Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΗΡΑΚΛΕΙΑ:ΜΙΚΡΟ,ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΧΑΜΟΓΕΛΟ!- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ



Με δύο μικροσκοπικά χωριά και με ένα περιδέραιο νησιών γύρω της είναι το ιδανικό καλοκαιρινό καταφύγιο...





Πλησιάζοντας...
Ο Ελύτης πλάθει την ατμόσφαιρα των Μικρών Κυκλάδων από τα πρώτα κιόλας ποιήματα «Του Αιγαίου»:"Ο έρωτας.Το καράβι του Κι η αμεριμνησία των μελτεμιών του Κι ο φλόκος της ελπίδας του Στον πιο ελαφρό κυματισμό του ένα νησί λικνίζει Τον ερχομό..."


Αυτή η ατμόσφαιρα λες και έχει ρίξει άγκυρα στον όρμο του Αγίου Γεωργίου της Ηρακλειάς, της πρώτης των Μικρών Κυκλάδων που συναντά ο επισκέπτης.Το καράβι ταράσσει την ηρεμία του μικρού λιμανιού, ξεσηκώνοντας τους μόνιμους κατοίκους – τον χειμώνα είναι γύρω στους 100 – αλλά και τις παρέες των γλάρων που ησυχάζουν στις ξερολιθιές,στα βράχια και στην κορυφή της πλωριάς καμπύλης των τρεχαντηριών...


Είναι το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί του συμπλέγματος των λεγομένων Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.Οι τρεις συνοικισμοί της, Άγιος Αθανάσιος,Άγιος Γεώργιος και Παναγιά αποτελούν ανεξάρτητη κοινότητα, την Ηρακλειά,που υπάγεται στην επαρχία Θήρας (Σαντορίνη).Πρωτεύουσα της νήσου είναι ο συνοικισμός Παναγιά.Οι κάτοικοί της το 1940 αριθμούσαν τους 227 ενώ το 2001 έφθαναν τους 151.Ωστόσο,ο οικισμός "Αγ.Αθανάσιος",τα τελευταία χρόνια έχει ερημωθεί και την θέση των σπιτιών πήραν οι στάνες και τα ζώα για την κτηνοτροφική δραστηριότητα του νησιού.



 Έχει σχήμα ρομβοειδές με μία βόρεια απόληξη που καταλήγει στο ακρωτήριο Μεγάλη Πούντα σε αντιδιαστολή με το νοτιότερο των ανατολκών ακτών ακρωτήριο Μικρή Πούντα όπου και ο όρμος Τουρκαύλακο ή Αγίου Γεωργίου. Άλλοι όρμοι στην ίδια πλευρά είναι το Λιβάδι, απέναντι από το οποίο βρίσκεται η νησίδα Βενέτικο και νοτιότερα βρίσκεται ο ορμίσκος Τουρκοπήγαδο. Δυτικά βρίσκεται ο ορμίσκος της Αλημνιάς, απέναντι από το οποίο βρίσκονται οι βραχονησίδες Μικρός και Μεγάλος Αβέλας, (κοινώς Αβελονήσια), και ΒΔ. οι όρμοι Βουρκαριά , του "Σμυρνιού τ΄ αυλάκι" και βορειότερα ο ορμίσκος "Βορεινή Σπηλιά". Στον ορμίσκο της Αλημνιάς επίσης, υπάρχει βυθισμένο σε μικρό βάθος (περίπου 6 μέτρα) ένα αεροπλάνο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, Γενικά είναι λοφώδης νήσος με υψηλότερη κορυφή του Πάπα που έρχεται σχεδόν κάθετα προς τη θάλασσα σχηματίζοντας κάθετους βράχους με απρόσιτα μικροσπήλαια...


Όρμος Αγίου Γεωργίου(λιμάνι).---------
Κατά τον 16ο αιώνα η Ηρακλειά με το όνομα Ηρακλείτσα αποτελούσε εκκλησιαστικά μέρος της πατριαρχικής εξαρχίας όπου ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Ματθαίος παραχώρησε τη νήσο στον πρωτοκανόναρχο της Μεγάλης Εκκλησίας Μιχαήλ. Την παραχώρηση αυτή επεκύρωσε τον Φεβρουάριο του 1602 ο αμέσως επόμενος Πατριάρχης Νεόφυτος ο από Αθηνών. Το 1646 η νήσος περιήλθε στην τότε Αρχιεπισκοπή Σίφνου, μαζί με τα νησιά Αμοργός, Πολύκανδρος (η σημερινή Φολέγανδρος), Ανάφη, Νιός (σημερινή Ίος), Μύκονος, Σέριφος, Σίκινος και Αστυπάλαια.
Σήμερα η Ηρακλειά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων και ειδικότερα στην αρχιερατική περιφέρεια Αμοργού. Αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Χαζοβιώτισσας της Αμοργού. Κατόπιν σχετικής αδείας της Ιεράς Μονής, το 1826, επιτράπηκε σε Αμοργιανούς η εποίκηση της νήσου.
'





"To δρόμο πλάϊ στη θάλασσα περπάτησα..."
Και ναι,πρόκειται για σπίτι!Ορισμένοι είναι πραγματικά τυχεροί!
Στην Ηρακλειά υπάρχουν οι οικισμοί Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, απ΄ όπου είχε πάρει το όνομα κατά καιρούς και η νήσος, ο οικισμός Παναγιά, πρωτεύουσα της νήσου που βρίσκεται στους πρόποδες του Πάπα, και ο οικισμός Άγιος Αθανάσιος που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού. Στον όρμο Λιβάδι αναπτύχθηκε μικρός οικισμός παρά το περίβολο παλαιού φρουρίου καλούμενο "Κάστρο". Η πρωτεύουσα Παναγιά συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 4,5 χλμ. με το λιμάνι του Αγ. Γεωργίου. Επίσης ένας άλλος ασφαλτοστρωμένος επίσης δρόμος συνδέει την Παναγιά με την παραλία Τουρκοπήγαδο μήκους 2,5 χλμ. περίπου.
Τα ονόματα των οικισμών προέρχονται από τς ομώνυμες εκκλησίες που έχουν ανεγερθεί σ΄ αυτούς ιδιαίτερα εκείνη του οικισμού Παναγίας είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας που οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1919 μέχρι το 1930 και τελικά ολοκληρώθηκε στη δεκαετία του 1980. Αντίθετα ο ναός του Αγίου Γεωργίου, του ομώνυμου οικισμού είναι παλαιότερος, φέρεται να χτίστηκε το 1834 και και να ανακαινίσθηκε το 1987

 Το συγκεκριμένο ανήκει σε καλλιτέχνη του νησιού και κάθε του λεπτομέρεια είναι προσεγμένη.


 "Οινομαγειρείον"με άποψη...


 Από τα πολύ όμορφα σημεία στον Άγιο Γεώργιο,κομψό,δίχως να κραυγάζει...



Χρωματιστά φωτάκια στο δέντρο...













"Αν ήσουν πέτρα θα σπαγες 
και λουλουδάκι θα `βγαζες 
απ’ τη ραγισματιά
Να σκύβω να μυρίζομαι 
να νιώθω πως ζαλίζομαι
από γλυκιά ματιά..."
Ηλίας Κατσούλης



Ι.Ν.Ταξιαρχών.










Το super market είναι σαν ζωγραφιά!





























"Καράβια βγήκαν στη στεριά
και πιάσανε τα όρη..."








"Σγουρέ βασιλικέ μου και μαντζουράνα μου
συ θα μ’ αποχωρίσεις από τη μάνα μου...
Bασιλικός θα γίνω, στη γλάστρα σου να μπω
να με κορφολογάνε τα χέρια σου τα δυο..."
(Παραδοσιακό)



 Λιβάδι.
---------
Η οπτική επαφή µε τη θάλασσα δεν χάνεται σε κανένα σηµείο της διαδροµής...Το ασφαλτοστρωµένο οδικό δίκτυο του νησιού είναι όλο κι όλο επτά χιλιόµετρα. Αυτές οι θεαµατικές συνευρέσεις της θάλασσας µε τη στεριά δηµιουργούν καταφύγια άγριας ζωής και γι’ αυτό οι ακτές και τα Αβελονήσια προστατεύονται στους κόλπους του δικτύου Natura 2000. Στα απότοµα βράχια που γκρεµίζονται από ψηλά ως τη θάλασσα µετά το Τουρκοπήγαδο φωλιάζουν ακόµη και σπάνιοι γύπες...
tovima gr





Κοιτάσματα:Στην Ηρακλειά έχουν εντοπιστεί επίσης κοιτάσματα σμύριδας και ορυκτού σιδήρου και πολλές πηγές γλυκού ύδατος. Η πρώτη γεωλογική έρευνα της νήσου έγινε από τον Σωκρ. Παπαβασιλείου ο οποίος δημοσίευσε τα αποτέλεσμα των ερευνών του το 1907 στο περιοδικό Αρχιμήδης με γεωλογικό χάρτη της Ηρακλειάς σε κλίμακα 1:73.000. Σύμφωνα μ΄ αυτόν η Ηρακλειά αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από κρυσταλλοφυείς σχιστόλιθους που εναλλάσσονται με παχιές στοιβάδες μαρμαρυγιακού και αμφιβολικού σχιστόλιθου και μαρμάρου. Τα πετρώματα αυτά βρίσκονται "εμπτυγμένα" μέσα σε ρηξιγενείς λεκάνες ενώ προς τη βόρεια ακτή φέρονται άπτυκτα ως ανοικτόχρωα αποθέματα (ασβεστολιθικού ψαμμίτη) με νεογενή σχετικά ηλικία.Η καλλιεργήσιμη γη της, έφθανε άλλοτε (το 1960) τα 1.000 περίπου στρέμματα. Έτσι ανάλογη ήταν και η παραγωγή σε δημητριακά, καπνό και όσπρια, καθώς και σε τυρί, μυζήθρα και μέλι.





 "Έπεσα για να κολυμπήσω
κι άφησα την καρδιά μου πίσω
Άφησα την καρδιά μου χάμω
σαν το κοχύλι μες την άμμο
Πέρασαν όλες οι κοπέλες
με τα μαγιό και τις ομπρέλες
Ύστερα πέρασαν οι φίλοι
κανείς δε βρήκε το κοχύλι
Χρόνους και χρόνους κολυμπάω
που να ν αγάπη για να πάω
Έφαγε η θάλασσα το βράχο
κι έμεινε το νησί μονάχο..."
Οδ.Ελύτης



"Χαλαρά η ζωή είναι ωραία
χαλαρά κι ας μην έχεις και παρέα
χαλαρά θα `ρθουν άλλα πιο ωραία
χαλαρά μην τα παίρνεις όλα τόσο σοβαρά...
Χαλαρά η ζωή είναι ωραία
χαλαρά κι ας μην έχεις και παρέα
χαλαρά θα `ρθουν άλλα πιο ωραία
χαλαρά να θυμάσαι όλα είναι δανεικά..."
Ν.Βαξαβανέλης



 Λιβάδι-Ερείπια κάστρου,πέριξ του οποίου έχουν εντοπιστεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή.
----------
Στη νησίδα αυτή σώζονται λείψανα αρχαίων οικισμών και τάφων καθώς και ερείπια των αρχαίων ιερών της θεάς Τύχης και του Λοφίτου Διός. Στοιχεία που δηλώνουν ότι από το 3.000 π.Χ. είχε σημαντική ανάπτυξη στον ευρύτερο κυκλαδικό πολιτισμό. Στους νεότερους χρόνους τα πολλά σπήλαια της νήσου χρησίμευσαν κατά καιρούς ως κρησφύγετα πειρατών και λαθρεμπόρων, εξ ου και οι διάφορες ονομασίες των ορμίσκων.Στη θέση Λιβάδι έχει εντοπιστεί φρούριο Ιστορικών Χρόνων.Το νησί υπήρξε κρησφύγετο πειρατών επί Τουρκοκρατίας.


Άγιος Γεώργιος.








 Κι ενώ κάποιοι δροσίζονται κολυμπώντας,ο σκυλάκος της φωτογραφίας ξεροσταλιάζει δεμένος τουλάχιστον 6 ώρες!



 Από την καθημερινή ζωή των κατοίκων...



Κι ενώ ο ψαράς καθαρίζει,η γατούλα περιμένει τη λιχουδιά της,ακριβώς δίπλα του!



Οι γλάροι είχαν κυκλώσει βράχια και θάλασσα...Τους παρατηρούσες,τους φωτογράφιζες και δεν έφευγαν!




Δίπλα στον ψαρά που είδαμε πριν,περιμένει και αυτός τη λιχουδιά του!



Οι λεπτομέρειες της λεπτομέρειας!Με στόχο το παράθυρο,ανακάλυψα και δυο κρυμμένα μικρούλια! 










Αυτά εδώ-αν και δεν ήταν μπλε :) -πολύ μου άρεσαν!







Δική μου αυτή...μόλις είδε γαλάζιο κόλησε! 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ - ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ 

πηγή πληροφοριών
http://www.tovima.gr/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου