Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΥΦΤΑΚΗ "Ταξιδιώτες της Βροχής" Μυθιστόρημα



Κατερίνα Γυφτάκη :Ταξιδιώτες της Βροχής
ISBN: 9789606217548
Εκδότης: Χάρτινη Πόλη
Έτος Έκδοσης: 2022
Διαστάσεις: 14Χ20,5cm
Σελίδες: 484

Οπισθόφυλλο 

Λίγο προτού ξεσπάσει ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ναστάζια και η οικογένειά της εγκαταλείπουν τη Γαλλία και ταξιδεύουν στην εξωτική Σαγκάη, το Παρίσι της Ανατολής. Αναζητούν μια καινούρια αρχή για να ξεπεράσουν τον πόνο που τους προξένησε η ξαφνική απώλεια της μικρότερης κόρης.Όταν, λίγο καιρό αργότερα, η Σαγκάη βομβαρδίζεται, η Ναστάζια με τη μεγαλύτερη αδερφή της κατορθώνουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της φλεγόμενης πόλης και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Είκοσι ετών πλέον, η Ναστάζια γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του Κρίστοφερ, ο οποίος μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην ιατρική και στην ορειβασία. Η αγάπη φαίνεται έτοιμη να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος και να απαλλάξει τους δύο νέους από τις οδυνηρές αναμνήσεις που στοιχειώνουν τα όνειρά τους. Η μοίρα, όμως, έχει άλλη γνώμη…
Πέντε χρόνια αργότερα, η Ναστάζια ταξιδεύει στην Ουαλία, όπου συναντά μια διάσημη αλλά μυστηριώδη συγγραφέα και διαβάζει ένα απόσπασμα από το τελευταίο της βιβλίο. Η υπόθεση τη συνεπαίρνει και αποφασίζει να ερευνήσει τι κρύβεται πίσω από αυτή. Όμως, έρχεται αντιμέτωπη με την αποκάλυψη ενός τρομερού οικογενειακού μυστικού.
Kαι τότε, σαν ταξιδιώτες της βροχής, έρχονται οι αναμνήσεις και οι αναπάντεχες συμπτώσεις, που αναβιώνουν το παρελθόν της και την κάνουν να αναθεωρήσει ολόκληρη τη ζωή της.
Ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη σκιά του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη ρομαντική εποχή της δεκαετίας του ’50 στη Γαλλία, αλλά και στην ποιητική ατμόσφαιρα της Ουαλίας, όπου όλα τα απίθανα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Κατερίνα Γυφτάκη-Μπεκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Έχει εκδώσει βιβλία, και ένα audiobook. Το 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Μαγικές Ιστορίες της Φωτιάς» (Εκδόσεις Πατάκη), βασισμένο στους Ινδιάνικους μύθους, το 2009 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ιστορίες του Ανέμου» (Εκδόσεις Φυτράκη) και το τρίτο της βιβλίο «Αργκάνταελ» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), βασισμένο σε Κέλτικους μύθους, κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2013. To παραμύθι της ''Χρυσό Βεργί'', και το CD με τη μουσική του D. John Forrow και αφήγηση του παραμυθιού κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οσελότος. Τα μυθιστορήματά της Το εφηβικό της μυθιστόρημα ΑΡΓΚΑΝΤΑΕΛ, (2013)προτάθηκε δύο φορές για βράβευση ανάμεσα στα 10 καλύτερα μυθιστορήματα για νέους το 2014. Τα τελευταία χρόνια γράφει μυθιστορήματα για ενήλικο κοινό. Έχει ως τώρα εκδώσει τα εξής. «Η Χαμένη πολιτεία» (2017), «Η Ειρήνη και ο ληστής» (2019), «Πρώτα ο λύκος» (2020), «Ταξιδιώτες της βροχής» (2022) και το «Σπασμένο Φυλαχτό», (2023). Το καινούργιο της μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει σύντομα από τον εκδοτικό της οίκο, την Χάρτινη Πόλη.



ΚΡΙΤΙΚΗ 


Η Κριτική μου "Ταξιδιώτες της Βροχής" Κατερίνα Γυφτάκη - Γράφει η Γεωργία Ρετετάκου


Η πιο ευτυχισμένη στιγμή για έναν αναγνώστη είναι η στιγμή που ανακαλύπτει πως το βιβλίο που κρατάει στα χέρια του είναι ένας θησαυρός. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που το εξερευνά με απόλαυση λέξη λέξη, εικόνα εικόνα, συναίσθημα συναίσθημα. Ταξιδιώτες της Βροχής το νέο βιβλίο της Κατερίνας Γυφτάκη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Ένα βιβλίο που μου έκλεψε την καρδιά γιατί μπόρεσε να τα συνδυάσει όλα. Ένα βιβλίο γεμάτο άγνωστες πτυχές της αντοχής. της ιστορίας, της φαντασίας και της ανθρώπινης προσπάθειας να δώσει φως σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάθε εμπόδιο, σε κάθε απώλεια και σε κάθε χωρισμό. Επιβίωση, περιπέτεια, έρωτας, εναλλαγή πολιτισμών και κουλτούρας. Δυνατές σκηνές του Πολέμου, χωρίς να εστιάζει στον πόλεμο. Εξαιρετικές περιγραφές και έντονες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις των συναισθημάτων που αυξομειώνονται διαρκώς αγγίζοντας μοναδικά την καρδιά του αναγνώστη.

Ιμαλάια 1949

Ένας άντρας βιώνει τις τελευταίες του στιγμές εγκλωβισμένος στο χιόνι, κάπου στα Ιμαλάια. Η οπτασία μιας γυναίκας του κρατά συντροφιά προσπαθώντας να διατηρήσει όσο περισσότερο ζωντανή την τελευταία ικμάδα της ανάσας του.

Στρασβούργο 1949

Ένα πολύτιμο εύρημα θα κάνει τον Κρίστοφερ να εισχωρήσει στον μυστικό και πονεμένο κόσμο της Ναστάζια. Ένα εύρημα που θα επαναφέρει και σε αυτόν για άλλη μια φορά το βάρος των φρικτών αναμνήσεων, αλλά κυρίως το βάρος των ενοχών, που στοιχειώνουν ακόμα τους εφιάλτες του από ένα πόλεμο που άγγιξε βίαια τις ζωές όλων.

"Πάντα αναζητούμε εκείνους που έχουν νιώσει, όπως και εμείς κάποτε, γιατί εκεί μπορούμε να είμαστε απλώς ο εαυτός μας."

Η ζωή του Κρίστοφερ και της Ναστάζια θα μπλέξει σε ένα περιπετειώδες μονοπάτι αναμνήσεων και εξιστόρησης. Που θα τους φέρει κοντά. Τους ενώνουν τα κοινά βιώματα των απωλειών και των ενοχών. Θα τους χωρίσει η ριψοκίνδυνη αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας. Έζησαν και πάλεψαν στην δίνη ενός κόσμου αβέβαιου, γεμάτο κινδύνους. Ο έρωτας τους θα γεννηθεί ελπιδοφόρα. Θα καταφέρουν όμως να είναι μαζί;

Ένα ταξίδι στον χρόνο, ένα ταξίδι σε μακρινούς πολιτισμούς. Ένα ταξίδι που θα φέρει αντιμέτωπους τους ήρωες με την μοναξιά, την θλίψη, τον αποχωρισμό. Το βάρος της ενοχής και των οικογενειακών μυστικών. Τον έρωτα, την ελευθερία, την δοκιμασία και την σκληρότητα της ζωής.

Η συγγραφέας καταφέρνει να μεταλαμπαδεύσει εξαιρετικά συναισθήματα και εικόνες τόσο με την ρεαλιστική της γραφή, όσο και με την μεστή και απόλυτα ισορροπημένη διαχείριση της πλοκής της. Οι λέξεις, οι διάλογοι, οι σκέψεις αναδεικνύουν τις εσωτερικές πληγές των ηρώων που δεν γίνονται εύκολα ορατές. Γιατί δεν διαμαρτύρονται και δύσκολα μοιράζονται. Αλλά ταυτόχρονα κρατάνε μια στάση γενναιότητας που τους κάνει ξεχωριστούς για την δύναμη τους μέχρι τέλους.

Το καταπληκτικό είναι το πως η δεμένη ιστορία οδηγεί σε αναπόφευκτα συμπεράσματα. Το πως ένας παράδεισος μπορεί να είναι χτισμένος επάνω σε μια κόλαση. Στην ίδια κόλαση που ζουν εκατοντάδες άνθρωποι σε ένα ή σε περισσότερα σημεία της γης την ίδια στιγμή.

Η Κατερίνα Γυφτάκη έχει καταφέρει να κινηθεί στην σκιά του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά παράλληλα να μας φέρει κοντά σε αληθινά γεγονότα που σκίασαν κάποιες από τις στιγμές του. Ο Βομβαρδισμός της Σαγκάης το 1937 που αποτελεί ίσως την αρχή του Β Παγκοσμίου πολέμου. Ένα λουτρό αίματος και καταστροφής που περιγράφεται τόσο συγκλονιστικά. Με λέξεις και εικόνες που σφυροκοπάνε καθώς περιγράφουν την αγωνιώδη προσπάθεια διαφυγής ενώ τα ιαπωνικά αεροπλάνα ξερνάνε τις βόμβες την μια μετά την άλλη. Πόσο εύκολα άραγε συνηθίζει το μάτι στην εικόνα της ατελείωτης φρίκης;

"Ήταν τόσο αποκαρδιωτικό, τόσο απέραντα θλιβερό να διαπιστώνει μόλις στα δέκα της χρόνια, πως το ένστικτο της επιβίωσης ήταν ικανό να ανασύρει το πιο ποταπό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, να μετατρέψει τα ανθρώπινα πλάσματα σε αγέλες λύκων...Η απληστία για ζωή που ξεπηδούσε μέσα από εκείνο το ανθρώπινο ποτάμι, την έκανε να νιώσει πόσο ασήμαντα και μικρά ήταν όλα."



Άλλο ένα αληθινό γεγονός στο οποίο κάνει αναφορά η συγγραφέας είναι η τραγική ιστορία του πλοίου SS CITY OF BENARES το οποίο τορπιλίστηκε και βυθίστηκε κάπου στον Ατλαντικό τον Σεπτέμβριο του 1940, παίρνοντας στον υγρό του τάφο ανάμεσα σε όλους τους άλλους και πάρα πολλά παιδιά που έφευγαν για να γλιτώσουν από του βομβαρδισμούς του Λονδίνου, βρίσκοντας καταφύγιο σε οικογένειες που είχαν δεχτεί να τα φιλοξενήσουν προσωρινά.

Ένα ταξίδι μελαγχολίας και δύναμης που ενώνει τους ανθρώπους στα διάφορα σημεία του ορίζοντα. Ένα ταξίδι που άλλοτε ενώνει, άλλοτε χωρίζει και άλλοτε επανασυνδέει μοναδικά. Μέσα από ένα αινιγματικό πέπλο που ορισμένες φορές αγγίζει το μεταφυσικό. Μέσα από συμπτώσεις, μέσα από αναπόφευκτες συγκυρίες. Από παρανοήσεις, αλλά και από εσκεμμένα σκηνικά το μυθιστόρημα αυτό δεν σε αφήνει να πιστέψεις το αυτονόητο και να ακολουθήσεις το λογικό. Μέχρι την τελευταία του σελίδα ακολουθεί έναν ανατρεπτικό δρόμο αναπάντεχων εξελίξεων

Ένα αισθηματικό δράμα, με έναν έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα, που ανακατεύει περίτεχνα την κοσμική μνήμη, με την μνήμη του ενστίκτου και της ανάγκης να κρατηθείς ζωντανός σε ακραίες καταστάσεις, σε σκληρούς και βίαιους αποχωρισμούς. Δεμένες οι ζωές των ανθρώπων με την μνήμη της απειροελάχιστης ανάμνησης που κρατά απεγνωσμένα δεσμούς που έχουν χαθεί στον χρόνο, αλλά δεν έχουν περάσει ποτέ τα όρια της λήθης για να χαθούν για πάντα.

Γιατί για τους ήρωες του βιβλίου η ελπίδα για ένα σημάδι ζωής θα είναι για πάντα ο φάρος που θα φωτίζει τις σκοτεινές και μοναχικές ώρες τους. Η πυξίδα στον δρόμο της αχαρτογράφητης πορείας τους και η βαλβίδα εκτόνωσης των εγκλωβισμένων συναισθημάτων τους που μπορεί να λυτρώσει μόνο ο χρόνος και η αγάπη. Μέσα στην αγωνιώδη περιπλάνηση της διαφυγής τους με ότι τους πληγώνει και ότι τους στοιχειώνει, θα βιώσουν τις σκληρότερες, αλλά και τις ομορφότερες εκπλήξεις αυτές που μόνο η ζωή μπορεί να δημιουργήσει.

Σε αυτό το βιβλίο εγώ προσωπικά ένιωσα σαν Ροβινσώνας της Λογοτεχνίας. Διαφορετικοί τόποι, ιστορικά γεγονότα όχι τόσο γνωστά. Θρύλοι και παραδόσεις. Τόποι ειδυλλιακοί που άλλοτε κρύβουν τον όλεθρο και άλλοτε την λύτρωση. Σκαμπανεβάσματα συναισθημάτων και εναλλαγές στα αισθήματα που σου προκαλούν τα γεγονότα που αλλάζουν την ροή των πραγμάτων διαρκώς, Η συγγραφέας έχει βαθιά γνώση των περιοχών που περιγράφει και έχει σκιαγραφήσει εξαιρετικά τα ψυχογραφήματα των ηρώων της, που συμβαδίζουν απόλυτα με τα όσα έχουν βιώσει. Με οξυδέρκεια και ευγλωττία, μας προσφέρει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα αναζήτησης και περιπέτειας με την ίδια την ανθρώπινη φύση μας. Απλά διαβάστε το για μένα είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει μέχρι τώρα φέτος.



Αναδημοσίευση από https://vivlionerga.blogspot.com/


🌼

Ταξιδιώτες της Βροχής Γράφει η Κυριακή Γανίτη


Παρακολουθώ πιστά τη συγγραφική πορεία της συγγραφέως Κατερίνας Γυφτάκη (όσον αφορά τα μυθιστορήματα ενηλίκων που υπογράφει) κι έχοντας,πλέον,διαβάσει καί τα τρία τελευταία της έργα,μπορώ να πω πως πρόκειται για μία δημιουργό με φανερή την εξέλιξη στην γραφή της,κάτι το οποίο με χαροποιεί πολύ. Η αρχή έγινε με το βιβλίο της ''Η Ειρήνη καί ο Ληστής'',συνέχισε με το άλλο της έργο ''Πρώτα ο Λύκος'' καί τώρα με το νέο της μυθιστόρημα,με τίτλο ''Ταξιδιώτες της Βροχής",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το νέο της εκδοτικό σπίτι τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Καί μέχρι σήμερα δεν με έχει απογοητεύσει λεπτό. Κι αυτό σας το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Άν καί πρόκειται για μυθιστορήματα που κυριαρχεί το αισθηματικό κομμάτι,κάθε άλλο παρά μελό,κλισέ,ή,οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να με αποτρέψει από το να τα διαβάσω υπάρχει μέσα στις ιστορίες τους. Πιθανότατα ο τρόπος γραφής της συγγραφέως να ταιριάζει σαν γάντι με τον τρόπο σκέψης μου καί να ιντριγκάρει ευχάριστα το μυαλό μου,κάνοντάς με να αδημονώ για το επόμενο βήμα της. Βλέπετε,οι ιστορίες των βιβλίων της διακρίνονται,όχι μόνο από την ανάδειξη της αξίας καί της ομορφιάς του έρωτα,όπως οφείλουμε να τον αντιμετωπίζουμε,αλλά πάντα υπάρχει αυτό το μυστήριο καί η περιπέτεια που μας κρατούν σε μία διαρκή εγρήγορση.
Ας περάσω,όμως,στο παρόν μυθιστόρημα. Από τον τίτλο του,κιόλας,''Ταξιδιώτες της Βροχής",δεν σας το κρύβω πως δημιουργήθηκαν διάφορες εικόνες στο μυαλό μου. Κάποιες έμοιαζαν με εκείνη που κοσμεί το εξώφυλλο καί κάποιες με οδήγησαν ένα βήμα παραπέρα. Αυτή η θόλωση του τζαμιού από την υγρασία που προκαλούν οι σταγόνες της βροχής δεν μπόρεσε να κρύψει την εικόνα της κοπέλας που στέκει μπροστά μου με γυρισμένη πλάτη. Άν καί φαντάζει σαν ένας οριστικός αποχωρισμός,για κάποιον ανεξήγητο λόγο,εμένα μου μοιάζει σαν την αφετηρία. Άλλωστε,πόσες φορές στην καθημερινή μας ζωή η αρχή καί το τέλος ενός προορισμού δεν είναι ακριβώς το ίδιο σημείο; Άρα,τί μπορεί να κρυβόταν πίσω από τον τίτλο; Μήπως η συγγραφέας παραλληλίζει τον χρόνο που φεύγει με το νερό της βροχής που κυλάει καί δεν μπορούμε να το συγκρατήσουμε; Μήπως η όποια κάθαρση προέρχεται μέσω αυτής; Καί,τελικά,πώς η βροχή μπορεί να συνδέεται με την υπόθεση του βιβλίου καί τα πρόσωπα που θα εμπλακούν σε αυτήν;
"Λίγο προτού ξεσπάσει ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ναστάζια και η οικογένειά της εγκαταλείπουν τη Γαλλία και ταξιδεύουν στην εξωτική Σαγκάη, το Παρίσι της Ανατολής. Αναζητούν μια καινούρια αρχή για να ξεπεράσουν τον πόνο που τους προξένησε η ξαφνική απώλεια της μικρότερης κόρης. Όταν, λίγο καιρό αργότερα, η Σαγκάη βομβαρδίζεται, η Ναστάζια με τη μεγαλύτερη αδερφή της κατορθώνουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της φλεγόμενης πόλης και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Είκοσι ετών πλέον, η Ναστάζια γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του Κρίστοφερ, ο οποίος μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην ιατρική και στην ορειβασία. Η αγάπη φαίνεται έτοιμη να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος και να απαλλάξει τους δύο νέους από τις οδυνηρές αναμνήσεις που στοιχειώνουν τα όνειρά τους. Η μοίρα, όμως, έχει άλλη γνώμη… Πέντε χρόνια αργότερα, η Ναστάζια ταξιδεύει στην Ουαλία, όπου συναντά μια διάσημη αλλά μυστηριώδη συγγραφέα και διαβάζει ένα απόσπασμα από το τελευταίο της βιβλίο. Η υπόθεση τη συνεπαίρνει και αποφασίζει να ερευνήσει τι κρύβεται πίσω από αυτή. Όμως, έρχεται αντιμέτωπη με την αποκάλυψη ενός τρομερού οικογενειακού μυστικού. Kαι τότε, σαν ταξιδιώτες της βροχής, έρχονται οι αναμνήσεις και οι αναπάντεχες συμπτώσεις, που αναβιώνουν το παρελθόν της και την κάνουν να αναθεωρήσει ολόκληρη τη ζωή της." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
Η συγγραφέας,-όπως στα προηγούμενα έργα της-,έτσι καί σε αυτό,μας παίρνει απ΄το χέρι καί μας γυρνά πίσω στον χρόνο καί πιο συγκεκριμένα λίγα χρόνια μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου καί τα μέσα της δεκαετίας του '50. Θα κάνουμε ένα νοερό ταξίδι στην Γαλλία καί την Ουαλία με απώτερο σκοπό την απόδειξη πως όλες οι ευχές καί τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Καί για να σας προλάβω,αν καί μιλάμε για ένα μυθιστόρημα εποχής,δεν θεωρείται ως ιστορικό. Εσκεμμένα η συγγραφέας επιλέγει αυτήν την εποχή ώστε να διαδραματιστούν τα γεγονότα της υπόθεσης,τόσο για να ''ντύσει'' τα πρόσωπα με συγκεκριμένες εμπειρίες ζωής που επέφεραν ριζικές αλλαγές,μα καί διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα τους,όσο καί για να προσεγγίσει τον έρωτα μέσα από μία πιο αγνή μορφή από αυτήν που μπορεί να έχουμε συνηθίσει να τον συναντάμε,πλέον,στα βιβλία που διαβάζουμε.
Έρωτας,εκπλήρωση ονείρων,οικογενειακές τραγωδίες,δεύτερες ευκαιρίες,μυστικά του παρελθόντος που αλλάζουν άρδην τα όσα γνώριζαν τα πρόσωπα της ιστορίας,αλλά καί συμφιλίωση με ό,τι μπορεί να τα βαραίνει,για χρόνια ολόκληρα,είναι μερικοί από τα κύριους άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η συγγραφέας για να ξεδιπλώσει όλη την υπόθεση. Με πένα ακόμα πιο μεστή και ενισχυμένη από πλούσιο λεξιλόγιο,ρεαλιστικούς διαλόγους,περιεκτικά κεφάλαια,αρτιότητα δομής καί εις βάθος σκιαγράφηση των χαρακτήρων των προσώπων,καθώς και τις καίριες ανατροπές καί την απαραίτητη δόση μυστηρίου καί σασπένς,στο σύνολό του μιλάμε για ένα καλογραμμένο καί ποιοτικό μυθιστόρημα που διαβάζεται άκοπα με μία ανάσα μέχρι το τέλος. Ένα τέλος που μου άρεσε πολύ καί δεν θα επιθυμούσα να παρέμβω και ν'αλλάξω. Ένα βιβλίο που σας προτρέπω να αναζητήσετε,είτε είστε λάτρεις του είδους,είτε όχι.
Καλή ανάγνωση!

Αναδημοσίευση από https://vivliovamon.blogspot.com/


🌼

“ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ” της Κατερίνας Γυφτάκη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη


Η Κατερίνα Γυφτάκη επιστρέφει με το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο “ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ.

Πρόκειται για ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο, που με την συναρπαστική ιστορία που μας αφηγείται, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά, πως η ανεξάντλητη και ταλαντούχα συγγραφική πένα της Κατερίνας Γυφτάκη, μπορεί να δημιουργεί αξιόλογα βιβλία, ικανά να καθηλώσουν και να γοητεύσουν, όποιον αναγνώστη επιλέξει να ταξιδέψει μαζί τους, μέσα από τις σελίδες τους.

Στο νέο πόνημα της η συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορίας της, λίγο πριν και μετά την ολέθρια, καταστροφική εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Η Κατερίνα Γυφτάκη υφαίνει με δεξιοτεχνία στις σελίδες του βιβλίου της μια όμορφη και δυνατή ιστορία και καταφέρνει γρήγορα και αβίαστα να ενσωματώσει τον αναγνώστη μαζί της, ζει άμεσα κάθε εξέλιξη της ενώ ταξιδεύει νοερά, από την ρομαντική Γαλλία, στην εξωτική Σαγκάη και μέχρι και την ατμοσφαιρική, μεσαιωνική Ουαλία. Κάθε τόπος, αποτελεί σημαντικό σταθμό του μυθιστορήματος και το αναγνωστικό πέρασμα από κάθε μέρος, χαρίζει ένα ταξίδι μοναδικό και αξέχαστο.

Το “ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ”, είναι να μυθιστόρημα με γοητευτική αισθαντική και καθαρή γραφή, έξοχο σαν αφήγημα και αποτυπώνει με θαυμάσιο τρόπο, την ιστορία μιας μοναδικής αγάπης, αυτής του Κρίστοφερ και της Ναστάζια, που συναντήθηκαν χάρη σε ένα απροσδόκητο παιχνίδι της τύχης και αποφάσισαν να ενωθούν με την απεραντοσύνη του έρωτα, ακολουθώντας το ανθισμένο μονοπάτι της αγάπης και διεκδικώντας τα όνειρα τους, μακριά από τις οδυνηρές αναμνήσεις του παρελθόντος, οι οποίες είχαν στοιχειώσει και τις δυο νεανικές ψυχές.

Όμως το πεπρωμένο τους έχει άλλα σχέδια για εκείνους.. Όταν ο Κρίστοφερ χάνεται στις χιονισμένες και απόκοσμες κορυφές των Ιμαλαΐων, όλα γκρεμίζονται και ανατρέπονται σε μια στιγμή στη ζωή της Ναστάζια. Μα η μοίρα συνεχίζει να έχει όρεξη για παιχνίδια μαζί της. Πέντε χρόνια αργότερα, ακολουθώντας το όνειρο της να γίνει συγγραφέας, θα βρεθεί να αναζητά στοιχειά για λαογραφικούς θρύλους και μύθους στην μαγευτική, ομιχλώδη και παραμυθένια Ουαλία. Εκεί, ανάμεσα στα μεγαλοπρεπή κάστρα και στους μεσαιωνικούς πύργους που κοσμούν την ουαλική γη, η ηρωίδα μας θα συναντήσει μια μοναχική και μυστηριώδη συγγραφέα. Αυτή η ιδιαίτερη και καρμική γνωριμία, θα αποτελέσει ορόσημο στην ζωή Ναστάζια και θα την κάνει πρωταγωνίστρια σε μια απίστευτη περιπέτεια αναζήτησης, γεμάτη μυστήριους γρίφους και ανατροπές και θα πυροδοτήσει μια σειρά από γεγονότα και μοιραίες εξελίξεις, που θα ξυπνήσουν και θα ανασύρουν, αναμνήσεις από το παρελθόν της. Παλιά μυστικά βρίσκουν την έξοδο προς το φως και αναδύονται στην επιφάνεια. Μυστήριες συμπτώσεις συνδέουν τα πρόσωπα μεταξύ τους, ενώ ένα ξέφρενο γαϊτανάκι αποκαλύψεων και δοκιμασιών, αρχίζει να τυλίγεται σιγά-σιγά, γύρω από την ηρωίδα μας, που καλείτε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, που θα καθορίσουν την ζωή της αλλά και το μέλλον της, για πάντα.

Μυστήριο, έρωτας, πόλεμος, περιπέτεια, πραγματικοτητα και φαντασία, όλα αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, κατακλύζουν τις σελίδες αυτού του υπέροχου βιβλίου. Η συγγραφέας με μοναδικό όχημα την περιγραφική της δεινότητα, αρωματίζει έντονα μέσα από έναν πολύχρωμο καμβά εικόνων και διαλόγων, το καινούργιο της πόνημα και παντρεύει έξοχα τα αληθινά γεγονότα στα οποία αναφέρετε, με την τέχνη της φαντασίας και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.

Η λυρική γραφή της σε συνδυασμό με την ποιητική αύρα που συνοδεύει τα κείμενα της της Κατερίνας Γυφτάκη, δημιουργούν ένα καλοδουλεμένο μωσαϊκό από διαφορετικούς χαρακτήρες, πλήρως σμιλευμένους και ολοκληρωμένους, που ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους, συνηγορώντας στην εξέλιξη της υπόθεσης. Η συγγραφέας ιχνηλατεί άρτια, κάθε πτυχή της προσωπικότητας τόσο των πρωταγωνιστών της ιστορίας, όσο και τους δευτεραγωνιστών της. Όλοι ο ήρωες της είναι πρόσωπα που κατακτούν εύκολα τον αναγνώστη αφού έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει σε βάθος και να τους ακολουθήσει μέσα από τις ιστορίες τους, που ξετυλίγονται με αμείωτη ένταση στην πλοκή του μυθιστορήματος, χαρίζοντας μας πλούσια στιγμιότυπα και συναισθήματα. Γινόμαστε συνοδοιπόροι τους στο ταξίδι της ζωής τους και έτσι ενισχύεται ακόμη περισσότερο, το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον.Ο αναγνώστης βιώνει μαζί τους τις κορυφαίες στιγμές τους, κατανοεί τους οικογενειακούς δεσμούς, τους έρωτες τους, έρχεται αντιμέτωπος με τις πικρές εικόνες από την φρίκη του πόλεμου, μετρά μαζί τους τις απώλειες τους, βλέπει τα όνειρα τους μα και τις ευτυχισμένες τους στιγμές και φτάνε δίπλα τους μέχρι το τέλος, στην ολοκληρωτική λύτρωση τους.

Με αφήγηση γοητευτική, άμεση και μεστή, η συγγραφέας ζωγραφίζει περίτεχνα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της και δομεί αριστοτεχνικά, μια ιστορία με χρώματα εμπνευσμένα από την ζωή μιας άλλης εποχής, δημιουργώντας έναν πολύχρωμο πινάκα πλούσιο σε εικόνες, συναισθήματα και πρόσωπα. Ένα βιβλίο γλυκό και πικρό συνάμα. Ένα υπέροχο γοητευτικό ταξίδι που υπόσχεται στιγμές αγωνιάς και έρωτα, πασπαλισμένο με τις σωστές δόσεις μυστηρίου, με καταιγιστικές εξελίξεις, αληθινές συγκινήσεις και ανατροπές, που κερδίζουν την προσοχή του αναγνώστη και μιλούν στην καρδιά του. Αυτός ο άψογος συνδυασμός όλων των παραπάνω, καταφέρνει να αποτυπώσει υπέροχα μια δυνατή ιστορία αγάπης, μια ιστορία που μένει αξέχαστη, αφού το νόημα και και ο ορισμός της, αποτυπώνονται στο μέγιστο.


Το βιβλίο “ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ”, είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο και διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικα, που μπορούν να καθηλώσουν τον αναγνώστη που το διαβάζει, που κλείνοντας και την τελευταία του σελίδα, ήδη ανυπομονεί για το επόμενο συγγραφικό βήμα της συγγραφέως.


Αναδημοσίευση από https://vivlionorizontes.com/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου