ΦΗΡΑ ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ ΠΕΡΙΣΣΑ
Οδυσσέας Ελύτης-"Ωδή στη Σαντορίνη"
"Βγήκες από τα σωθικά της βροντής
Ανατριχιάζοντας μες στα μετανιωμένα σύννεφα
Πέτρα πικρή,δοκιμασμένη,αγέρωχη
Ζήτησες πρωτομάρτυρα τον ήλιο
Για ν’αντικρίσετε μαζί τη ριψοκίνδυνη αίγλη
Ν’ανοιχτείτε με μια σταυροφόρο ηχώ στο πέλαγος.
Θαλασσοξυπνημένη, αγέρωχη
Όρθωσες ένα στήθος βράχου
Κατάστιχτου απ’ την έμπνευση της όστριας
Για να χαράξει εκεί τα σπλάχνα της η οδύνη
Για να χαράξει εκεί τα σπλάχνα της η ελπίδα
Με φωτιά με λάβα με καπνούς
Με λόγια που προσηλυτίζουν το άπειρο
Γέννησες τη φωνή της μέρας
Έστησες ψηλά
Στην πράσινη και ρόδινη αιθεροβασία
Τις καμπάνες που χτυπάει ο ψηλορείτης νους
Δοξολογώντας τα πουλιά στο φως του μεσαυγούστου.
Πλάι από ρόχθους,πλάι από καημούς αφρών
Μέσ’ από τις ευχαριστίες του ύπνου
Όταν η νύχτα γύριζε τις ερημιές των άστρων
Ψάχνοντας για το μαρτυρίκι της αυγής,
Ένιωσες τη χαρά της γέννησης
Πήδησες μες στον κόσμο πρώτη
Πορφυρογέννητη, αναδυομένη
Έστειλες ως τους μακρινούς ορίζοντες
Την ευχή που μεγάλωσε στις αγρυπνίες του πόντου
Για να χαϊδέψει τα μαλλιά της πέμπτης πρωινής.
Ρήγισσα των παλμών και των φτερών του Αιγαίου
Βρήκες τα λόγια που προσηλυτίζουν το άπειρο
Με φωτιά με λάβα με καπνούς
Τις μεγάλες γραμμές του πεπρωμένου σου.
Τώρα μπροστά σου ανοίγεται η δικαιοσύνη
Τα μελανά βουνά πλέουν στη λάμψη
Πόθοι ετοιμάζουν τον κρατήρα τους
Στην παιδεμένη χώρα της καρδιάς
Κι από το μόχθο της ελπίδας νέα γη ετοιμάζεται
Για να βαδίσει εκεί με αετούς και λάβαρα
Ένα πρωί γεμάτο ιριδισμούς
Η φυλή που ζωντανεύει τα όνειρα
Η φυλή που τραγουδάει στην αγκαλιά του ήλιου...
Ω κόρη κορυφαίου θυμού
Γυμνή αναδυομένη
Άνοιξε τις λαμπρές πύλες του ανθρώπου
Να ευωδιάσει ο τόπος από την υγεία
Σε χιλιάδες χρώματα ν’ αναβλαστήσει το αίσθημα
Φτεροκοπώντας ανοιχτά
Και να φυσήξει από παντού η ελευθερία.
Άστραψε μες στο κήρυγμα του ανέμου
Την καινούργια και παντοτινή ομορφιά
Όταν ο ήλιος των τριών ωρών υψώνεται
Πάνγλαυκος παίζοντας το αρμόνιο της Δημιουργίας..."
"
-------------------
Ιnfo:Wikipedia
Santorini travel/what to see
Toubis εκδοτική,Σαντορίνη χθες και σήμερα.
Φηρά.
Στη δυτική πλευρά πάνω στην καλδέρα (260 μ. ύψος) δεσπόζει η πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά, που κατά μία εκδοχή πήρε το όνομά της από την Πυρά. Τα στενοσόκακα καλντερίμια και τα κάτασπρα σπίτια με τη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική εντυπωσιάζουν και τον πιο συγκρατημένο επισκέπτη. Τα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού βρίσκονται στην πρωτεύουσά του με πολλαπλές υποδομές για κάθε βαλάντιο. Τα Φηρά λειτουργούν ως κέντρο για τις εκδρομές αφού εκεί είναι η καρδιά των συγκοινωνιών. Από εκεί ξεκινούν και καταλήγουν όλα τα δρομολόγια των Κτελ για τις παραλίες, τα μουσεία, τις εκκλησίες και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.
Αξίζει να επισκεφτείτε δύο σημαντικές εκκλησίες του νησιού, την Ορθόδοξη και την Καθολική Μητρόπολη, καθώς επίσης το Αρχαιολογικό μουσείο και το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα έχει το παλαιό γραφικό λιμάνι της Σαντορίνης, ο Γιαλός, από τον οποίο σήμερα ξεκινούν τα καραβάκια για τη Θηρασιά (κοντινό νησάκι στα βορειοδυτικά από την Σαντορίνη), και τα ηφαιστειακά νησιά της Παλαιάς και Νέας Καμένης.
Η πρόσβαση στο Γιαλό είναι δύσκολη και γίνεται είτε με τα πόδια από τα σκαλάκια, είτε παραδοσιακά με το γαϊδουράκι, είτε τέλος με το τελεφερίκ που είναι μια ξεχωριστή εμπειρία λόγω της ανείπωτης θέας. Στα Φηρά υπάρχουν ποικίλοι τρόποι διασκέδασης για κάθε γούστο όπως εντυπωσιακά μπαράκια, clubs για ξέφρενη διασκέδαση, κοσμοπολίτικα καφέ, ταβέρνες κλπ. Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι η μοναδική θέα προς την καλδέρα που είναι και το σήμα κατατεθέν του νησιού.
Φηρά.
Το όνομα της νήσου "Θήρα" προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που από τη Σπάρτη προερχόμενος αποίκησε πρώτος τη νήσο αυτή. Το δε όνομα "Σαντορίνη" προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στη σημερινή περιοχή της Περίσσας πίσω από τον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού (την αποκάλεσαν Σάντα Ιρίνα), η οποία υπήρχε στο νησί. Αρχικά υπήρχε η άποψη ότι η εκκλησία αυτή ήταν το παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης που υπήρχε στη Θηρασιά, σήμερα θεωρείται πιθανότερο να πρόκειται για τη μεγαλοπρεπέστατη παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Ειρήνης στη Θήρα, τα ερείπια της οποίας ανακαλύφθηκαν το 1992. Πριν τη μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη, ενώ αργότερα απέκτησε τα ονόματα Καλλίστη ή Καλλιστώ (Αρχαία Ελληνικά καλλίστη: "η πιο όμορφη"), Φιλητέρη ή Φιλωτέρα, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη καθώς και Ρήνεια. Επί τουρκοκρατίας οι Τούρκοι την ονόμαζαν "Δερμετζίκ" ή "Διμερτζίκ" μικρός μύλος), πιθανώς από τους πολλούς μικρούς ανεμόμυλους που ξεχώριζαν από μακριά.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας επίσημα καθιερώθηκε το όνομα "Θήρα", πλην όμως οι ξένοι χάρτες συνέχισαν να την ονοματίζουν "Σαντα-Είρηνα" από την οποία και παρέμεινε με μικρή παραφθορά από τους Έλληνες ως "Σαντορίνη".
Φηρά.
Από το 19ο αιώνα τα Φηρά έγιναν πρωτεύουσα του γνωστού ηφαιστιακού νησιού της Σαντορίνης. Ως το 1800, ο Πύργος Καλλίστης, ένα μεσαιωνικό χωριό, ήταν η πρωτεύουσα, κρυμμένο στο εσωτερικό μέρος του νησιού για το φόβο των πειρατών. Μετά την κατάληψη της Σαντορίνης από τους Τούρκους ήταν πια ασφαλέστερο να μεταφερθεί η πρωτεύουσα σε ένα πιο ορατό σημείο του νησιού
Φηρά.
Αν και αρκετοί πιστεύουν πως το όνομα είναι παράφραση του αρχαίου"Θήρα",οι γλωσσολόγοι ετυμολογούν το όνομα από το επίθετο"πυρρός"που σημαίνει κοκκινωπός,φλογόχρωμος,κιτ ρινωπός...Για το λόγο αυτό η ακριβής ορθογραφία είναι Φυρρά ή Φυρά καθώς και Σαντορήνη(καθώς εμπεριέχεται το Ειρήνη).
Φηρά.
Στην καλντέρα δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.Όλοι οι δρόμοι είναι παλιά καλντερίμια,όλο σκαλιά και ανηφόρες,στρωμένα κάποτε με παχύ στρώμα ξεραμένης καβαλίνας,υγειονομικά απαράδεκτης,που έκανε ωστόσο ευκολότερο το περπάτημα,σα να πατούσες σε χαλί...
Φηρά.Απόλαυση ένας καφές εδώ!
Φηρά.
Πόρτες παντού,είτε πρόκειται για εισόδους εστιατορίων και ξενοδοχείων(ακολουθούν πάντα κάποια σκαλοπάτια!)είτε χρησιμεύουν απλώς ως ένα ακόμη διακοσμητικό στοιχείο-άνοιγμα στο απέραντο γαλάζιο!
Φηρά.
Φηρά.
Φηρά.
Φηρά.
Φηρά.Ο Άγιος Μηνάς.
Φηρά.
Φηρά.Ο Άγιος Μηνάς.
Φηρά.
Φηρά.
Φηρά.Με θέα στην καλντέρα από τις καμάρες στο προαύλιο της Μητρόπολης.
Φηρά.Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Μητρόπολης
Ένας υπέροχος Ναός που είναι πασίγνωστος για την εντυπωσιακή θέα του στο ηφαίστειο και στην καλντέρα. Το εσωτερικό του Ναού είναι εντυπωσιακό με τις υπέροχες τοιχογραφίες του Σαντορινιού ζωγράφου, Χριστόφορου Ασίμη. Η ανέγερση του Ναού της Υπαπαντής της Θεοτόκου ολοκληρώθηκε το 1827, οπότε ήταν γνωστός ως "Παναγιά του Μπελόνια" λόγω του ονόματος του ιδιοκτήτη της. Αναστηλώθηκε το 1956 μετά την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του το ίδιος έτος.
Φηρά.Ο Άγιος Ιωάννης.
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Φηρά.Άποψη από το Ημεροβίγλι.
Φηρά.
Το εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού στο βόρειο τμήμα των Φηρών(καθολική συνοικία).
Φηρά.
Φηρά.Καθολικός Καθεδρικός Ναός
Σε ένα νησί που οι Σταυροφόροι άφησαν το στίγμα τους, δεν θα μπορούσε να λείπει μια εντυπωσιακή Καθολική Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας στην καθολική συνοικία κοντά στο τελεφερίκ.
Χτίστηκε το 1823 και αναστηλώθηκε και ανοικοδομήθηκε πλήρως το 1970, μετά τον ηφαιστειακό σεισμό του 1956. Εξωτερικά ξεχωρίζει για το καμπαναριό και το ιδιαίτερο ρολόι, ο ρυθμός της είναι μπαρόκ και τα συνδυασμένα χρώματα είναι το γκρι-σιελ και το κρεμ. Εσωτερικά είναι διακοσμημένη λιτά και απρόσιτα.
Φηρά.Μια πόρτα που τα έχει όλα!
Φηρά-Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη
Στο πνευματικό κέντρο, που στεγάζεται στο μέγαρο Γκύζη στα Φηρά της Σαντορίνης, σε ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα πίσω από Καθολική Καθεδρικό Ναό, βρίσκεται το ομώνυμο μουσείο.
Το μουσείο έχει συλλογές,με χάρτες,τοπία και φορεσίες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, με ιδιωτικά και δημόσια έγγραφα από το 1573 έως 1819, με έργα ζωγραφικής και με πετρώματα.
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Φηρά
Κατηφορίζοντας προς τα Φηρά...η θέα πάντα υπέροχη!
Ημεροβίγλι και Φηροστεφάνι.
Δύο οικισμοί που ενώνονται στην ουσία με τα Φηρά και μια βόλτα που αξίζει πραγματικά,άκρη-άκρη,σκαλί -σκαλί.Το Φηροστεφάνι,με βάση την υψομετρική διαφορά τους,"στεφανώνει"τα Φηρά και είναι χτισμένο κατά μήκος του γκρεμού.Προσφέρει θαυμάσια θέα προς την καλντέρα,διαφορετική από των Φηρών,καθώς εδώ ο γκρεμός είναι πολύ πιο απότομος και δεν παρεμβάλλονται τα έντονα γραφικά στοιχεία του Μέσα Γιαλού,του μικρού δηλαδή λιμανιού.Απέναντί μας ο μεγαλοπρεπής όγκος του Σκάρου καθώς και ο στενόμακρος όγκος της Παλιάς Καμμένης,παράλληλοι και οι δύο προς τη θάλασσα.Το έδαφος επικλινές,τα κτίσματα εξολοκλήρου σχεδόν αναστηλωμένα,με ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων,αυλές,ταράτσες,κα θώς και τα προεξέχοντα τμήματα των υπόσκαφτων σπιτιών.
--------------
Στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας και περίπου 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται το Ημεροβίγλι..Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και έχουν επιβληθεί ειδικοί όροι και περιορισμοί ως προς την δόμηση.Το όνομά του είναι σύνθετο,από τις λέξεις ημέρα και βίγλα (Λατινικά vigilare:"κάνω σκοπός")και πιθανότατα προέρχεται από την ύπαρξη εκεί, δηλαδή στην θέση του σημερινού οικισμού, ημεροβιγλίου, δηλαδή μικρού πύργου που λειτουργούσε ως παρατηρητήριο ημέρας,καθώς η θέση του επέτρεπε την παρατήρηση όλου του χώρου και την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων του νησιού για την εμφάνιση πειρατών από την πλευρά του Έξω Γιαλού.
Ημεροβίγλι
Ο Σκάρος(αριστερά).
Το παλαιότερο κάστρο ή Επάνω κάστρο ή Ρόκα (βράχος) χτίστηκε στα ύστερα βυζαντινά χρόνια, από τον ενετό Ιάκωβο Βαρότση, στον οποίο παραχωρήθηκε η Σαντορίνη το 1207. Ο ίδιος και οι ευγενείς του το χρησιμοποιούσαν ως έδρα και κατοικία. Γύρω και κάτω από το Επάνω κάστρο οικοδομήθηκε ολόκληρος οικισμός, το καστέλι του Σκάρου, ένα από τα πέντε καστέλια της Σαντορίνης. Κύριο στοιχείο της δόμησης ήταν η σχεδόν καθολική χρήση της πέτρας.Στην είσοδο υπήρχε κινητή ξύλινη γέφυρα, από την βάση της οποίας ερείπια υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Δεν αλώθηκε ποτέ σε όλη την διάρκεια της Ενετικής κυριαρχίας
Ο Σκάρος σε απόσταση αναπνοής...
Η εγκατάλειψη του Σκάρου ξεκίνησε στις αρχές του 17ου αιώνα. Υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη του 1650 στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και αργότερα από τον σεισμό του 1817, έτσι ώστε σήμερα σώζονται μόνο ελάχιστα ερείπια. Επιπρόσθετα, οι κάτοικοι, κατά την αποχώρηση τους από τον οικισμό, αφαιρούσαν και υλικά προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή των νέων τους κατοικιών σε άλλα μέρη του νησιού. Ο Σκάρος ήταν η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον 18ο αιώνα και οι κάτοικοι του ονομάζονταν καστρινοί. Η μόνη ακριβής εικόνα που υπάρχει για τον Σκάρο είναι σχέδιο με μολύβι, το οποίο ανήκει στην συλλογή του Thomas Hope και βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη.
Η Σαντορίνη και στον τοίχο!
Λεπτομέρειες,ένα με τον ουρανό και τη θάλασσα.
Φηροστεφάνι.
Χρώμα στην υπέροχη gallery.
Λεπτομέρειες από την αυλή της gallery,γενικώς έμοιαζε περισσότερο με κουκλόσπιτο!
Από τους ελάχιστους ανεμόμυλους
Κι ενώ στην Οία έβλεπα παντού ματόχαντρα,στο Φηροστεφάνι,σκόρδα!Χρειάζο νται και τα δυο,για καλό και για κακό!
Τα μικροσκοπικά ντοματάκια και η φάβα,τοπικά προϊόντα που σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε!Αν εξαιρέσει κανείς το σταφύλι-καθώς και το κριθάρι που το καλλιεργούν για τα ζώα-τα γεωργικά προίόντα της Σαντορίνης έχουν κάτι παράξενο.Η ντομάτα,λίγο μεγαλύτερη από κεράσι,σαν μπίλια,σκληρόφλουδη και με απίστευτη γεύση!Ανάλογης γεύσης και ο ντοματοπολτός(οι ντόπιοι τον λένε"μπερτέ")καθώς και οι ντοματοκεφτέδες(κουρκούτι με χυμό ντομάτας,κρεμμύδι,δυόσμο και άλλα λαχανικά).
Η φάβα,σχετικά σπάνιο προίόν,τριμμένη σε χερόμυλο.Πώς είναι άραγε στην αρχική της μορφή?Όσπριο,πιο μικρό από το μπιζέλι,σαν κόκκος χοντρής άμμου και δυστυχώς η παραγωγή τα τελευταία χρόνια έχει λιγοστέψει.
Βάρκα μινιατούρα και μπροστά μας το Ημεροβίγλι.
Εδώ πλησιάζουμε στα Φηρά και το Πατσουλί.
Περίσσα
Περίσσα.
Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίας Ειρήνης.
Σπάνιος τύπος δίκλιτης με τρούλο,κτισμένη πριν το 12ο αι.
Περίσσα.Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίας Ειρήνης
Περίσσα.
Περίσσα.
Περίσσα.
Περίσσα.Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.
Περίσσα.Ι.Ν.Τιμίου Σταυρού.
Πεντάτρουλη εκκλησία όπως συνηθίζεται στις Κυκλάδες.
Σε ορισμένες υπάρχουν και δυο καμπαναριά!
Περίσσα
Περίσσα
Περίσσα
Περίσσα.
Μαύρα βότσαλα και άμμος δίνουν ένα σκούρο μπλε χρώμα στη θάλασσα.Η Μαύρη παραλία.
Περίσσα.
Η παραλία της Περίσσας είναι από τις πιο εντυπωσιακές και κοσμοπολίτικες της Σαντορίνης. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης και χαρακτηριστικό της είναι η μαύρη άμμος καθώς είναι φτιαγμένη από λάβα. Η παραλία της Περίσσας είναι πλήρως οργανωμένη και θα βρείτε ξαπλώστρες με ομπρέλες αλλά και πολλά θαλάσσια σπορ.
Είναι μια από της δύο παραλίες της Σαντορίνης με γαλάζια σημαία, η άλλη είναι το Καμάρι. Εκτείνεται 7 χλμ και γύρω γύρω θα βρείτε κάμπινγκ (το ένα από τα 2 της Σαντορίνης), ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία καθώς και αρκετές ταβερνούλες, καφέ και μπαράκια. Στην περιοχή βρίσκονται και τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης (Santa Irini) από την οποία πήρε το όνομά της η Σαντορίνη.
Περίσσα.
Περίσσα.
ΚΕΙΜΕΝΑ : ΖΩΗ ΔΟΥΝΑ
Ιnfo:Wikipedia
Santorini travel/what to see
Toubis εκδοτική,Σαντορίνη χθες και σήμερα.
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου