Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΛΕΥΚΑΔΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ





Μόλις ανέτειλε ο ήλιος.......Αξίζει όμως κανείς να περπατήσει πάνω στην ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω απ' το κανάλι, που βρίσκεται μπροστά ακριβώς απ' τον πεζόδρομο με τα καφέ-μπαρ, δίπλα απ' το λιμένα της πόλης. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων. Χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με την αρχιτεκτονική της δίνει βενετσιάνικο αέρα στην πόλη. Στην παραλία της Γύρας, κοντά στην πόλη, βρίσκονται οι τέσσερις ανεμόμυλοι απ' τους δώδεκα που υπήρχαν παλιά, οι οποίοι μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα άλεθαν μεγάλες ποσότητες σιτηρών, προερχόμενα κυρίως απ' την Ρωσία





Την είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών, (Οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν Μποσκέτο), το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού: (Βαλαωρίτης, Σικελιανός, Λευκάδιος Χερν, Δημήτριος Γολέμης, Κλεαρέτη Δίπλα - Μαλάμου), οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους.





Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού!!!!!!έτοιμο να καταρρεύσει..


Η πόλη της Λευκάδας είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νησιού. Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού στο κοντινότερο σημείο του, με την απέναντι ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το βενετικό κάστρο, γνωστό ως κάστρο της Αγίας Μαύρας. Η πόλη αποτελεί επίσης πρωτεύουσα του νομού Λευκάδας και του δήμου Λευκάδας. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 8.673 κάτοικοι και μαζί με την Άμφισσα, το Καρπενήσι, και το Αργοστόλι είναι οι μικρότερες πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας. Στην πόλη της Λευκάδας ξεχωρίζουν τα ξύλινα αντισεισμικά κτήρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, βαμμένα συνήθως σε έντονα χρώματα. Η πόλη της Λευκάδας είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.


Άγιος Σπυρίδων.
Στην οδό Ντέρπφελντ βρίσκονται ορισμένα από τα πιο αξιόλογα κτίρια της πόλης καθώς και οι πιο καλά διατηρημένες παλιές εκκλησίες. Πολλές παλιές εκκλησίες της Λευκάδας είναι χτισμένες κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα και είναι τεχνοτροπίας Μπαρόκ. Λόγω της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής όλα σχεδόν τα καμπαναριά είναι μεταλλικά.


 Άγιος Σπυρίδωνας............όλα τα καμπαναριά είναι σε τέτοιο στυλ,άλλα περιποιημένα και φρεσκοβαμμένα,κι άλλα να σκουριάζουν και να εγκαταλείπονται μαζί με τους πανέμορφους ναούς...

Οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης ξεκινούν από την γέφυρα που συνδέει την πόλη με την απέναντι ακτή και έχουν ακτινωτή διάταξη. Κύριος δρόμος της πόλης είναι η οδός Ντέρπφελντ, πεζοδρομημένη σήμερα, που έχει το όνομα του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Βίλελμ Ντέρπφελντ, ο οποίος πραγματοποίησε σημαντικές ανασκαφές στην Λευκάδα στις αρχές του 20ου αιώνα.


Άγιος Νικόλαος.......θαυμάσιες εκκλησίες κτισμένες γύρω στο 1700,έργα τέχνης μέσα και έξω,με περίτεχνες εισόδους και πλαίσια στα παράθυρα....οι περισσότερες είναι αναπαλαιωμένες λόγω των καταστροφών που είχαν πάθει στους τελευταιους σεισμούς!!





Tο παλιό Δημαρχείο......πανέμορφο κτίσμα!!




Στην πόλη ξεχωρίζουν τα αγάλματα τριών σημαντικών λογοτεχνών που γεννήθηκαν στην Λευκάδα, του Άγγελου Σικελιανού, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και του Λευκάδιου Χερν. Από τους επισκέψιμους χώρους της πόλης ξεχωρίζει το αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από τις ανασκαφές του Ντερπφελντ.












 




 









Tο κάστρο Τεκές.......απέναντι......


 Στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, χτισμένο από τον Βενετό Ιωάννη Ορσίνι στις αρχές του 14ου αιώνα. Το κάστρο πήρε την ονομασία του από το εκκλησάκι της Αγίας Μαύρας που βρισκόταν στην ίδια θέση. Η εκκλησία αυτή έδωσε το όνομά της και στο νησί της Λευκάδας για μια μεγάλη περίοδο της ιστορίας. Το κάστρο βρίσκεται στην άκρη του μικρού πορθμού που σχηματίζεται μεταξύ της Λευκάδας και της απέναντι ακτής της Ακαρνανίας και περιβάλλεται από τάφρο.



Bόλτα στην Μαρίνα της Λευκάδας......από πίσω μου και δεξιά μου το δάσος των καταρτιών!!


 



 

Μαρίνα της Λευκάδας.



Λίγο έξω απ' την πόλη και απέναντι ακριβώς απ' την πλωτή γέφυρα (το άνοιγμά της είναι περίπου 40μ.) βρίσκεται το ενετικό κάστρο της Αγίας Μαύρας. Το κάστρο αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Μέσα στην πόλη υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έργα τέχνης, καθώς κι ευρήματα απ' την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται απ' τις μεγαλύτερες και απ' τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.


Oμορφος φάρος στην άκρη του κάστρου της Αγίας Μαύρας....



Πηγαίνοντας προς την πόλη της Λευκάδας......πάνω στην λωρίδα που ενώνει το νησί με την Θεσπρωτία....



 




Οταν ο ήλιος δύει μέσα στα σύννεφα το θέαμα είναι κάθε στιγμή και διαφορετικό,κάθε στιγμή και πιο όμορφο.....


Πίσω απ το Ιόνιο.......Το δειλινό....




 


 

Η ανατολή από τα Θεσπρωτικά βουνά..


Η Παναγία των Εισοδίων......ένα καμπαναριό που ακόμα κρατάει,έργο τέχνης και ομορφιάς!στον κεντρικό λιθόστρωτο πεζόδρομο....


 Παντοκράτορας.....έργο τέχνης ...ναός που κτίσθηκε από την οικογένεια του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη...πίσω από τον ναό είναι ο τάφος του,λιτός κι απέριττος....


Πλατεια Borseto..το ομώνυμο ξενοδοχείο δεξιά....από εδώ ξεκινάει ο πεζοδρόμος που διασχίζει την πόλη της Λευκάδας...






Μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας.

.





Πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα.






Αντανακλάσεις στην μικρή λιμνοθάλασσα...


 kitesurfing





 Ο...κλέφτης του ιχθυοτροφείου!!


 






Από το βουναλάκι....πάνω από την πόλη της Λευκάδας...


Η Λευκάδα από τους Τσουκαλάδες 


Από τους Τσουκαλάδες λίγο πιο κάτω...η θέα προς το Ιόνιο.





Παραλία Αγιος Νικήτας 




Αγιος Νικήτας....η είσοδος του μικρού ψαροχωριου με τα 10 παραδοσιακά σπίτια και τα  50 ολοκαίνουρια "rooms to let"....



Η παραλία του Αγίου Νικήτα....η πέρα...για τους μερακλήδες....



















Παραλία Μύλου


 


 


 


.
Παραλία Γύρας


 



Η παραλία Γύρας.....αυτό το κομμάτι που χωριζει το Ιόνιο με την λιμνοθάλασσα.....




.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΑΚΑΤΟΥ 








2 σχόλια:

  1. Προτού γίνει η γέφυρα πήγαινε στο νησί σχεδία ρυμουλκούμενη με σχοινιά.Υπήρχε και αρμόδιος χειριστής.Πολλές φορές έχω πάει.Υπάρχει και χωριό με όνομα Αγία Μαυρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή