Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Λία Σιώμου - Βιογραφία

Η Λία Σιώμου ( Λία Αντωνοπούλου ) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απεφοίτησε από το Χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετέπειτα ήλθε στο Michigan State University(MSU) για μεταπτυχιακές σπουδές, Μαster of Science στην Βιοχημεία.

Εργάσθηκε ως ερευνήτρια στο MSU και στο NorthwesternUniversity. Επίσης ως επιστήμων στο U.S Department of Energy στο Argonne National Laboratory.

Εχει δημοσιεύσει επτά ποιητικές συλλογές, Ερωδιού η Κατοικία και Αλκυονίδες (Εκδόσεις Δωδώνη 2001), και Μαγιοστέφανο, Σπονδή Ονείρου, Εν γη Ερήμω, Attica και Εις Μνήμην Ουτοπίας (Εκδόσεις Γαβριηλίδης , 2003, 2006, 2007, 2014).

Τον Φεβρουάριο του 2022 εξεδόθη από τον οίκο Ελευθερουδάκη το συνολικό της έργο
῾Της Ζωής και της Αγάπης῾, Ποίηση 1995-2011, με εξαιρετικάreviews από σημαίνοντα πρόσωπα στην Ελληνική λογοτεχνία ( Ανθούλα Δανιήλ, Τάσο Γαλάτη, Θανάση Νιάρχο, Γιώργο Βέη..)

Ποιήματα της έχουν μελοποιηθεί από τον συνθέτη Δρ. Αθανάσιο Ζέρβα, καθηγητή και κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και έχουν παρουσιασθεί σε κονσέρτα στην Αμερική και Ελλάδα.

Πρόσφατα ( 2022), ο Δρ. Ζέρβας έξέδωσε CDμε δέκα τραγούδια πάνω σε ποιήματα της Λίας Σιώμου. σε συνεργασία με την πολύ γνωστή μέσο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου, τον σπουδαίο Ρώσσο πιανίστα Ιγκόρ Πέτριν, , και άλλους καθηγητάς του Παν/μίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.

To Hellenic HeartbeatMedia (TVRadioWeb) έχει παρουσιάσει στην Τηλεόραση συνδιαλέξεις με τη Λία Σιώμου σχετικές με την ποίησή της.Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά και σε ανθολογίες.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου