Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΤΜΟΣ Β' ( Σπήλαιο της Αποκάλυψης , Μονές , Ναοί ) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΝΕΛΛΑΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

Το  πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στην Πάτμο είναι το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου ή Ευαγγελιστή. Στέκεται σαν κορώνα στο λόφο της Χώρας και θυμίζει βυζαντινό κάστρο. Ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο στον οποίο δώρισε το νησί ολόκληρο ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Ι.Κομνηνός.

Το ύψος της μονής ξεπερνά τα 15 μέτρα, το μήκος του από το βορρά ως το νότο είναι 53 μέτρα και από την ανατολή ως τη δύση 70. Αν σταθείς στην είσοδο, όπου υπάρχει μια σιδερένια ενισχυμένη πόρτα, και κοιτάξεις ψηλά, φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο.






Σπήλαιο της Αποκάλυψης.

Kατά τη διάρκεια των Pωμαϊκών και πρώτων μ.X. αιώνων, το νησί της Πάτμου συνδυάζεται με το Χριστιανισμό κατά τρόπο άρρηκτο και διαρκή. Ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού Χριστού Iωάννης, εξορίζεται το 95 μ.μ. στην Πάτμο από τον αυτοκράτορα Δομητιανό και βρίσκει καταφύγιο σε Σπήλαιο που ευρίσκεται στη μέση του λόφου μεταξύ Σκάλας και Χώρας.
Εκεί με τη βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου ο Ιωάννης έγραψε καθ υπαγόρευση του Θεού το θεόπνευστο βιβλίο Αποκάλυψη και ίσως το 4ο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.
Το Σπήλαιο ανακαινίσθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο, όταν ήλθε στην Πάτμο.


 Ανακαινισμένο και καλοδουλεμένο όλο το μοναστήρι της Αποκάλυψης......Και μια ματιά από το παράθυρο που όλοι συνωστίζονταν να φωτογραφίσουν!!

 Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως. Το σπήλαιο αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο του Ηγαπημένου Μαθητή του Ιησού Ιωάννη το 95 μ.Χ. , όταν ο αυτοκράτορας Δομιτιανός τον εξόρισε στην Πάτμο, τιμωρώντας τον για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο. Όπως καταθέτει όμως ο ίδιος ο Ιωάννης, δεν φτάνει στην Πάτμο ως ένας εξόριστος ηττημένος ή ένας πολιτικός κρατούμενος σε καιρούς χαλεπούς, αλλά ως εξόριστος «εν πνευματική αποστολή», συνεχίζοντας να μεταλαμπαδεύει το Λόγο και την Ουσία του Θεού. 


 Όπως ο ίδιος ο Ευαγγελιστής μαρτυρεί στην έναρξη του βιβλίου αυτού «Εγώ Ιωάννης, ο και αδελφός υμών και κοινωνός εν τη θλίψει και βασιλεία και υπομονή εν Χριστώ Ιησού, εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω, δια τον Λόγον του Θεού και την μαρτυρίαν Ιησού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν μεγάλην ως σάλπιγγος λεγούσης […]|»


 Στην εξορία του και σε αυτή την πνευματική του αποστολή τον συνοδεύει ο πιστός του μαθητής Πρόχορος. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, κατά τη διάρκεια της διαμονής του Ιωάννη στο σπήλαιο, σκίστηκε ο βράχος, και μέσα από τρεις μικρότερες σχισμές, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ακούστηκε η φωνή του Θεού, που υπαγόρεψε στον Ιωάννη το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης. Ενδέχεται στο ίδιο μέρος να πραγματοποιήθηκε και η συγγραφή του 4ου κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. 

 Από τον 17ο αιώνα ενσωματώθηκε δίπλα στο ιερό σπήλαιο ο ναός της Αγίας Άννας, ο οποίος χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο ως αφιέρωμα προς τη μητέρα της Θεοτόκου και την μητέρα του ίδιου του Οσίου που ονομαζόταν Άννα και της μητέρας του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού. Δεξιά του ναού βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου μέσα σε αυτό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το Σπήλαιο αποτελεί μέρος ενός ενιαίου συγκροτήματος εκκλησιών και άλλων κτισμάτων (αποθήκες, κελιά, παρεκκλήσια) με το όνομα Αποκάλυψη. 


 Σήμερα, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου.

 Το σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτελεί ένα μέρος κατάνυξης, όπου ο προσκυνητής μπορεί να μυηθεί στην ομορφιά και το δέος με τη σιωπή, την αφή, την προσευχή και την ενόραση, καθώς με τα μάτια μπορεί να αφουγκραστεί την αίσθηση που γεννά η εικόνα του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιερού Σπηλαίου.

Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
















Σε  περίοπτη θέση το μοναστήρι της Αποκάλυψης βλέπει τριγύρω και φαίνεται από την Σκάλα! 

 Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

 To 1088 η Πάτμος με χρυσόβουλο παραχωρείται από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό στον Όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό, έναν προικισμένο και μορφωμένο μοναχό από τη Βιθυνία, προκειμένου να ιδρύσει ένα Μοναστήρι προς τιμήν του Ευαγγελιστή Ιωάννη και με αυτόν τον τρόπο να θεμελιώσει και προδιαγράψει την μοίρα του νησιού.
  
 Xτισμένη στην κορυφή της Χώρας, η Μονή δεσπόζει σε όλο το νησί και θυμίζει βυζαντινό κάστρο. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού της Aρτέμιδος και παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που χρονολογείται από του τέλους του 11ου αιώνα μέχρι τον 17ο, ενώ από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το Kαθολικό, η τράπεζα και τα κελλιά



Τον 11ο αιώνα ανοικοδομήθηκε το Καθολικό και κατά τον 12ο αιώνα προστέθηκαν τα παρεκκλήσια της Παναγίας και του Οσίου Χριστοδούλου. Στο παρεκκλήσι της Παναγίας, στη νότια πλευρά του καθολικού, ο ζωγραφικός διάκοσμος χρονολογείται στις τελευταίες δεκαετίες του 12ου αι., ενώ την ίδια εποχή και λίγο αργότερα τοιχογραφήθηκε η τράπεζα της Μονής, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία του καθολικού. 


Στα αριστερά της πύλης βρίσκεται η κεντρική εκκλησία(καθολικό),ένα από τα πρώτα κτίρια,κτισμένη το 1090.Στην είσοδό της υπάρχουν 4 καμάρες κι ένας εξωνάρθηκας γεμάτος τοιχογραφίες.Αυτές που βρίσκονται ψηλότερα είναι του 17ου αιώνα και αναπαριστούν θαύματα που έγιναν από τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Οι χαμηλότερες είναι του 19ου αιώνα


Προχωρώντας προς τα μέσα παρατηρεί κανείς αμέσως το τρισδιάστατο εικονοστάσι από σκαλισμένο ξύλο (1820) το οποίο αντικατέστησε το παλαιότερο του 15ου αιώνα που με τη σειρά του είχε τότε αντικαταστήσει το μαρμάρινο εικονοστάσι του Όσιου Χριστόδουλου.


 Tα κελλιά είναι παρατεταγμένα στη νότια πλευρά του οχυρωματικού περιβόλου. Στη Μονή υπάρχουν επίσης παρεκκλήσια των μεταβυζαντινών χρόνων : του Aγίου Bασιλείου, του Aγίου Nικολάου, του Tιμίου Σταυρού, του Προδρόμου, των Aγίων Aποστόλων (1603). Δύο μικρότερα βρίσκονται έξω από τον περίβολο της μονής : του Aγίου Γεωργίου και του Aγίου Oνουφρίου (1611).


Περίφημη θεωρείται η πλουσιότατη Βιβλιοθήκη του Μοναστηριού και η Συλλογή των κειμηλίων του, τα σημαντικότερα δείγματα της οποίας μπορεί να θαυμάσει κανείς στο επισκέψιμο σκευοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει έργα αμύθητης αξίας, λειτουργικά αντικείμενα και σκεύη με καλλιτεχνική και παιδευτική αξία και σημασία, καθώς και αρχαιότητες κλασσικών και παλαιοχριστιανικών χρόνων.

 Δίπλα στην καθολικό βρίσκεται επίσης και το εκκλησάκι της Παναγίας. Οι τοιχογραφίες εδώ χρονολογούνται από το 12ο αιώνα κι έπειτα-όπως και στο καθολικό. Η ομορφιά τους δεν περιγράφεται με λέξεις.



Μέσα στο μοναστήρι βρίσκονται τα εκκλησάκια Όσιος Χριστόδουλος, Αγ.Νικόλαος, Αγ.Ιωάννης ο Βαπτιστής, Αγ.Βασίλειος, Τιμίου Σταυρού, Άγιοι Πάντες και το εκκλησάκι της Παναγίας



Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, βρίσκεται στη Σκάλα κοντά στην παραλία του λιμανιού και δίπλα σε αυτόν διατηρούνται τα ερείπια των κτισμάτων, τα οποία κατά την πρώιμη χριστιανική εποχή χρησιμοποιούνταν ως «βαπτιστήριο». Η Παράδοση αναφέρει ότι εκεί βάπτιζε τους Πατμίους ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ενώ άλλη παράδοση αναφέρει ότι εκεί στεκόταν ο Άγιος , όταν έστειλε στο βυθό της θάλασσας τον μάγο Κύνωπα. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη είναι ενωμένη με το παρεκκλήσι του που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πολύκαρπο.
Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού 

 Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού βρίσκεται στο νοτιοδυτικό πλευρό της Χώρας, σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από τη στάση του λεωφορείου.
Έχει πανοραμική θέα στον Κόλπου των Κήπων.
Η μονή ήταν αρχικά μικρό εκκλησάκι ερημητήριο μέχρι το 1613, όταν ένας ηγούμενος από το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη, ο Νικηφόρος, ανακαίνισε το κτήριο και το αφιέρωσε στον Λουκά τον Ευαγγελιστή. 
Το 1937 προστέθηκαν νέα κτίσματα από τον καλόγερο Αμφιλόχιο Μακρή ο οποίος και ίδρυσε τη μονή του Ευαγγελισμού.

 Το μοναστήρι φιλοξενεί περισσότερες από 40 καλόγριες που εκτός από την προσευχή ασχολούνται και με την κοινωνική προσφορά, την κηπουρική, τη μελισσοκομία και το βυζαντινό κέντημα με μια τεχνική που ονομάζεται «σπίθα».
Η ίδια τεχνική χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία κεντημάτων για τις βυζαντινές αριστοκρατικές οικογένειες στα χρόνια του Όσιου Χριστόδουλου. 






Μια καλόγρια, με το όνομα Ολυμπία ,είναι μαθήτρια του διάσημου βυζαντινού αγιογράφου Φώτη Κόντογλου. Τώρα έχει τους δικούς της μαθητές και δημιουργεί τις δικές της εικόνες. Δέχεται παραγγελίες που μπορεί να χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν αλλά αξίζουν την αναμονή.
Η μονή αποτελείται από την εκκλησία Ευαγγελίστρια  η οποία συνδέεται με τον Άγιο Λουκά και από το εκκλησάκι του Άγιου Αντώνιου που βρίσκεται στην κορφή

ΑΛΛΟΙ ΝΑΟΙ 




Λόγω του ότι η ορθόδοξη εκκλησία δεν επιτρέπει περισσότερες από μία λειτουργίες την ημέρα σε κάθε Άγια Τράπεζα, το μοναστήρι έχει 10 εκκλησάκια, τρία εκ’των οποίων βρίσκονται έξω από τα τείχη της μονής:
Οι Άγιοι Απόστολοι βόρεια,ο Άγιος Γεώργιος ανατολικά και ο Άγιος Φανούριος δυτικά της μονής.
Μέσα στο μοναστήρι βρίσκονται τα εκκλησάκια Όσιος Χριστόδουλος, Αγ.Νικόλαος, Αγ.Ιωάννης ο Βαπτιστής, Αγ.Βασίλειος, Τιμίου Σταυρού, Άγιοι Πάντες και το εκκλησάκι της Παναγίας







Σύμφωνα με το FORBES εκτός από τις πολλές εκκλησίες που διαθέτει και την σύνδεσή του με τη θρησκεία και την ιστορία του Ιωάννη του Θεολόγου που έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, το νησί θεωρείται από τα ομορφότερα και ειδυλλιακότερα παρθένα μέρη για διακοπές

Η Αγία Παρασκευή πάνω από την Σκάλα!

Το  Ηλιοβασίλεμα στον Χόχλακα......Εγώ το κοιτάζω από τον λόφο της Αγίας Παρασκευής! 

Σκάλα - το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος! 



Ο Αγιος Θωμάς....Η Πάτμος διαθέτει ένα σημαντικό δίκτυο μονοπατιών που με μόχθο και καλαισθησία διαμόρφωσαν μέσα στους αιώνες οι πρόγονοί μας. Περπατώντας στα μονοπάτια θυμόμαστε παλιούς δρόμους επικοινωνίας, αφού ο χρόνος, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η επιλογή νέων μέσων μεταφοράς, έφερε την εγκατάλειψη αλλά και την καταστροφή των παλιών μονοπατιών: πολλά από αυτά, δυστυχώς, ασφαλτοστρώθηκαν , ως εύκολη λύση για τα νέα οδικά δίκτυα.





Σκάλα ο Αγιος Θωμάς


 Ο  Αγιος Θωμάς

Ο  Αγιος Θωμάς







Παναγία!

 Τριπλή εκκλησούλα στο δρόμο προς το Μελόι........Αγιος Σπυρίδων-Αγιος Παντελεήμονας-Αγιος Ραφαήλ...







Τα  τρία ιερά της τριπλής Εκκλησούλας σε ένα πανόραμα!Αγιος Σπυρίδων-Αγιος Παντελεήμονας-Αγιος Ραφαήλ...


 Ο Αγιος Φωκάς και η Αγία Αικατερίνη ...στο λιμάνι της Σκάλας.........Δεν υπήρχε στιγμή χωρίς παρκαρισμένο αυτοκίνητο απ έξω!! 











Σκάλα
Είναι κτισμένο στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Σκάλας στην Πάτμο και καθιερώθηκε στη λαϊκή συνείδηση, ως "Κάθισμα Παναγιάς Κουμάνας" εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Το Κάθισμα κτίσθηκε το 1782 με την άδεια της αδελφότητας της Μονής Πάτμου από τον Άγιο Μακάριο Νοταρά Επίσκοπο Κορίνθου, μέλος του κινήματος των Κολλυβάδων που ήρθε στην Πάτμο όταν εξορίστηκε από την Κόρινθο επειδή κατηγορήθηκε πως υπέθαλψε επαναστατικές ενέργειες των Ελλήνων. Ο Άγιος Μακάριος ασχολήθηκε με την αντιγραφή χειρογράφων και κωδίκων. Σημαντικό μέρος από τα κείμενα της Φιλοκαλλίας οφείλονται στην εργασία του Αγίου Μακαρίου.
Πανηγυρίζει την Κυριακή των Αγίων Πάντων και στις 17 Απριλίου, ημέρα Μνήμης του Αγίου Μακαρίου.




Το Α' Μέρος ( Πάτμος ) θα το βρείτε εδώ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ 
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

πηγές πληροφοριών






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου