Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΟΥΖΟΥΛΗΣ - ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εργο του Σύρου  γλύπτη  Νιζάρ Αλί Μπαντέρ που αποτυπώνει το δράμα της  προσφυγιάς 






'' Τα παιδιά φωνάζουν με τα μάτια τους εκείνα που λένε αλήθεια μόνο
H Φαρίντα, ο Εγκόνε, η Μορτέζα,ο Χαμίς. Η Νάμα,, ο Αϊντο η Ανούσια, ο Ναστρί. Όλα παιδιά, παιδιά προσφύγων,μικρά, από δύο ως έξι, ως εφτά χρονών, που έχουν το παιγνίδι πάνω στα γράμματά τους, στην επιθυμία τους πάνω, που φωνάζει, φωνάζει. Διώξτε από μπροστά μας το φόβο, τη διαταγή, τον κίνδυνο. Θέλουμε να παίξουμε, να χαρούμε, να μαλώσουμε εμείς σαν παιδιά. Φύγετε από μπροστά μας. Μην εμποδίζετε τις καρδιές μας να κάνουν το κέφι τους. Παίζουμε όπου βρούμε. Στην άσφαλτο, στο χώμα, στη λάσπη. Βρείτε μας τόπο, βρείτε μας χαρά, βρείτε μας ειρήνη. Ακούτε ειρήνη. Βουϊζουν τ' αυτιά μας. απ' τον πόλεμο, την αγωνία, τους θανάτους, τις βόμπες που φονεύουν, που γκρεμίζουν σπίτια, που μέσα είμαστε εμείς, είναι η ζωή μας, τα παιγνίδια μας, η αγάπη η δική μας η αγάπη των γονιών μας. Πάρτε τον πόλεμο και πετάξτε τον. Θέλουμε να πάμε στην πατρίδα μας. Δεν θέλαμε να φύγουμε απ' τον τόπο μας. Θέλουμε να παίξουμε, ακούτε; να παίξουμε και να χαρούμε εκεί που γεννηθήκαμε.. 
Η παρέα μας, ανοιχτός κύκλος σας περιμένει στις 0χτώ και μισή το βράδυ 21 Μάρτη, Δευτέρα στο ΚΛΙΜΑΞ Να διαβάσουμε, να μιλήσουμε, να συζητήσουμε γι' αυτά τα παιδιά.'' 
...........................


Ο κ. Βασίλης Σιουζουλής είναι Δάσκαλος και Ποιητής,  ο οποίος νυχθημερόν βρίσκεται στον καταυλισμό των προσφύγων στης Λάρισας τα μέρη ..Η εμπράγματη αλληλεγγύη τούτες τις γκρίζες ώρες , αποτελεί τον πυλώνα της πανανθρώπινης αγάπης απέναντι σε κατατρεγμένους συνανθρώπους μας..






( Ευχαριστώ θερμά τον κ. Γιώργη Βώδινα για τούτη τη δημοσίευση ) Γ. Κ.







1 σχόλιο:

  1. Ένα κείμενο κραυγή στο οποίο αναμετριούνται η φρίκη του πολέμου με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας..Τρόμος και θρήνος πλανιούνται πάνω από αλάνες που έπρεπε να σφύζουν από παιχνίδια και φωνές ανεμελιάς..Εξόριστη η χαρά σε τόπους λασπουριάς..Φρενήρεις ριπές μυδραλίων δολοφονούν όνειρα κι ελπίδες..Οι κακουχίες και η ανέχεια έχουν τον πρώτο λόγο σε καθημερινή βάση..Όλα στροβιλίζονται μέσα σε λαίλαπες ολέθρου..Εδώ η πένα του σεβαστού Δάσκαλου και Ποιητή κ. Βασίλη Σιουζουλή είναι πραγματικά αφοπλιστική και προκαλεί κραδασμούς αφύπνισης..Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά..Η αγάπη του για τις νεανικές ηλικίες , εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί σαν ήλιος ανέσπερος.. Υπηρέτησε στην Μέση εκπαίδευση για πάνω από 40 χρόνια και αυτό το γεγονός λειτουργεί καταλυτικά στην ψυχή του..Η τελευταία του ποιητική συλλογή ''Αδέξιος περιποιητής ανθέων'' είναι πραγματικά ένα συναξάρι αγάπης για τα παιδιά της τάξης και του αυλόγυρου..Εναποθέτω τα ταπεινά μου συγχαρητήρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή