Γράφτηκε από τον Κωνσταντίνο Νάτση για το decay.gr.
Το Cosmos είναι μια από τις πιο γνώστες επιστημονικές σειρές, γραμμένο από τους Carl Sagan, Ann Druyan και Steven Soter με κεντρικό παρουσιαστή τον αστρονόμο,αστροφυσικό,κοσμολόγο και συγγραφέα Carl Sagan. Η σειρά αποτελείται από 13 επεισόδια, και εξετάζει πολλά επιστημονικά θέματα όπως η προέλευση της ζωής, η θέση μας στο γαλαξία, το Big bang και γενικά την εξέλιξη της ανθρωπότητας από τα πρώτα μας βήματα στην παρατήρηση, την περιέργεια και την επιστήμη, μέχρι τις κατακτήσεις του σήμερα.
Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν το 1978 και 1979 και προβλήθηκε πρώτη φορά το 1980 στην δημόσια τηλεόραση των Η.Π.Α., σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Μέχρι το 2009, σχεδόν σε κάθε επεισόδιο, προστέθηκε μια ολιγόλεπτη ενημέρωση καλύπτοντας έτσι τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Έχει προβληθεί μέχρι σήμερα σε περίπου 60 χώρες και υπολογίζεται ότι την έχουν δει πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι.
Αναλυτικά το περιεχόμενο και η θεματολογία των δεκατριών επεισοδίων:
Το πρώτο επεισόδιο ξεκινάει με μια σύντομη εισαγωγή του Carl Sagan, και μας βάζει στο φανταστικό διαστημόπλοιο του, σε σχήμα πικραλίδας, μεσώ του οποίου θα εξερευνήσει τα πιο μακρινά σημεία του Κόσμου μας (με την βοήθεια των εφέ της εποχής). Στη συνέχεια θα μας πάει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στους υπολογισμούς και τις ανακαλύψεις του Ερατοσθένη και στο μεγαλείο της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Επεισόδιο 2: One Voice in the Cosmic Fugue
Σε αυτό το επεισόδιο θα γίνει η πρώτη αναφορά στην εξέλιξη της ζωής μέσω της φυσικής επιλογής, ξεκινώντας από παραδείγματα της αρχαίας Ιαπωνίας και των Σαμουράι, για να φτάσει στην Κάμβρια έκρηξη, το Κοσμικό ημερολόγιο, τη λειτουργία του DNA και τις μεταλλάξεις του ανά τους αιώνες.
Επεισόδιο 3: Harmony of the Worlds
Εδώ ο Sagan ξεκινάει απομυθοποιώντας την ''επιστήμη'' της αστρολογίας όπως την ξέρουμε σήμερα (ημερήσιες προβλέψεις κτλ). Εξετάζει τις αστρονομικές παρατηρήσεις των Ανασάζι (αρχαίος πολιτισμός της Αμερικής), φτάνοντας στο γεωκεντρικό σύστημα των Πτολεμαίων, τις ριζοσπαστικές θεωρίες του Κοπέρνικου και τους θεμελιώδεις νόμους του Johannes Kepler.
Σε αυτό το επεισόδιο εξετάζονται οι συστάσεις και η κίνηση των κομητών και των αστεροειδών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύγκρουση ενός, στην Tunguska (Σιβηρία) το 1908 και τις παρατηρήσεις των μοναχών του Canterbury (Αγγλία). Συνεχίζει με την περιγραφή του περιβάλλοντος της Αφροδίτης και του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Επεισόδιο 5: Blues for a Red Planet
Ένα επεισόδιο αφιερωμένο στον κόκκινο πλανήτη και στις φανταστικές εικασίες του 19ου αιώνα. Συνεχίζει με τα πειράματα του Robert H. Goddard και την πρώτη σχεδίαση πυραυλοκίνητου οχήματος για να φτάσει στις αποστολές οχημάτων-ανιχνευτών στον Αρη.
Επεισόδιο 6: Travellers' Tales
Εδώ γίνετε μια ιστορική αναδρομή στους εξερευνητές της Ολλανδίας του 17ου αιώνα, όπως ο Constantijn Huygens και στη σύγκριση αυτών με τη διαστημική αποστολή των Voyager 1 και 2.
Επεισόδιο 7: The Backbone of Night
Μια ιστορική αναδρομή στους επιστήμονες της αρχαίας Ιωνίας και στις ανακαλύψεις τους. Αναφορές στον Αρίσταρχο της Σάμου, τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον Θεόδωρο τον Σάμιο, τον Εμπεδοκλή και τον Δημόκριτο.
Επεισόδιο 8: Journeys in Space and Time
Σε αυτό το επεισόδιο θα εξεταστούν οι θεωρίες του Albert Einstein, όπως η θεωρία της σχετικότητας, τα σχέδια του da Vinci, υποθετικά διαστημόπλοια που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και η θεωρία του time travelling.
Επεισόδιο 9: The Lives of the Stars
Εδώ ο Sagan θα αναλύσει την ύπαρξη των πρωτονίων, ηλεκτρονίων και νετρονίων, τα χημικά στοιχεία του περιοδικού πίνακα για να καταλήξει στη ζωή και το θάνατο των αστεριών, τους Ερυθρούς γίγαντες, τους υπερκαινοφανείς αστέρες, τους λευκούς νάνους και τις μαύρες τρύπες.
Επεισόδιο 10: The Edge of Forever
Το επεισόδιο ξεκινάει με τη θεωρία του Big Bang, τα Κβάζαρ και τη δομή του σύμπαντος, για να φτάσει στην 4η διάσταση και το πως περίπου θα ήταν αν μπορούσαμε να την αντιληφθούμε. Τελειώνει με το VLA, που είναι μια διάταξη 27 ραδιοτηλεσκοπίων , που έχει βοηθήσει στις βασικές παρατηρήσεις των μαύρων τρυπών και τους προπλανητικούς δίσκους γύρω από νεαρά αστέρια καθώς και στην ανακάλυψη μαγνητικών νημάτων.
Επεισόδιο 11: The Persistence of Memory
Ιστορική αναδρομή στη ζωή της φάλαινας πριν και μετά τον άνθρωπο, τη λειτουργιά του DNA, την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου και τελειώνει με το χρυσό δίσκο του Voyager 1 και 2.
Επεισόδιο 12: Encyclopaedia Galactica
Σε αυτό το επεισόδιο εξετάζεται η πιθανότητα ύπαρξης ζωής με νοημοσύνη έξω από το γαλαξία μας και όλο το θέμα με τους εξωγήινους που έχει δημιουργηθεί, καθώς και το Ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο.
Επεισόδιο 13: Who Speaks for Earth?
Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς ο Sagan θέτει το ερώτημα '' Ποιος μιλάει για τη Γη; '' σε περίπτωση που έρθουμε σε επαφή με κάποιο εξωγήινο πολιτισμό. Αναφέρεται την ειρηνική συνάντηση του Lapérouse με τους Tlingit (φυλή Βορείου Ειρηνικού) και την καταστροφική συνάντηση των Ισπανών conquistadores με τους Αζτέκους. Συνεχίζει με την απειλή του πυρηνικού πόλεμου και την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και τελειώνει με ένα ειρηνικό μήνυμα και την υπόσχεση ότι η εξερεύνηση του Κόσμου μας συνεχίζεται.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής επένδυσης της σειράς συμπεριλαμβανομένης και της έναρξης, είναι Βαγγέλης Παπαθανασίου. Τον Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε να προβάλλεται η συνέχεια της σειράς του Carl Sagan με παρουσιαστή τον Neil deGrasse Tyson και τίτλο ''Cosmos: A Space-Time Odyssey''. Η νέα σειρά βρίσκεται ήδη στο τέταρτο επεισόδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου