ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΥ
Σε μια καταπράσινη έκταση στη Βόρεια Εύβοια, ανάμεσα σε πυκνό δάσος πεύκων και ελάτων και σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων, κάτω από την σκέπη του Τελεθρίου όρους, δεσπόζει η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος η οποία είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ένα εξαίσιο και φημισμένο ανδρικό μοναστήρι εξαιτίας της τεράστιας πνευματικής ακτινοβολίας του μακαριστού ηγουμένου π. Ιακώβου Τσαλίκη.
Ο Όσιος Δαυίδ ήταν παιδί εξαμελούς οικογένειας και ο πατέρας του ήταν ιερέας. Τόσο εκείνος, όσο και η μητέρα του Οσίου Δαυίδ, Θεοδώρα, έζησαν ενάρετη ζωή και ανέθρεψαν τα τέσσερα παιδιά τους σύμφωνα με τις χριστιανικές αρχές. Σε ηλικία τριών ετών, παρουσιάστηκε στον Όσιο Δαυίδ ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ζητώντας του να τον ακολουθήσει σε ένα εξωκκλήσι του. Ο Όσιος Δαυίδ απέμεινε εκεί να τον κοιτάζει ευλαβικά με σταυρωμένα τα χέρια, όπου και τον βρήκαν οι γονείς του ύστερα από έξι μερόνυχτα με το πρόσωπό του να αστράφτει από μία ουράνια λάμψη. Από τότε ο θεοφόρος Όσιος Δαυίδ, έχοντας υπακοή και σεβασμό στους γονείς του προσευχόταν πολύ και ζούσε ασκητικά παρακαλώντας το Θεό να του δείξει το δρόμο της αληθείας.
Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών έφυγε από το πατρικό του, προς αναζήτηση ενός πνευματικού πατέρα τον οποίο και βρήκε στο πρόσωπο του ιερομονάχου Ακακίου, ονομαστού για τις αρετές του και το ευαγγελικό κήρυγμά του στα χωριά της περιοχής. Με τις ευλογίες των γονέων του εκάρη μοναχός και μετά από πέντε χρόνια χειροτονήθηκε διάκονος. Η διάκριση, η σοφία, η σύνεση και η σοβαρότητα του οσίου, αρετές που απέκτησε ύστερα από αυστηρή άσκηση και πολύ προσευχή, του προσέδωσαν το προσωνύμιο «Γέρων», παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Στη συνέχεια πήγε στο Άγιο Όρος, όπου ο Όσιος Δαυίδ έμεινε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Στο μεταξύ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε το γέροντά του μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτης. Εκείνος, κάλεσε τον Όσιο Δαυίδ και τον χειροτόνησε ιερέα. Αρνήθηκε ωστόσο να χειροτονηθεί επίσκοπος. Κάνοντας υπακοή, κατέστη ηγούμενος σε έναν πολύ δύσκολο τόπο εκείνη την εποχή, στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Βαρνάκοβας, που βρίσκεται κοντά στην Ναύπακτο. Ύστερα από τον διωγμό του από τον Οθωμανό άρχοντα της Λιβαδειάς πέρασε στην Εύβοια.
Ανηφορίζοντας στο βουνό, μετά τις Ροβιές, έκτισε το 1535 το Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου σε σημείο όπου προϋπήρχε παλαιότερος ερειπωμένος ναός και εγκαταστάθηκε σε μία σπηλιά. Η άσκηση, η αρετή και η αγιότητά του οδήγησαν τους Χριστιανούς, οι περισσότεροι των οποίων βοσκοί των βουνών, κοντά του, και κάποιους από αυτούς στη μοναστική ζωή υπό την πνευματική καθοδήγησή του. Έτσι, και ύστερα από εράνους, έστησε μοναστήρι το οποίο σύντομα ανδρώθηκε. Για την ανέγερση της Ιεράς Μονής έφτασε μέχρι τη Ρωσία όπου συγκέντρωσε μεγάλη υλική βοήθεια, η μεταφορά της οποίας όμως ήταν αδύνατο να την πραγματοποιήσει μόνος του πίσω στην Εύβοια. Έτσι, κούφωσε ένα μεγάλο κούτσουρο, σφραγίζοντας μέσα του τις εισφορές για την ανέγερση. Στη συνέχεια έριξε το κούτσουρο σε ένα ποτάμι της Ρωσίας , έκανε το σημείο του Σταυρού και προσευχήθηκε να φτάσει το κούτσουρο μέχρι την παραλία των Ροβιών μέχρι να μεταβεί και αυτός εκεί, γεγονός το οποίο πραγματοποιήθηκε. Το μοναστήρι κτίστηκε και οργανώθηκε άριστα, συγκεντρώνοντας πολλούς μοναχούς που πρόκοψαν στην αρετή και αναδείχθηκαν πνευματικοί πατέρες των σκλαβωμένων χριστιανών.
Ο Όσιος Δαυίδ υπήρξε ένας απ’ τους διδάσκαλους του Γένους προσφέροντας πολλά στην παιδεία των υπόδουλων Ελλήνων, αλλά και άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στον οποίο αποδίδεται πλήθος θαυμάτων.
Στο καθολικό της Μονής φυλάσσονται σε καλλίτεχνη λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου (ρωσικής προέλευσης) και άλλα πολύτιμα κειμήλια.
Σε απόσταση χιλιομέτρου βορείως της Μονής βρίσκεται το «Αγιονέρι». Κατά την παράδοση, ο Όσιος Δαυίδ χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και ανέβλησε καλό, άφθονο και ιαματικό νερό. Ακόμη, σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια στα νότια της Μονής, υπάρχει το «Ασκητήριο» του Οσίου Δαυΐδ, ένα μικρό σπήλαιο σε βράχο, με το παρεκκλήσιο του Αγ. Χαραλάμπους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΚΕΙΜΕΝΑ : ΜΙΝΑ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΥ
πηγές πληροφοριών
https://www.amvonas.gr/
https://www.neakriti.gr/
http://www.monastiria.gr/
Εξαιρετικές φωτογραφίες! Πολύ καλή αναπαλαίωση και χρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλύτερο μέρος.Πάω στον Άγιο Δαβίδ κάθε Ιούλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή