε σένα και οι ρυτίδες της καρδιάς πνίγηκαν στα φιλιά σου, κάθε παλμός μια μολυβιά σβήνει τα περασμένα σαν μελωδία εξωτική μοιάζει η αγκαλιά σου. Τα όνειρα μου στις κραυγές των πόθων ταξιδεύουν κι οι νύκτες σε μελωδικές ανάσες γαληνεύουν.
Από την ποιητική συλλογή "ροζ βελούδο" σονέτα


Αθως Χατζηματθαίου


Ο Άθως Χατζηματθαίου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Είναι απόφοιτος Σχολής δημοσιογραφίας και δημοσίων σχέσεων. Συνεργάστηκε επί σειράν ετών με διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης ηλεκτρονικά και έντυπα. Εργάστηκε στον χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος και σύμβουλος εταιρειών. Αρθρογραφεί συχνά στον εγχώριο τύπο. Ασχολείται με την ποίηση, πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία, θέατρο, τηλεοπτικό σενάριο και έμμετρο στίχο. Είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος.
Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις, ανθολόγια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδας.

Διετέλεσε μέλος σε επιτροπές αξιολόγησης σε διαφόρους Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του Πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού Κύπρου. Έχει βραβευτεί σε όλους τους τομείς που υπηρετεί, σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς,τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. 
Για την προσφορά του στην παιδική νεανική λογοτεχνία από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού βιβλίου και από άλλους πολιτιστικούς φορείς. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό από τον Δήμο Λεμεσού. 
Είναι ο δημιουργός των Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού, (Εφαλτήριο Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού) και o εκδότης του Ανθολογίου Χαϊκού, συλλογικού έργου, ένα απόσταγμα του Α΄ Πανελλήνιου διαγωνισμού Χαϊκού, καθώς και του Ανθολογίου ποιήσεως, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα ποιήματα που έτυχαν διάκρισης, στον Β Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό. 
Το παιδικό του βιβλίο «Ένα παραμύθι κι ένα τραγούδι» και η νεανική νουβέλα «Ο ονειρεμένος παράδεισος του Αυγερινού» έχουν συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα Κρατικών Βραβείων Κύπρου.Το βιβλίο του με τίτλο «Μνήμη σωμάτων» ποίηση, έκδοση 2016. Ήταν υποψήφιο από την Ακαδημία Αθηνών για το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα το 2017. 
Το βιβλίο του με τίτλο «LAPIS LAZULI » ΣΟΝΕΤΑ, έκδοση 2017. Ήταν υποψήφιο από την Ακαδημία Αθηνών για το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα το 2018. Το θεατρικό του έργο με τίτλο «Κραυγή» έχει αποσπάσει το βραβείο θεατρικού έργου στον 94ο Καλοκαιρίνειο Διαγωνισμό που προκήρυξε ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Αθήνα 2016. 
Το θεατρικό του έργο για παιδιά με τίτλο «Καληνύχτα μαμά», έχει αποσπάσει το βραβείο θεατρικού έργου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό θεατρικού έργου, που προκήρυξε η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Αθήνα 2018.Θεατρικά έργα του, έχουν ανέβει με επιτυχία σε Αθηναϊκές θεατρικές σκηνές. 
O Όμιλος για την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων τον τίμησε για το θεατρικό του έργο THINK PINK που ανέβηκε με επιτυχία στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2019.
Το έγκριτο περιοδικό της Κεφαλληνιάς « Κέφαλος» τον τίμησε για την συνολική προσφορά του στην Κυπριακή λογοτεχνία (Αθήνα- φθινόπωρο 2019)












1 σχόλιο:

  1. Ότι και να πουμε είναι λίγο για το έργο του Αθου Χατζιηματθαίου,Πάντα και παντού η λογοτεχνία του να ξεχωρίζει
    Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή