Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΪΛΟΣ ( 1867 – 28 Αυγούστου 1928 )

Αυτοπροσωπογραφία

  Ο Γεώργιος Ροϊλός (Στεμνίτσα Γορτυνίας, 1867 – Αθήνα, 28 Αυγούστου 1928) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους της «Ομάδας του Μονάχου» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ιστορικά θέματα και την προσωπογραφία. Ως καθηγητής της Ελαιογραφίας στη θέση του Ιακωβίδη από το 1910 παρέκκλινε από τις ακαδημαϊκές τάσεις (ενταγμένες σ΄ένα τυποποιημένο κώδικα προτύπων) ενδιαφερόμενος κυρίως για την ανανέωση της διδασκαλίας με την επιβολή μεγαλύτερης ελευθερίας
  Ο Ροϊλός σπούδασε ζωγραφική αρχικά στο Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα, από το 1880 μέχρι το 1887, με δάσκαλο τον Νικηφόρο Λύτρα. Το 1888 πήγε με υποτροφία του κληροδοτήματος Κρήτση στο Μόναχο, για να συνεχίσει τις σπουδές του κοντά στον Νικόλαο Γύζη. Το 1890 πήγε στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του κοντά στον Μπενζαμέν Κονστάν (Benjamin Constant) και τον Πωλ Λωράνς (Paul Laurence).
  Το 1894 επέστρεψε στην Αθήνα και ένα χρόνο αργότερα, ύστερα από το θάνατο του Σπύρου Προσαλέντη, διορίστηκε καθηγητής στην έδρα Αγαλματογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, για να φύγει κατόπιν το 1903 στο Λονδίνο, όπου έγινε μέλος του εκεί Καλλιτεχνικού Συνδέσμου και στη συνέχεια για άλλα δυο χρόνια στο Λίβερπουλ, όπου εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας της πόλης και πήρε μέρος σε διάφορες εκθέσεις. Επέστρεψε στην Αθήνα ξανά το 1908 και από το 1910 έως το 1927 κατείχε την έδρα Ελαιογραφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Πέθανε το 1928 στην Αθήνα.
  Στους πίνακές του απεικόνισε ποικίλα θέματα: πολεμικά από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και τους Βαλκανικούς πολέμους 1912–13 (πρωτοπόρος στο είδος αυτό μαζί με το Βασίλειο Χατζή που στρατεύθηκε στο αντιτορπιλικό «Έλλη» και την Θάλεια Φλωρά-Καραβία), ιστορικά, πορτρέτα, τοπία, κ.α.
 «Στον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 στρατεύθηκε και έζησε από κοντά όλη την ατμόσφαιρα του πολέμου, διάφορα επεισόδια του οποίου απεικόνισε σε πίνακες του. Στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων ξαναβρέθηκε στο μέτωπο κρατώντας σημειώσεις και δίνοντας ζωγραφικές συνθέσεις από τα γεγονότα.»
  Ζωγραφίζοντας εκ του φυσικού τη γρήγορη εναλλαγή των πολεμικών γεγονότων μέσα στη σκόνη της μάχης οργάνωνε τη σύνθεσή του χωρίς ένα κεντρικό στοιχείο να συγκεντρώνει την προσοχή και να στατικοποιεί τον πίνακα. Για παράδειγμα, τοποθέτησε το βασιλιά Κωνσταντίνο έκκεντρα και όχι μεγαλύτερο ή επιβλητικότερο από τους άλλους. Στο πρώιμο έργο του εκφράζει κυρίως τον γερμανικό ακαδημαϊσμό της «Σχολής του Μονάχου». Ωστόσο το έργο της ώριμης περιόδου του, και κυρίως οι τοπιογραφίες, δείχνουν ότι ο Ροϊλός προσπάθησε να εισάγει τον ιμπρεσιονισμό στην Ελλάδα Εκτός από την προσωπογραφία και τις ιστορικές σκηνές, ο Ροϊλός ζωγράφισε θρησκευτικά και μυθολογικά θέματα,ηθογραφίες και νεκρές φύσεις, ενώ ασχολήθηκε και με τη χαλκογραφία και τη γελοιογραφία (εφημ. Άστυ, Ρωμηός και περιοδικό Εστία). https://el.wikipedia.org




H Mάχη των Φαρσάλων(1897), ελαιογραφία σε καμβά(1901), 
Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος με το επιτελείο του κατευθύνεται στην πρώτη γραμμή. Στο βάθος οι φάλαγγες του ελληνικού στρατού σε ανάπτυξη μάχης. Μπροστά, μεταφορά τραυματιών. (Λάδι σε μουσαμά, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ).

  «Επεισόδιο από τη μάχη των Φαρσάλων». (Λάδι σε μουσαμά, Εθνική Πινακοθήκη - Ίδρυμα Ευριπ. Κουτλίδη).


Γεντζέλια». Αποκαμωμένοι στρατιώτες σε μια ανάπαυλα της μάχης. (Εθνική Πινακοθήκη).

Κωνσταντίνος ΙΒ΄, Κρέσνα 1913, Λιθογραφείο Χαρτογραφικής υπηρεσίας, 1921

Το μαρτύριο του Πατριάρχη Γρηγορίου, πριν το 1925

Προσωπογραφία στρατηγού Κωνσταντίνου Καλλάρη
 Πορτραίτο ανδρός, Ελαιογραφία σε μουσαμά, 75 x 58 εκ., Ιδιωτική Συλλογή.

 Πορτραίτο ανδρός (Άγγελος Αβέρωφ), Ελαιογραφία σε μουσαμά, 43 x 47 εκ., Ιδιωτική Συλλογή.

 Πορτραίτο αγοριού,  Ελαιογραφία σε μουσαμά, 55 x 45 εκ., Ιδιωτική Συλλογή.

 Πορτραίτο κοριτσιού,  Ελαιογραφία σε μουσαμά, 55 x 45 εκ., Ιδιωτική Συλλογή.

Προσωπογραφία της μικρής Αλεξάνδρας Μέρμηγκα

 Two Children, 1912

 Προσωπογραφία Σμαράγδας Βικέλα

 Η πριγκίπισσα Υψηλάντη

Δύο κυρίες με καπέλα

 Πορτραίτο γυναίκας με μαργαρίτα

Ουρανία Δούσμανη

 Τοπιογραφία με θάλασσα, Ελαιογραφία σε μουσαμά, 36 x 20 εκ., Ιδιωτική Συλλογή.

 Πλύστρες στη Βενετία, πίνακας με εμφανή ιμπρεσιονιστικά στοιχεία.


 Θαλασσογραφία, Ελαιογραφία σε μουσαμά, 27 x 24 εκ., Ιδιωτική Συλλογή.

 Θαλασσογραφία

Κότερα εν πλω

Παραθαλάσσιο τοπίο'

Βάρκες στην παραλία

 Άλογα

Οι ποιητές της γενιάς του 1880. 

 Στο χειρουργείο












Ακρόπολη

πηγές
http://anemourion.blogspot.gr/
https://paletaart3.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου