Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΕΥΑ ΜΑΖΟΚΟΠΑΚΗ "ΤΑ ΛΑΜΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"



Η Ελλάδα, μάτια μου, είναι λέξη μελωδική, έχει ρυθμό, τέλεια ακουστική και εκθαμβωτική αισθητική. Η Ελλάδα είναι η χώρα του ήλιου, ο θρόνος των θεών, όπως προσυπογράφει και η ετυμολογία της.
Η Ελλάδα είναι γεμάτη με το ωραιότερο γράμμα της ελληνικής γλώσσας το εύηχο λάμδα. Τόσο γεμάτη από λυρισμό τοπίων, ποιητικών εικόνων, κεντητών ακρογιαλιών που και ο ήλιος τη χαϊδεύει με τις αχτίδες του και της χαρίζει τη λαμπρότητα του! Και με την αρωγή του φωτοδότη ήλιου η Ελλάδα κέρδισε το πρώτο της λάμδα ,την αθάνατη ΛΑΜΨΗ της.
Μια χώρα που την προσκύνησαν οι θεοί και διάλεξαν τον Όλυμπο για κατοικία τους! 
Πολέμησαν τα φυσικά στοιχεία για να κατοχυρώσουν τις κορυφές των βουνών της ως μόνιμη έδρα τους.Και έτσι η Ελλάδα μας, σήκωσε στο χώρο του ανθρώπινου κόσμου το δεύτερο λάμδα που την απεικονίζει! Το λάμδα στο ΛΑΒΑΡΟ της αφθαρσίας του χρόνου. Γιατί η χώρα μας ακόμα κι αν σκοντάφτει σε βράχια και πέτρες σηκώνει ξανά τα τρόπαια των μνημών της κι αναδιπλώνει τις αξίες της. 
Και η μάνα θάλασσα που την περιβάλλει, της χαϊδεύει το σώμα και της απλώνει τα μύρα της.Και με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα κατακτά και το τρίτο της λάμδα, γίνεται το απάνεμο ΛΙΜΑΝΙ της ελπίδας και του φωτός. Μέσα σε αυτό το λιμάνι ξεκουράζονται οι έννοιες και οι λέξεις που διαμόρφωσαν τον πανευρωπαϊκό πολιτισμό. 
Η Ελλάδα είναι ανάσα του μπλε της θάλασσας και του ουρανού,είναι φύσημα του άσπρου του κύματος και του ασβέστη των σπιτιών της ,είναι πίνακας της γαλανόλευκης σημαίας της που πρωτοστάτησε πάντα σε αγώνες ελευθερίας. 
Συνεπώς η Ελλάδα προσκόλλησε πάνω της και το λάμδα της ΛΥΤΡΩΣΗΣ.Παραμένει έτσι η προσδοκία της αναγέννησης και της αιθέριας Άνοιξης στο διάβα του παγκόσμιου χάρτη. 
Και όλες οι μούσες βολεύτηκαν στο παραμύθι του τοπίου της και ενώθηκαν με τις πανάρχαιες μοίρες και τραγούδησαν μαζί τον λευκό παιάνα της ομορφιάς της, συνοδεία πάντα με την μαγευτική λύρα που της δώρισαν ως αντάλλαγμα για την προσφορά της.Κι έτσι η ΛΥΡΑ αποτέλεσε το μαγικό σύμβολο της Ελλάδας και της χάρισε ένα ακόμα λάμδα στο βωμό του ονόματος της. 
Και μια Ελλάδα με τόσα πολλά λάμδα ανήκει πάντα στην κορυφή των ωραιότερων Λέξεων ζωής. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μια απλή ΛΕΞΗ ,είναι όλο το ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ του κόσμου μαζί!! Κι όλοι εμείς περήφανοι για την Ελλάδα που μας αγκαλιάζει με όλα τα ΛΑΜΔΑ της!!! 

Εύα .Ε.Μαζοκοπάκη














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου