Περνώντας από την είσοδο του Λεωνιδίου....οι παλιοί ανεμόμυλοι....ψηλά κάτω από τα βράχια του Πάρνωνα!!(μέσα από το πούλμαν) |
Ορειβατική εξόρμηση στον Πάρνωνα,από τους πρόποδες μέχρι τα ορεινά χωριά του,μέσα από στενούς δρόμους με το πούλμαν και μέσα από άπειρου κάλλους μονοπάτια με κέδρους και έλατα περπατώντας.....Μέσα από όμορφες πορείες μέσα στην φύση,μέσα σε πλατσουρίσματα του καλοκαιρινού Οκτώβρη στις παραλίες του....Χωριά της γαλήνης και της πέτρας....Έξω Λακωνία ή Αρκαδία ή Τσακωνιά...Τόπος με μεγάλη ιστορία,τόπος απέραντης ομορφιάς!!Χαρείτε τον λοιπόν!!!
ΛΕΩΝΙΔΙΟ
Τσακωνιά ή Έξω Λακωνία......κι όμως είναι ανατολική Αρκαδία....Γεωγραφικά και ιστορικά μπερδέματα.
Το Λεωνίδιο είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και πρωτεύουσα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Είναι χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους κάτω από το όρος Πάρνωνας. Απέχει 93 χλμ. από την Τρίπολη και 210 χλμ. από την Αθήνα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 3.224 κατοίκους. Το Λεωνίδιο πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Aγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Aνδρονίκου Παλαιολόγου το 1293....
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Λεωνιδίου είναι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται πάνω από τον οικισμό. Το Λεωνίδιο είναι σήμερα χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Ο πληθυσμός του είναι Τσακώνικης καταγωγής και ανήκει στους οικισμούς που ομιλείται ακόμα και σήμερα η Τσακωνική διάλεκτος...
Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη......ένα ξενοδοχείο παράδειγμα προς μίμηση..
Αναπτύχθηκε μετά το 1826, όταν ο τουρκικός στρατός του Ιμπραήμ κατέστρεψε την παλιά πρωτεύουσα της Κυνουρίας, τον Πραστό. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Πραστού κατέφυγαν στο Λεωνίδιο, που από το 1845 έγινε η νέα πρωτεύουσα της Κυνουρίας.
Το Λεωνίδιο υπήρξε έδρα του δήμου Λιμναίου που σχηματίστηκε το 1835. Στο διάστημα 1912-1947 υπήρξε έδρα της κοινότητας Λεωνιδίου. Η κοινότητα αναβαθμίστηκε σε δήμο το 1947.Το 1999 ο Δήμος Λεωνιδίου διευρύνθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστριας. Από το 2011 το Λεωνίδιο αποτελεί έδρα του δήμου Νότιας Κυνουρίας.
ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΥΣΤΟΥ
Ο υγρότοπος του Μουστού εμπλουτίζει τα υπόγεια αποθέματα νερού της περιοχής και λειτουργεί ως ένα πολύτιμο φίλτρο το οποίο κρατά όλα τα υλικά τα οποία παρασύρουν στο πέρασμά τους οι χείμαρροι. Παράλληλα, χάρη στην πανίδα του, δεσμεύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σαν ένας μικρός πνεύμονας της φύσης. Ο Μουστός δεσμεύει και την ηλιακή ακτινοβολία. Με τις διαδοχικές κατακρατήσεις ή απελευθερώσεις θερμότητας, γίνεται ένα αναντικατάστατο καταφύγιο πολλών φυτών και ζώων αφού εδώ η τροφική αλυσίδα στηρίζεται και διατηρείται
Η λιμνοθάλασσα Μουστού είναι ένας υγρότοπος όπου κυριαρχεί η κυρίως λίμνη που καταλαμβάνει το 45% περίπου της όλης έκτασης. Μικρότερες λίμνες και αλίπεδα υπάρχουν στα βόρεια και νότια της περιοχής. Ο βραχώδης λόφος του Σοποτού, με υψόμετρο 387 m κυριαρχεί στη δυτική περιοχή, ενώ αμμοθίνες διαμορφώνονται στην ακτογραμμή. Η περιβάλλουσα βλάστηση αποτελείται από τυπικές φρυγανικές φυτοκοινωνίες, ενώ υπάρχουν κάποιες συστάδες με είδη του γένους Tamarix. Εκτεταμένοι ελαιώνες είναι καλά αναπτυγμένοι σε καλλιεργούμενες και μη εκτάσεις.
Οι εκβολές του μικρού ποταμού που εμπλουτίζει την Λιμνοθάλασσα Μουστού .......Το γεφυράκι το έχουν χτίσει οι Βαυαροί πριν από δεκάδες χρόνια,όταν ζούσαν και διαφέντευαν αυτόν τον τόπο!!
Κατω από την Λίμνη Μουστού η απίστευτα όμορφη παραλία..
Η χλωρίδα του Μουστού συνδυάζει καλαμιώνες, βούρλα και αρμυρήθρες (που παρατηρούνται κατά κανόνα σε υφάλμυρους βάλτους) καθώς και φυτά των αμμωδών παραλιών, όπως το γαλατόχορτο και η αγριοβιολέτα της άμμου. Εδώ απαντώνται αρμυρίκια καθώς και το αστράκι, χαρακτηριστικό στα υφάλμυρα νερά. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τη φιλοξενία μεταναστευτικών πτηνών που εντυπωσιάζουν με την ποικιλία τους.
Αντικατοπτρισμός στα ήσυχα νερά του μικρού ποταμού.......................................Η πανίδα του Μουστού συντίθεται κυρίως από παρυδάτια και υδρόβια πτηνά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια και έντομα. - Τα πτηνά στο Μουστό είτε, σπανιότερα, φωλιάζουν εκεί, είτε σταματούν να αποστάσουν από το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Εδώ βρίσκουν πολύτιμα ενδιαιτήματα λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής. Σημειώνεται η παρουσία του απειλούμενου πορφυροτσικνιά (κατηγορία «Τρωτόν») Ardea purpurea.
Τα ερπετά στο Μουστό: εδώ συναντάμε κυρίως την ελληνική σαύρα που ζει σε υγρές και ορεινές περιοχές, σε δέντρα ή θάμνους. Ακόμη, το λιμνόφιδο ή κυβόφιδο που ζει σε υγρότοπους και δεν έχει δηλητήριο. - Τα ψάρια στο Μουστό: Στο Μουστό συγκεντρώνεται μια σημαντική ποικιλία από γνωστά ευρύαλα είδη τα οποία συναντάμε στις περισσότερες ελληνικές λιμνοθάλασσες. Εδώ συναντά κανείς χέλια, γούργους, τις σπάνιες σακοράφες και τα πιο πολλά είδη κεφάλων. Όλα φωλιάζουν στα κανάλια που συνδέουν τον υγρότοπο με τη θάλασσα. Ακόμα πιο κοντά της όμως, παρατηρούνται είδη όπως η αθερίνα, η σακοράφα και γόνοι τσιπούρας, λαβρακιού και μουρμούρας................................Αντικατοπτρισμός.....
Παρά τις σημαντικές επεμβάσεις που έχουν γίνει περιορίζοντας την έκτασή του κατά 40% περίπου, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα βιοποικιλότητας και ένα σημαντικό σημείο αναψυχής για τον επισκέπτη. Λόγω του νερού και της βλάστησης, καθώς και της παράκτιας τοποθεσίας του, η εύρεση τροφής εδώ είναι εύκολη και το κλίμα ηπιότερο, γεγονός που προσελκύει πανίδα αξιόλογη κι ενδιαφέρουσα από επιστημονικής απόψεως.
ΑΣΤΡΟΣ
Το Άστρος Κυνουρίας...παράλιον Άστρους καλύτερα,μια και το απλά -Άστρος είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Πάρνωνα!!
Αφιέρωμα στο καλοκαίρι που φεύγει.....
Κάτω στην πεδιάδα το Άστρος.....μέσα από το πούλμαν.
Ιχθυοκαλλιέργειες στον Αργολικό κόλπο.......μέσα από τα πεντακάθαρα τζάμια του πούλμαν...
Απο εδώ φεύγουν τα υδροφόρα πλοία που πηγαίνουν νερό στην Ύδρα....ένα από αυτά τα πλοία,την ώρα που φορτώνουν νερό από τις πηγές της περιοχής!!
ΠΟΥΛΙΘΡΑ
Από τα Πούλιθρα.......μια από τις άκρες του Παρνωνα .
Ενα πανέμορφο ξενοδοχειακό συγκρότημα προσεγμένο,με όλη την παράδοση στα θεμέλιά του.
Η νέα μέρα στα Πούλιθρα μόλις ξεκινάει....όπου να ναι φεύγουμε για την επόμενη πορεία μας κάπου στον Άγιο Πέτρο Μαλεβης...
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου