Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

ΑΜΟΡΓΟΣ Β' - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ








 ΚΑΤΑΠΟΛΑ

Τα Κατάπολα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Από εδώ ξεκινούν πολλά καραβάκια που θα σας οδηγήσουν σε μαγικές παραλίες. Επισκεφθείτε την Παναγία την Καταπολιανή, ένα αρχαίο χριστιανικό μνημείο της Αμοργού με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τα ερείπια τις Αρχαίας Μινώας στο βουνό του Μουντουλιά.

 Ο κόλπος όπου βρίσκονται τα Κατάπολα φαίνεται σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατοίκηση του νησιού και στην πολιτιστική του ακμή από την Ύστερη Εποχή του Λίθου στο τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. και ύστερα, ιδίως στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, την 3η χιλιετία π.Χ. Στο λόφο νότια από τα Κατάπολα υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από τη 4η χιλιετία π.Χ., αλλά στα μυκηναϊκά χρόνια οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στο Ξυλοκερατίδι. 


Τα Κατάπολα βρίσκονται περίπου στο κέντρο του νησιού, στο βάθος ενός κλειστού κόλπου, ο οποίος σχηματίζει ένα προστατευμένο από τους ανέμους λιμάνι. Τα Κατάπολα βρίσκονται στη νότια του κόλπου, ενώ στα βόρεια βρίσκεται το Ξυλοκερατίδι (156 κ.) και ανάμεσά τους βρίσκεται το Ραχίδι (172 κ.). Το λιμάνι είναι περιβάλλεται από λόφους ενώ διαθέτει και εύφορο κάμπο. Στο κόλπο βρίσκονται επίσης οι όρμοι Κατ' Ακρωτήρι και Άγιος Παντελεήμων-Μαλτέζι.Πίσω από τα Κατάπολα βρίσκεται ένας λόφος ύψους 255 μέτρων, πάνω στον οποίο βρισκόταν η ακρόπολη της Αρχαίας Μινώας. Παραλίες κοντά στα Κατάπολα είναι η ομώνυμη παραλία και η παραλία Φοίνικες. Τα Κατάπολα βρίσκονται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χώρας Αμοργού.







Ομορφος είναι και ο περίπατος μέχρι το γαλήνιο ψαροχώρι Ξυλοκερατίδι. Εχει αρκετές παραλιακές ταβέρνες, ουζερί, καφέ μπαρ και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στον οικισμό αυτό ξεχωρίζει το κάτασπρο εκκλησάκι της Φτωχής Παναγίας με αρχαία και παλαιοχριστιανικά οικοδομικά μέλη.



































Το άγαλμα της Ναυσικάς, βρίσκεται στην παραλία ‘’νεκροταφείο’’των Καταπόλων .

Η ιστορία για το πώς τοποθετήθηκε στο σημείο αυτό είναι η εξής:
Ενας άντρας ο Διόνυσος που είχε διάφορες περιπέτειες με τουρίστριες μια νύχτα μπαίνει σε μια βάρκα στη συγκεκριμένη παραλία μαζί με μια τουρίστρια , και καθώς ήταν απασχολημένος δεν πρόσεξε το βράχο από όπου η βάρκα ευτυχώς πέρασε ξυστά από πάνω και κάθισε, ο Διόνυσος είπε την ιστορία στον εργοδότη του και ιδιοκτήτη βάρκας στον Γεώργιο  Πολυχρόνη που ήταν Αμοργιανός,από την μητέρα του, ιδιόκτητη της σοκολατοποιίας Παυλίδη, και είχε πάντα εκλεπτυσμένο γούστο.
Του Πολυχρόνη του άρεσε η  ιστορία γιατί ήταν και αυτός γυναικάς και του στέλνει ένα αγαλματάκι από τον κήπο του σπιτιού του στην Αθήνα , τη Ναυσικα΄για να το τοποθετήσει πανω στο συγκεκριμένο βράχο για να το βλέπει το βράδυ και να μην ξανασυγκρουστεί σε αυτόν.
Πριν κάποια χρόνια είχε διαβρωθεί το άγαλμα από τη θάλασσα και μάλιστα το κεφάλι είχε πέσει στη θάλασσα .Βούτηξαν και βρήκαν το κεφάλι και ο Διόνυσος το επισκεύασε.





Από το μονοπάτι που οδηγεί από την Αρχαία Μινώα στα Κατάπολα..



Καθρεπτίζοντας τα Κατάπολα το παλιό παράθυρο του ξωκλησιού.








ΝΙΚΟΥΡΙΑ 


 Η νήσος Νικουριά:Η Νικουριά είναι ένα πανύψηλο ακατοίκητο νησάκι με την ψηλότερη κορυφή του να φτάνει τα 345μ. Βρίσκετε πολύ κοντά στην Αμοργό και αυτό κάνει εύκολη και γρήγορη την πρόσβαση του με τα μικρά καραβάκια της περιοχής του Αγιου Παύλου. Το ιστορικό του νησιού βάση ενδείξεων λεεί οτι στο νησί λειτούργησε το νομισματοκοπείο των τριών αρχαίων πόλεων και ότι κατοικητο από την 3η π.χ. χιλιετία. Η παραλίες της Νικουριάς. 'Ομορφες παραλίες σε κάποια σημεία αμμώδης και σε κάποια με βοτσαλο. Πρόσβαση από το Άγιο Παύλο που βρίσκεται  απέναντι με τα καραβάκια.



Μια πανοραμική φωτο της νήσου Νικουριάς....Από τον κεντρικό δρόμο μου διατρέχει την Αμοργό...Ελπίζω τώρα να καταλάβατε τι εννοώ όταν λέω ...."απ όπου κοιτάξεις έχει θέα"!! 



Το ακατοίκητο νησάκι Νικουριά, απέναντι από την Αμοργό. Παλιότερα ήταν μέρος απομόνωσης των λεπρών και ακόμα πιο παλιά, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, στη Νικουριά λειτουργούσε το νομισματοκοπείο των τριών αρχαίων πόλεων (Μινώα, Αιγιάλη και Αρκεσίνη)! 



Η άκρη της Νικουριάς,θαλασσοδαρμένη!




Νήσος Νικουριά ....και το μικρό Γραμπονήσι αριστερά.


Η παραλία του Αγίου Παύλου βρίσκεται μεταξύ της Χώρας και της Αιγιάλης που είναι αντίστοιχα 10 χιλιόμετρα και 5 χιλιόμετρα απόσταση και καλύπτεται από το λεωφορείο. Από τη Χώρα ακολουθήστε τις πινακίδες προς το χωριό της Αιγιάλης, μετά από περίπου 10 χλμ., υπάρχουν πινακίδες προς την παραλία στα αριστερά.
Λευκή παραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά με μια λωρίδα από άμμο που απλώνεται στο νησί της Νικουριάς που είναι απέναντι.

 Λαγκάδα


Παρ’ ό,τι παραμένει ο δεύτερος πόλος έλξης των επισκεπτών του νησιού, παρακινήστε τη συντροφιά σας και συντονιστείτε για τη γνωριμία με έναν από τους ωραιότερους προορισμούς της Αμοργού, την Λαγκάδα, που σε +/- 4 χλμ. φτάνετε στον ευρύχωρο χώρο στάθμευσής της. Καλό σημείο συνάντησης και ανασυγκρότησης της παρέας είναι στον παράλληλο δρόμο όπου βρίσκεται η Λόζα, η κεντρική πλακοστρωμένη πλατεία, η αγορά του χωριού, κέντρο συνάντησης των κατοίκων με τα καφενεδάκια, τα πολύχρωμα λουλούδια στο δρόμο και στα μπαλκόνια.


Μια μικρή βόλτα στα στενά δρομάκια με τα δεκάδες σκαλοπάτια, θα σας αποκαλύψει την ενοριακή εκκλησία της Λαγκάδας την Αγία Σοφία με τους δύο τρούλους, και δίπλα της την Παναγία Ακαθή, η Αϊβαλιώτισσα των ντόπιων. Συνεχίζοντας θα νοιώσετε όλες αυτές τις ξεχασμένες μυρωδιές που αποπνέει ένας αμόλυντος τόπος και συνάμα θα εκθέσει στη ματιά σας δεκάδες γωνιές, έναν κόσμο ολόκληρο απείραχτο από ‘’προοδευτικές’’ επεμβάσεις. — 






 Η θέση της Λαγκάδας είναι προνομιακή, ψηλά στο βουνό, όχι ιδιαίτερα μακριά από τη θάλασσα, ενώ από το μεγαλύτερο τμήμα της υπάρχει οπτική επαφή με ολόκληρο τον όρμο της Αιγιάλης. Από την τρουτσούλα ειδικά, η θέα απλώνεται παντού, και φτάνει να ελέγχει ακόμα και τα μονοπάτια.












  
















Αιγιάλη



Ανω Ποταμός................Όπως ο οικισμός «ανεβαίνει» αμφιθεατρικός προς την πλαγιά, στη νοτιοδυτική του βραχώδη πλευρά πλαισιώνεται με σειρά από πλατύσκαλα, πάνω ακριβώς από τη θάλασσα. Εκεί μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει ένα σπάνιο ηλιοβασίλεμα με φόντο τη Νικουριά, πίνοντας ένα δροσιστικό ποτό.



Ανω Ποταμός και Κάτω Ποταμός....................16,1 χλμ. (από Χώρα). Όρμος Αιγιάλης. Το λιμανάκι με τον μόλο όπου προσεγγίζουν τα πλοία της γραμμής, αλλά και με τον έντονα ψαράδικο χαρακτήρα, είναι χτισμένο στο νότιο άκρο της απέραντης αμμουδιάς. Συγκεντρώνει πολλή τουριστική κίνηση, αφού εδώ βρίσκονται τα περισσότερα καταλύματα και καταστήματα, μπαρ, ψαροταβέρνες, καθώς και παλιά καφενεδάκια δίπλα στη θάλασσα. 


 Με μόνη την πληθωρική εικόνα του μεγάλου αμμουδερού κόλπου, που περιβάλλεται από την σιδερένια αγκαλιά του Κρουκέλλου, το πλατύ λεκανοπέδιο και τα τρία χωριά που στεφανώνουν τα ψηλά βουνά της, η Γιάλη πείθει αμέσως τον νεοφερμένο ότι εδώ έχει να κάνει μ’ έναν ολότελα διαφορετικό κόσμο, μέσα στο ίδιο το νησί της Αμοργού!





Πανόραμα Αιγιάλης..

 ΘΟΛΑΡΙΑ 


Τα Θολάρια βρίσκονται στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας Αιγιάλης και η απόσταση από τον Όρμο είναι 2,5 χλμ. Όσο ανεβαίνετε στον ανηφορικό δρόμο, τόσο η θέα μεγαλώνει μέχρι που φτάνετε στο διάσελο του βουνού Κουτουλός (433 μ. υψ.) που η θέα επιβάλλεται στη ματιά σας, αγκαλιάζοντας ολόκληρο τον πανέμορφο Όρμο, τη Λαγκάδα και τα περίχωρά της, φτάνοντας μέχρι τις πλαγιές της Σελλάδας, εκεί που βρίσκονται ο Άνω και ο Κάτω Ποταμός. Εδώ, είναι χτισμένα τα Θολάρια (220 μ. υψ.), ένας αληθινός βιγλάτορας, που εντυπωσιάζει με τα ολόλευκα ασβεστωμένα σπίτια του και τη πυκνή δόμηση. Τα δεκάδες στενά δρομάκια περιτριγυρίζουν και διασχίζουν τον οικισμό, ενώ είναι βέβαιο ότι θα μπερδευτείτε ανάμεσά τους όταν τα περπατήσετε. 

Ένας από τους πιο όμορφους και όχι τόσο γνωστούς οικισμούς της Αμοργού είναι τα Θολάρια, πάνω στον λόφο Βίγλα, σε μικρή απόσταση από την Αιγιάλη. Τη Γιάλη, όπως λένε οι ντόπιοι. Μικρά, λευκά σπιτάκια, της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, καμάρες και στενά ασβεστωμένα δρομάκια αποτελούν τον μικρό αλλά γοητευτικό «λαβύρινθο» του οικισμού. Η όμορφη πλατεία του χωριού είναι το απόλυτο πέρασμα και τα καλοκαιρινά βράδια οι ταβέρνες γεμίζουν κόσμο που απολαμβάνει καλό φαγητό μετά μουσικής. 



Μπορεί το καλοκαίρι η κίνηση στο χωριό να είναι σαφώς μεγαλύτερη- αν και όχι όσο σε άλλους πιο δημοφιλείς και γνωστούς οικισμούς της Αμοργού- ωστόσο και τον χειμώνα υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι στα Θολάρια, που ασχολούνται ως επί το πλείστον με τη γεωργία. Η θέα, από τη μια μεριά προς την Αιγιάλη (απεικονίζεται στην τελευταία φωτογραφία) κι από την άλλη μεριά προς την παραλία Μικρή Βλυχάδα, αποτυπώνει την εναλλαγή των εποχών και την παντοδυναμία της θάλασσας



Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στα Θολάρια που ξεχώριζε από παντού, με τον θεόρατο μπλε τρούλο που φαίνεται απ’ τον Ποταμό, ακόμα κι’ απ’ τη Λαγκάδα με τα διπλά επιβλητικά κωδωνοστάσιά της είναι ένα πραγματικό στολίδι για το χωριό. Όλος ο πληθυσμός συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή των Αγίων Αναργύρων (1ηΙουλίου), και ακόμα περισσότεροι μας προσκαλούν το Πάσχα, αναφέρουν μάλιστα και μια συνήθεια, να ραίνουν την πομπή του επιταφίου με αρώματα. Η αποκαθήλωση αρχίζει στις 10:00 της Μεγάλης Παρασκευής και το μεσημέρι φιλεύουν τους επισκέπτες ψωμί, ελιές, χαλβά, και κόκκινο μυρωδάτο κρασί. Το απόγευμα βγαίνει ο επιτάφιος και η πομπή περνάει από τα στενά δρομάκια του χωριού κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο. Οι κάτοικοι απ’ έξω ραίνουν τους περαστικούς με αρώματα – κολόνιες. Το Μέγα Σάββατο τα βεγγαλικά, οι πολύχρωμες φωτοβολίδες, κυρίως όμως τα κεριά, η ευλάβεια, η κατάνυξη και η περισυλλογή, δημιουργούν μια αξέχαστη εμπειρία, που για καιρό θα συνοδεύει τη μνήμη όσων επισκεφθούν το νησί. 

 Πολλά σπίτια διατηρούν ακόμα το περγαλίδι τους, το κηπάκι στο οποίο καλλιεργούν τα απαραίτητα λαχανικά για το νοικοκυριό τους ενώ και στα πασχαλινά έθιμα του χωριού μπορεί να βρει κανείς αναφορές σε εποχές του μακρινού παρελθόντος. Όλο το χωριό γίνεται ένα στο πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων, στους οποίους είναι αφιερωμένη η μεγάλη εκκλησία του.


Κουβαλώντας τη μεγάλη ιστορία τους – είναι χαρακτηριστικό πως εκεί βρέθηκε κορμός κούρου της αρχαϊκής εποχής και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η αρχαία Αιγιάλη- τα Θολάρια μεταφέρουν και διατηρούν έθιμα και στοιχεία του παρελθόντος τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν, σύμφωνα με διηγήσεις των ντόπιων, τα «κοινωνικά», η συνάντηση των κατοίκων που γινόταν μια φορά στις δύο εβδομάδες και στην οποία, κατά κάποιο τρόπο, συναποφάσιζαν πώς θα συμβάλει ο καθένας στη φροντίδα της κοινότητάς τους. 




Αγιοι Ανάργυροι....


Παραλία Καλοταρίτισσας  Απέχει 23 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Ο δρόμος που οδηγεί τους ανέμους στην παραλία κατά μήκος των βράχων και την πεντακάθαρη θάλασσα, προσφέρει μαγευτική θέα.
Ο όρμος, με την χρυσή άμμο και τα διάφανα νερά, ξεδιπλώνεται μπροστά σας. Αυτή η περιοχή είναι γεμάτη με ψάρια και γι αυτό παντού υπάρχουν οι τυπικές πολύχρωμες ψαρόβαρκες.



Στο βάθος η Γραμβούσα.......

 Αγιος Παύλος

  Αγιος Παύλος


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΕΙΜΕΝΑ : ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

πηγές πληροφοριών

https://www.e-kyklades.gr/
https://saygreece.org/
https://el.wikipedia.org/
http://odysseus.culture.gr/






Δείτε το Α΄μέρος εδώ















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου