Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΟΛΔΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΠΕΡΘΑ ΚΑΛΕΜΗ

Η Πέρθα Καλέμη γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1960 στην Άντισσα της Λέσβου. Μεγάλωσε στη Μυτιλήνη όπου ζει μέχρι σήμερα και αποπεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στο Λύκειο Παμφίλων. Είναι απόφοιτη του Εμπορικού Κολλεγίου Αθηνών – Δημόσιες Σχέσεις- και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων του ειδικού κύκλου σπουδών «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» του Ε.Ο.Τ. Παράλληλα μάθαινε ξένες γλώσσες. Ασχολήθηκε από πολύ μικρή με το ερασιτεχνικό θέατρο. Έπαιξε με τον Ερασιτεχνικό Φιλοτεχνικό Όμιλο το «ΜΠΟΥΡΙΝΙ» στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Έκανε μαθήματα κλασσικής κιθάρας στην « ΧΟΡΩΔΙΑ» Μυτιλήνης.
Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του «Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων του Υπουργείου Οικονομικών» με τον οποίο διοργάνωσε θεατρικές παραστάσεις σε διάφορες επετείους αλλά και στις Κατασκηνώσεις της «Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών». Επίσης παρακολούθησε μαθήματα θεατρολογίας. Ασχολήθηκε από λιλιπούτεια και ασχολείται με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο). Έχει παρακολουθήσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα Εθελοντικών Δράσεων, όπως ενδεικτικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εθελοντικής δράσης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους », επίσης προγράμματα Δασοπροστασίας, Ανακύκλωσης, Σεισμών Πυρκαγιών κ.α.
Σήμερα είναι Πρόεδρος του «Κατασκηνωτικού Κέντρου Μυχούς Λέσβου» του Σ.Ε.Ο, ταμίας της Επιστημονικής Ένωσης της «Εταιρείας Αιολικών Μελετών», της ομάδας «Προφορικής Ιστορίας Λέσβου» (Ο.Π.Ι.ΛΕΣ) που πραγματοποιεί συνεντεύξεις με σκοπό τη δημιουργία προφορικών μαρτυριών, με στόχο της ομάδας την καταγραφή της τοπικής ιστορίας της ατομικής και συλλογικής μνήμης του νησιού. Μιας και η Λέσβος από την αρχαιότητα αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του Αιολικού Πολιτισμού και είναι ιδιαίτερος τόπος. Το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή δέχτηκε μεγάλο αριθμό Προσφύγων, για άλλη μια φορά μεταμορφώνεται σε φάρο ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, αφού από το 2015 μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει το πρωτόγνωρο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, το οποίο παρακολουθείται και καταγράφεται, πώς να μην την αφήσει ασυγκίνητη. Το ενδιαφέρον της για την ιστορία του τόπου της και της ζωής του, την έχει οδηγήσει σε σχολαστική και συστηματική έρευνα, συγκέντρωση και αρχειοθέτηση ενδιαφερόντων στοιχείων, με στόχο τη διάσωσή τους, τόσο μέσω της δουλειάς της όσο και σε εθελοντική συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους όπου διετέλεσε σ’ αυτά και Πρόεδρος Επιτροπών. Μέλος του Φυσιολατρικού Ομίλου «ΥΔΑΤΙΝΟΣ», του Λεσβιακού Σωματείου της «ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ» Αθηνών και της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου (ΕΝ.ΚΑ.Λ).
Ασχολείται με Διεθνή Συνέδρια και Συμπόσια, όπου σε πολλά απ’ αυτά είναι στην Οργανωτική Επιτροπή. Εισηγήσεις της έχουν δημοσιευθεί στα «Πρακτικά» τους. Ως ενεργό μέλος της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Μυτιλήνης έχει θητεύσει για πολλά χρόνια στα Διοικητικά Συμβούλια διαφόρων Σωματείων και Συλλόγων. Είναι εκπρόσωπος Φορέα (Σ.Ε.Ο) της Δημοτικής Διαβούλευσης του Δήμου Λέσβου (Άρθρο 76, Ν. 3852/10).

Από το 1982 έχει εργαστεί σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Από το 1987 εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την Δημόσια Περιουσία Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών. Πνεύμα ανήσυχο, κοινωνικό και δημιουργικό. Για την αστείρευτη δραστηριότητά της τιμήθηκε επανειλημμένα με διάφορα βραβεία, πτυχία και διπλώματα για την κοινωνική της δράση και το εθελοντικό της έργο. Ενδεικτικά: Όπως χρυσό πτυχίο ΟΛΥΜΠΙΑΣ το 2004, Τιμητικό Δίπλωμα απ’ το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (W.W.F.) λόγω της προσφοράς της στα προγράμματα του, για τη διάσωση της χελώνας Caretta, caretta παγκοσμίως απειλούμενο είδος, το οποίο προστατεύεται σύμφωνα με την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Τιμητικό Δίπλωμα για την προσφορά της στον Ε.Φ.Ο το «ΜΠΟΥΡΙΝΙ» Ανακήρυξη επίτιμου μέλους, για την κοινωνική και ανθρωπιστική δράση της και την υποστήριξή της στο έργο της πνευματικής ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ απ’ τον όμιλο φίλων του Κλασσικού Αθλητισμού «Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ». Τιμητικό Δίπλωμα δια χειρός Α.Θ.Π Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου με Απόφαση της π. Νομαρχίας «για την εθελοντική προσφορά της στη Λεσβιακή Νεολαία, τον Πολιτισμό, την Προστασία του Περιβάλλοντος το κοινωνικό σύνολο» και πολλά άλλα. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής της.

Συνεργασίες με βιβλιοκρισίες, άρθρα της, δοκίμια, αποχαιρετιστήριοι λόγοι και ποιήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε λογοτεχνικούς διαδικτυακούς ιστοτόπους, τοπικές εφημερίδες, κατά καιρούς σε Αθηναϊκές και όχι μόνο, καθώς επίσης σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού «ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» της τοπικής εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» της καλλιτεχνικής λογοτεχνικής εφημερίδας το « ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΗΜΑ» και του βραβευμένου περιοδικού από την Ακαδημία Αθηνών « ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ» της Ε.Α.Α.Ν. εποπτευόμενο απ’ το ΥΕΘΑ μέσω ΓΕΝ, παλιότερα συνεργαζόταν με τις τοπικές εφημερίδες, Λεσβιακό Κήρυκα, Αιολικά Νέα, Πολιτικά, ΕΜΠΡΟΣ και διάφορα Οδηγικά έντυπα και Οδηγικές εφημερίδες «ΝΑΥΤΟΔΗΓΟΣ» και «ΟΔΗΓΙΚΑ ΜΠΛΑ-ΜΠΛΑ». Επίσης επιμελείται με τους υπεύθυνους ύλης-κριτές τον τόμο «ΑΙΟΛΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» της Επιστημονικής Ένωσης της «Εταιρίας Αιολικών Μελετών» όπου σ’ αυτόν δημοσιεύει Βιβλιο-Στάσεις, αποχαιρετιστήριους λόγους κ.α.
Τον Ιούνιο του 2017 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τον τίτλο «Αταξίδευτα όνειρα» και είναι υπό έκδοση οι Λυρικές της πρόζες « Ερωτικά Αλληλούια». Έχει βραβευθεί κατά καιρούς και διακριθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί. Όλο το έργο της δοκιμιακό, ποιητικό και Βιβλιοκριτικό είναι ανέκδοτο. Επίσης έχει συμμετάσχει και σε συλλογικά έργα – ανθολογίες.
Τα πιο πρόσφατα:
• Αιολίδα ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ» 1965-2015 (50 χρόνια Λεσβιακή Παροικία) 2015
• ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 (ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ) Εκδόσεις: Μύθος Εκδοτική Ε.Π.Ε.
• «ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» Ποιητικό Ανθολόγιο 2016 (Ποίηση-Πεζογραφία-Δοκίμιο) Έκδοση: Κώστα Βαλέτα 2016
• «Ποιητικό Ανθολόγιο-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2018»
Εκδόσεις: ΟΣΤΡΙΑ
• 100 + 1 κλειδιά της διπλανής Πόρτας Ποιητικό Ανθολόγιο 2019 Εκδόσεις: I TravelerPoetry – Publicacions
• Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2019, το http://xn--kxafa1alz.net/
• Λογοτεχνικά Ημερολόγια 2019 -2020 «ΚΕΦΑΛΟΥ»
• Έκδοση: Κέφαλος – Το Λογοτεχνικό περιοδικό της Κεφαλονιάς
Πνευματικός της ανάδοχος είναι ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, καθηγητής Δημήτρης Νικορέτζος.
























ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΟΙΗΤΡΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΘΙΑ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΥΡΙΑ ΠΕΡΘΑ ΚΑΛΕΜΗ

Ωρίμασε ο καιρός, φίλη των μαγεμένων τόπων, καθώς εδάκρυσε η ματιά στα ικανά σου λόγια.
Ταξίδεψα πολύ, στα σύγνεφα απάνω, προσπάθησα να περπατώ, άδικος κόπος για φτωχό, να σύρει λόγια σε σκοπό, να φτάσει την ψυχή σου.

Η Πέρθα, ίσως ν´ ανήκει στ´ αγριολούλουδα, ίσως στα ύψιστα πελάγη, ίσως σ´ουράνια συντροφιά, ίσως στης γης το θάμα. Η Πέρθα, η φίλη μου, ένα φίλημα, ένα προσκύνημα στων ουρανών τους Αγίους...

ΑΤΑΞΙΔΕΥΤΑ ΟΝΕΙΡΑ...Αυτός είναι ο τίτλος της ποιητικής της συλλογής που μου απέστειλε,
δώρο ακριβό, ευδαιμονικό, δώρο μυροβόλο. Η Πέρθα, η φίλη μου, είναι ένα παιδί, ένα αγνό παιδί που κοιτά το Αγαίο και κλαίει πάνω στο κλάμα του, όταν οι αγέρηδες φυσούν εις μάτην να καρφώσουν τα στήθη της αλήθειας. Η ικανότητα να κλαις σαν να χαμογελάς, να γράφεις μύθο και δίδαγμα μαζί, σαν να κεντάς χαρά στην θλίψη.




ΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ
Ωρες μονάχη κλαίω στον αγέρα
το ψέμα του Μαγιού κι όχι τα μάγια
δεμένα τα όνειρά μου στα μουράγια
βρόχοι που με κυκλώνουν πέρα ως πέρα.

Κλώθω σιγά της μοίρας μου τα ράκη
λυγμούς που φυλλορρόησαν στην λήθη
χειμαιρικό στον κόρφο παραμύθι
στάλα τη στάλα ως πίνω το φαρμάκι.

Πού ανήκεις, φίλη μου; Ποιοι σε φυτέψαν νέο λουλούδι; Περβόλι βρήκες, για καρτερείς να γείρουν τα φεγγάρια σου να σε ονειρευτούνε;
Βλέπω τα όνειρα πώς ταξιδεύουν, πώς και δεμένα φτερουγούν κι ένα ασίγαστο θλιμμένο ποταμάκι μες στην ψυχή μου γλυκά κινούν..

Η φίλη μου η Πέρθα, δεν ονειροβατεί, έχει πιάσει τα φτερά τ´ ονείρου και γεύεται την απεραντοσύνη του λυρισμού, μαζί της ο ιππότης λογισμός κι η Δέσποινα π´ ανάβει το καντήλι,
στην αύρα την θαλασσινή ανέμοι παίζουν κι η λύρα ψάλλει μιάν ωδή για να γλυκοχαράξει..

Σαν να γεννηθήκαμε θαρρώ στον ίδιο ουρανό, εκείνο της ορφάνιας κι έτσι το νιώσαμε από παιδιά πως μοναχά μία κυρά την λύπη μας κατέχει και θρηνεί με προσμονή στον δρόμο να μας φέρει, στην ποίηση που μας χωρά και δεν μας αποδιώχνει..

Η φίλη μου η Πέρθα, είναι ένας άνθρωπος αγνός, σαν το φεγγάρι στα νερά των παιδικών μας χρόνων, ανιδιοτελής, σαν ήλιος που ναι ικανός στο μέσον μιάς νυχτιάς να λουλουδίσει, γενναία,
σαν πολεμιστής που πήρε κάστρα για να τα δωρίσει..
Η φίλη μου η Πέρθα, αυτή που χωρίς μιλιά, χωρίς τύμπανα και παράτες έγραψε για εμένα, έβαλε το βιβλίο μου, όπου μπορούσε, σε εφημερίδες και περιοδικά, το έδωσε σε λόγιους να το διαβάσουν και δεν μου ζήτησε ποτέ το ελάχιστο!
Η Πέρθα των αξιών και της φιλίας, η Πέρθα του λυρισμού και της ποίησης της καρδιάς..
Συγγνώμη, Πέρθα μου, δεν θα μπορούσα να γράψω για σένα χωρίς να εμπλακώ συναισθηματικά και ίσως είναι ο πιο σωστός δρόμος αυτός, γιατί είναι στρωμένος με ειλικρίνεια και ποίηση, φιλία και άδολη αγάπη..Εσύ η ίδια, εξάλλου, λες για την αγάπη: «Όσο την πρόσφερα, τόσο περίσσευε ολόκληρη».
Από την ψυχή μου, σε ευχαριστώ για την αγνή σου φιλία, για την στήριξή σου, για το φως που μου χαρίζεις!
Όποιος διαβάσει αυτό το κείμενο, να ξέρει, ότι μόνον κέρδος για την ψυχή του θα έχει, διαβάζοντας το έργο της Πέρθας Καλέμη, θα νιώσει γιατί την άνοιξη την φέρουμε εντός μας,
γιατί ο πόνος μπορεί να λυτρωθεί μέσω της ποίησης, γιατί ο ποιητής πάντα ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο!
Μαρίνα Σολδάτου 









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου