Κυριακή 19 Απριλίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΟΛΔΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΧΡΥΣΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Βιογραφία-Εργογραφία
Η Χρύσα Χρονοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αγίους Αναργύρους, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της.
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στον τομέα των Παιδαγωγικών και συγγραφέας.
Ως καθηγήτρια φιλόλογος υπηρέτησε σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Παράλληλα, δίδαξε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο από το 1992 ως το 2002, ως επιστημονικός συνεργάτης στην Α΄ έδρα των Παιδαγωγικών, Γενική διδακτική των μαθημάτων και ειδική διδακτική των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο κείμενο. Δίδαξε ακόμη τα παιδαγωγικά στο ΑΤΕΙ Αθηνών και στην Μετεκπαίδευση των Εκπαιδευτικών.
Το 2006 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος και ασχολήθηκε με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Από το 2012 ως το 2015 στο πλαίσιο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αγίων Αναργύρων -Καματερού,σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα λειτούργησαν λαϊκό Πανεπιστήμιο με την ονομασία Ακαδημία Πολιτών. Στην Ακαδημία προσκλήθηκαν και μίλησαν αξιόλογοι εκπρόσωποι του πολιτισμού από τον χώρο της επιστήμης και της τέχνης. Πραγματοποιήθηκαν 60 ομιλίες.
Ως συγγραφέας έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά παιδαγωγικά και ιστορικά και έχει εκδώσει τα εξής βιβλία:
1ον. Δούλοι και δουλεία στον Όμηρο. (πρώτη έκδοση Πατάκης 1989, δεύτερη έκδοση Ατραπός 2007).
2ον. Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών από μετάφραση, Αθήνα 1992
3ον. Με αφορμή ένα ποίημα του Καβάφη, δοκιμή Αγωνίας για την ελληνική γλώσσα και την αλλοτρίωσή της, Αθήνα 1993
4ον. Η διαθεματική διδασκαλία ως διδακτική μέθοδος, Αθήνα 2004
5ον. Ιστολόγιον, συλλογή δοκιμίων, Αθήνα 2010
6ον. Ρόζα Ιμβριώτη της ζωής και του σχολείου, εκδ. Εμπειρία Εκδοτική, Αθήνα 2011.
7ον. Διδάσκω και μαθαίνω στο σχολείο, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, από τις εκδ. Γρηγόρη, 2013.
8ον. Όπου και όπως δει, Η διδασκαλία των ΑΕ από το πρωτότυπο, σε συνεργασία με τις φιλολόγους ΝέλληΤσενόγλου και Έφη Φλαριώτη, εκδ. Ownbook, 2015.
9ον. Συνομιλώντας με την ποίηση, εκδ. ήτορ 2016, δοκίμια εμπνευσμένα από την ποίηση.
10ον. Σημεία και τέρατα της Μυθολογίας, εκδόσεις ήτορ, 2017).
11ον. Ήρωες και Δαίμονες, εκδ. Μπατζιούλας, 2018
Από το 2009 διατηρεί Ιστολόγιο, στο οποίο έχει δημοσιεύσει πάνω από 350 άρθρα ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά, φιλολογικά, παιδαγωγικά.

Διεύθυνση Ιστολογίου :https://chryssablog.wordpress.com/





















ΜΑΡΙΝΑ ΣΟΛΔΑΤΟΥ "ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΔΑΣΚΑΛΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΚΥΡΙΑ ΧΡΥΣΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ "

Άργησα, το ξέρω, είναι ο καιρός μεγάλη παγίδα! Έπειτα ομολογώ, πως είναι για εμένα μεγάλη ευθύνη να μιλήσω για έναν άνθρωπο, σαν την κυρία Χρύσα. Ό,τι και αν πω, ό,τι και αν γράψω, εύστοχο ή άστοχο, θα είναι γραμμένο με σεβασμό και αγάπη. Δεν είναι εύκολο να γράψεις για μιά γυναίκα που θαυμάζεις και σέβεσαι. Δεν είναι του χαρακτήρα μου οι κολακείες και τα μεγαλόσχημα λόγια. Υπάρχει, όμως, μιά ειδοποιός διαφορά: Η κυρία Χρύσα αξίζει να χάσεις την ισορροπία στο κείμενο και να παρασυρθείς συναισθηματικά. Είναι τόσο σεμνή, αθόρυβη, ευγενής και δοτική! Η μαγική της ψυχή, η γεμάτη αγάπη για τον συνοδοιπόρο άνθρωπο και για τον προσπαθούντα την ποιητική ή άλλη τέχνη, έχει γράψει μέσα μου μιάν γυναίκα που ευδαιμονεί, όταν δίνει στους άλλους αυτά που νιώθει πως οφείλει να τους τα αποδώσει. Η γενναιοδωρία είναι για εμένα πάντα αξιοσύνη, είναι γενναιότητα, ποιότητα ψυχής και συμφωνία έργων! Και η κυρία Χρύσα ξέρει πώς είναι η αλήθεια, πώς ένας άνθρωπος θρώσκει ψηλά, πώς μεταλαμπαδεύει γνώση και φως! Έχει χαρίσει ζωή και την δική της ζωή στην διδασκαλία και η διδαχή είναι για εμένα, ότι οι μεγάλοι είναι πάντα ταπεινοί και αθόρυβοι, καθώς η ίδια τους η ύπαρξη αναδύει αξία! Έχουμε μίλια συμπαντικού δρόμου για να τους αγγίξουμε! 
Η κυρία Χρύσα μού έχει κάνει την εξαιρετική τιμή να φιλοξενήσει στην τελευταία σελίδα του εξαιρετικού της βιβλίου «Ήρωες και δαίμονες» ένα μου πόνημα. Εκτιμά πολύ τις προσπάθειες των μαθητών κι εγώ είμαι μιά μαθήτρια. Εκτιμά την Ιθάκη που ψάχνουν οι ταξιδευτές, που χωρίς να είναι ναυτικοί, παλεύουν με τα κύματα των λογισμών τους. Τόση ευγένεια και τόση γενναιοψυχία έχει! Είμαι ευλογημένη που αξιώθηκα ετούτη την φιλία, που αξιώθηκα να μου χαρίσει βιβλία της! Έτσι αθόρυβα, έτσι απαλά, σαν μουσική στην φεγγαρόφωτη νυχτιά, μυστικά, σαν τ´ αστέρια που φωτίζουν χωρίς να το φωνάζουν! Θα διαβάσετε στο βιογραφικό της την εργογραφία και θα ήταν για εσάς μεγάλο εφόδιο να αποκτήσετε έργα της, έτσι χωρίς τυμπανοκρουσίες. Είναι η εποχή τέτοια, είναι η ανάγκη τόση, που η τέχνη της γλώσσας μας είναι απαραίτητη να κατανοήσουμε και να κατακτήσουμε έννοιες και νοήματα, αξίες και αποστολές!

Πολυαγαπημένη μου κυρία Χρύσα, είναι καθήκον ιερό να ομολογούμε τ´ αληθή, να ομονοούμε και να συμφιλιωνόμαστε με την ανωτερότητα. Μυριάδες έχω από εσάς διδαχθεί τόσους χρόνους. Όταν διάβασα το βιβλίο σας «Συνομιλώντας με την ποίηση» έκλαψα, γιατί κατάλαβα ακόμα μιά φορά το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε. Είδα μέσα στην ανάλυσή σας που αφορούσε στο ποίημα του Καρυωτάκη ένα ποίημα που είχε γράψει ο φιλόλογός μου Λουκάς Κούσουλας και είπα: «Πόσο αξία είναι αυτή η γυναίκα, πόση δύναμη ψυχής διαθέτει, πόσο φως, να μπορεί να αγγίζει και να συνδέει με τόση μαεστρία τον ένα ποιητή με τον άλλον! Χωρίς να τους συγκρίνει, με τόσο σεβασμό, με τόση σύνεση!» Για εμένα πια είστε μέλος των ιερών μου προσώπων, των δασκάλων μου, του Λουκά Κούσουλα, της Αγγελικής Ζολώτα, της Αγλαΐας Κωνσταντινίδου και του μεγάλου Δημήτρη Ιατρόπουλου. Αυτών που με μύησαν στην αρετή, στο δει και στο αρμόζει, σε όλο το μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος! 
Σας είμαι βαθειά ευγνώμων, γιατί η ζωή μου μόνον έτσι πληρούται, μοναχά με το φως, μοναχά με την ευπρέπεια, με την μεγαλοσύνη και με την αξιοσύνη που προσλαμβάνω και ενστερνίζομαι με την κεφαλή χαμηλά..Θαυμάζω πώς αναλύετε, πώς συνδέετε σκέψεις, λέξεις, συναισθήματα, μαζί με την ανάλυση την πολιτική, καθώς εγώ πολύ καλά το ενθυμούμαι, ότι όλα είναι πολιτική πράξη και δήλωση, ακόμα και η προσέγγιση των μύθων! Και στο βιβλίο σας «Ήρωες και δαίμονες», πόσο περίτεχνα επιτελείτε την αποστολή που τάξατε στον εαυτό σας! Πόσο μεγάλη ήταν η τιμή για εμένα, να μου ζητήσετε το ποίημα αυτό! Και πώς μου το ζητήσατε και με πόση ευγένεια! Εσείς είστε τόσο φωτεινή και γενναιόδωρη ύπαρξη, που δεν φείδεσθε λόγων και έργων!Υποκλίνομαι στο μεγαλείο της ψυχής σας και είναι τιμή μου η μαθητεία αυτή!
Κυρία Χρύσα μου,
το ευχαριστώ μου μού φαντάζει ολίγιστο, είναι όμως ειλικρινές κι αληθινό, η ευγνωμοσύνη μου δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λίγες λέξεις! Είστε ένας αγνός και καθάριος άνθρωπος, μιά διδασκαλία αφοσίωσης και συνέπειας σε ένα κόσμο γεμάτο ψέμα, ματαιοδοξία και σοβαροφάνεια!
Θέλω να είστε πάντα καλά, σας έχουμε ανάγκη για οδηγό μέσα στις ομιχλώδεις μας ημέρες!
Μαρίνα Σολδάτου 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου