Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΦΡΑΓΚΙΑ ΙΩΑΝΝΑ "TA ΛΕΜΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ"

πηγή φωτογραφίας 




Πόσες φορές άκουσε αυτή τη φράση; Όλοι κάτι παραπάνω είχαν να σκεφτούν, το γνωστό τρέξιμο σε ατμόσφαιρα ηθελημένα ή με το ζόρι εορταστική. Αγαπημένοι, γνωστοί, όλοι κάτι παραπάνω κάνουν κι ο διαθέσιμος χρόνος λες κι εκμηδενίζεται. "Τα λέμε μετά τις γιορτές" αλλά αυτός, τώρα την ήθελε την επαφή, τώρα, στις γιορτές, που το βάρος τους φαινόταν ασήκωτο στις πλάτες του. Ήταν μόνος και δεν βρέθηκε κανείς να τον προσκαλέσει. Όσοι θυμήθηκαν να ευχηθούν, δεν σκέφτηκαν κιόλας να τον έχουν στο τραπέζι τους ή στη βόλτα ανάμεσα στα εορταστικά γεύματα και υποχρεώσεις. Κι ενώ αυτό που για τους πλαισιωμένους από αγαπημένα πρόσωπα, αυτό το "τα λέμε μετά τις γιορτές" φαινόταν σκέψη αυτονόητη, για αυτόν ήταν ακόμη ένα λιθάρι στον τοίχο της απομόνωσης, ειδικά σχεδιασμένης για αυτά τα μερόνυχτα, τα φορτωμένα με το δικό τους χρώμα και βάρος.
Οι γιορτές καλούν σε χαρά και αγάπη, ακριβώς γιατί, οι άτιμες, φέρνουν στην επιφάνεια ό,τι με μεγάλη επιμέλεια κρύβεται στην πεζή καθημερινότητα. Κάθε μοναχικός το γνωρίζει καλά αυτό. Κι όταν στην επιφάνεια έρχονται, γιορτιάτικα, σκοτεινές αναμνήσεις, η ανέχεια και η αβεβαιότητα, οι απώλειες, οι κίνδυνοι κι όλα εκείνα που δεν κρύβονται με τίποτα, τότε τι να τις κάνει τις "μετά τις γιορτές" επαφές; 
Για τους πιο πολλούς, είναι κοινό το συναίσθημα: Είτε μόνοι είτε ουσιαστικά μόνοι, η φυσική κίνηση μέσα στις γιορτές είναι προς τους άλλους. Ίσως λοιπόν να μένει κάποτε "μέσα στις γιορτές" λίγος χρόνος και μια δεύτερη σκέψη για τον μοναχικό, που διστάζει να ζητήσει παρέα, συμμετοχή σε ένα γεύμα ή στον καφέ, από τον φόβο μήπως είναι ανεπιθύμητος και γίνει βάρος. 
Ας είναι αυτές οι γιορτές μια ευκαιρία για την έμπρακτη αγάπη. Όμορφα και ειρηνικά να περάσετε αγαπημένοι φίλοι. Κάθε καλό στη ζωή σας, ζεστές αγκαλιές και μια ευχή, να κάνει ο ένας για τον άλλον "μέσα στις γιορτές" ό,τι μπορεί ώστε να γίνει λίγο πιο φωτεινή η ζωή που σταθερά μας περιβάλλει. Χρόνια πολλά, χρόνια καλά!




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου