Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

KΩΣ-"Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" - Β΄ , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ


 Ψαλίδι

 "Νοstos"club-Ψαλίδι. - Ως γλάστρα.΄
Μέχρι τη δεκαετία του '50 οι κάτοχοι ποδηλάτων ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν ειδική άδεια/δίπλωμα και αριθμό κυκλοφορίας!








Άγιος Γεράσιμος.Ιδιωτικό εκκλησάκι στο Ψαλίδι.

 Ψαλίδι.

 Ψαλίδι.
"Spitaki"ή αλλιώς η περιοχή της "οικοδομής"όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.


 Ψαλίδι.

Ψαλίδι.


 Ψαλίδι,"Νostos".


 "Gelsomino"στο στάδιο των επισκευών...

 Πολυφωτογραφημένο παραθυράκι στο Ψαλίδι.

 Ψαλίδι

Ψαλίδι

 Ψαλίδι

 Ψαλίδι

 Ψαλίδι

 Ψαλίδι

 Ψαλίδι

 Ψαλίδι

Ψαλίδι

 Ψαλίδι


Κέφαλος.

-----------
Η Κέφαλος είναι ένα χωριό στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού Κως, περίπου 42 χλμ. από την πόλη της Κω και 16 χλμ. από το Διεθνή Αερολιμένα «Ιπποκράτης». Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 2.156 κατοίκους.
Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αστυπάλαια και μέχρι το 366 π.Χ. ήταν η πρωτεύουσα του νησιού. Η ανακάλυψη του σπηλαίου της “Άσπρης Πέτρας” στην περιοχή αποδεικνύει πως τα πρώτα δείγματα ζωής στο νησί χρονολογούνται στη Νεολιθική Εποχή.
Δύο εκδοχές εξηγούν πώς πήρε το όνομά της. Κατά την πρώτη, ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν το κεφαλοχώρι κατά την αρχαιότητα, ενώ κατά τη δεύτερη και επικρατέστερη οφείλει το όνομά της στο σχήμα της περιοχής που μοιάζει με κεφάλι γυπαετού.
Η Κέφαλος χωρίζεται σε δύο μέρη: στον παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και στο παραλιακό τμήμα που ονομάζεται Καμάρι και είναι το λιμάνι του χωριού. Στον παραδοσιακό οικισμό ο επισκέπτης συναντά τη χαρακτηριστική νησιωτική αρχιτεκτονική με τα στενά σοκάκια και τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο. Οι κάτοικοι διατηρούν ακόμα και σήμερα την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους.
Στο Καμάρι, τον παραλιακό οικισμό, βρίσκονται εστιατόρια, παραδοσιακά και μοντέρνα καφέ, κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και πλήθος καταστημάτων...


 Οι παραλίες της Κεφάλου.
Camel beach.
-------------
Η νοτιοδυτική Κως σού επιφυλάσσει τον καλύτερο επίλογο στο νησί. Ξεκινάς από τις παραλίες του Αγίου Στεφάνου με τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές δίπλα στο κύμα, αφετηρία για μια ατέλειωτη σειρά από παραλίες: η Καμήλα, το Κοχυλάρι, ο Λιμνιώνας, η Paradise, η Markos.
Κέντρο της περιοχής αυτής είναι ο κεφαλοχώρι του Κεφάλου, με το επίνειό του, το Καμάρι, και το ακρωτήρι του Κρίκελου να σηματοδοτεί τη νότια απόληξη του νησιού. Για το τελευταίο ηλιοβασίλεμα θα έρθεις στον Αϊ-Γιάννη τον Θυμιανό, με πρόσωπο στο Αιγαίο, και θα κατέβεις στον όρμο Χιλανδρίου και την αμμουδιά Cavo Paradiso, μια τεράστια παραλία όλη δική σου...

 Camel beach

 Super paradise


Άγιος Στέφανος.
(Στο βάθος και η νησίδα Καστρί-φτάνεις κολυμπώντας-με το μικρό εκκλησάκι της)


 Άγιος Στέφανος.
Σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω, στο χωριό Κέφαλος και συγκεκριμένα στην παραλία Καμάρι απέναντι από το νησάκι «Καστρί» βρίσκονται το σύμπλεγμα δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών του Αγίου Στεφάνου. Οι βασιλικές αυτές χρονολογούνται στο 469 και στο 554 μ.χ. Ανακαλύφθηκαν το 1932 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luciano Laurenzi και αποτελούν αξιοθέατο για τον πλούτο, την εξαιρετική θέση, το μέγεθος και τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά τους.

  Άγιος Στέφανος

Καμάρι Κεφάλου.

 Καμάρι Κεφάλου.

 Καμάρι Κεφάλου.

 Καμάρι Κεφάλου.

Καμάρι Κεφάλου.

 Κέφαλος.

 Λιμνιώνας Κεφάλου.

Λιμνιώνας Κεφάλου.


  Κέφαλος. - Λατρεμένο παραθυράκι! 

 Κέφαλος-Άγιος Στέφανος.

Νησίδα Καστρί.



 Καμάρι Κεφάλου.

 Καμάρι Κεφάλου.

 Εν πλώ για το ακρωτήρι Τρίκελλο.

 Εν πλώ για το ακρωτήρι Τρίκελλο.

 Τρίκελλο.
(Δυστυχώς αυτό το καλοκαίρι το προσφιλές θέμα μου δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος...)








11 Τρίκελλο-"Kamari boats".

Κι ενώ όλη η παρέα κάνει έφοδο στα κοψίδια της ταβέρνας,βρίσκω ευκαιρία για μια ακόμη βουτιά,πλήρες σκοτάδι κι εγώ βυθισμένη στην απεραντοσύνη της...δεν υπάρχει!!!

Ζιά
Το γραφικό χωριουδάκι της Ζιας είναι το ψηλότερο κατοικημένο σημείο του νησιού. Βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Δίκαιος (Ωρομέδων) και απέχει περίπου 14χλμ από την πόλη της Κω.
Η Ζια είναι περικυκλωμένη από καταπράσινά δάση κυπαρισσιού και πεύκων, ελαιώνες και διάσπαρτες βελανιδιές, αλλά και αρκετές πηγές νερού που αναβλύζουν από το βουνό. Καθώς ο επισκέπτης ακολουθεί τον ανηφορικό δρόμο για τη Ζια, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο. Φτάνοντας στο χωριό, η θέα είναι πραγματικά ανεπανάληπτη. Από κάτω απλώνεται ολόκληρο το νησί και απέναντι ξεχωρίζουν η Κάλυμνος και οι μικρασιατικές ακτές. Η Ζια είναι περήφανη για το απολαυστικό ηλιοβασίλεμά της που σαγηνεύει τον επισκέπτη μέσα από τις ομορφότερες εικόνες του Αιγαίου.
Στη Ζια μπορείτε να περιπλανηθείτε στα γραφικά πλακόστρωτα μονοπάτια και να θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπιτάκια με την κλασσική νησιωτική ρυμοτομία. Πολλά εστιατόρια προσφέρουν υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις ενώ στα παραδοσιακά καφενεδάκια θα δοκιμάσετε τα χειροποίητα γλυκά της Κω. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού υπάρχουν επίσης αρκετά καταστήματα με παραδοσιακά και χειροποίητα προϊόντα, από κλασσικά σουβενίρ ως καρυκεύματα και παραδοσιακά γλυκίσματα...




 Η καταπράσινη Ζιά.
Μοναδικής ομορφιάς τοπίο με λουλούδια και τρεχούμενα νερά,στις πλαγιές του Δικαίου.



 Ζιά.Παναγία η Κουβουκλιανή.

Οι ντόπιοι την ονομάζουν συνήθως "Το Κουβούκλι" και παλιότερα με το όνομα αυτό εννοούσαν όλη τη συνοικία.Η ονομασία προήλθε από κάποιον οφφικιάλιο (Αξιωματούχο) στο Ασφενδιού που είχε τιμηθεί με το οφφίκιο του Κουβούκλη(Κουβούκλης ήταν ο οφφικιάλιος που βάσταζε τη ράβδο του Αρχιερέως)Οι ονομασίες "Κουβούκλιον", "Κουβούκλι", "Κουβουκλιανή" μας οδηγούν στη σκέψη ότι η προσωνυμία του ναού μπορεί να προέρχεται από το Θόλο της Εκκλησίας.Κουβούκλιον (από το λατιν. cubiculum=κοιτώνας) σημαίνει εκτός των άλλων και μικρό θόλο που στηρίζεται σε λεπτούς κίονες. Άλλωστε είναι η μοναδική εκκλησία της περιοχής, που έχει τέτοιο θόλο.Ο μόνος σωζόμενος εγγεγραμμένος Ναός της Κω...





 Ζιά.Παναγία η Κουβουκλιανή.



  Άγιοι Ασώματοι.Ασφενδιού-Ζιά.




Ζιά.
Πιστεύετε αλήθεια στις ονειροπαγίδες?



Zιά-Joke ή όχι,η μπλουζίτσα μια χαρά μου φαίνεται! 


  Ζιά. Colors and happiness.

Ζιά Colors and happiness.


Zιά-Λίγο απ'όλα...
Και πέτρινο σπίτι και αστεία λαμπίτσα και εκκλησάκι και παραθυράκι..




Ζιά-χειροποίητη τέχνη.






Ζιά-από τη γειτονική Κάλυμνο souvenir με αγάπη.




 Σε περίπτωση που κουραστήκατε και ξεχαστήκατε,εδώ είμαστε!



Ζιά-όμορφα κι ανεπιτήδευτα...



 Ζιά.
Πίσω μου γκρεμός...λίγο έλειψε!




Ζιά.
Μέσα στο καθρεφτάκι και η minimal εκδοχή μου...


Ζιά-Από διάκοσμο ταβέρνας-όλες είναι χαρά Θεού!



 Zιά-Τα αιγαιοπελαγίτικα χρώματα.


Ζιά.






Ζιά.




Ζιά

Ζιά










H Zιά φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά της...υγρασία και συννεφιά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα...ας είναι!Μας αποζημειώνει η θέα!



Ζιά





Ζιά



 Ζιά
































































Μαστιχάρι. 
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.


Μαστιχάρι


Μαστιχάρι.

                                   

   Μαστιχάρι





     Μαστιχάρι.







Μαστιχάρι.


 Καρδάμαινα.
Η Καρδάμαινα είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, και βρίσκεται 29 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω με 1800 περίπου μόνιμους κατοίκους. Σπίτια και κτίσματα απλώνονται κατά μήκος της παραλίας που ξετυλίγεται σε μεγάλη έκταση, ενώ η περιοχή γύρω από τον οικισμό είναι πολύ όμορφη, καταπράσινη από τις καλλιέργειες και τα δέντρα. Οι φυσικές ομορφιές προσελκύουν πολύ κόσμο και το μικρό λιμάνι που διαθέτει συνδέει το νησί με την Νίσυρο. Στην Καρδάμαινα μπορείτε να θαυμάσετε το παλιό αναπαλαιωμένο κτίριο που στεγάζει το Αγροτικό ιατρείο και να προσκυνήσετε στις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας, των Αγίων Αναργύρων και της Παναγίας. Η σημερινή Καρδάμαινα είναι κτισμένη στην περιοχή της αρχαίας πόλης Αλάσαρνα, ένα σπουδαίο λατρευτικό κέντρο κατά την Κλασική αρχαιότητα. Στα ερείπια που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, περιλαμβάνονται το ιερό του Απόλλωνα και του Ηρακλή, ίχνη από μαρμάρινο ναό του 3ου π.Χ. αιώνα, αρχαίο θέατρο, ρωμαϊκά κτίσματα και τα ερείπια της βασιλικής της Αγίας Θεότητος. Πολλές οι δυνατότητες για διαμονή στον οικισμό και στη γύρω περιοχή ενώ θα βρείτε και καλό φαγητό σε ολόκληρη την περιοχή σε ψαροταβέρνες, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια με νοστιμιές από ελληνική και ευρωπαϊκή κουζίνα. Μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας, να απολαύσετε την ηλιοθεραπεία σας και να διασκεδάσετε με θαλάσσια σπορ στη μεγάλη παραλία της Καρδάμαινας. Αν θελήσετε μπορείτε να μεταβείτε με εκδρομικό σκάφος το οποίο εκτελεί δρομολόγια καθημερινά στην Αγία Ειρήνη όπου υπάρχουν ιαματικές πηγές κατάλληλες και για γυναικολογικές παθήσεις. Κάθε καλοκαίρι στην Καρδάμαινα οργανώνονται τα «Αλασάρνια» που περιλαμβάνουν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών τεχνών, παραδοσιακούς χορούς, επιστημονικά συμπόσια και ομιλίες, διάφορους αγώνες (ποδηλασίας, σκακιστικούς κ.λπ) και η ναυτική εβδομάδα. Στην Καρδάμαινα τιμούν τον Άγιο Ιωάννη στις 29 Αυγούστου και την Θεοτόκο στις 8 Σεπτεμβρίου με μεγάλα πανηγύρια....


Καρδάμαινα



Καρδάμαινα


Καρδάμαινα




Καρδάμαινα

 Η λίμνη στο Πυλί



Η λίμνη του Πυλίου ή Νερομάνα αποτελεί μία μικρή τεχνητή λίμνη γλυκού νερού που δημιουργήθηκε από περιμετρικό φράγμα σε περιοχή με καρστικές πηγές. Παλαιότερα η συγκεκριμένη λίμνη πότιζε όλο τον κάμπο. Η λίμνη βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τον οικισμό του Πυλίου και απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω, έχει έκταση 2 έως 3 στρέμματα. Κτίστηκε τη δεκαετία του 1920 έπειτα από εντολή των Ιταλών κατακτητών για την καταπολέμηση της λειψυδρίας που μάστιζε την περιοχή. Παλαιότερα η περιοχή αποτελούσε σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες ένα τεράστιο λιβάδι – βάλτο με βούρλα, του οποίου η προσπέλαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη με τα μέσα της συγκεκριμένης εποχής. Σήμερα φιλοξενεί διάφορα είδη ζώων όπως Νεροχελώνες, πάπιες, Κουνουπόψαρα και χέλια. Η βλάστηση που επικρατεί στην περιοχή αποτελείται από αγριοκάλαμα του γλυκού νερού, λεύκες και πικροδάφνες. 




Πυλί


 Λαγούδι





 Λαγούδι

Το Όρος Δίκαιος, γνωστό στους αρχαίους ως Ωρομέδων, Ωρίων ή Δίκαιον, είναι το ψηλότερο βουνό της Κω, με υψόμετρο 846 μ. Η προέλευση του ονόματός του είναι άγνωστη. Ο κύριος ορεινός όγκος του Δίκαιου δομείται από ασβεστόλιθους και μάρμαρα, καθώς και μεγάλες μάζες πλουτωνιτών και ηφαιστιτών. Στην επαφή των ηφαιστιτών με τους ασβεστόλιθους και τα μάρμαρα αναπτύσσεται κατά τόπους μεταλλοφορία, με χαρακτηριστικές αποθέσεις πολύχρωμων οξειδίων μετάλλων. Η κατανομή των υψομέτρων είναι ασύμμετρη. Στα νότια της κορυφογραμμής και σε απόσταση το πολύ 2 χλμ., το όρος έχει μεγάλη κλίση προς τη θάλασσα. Αντίθετα, η απόσταση ανάμεσα στην κορυφογραμμή και την ακτή βορείως του άξονα του όρους είναι 6-7 χλμ. Το ίδιο το σχήμα του νησιού καθορίζεται από τους άξονες των πτυχώσεων και την κατεύθυνση των ρηγμάτων, ενώ οι ρεματιές έχουν κατεύθυνση κάθετη προς αυτήν, όπως φαίνεται γύρω από την κορυφή του Δίκαιου προς την πλευρά του Ασφενδιού. Λείψανα μεσαιωνικού
οικισμού, δεξαμενές νερού, οπτόπλινθοι και άφθονα πήλινα όστρακα που προέρχονται από διάφορες εποχές φανερώνουν έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή κατά τους αρχαίους και μέσους χρόνους....

 Λαγούδι

Λαγούδι


 Λαγούδι















Ασώματοι



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ


Το Α' μέρος του Αλμπουμ θα το βρείτε εδώ 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου